, 2023/2/20

Kisebb-nagyobb balesetek mindenkivel előfordultak már. Egy belilult térd vagy egy lehorzsolódott tenyér azonban még nem jelenti a világ végét.

balesetbiztosítás

De mi a helyzet a nagyobb sérülésekkel? Egy hosszan tartó lábadozás nemcsak lelkileg és testileg megterhelő, hanem anyagi problémákat is okoz. Ha szeretnénk elkerülni a pénzügyi gondokat, akkor érdemes elgondolkoznunk a balesetbiztosítás megkötésén.

Erre jó a balesetbiztosítás!

A balesetbiztosítás egy kockázati biztosítás, amely a váratlan szerencsétlenségekből származó anyagi károk mérséklését szolgálja. Gondoljunk csak bele! Például egy lábtörés nem olyan ritka esemény, mégis súlyos következményeket von maga után.

Ha hetekig ágyhoz vagyunk kötve, az a bevételünkön is meg fog látszani. Évente 15 napot tölthetünk betegszabadságon. Ezen idő alatt a fizetésünk 70 százalékát fizeti ki a munkahely. 15 nap után táppénzre kerülünk, ami azt jelenti, hogy a napi átlagkereset 50-60 százalékát kapjuk kézhez az államtól. Fontos, hogy ez a pénz minden nap jár a hétvégétől függetlenül. 

A bevételkiesés azért is jelenthet súlyos csapást, mert a kiadásaink megnövekedhetnek a sérülés következtében. Nagy költséget jelenthetnek a gyógyszerek, a gyógyászati segédeszközök vagy a különböző kezelések. 

A balesetbiztosítás segítségével azonban kivédhetjük az anyagi károkat és így zavartalanul koncentrálhatunk a gyógyulásra. 

De vajon mire érvényes egy balesetbiztosítás? 

A pontos feltételek a szerződéstől függenek, azonban a legtöbb balesetbiztosítás érvényes a balesetből eredő egészségkárosodás vagy halál, az égési sérülés, a csontrepedés, a csonttörés, a műtéti beavatkozás vagy a kórházi tartózkodás esetére. Természetesen a biztosítás körét ki is tágíthatjuk, viszont így a biztosítás összege is magasabb lesz. Például bevonhatjuk a szerződésbe a baleset miatt elvégzett plasztikai műtétet vagy a keresőképtelenség után járó térítést is. 

Fontos, hogy balesetbiztosítást nemcsak önállóan köthetünk, hanem élet-, egészség-, vagy lakásbiztosítás részeként is. Az utóbbi opciók ugyan jóval drágábbak, mint az önálló balesetbiztosítás, de az érvényességi körük is jóval szélesebb. Gondoljuk végig, hogy milyen szolgáltatásokra van szükségünk és mekkora összeget tudunk szánni a biztosításunkra. Számos biztosító és termék közül választhatunk, úgyhogy egy kis utánajárással könnyen megtalálhatjuk az igényeinknek és a pénztárcánknak való alternatívát. 

Gergely Péter – a BiztosDöntés.hu szakértője – szerint a hozzánk illő opció megtalálása csakis körültekintő információgyűjtéssel lehetséges. 

Mivel rengeteg lehetőség közül választhatunk, érdemes egy független alkusz segítségét is igénybe venni. Ezek a szakemberek segítenek kiválasztani a hozzánk legjobban illő biztosítást, ráadásul nem egy adott biztosítótársaság érdekeit képviselik. 

Ilyenkor nem érvényes a balesetbiztosítás 

Természetesen a balesetbiztosításnak is vannak feltételei, és nem érvényes a szerződésünk minden balesetre, illetve minden körülményre. Elsősorban a szerződésünk tartalmával kell tisztában lennünk, de vannak olyan általános szabályok is, amelyek érvényesek minden balesetbiztosításra.  

Például, ha a balesetünk egy már ismert betegség miatt következik be, akkor a biztosító mentesül a fizetési kötelezettsége alól. Általában az extrém sportolás, illetve a veszélyes foglalkozás is kizáró tényezőt jelent, a versenysportot űzők pedig csak speciális balesetbiztosítást köthetnek. 

Fontos, hogy a balesetbiztosítások nem lépnek azonnal életbe a szerződéskötést követően. Általában 60 és 90 nap közötti türelmi időt szab meg a biztosító. Ha ebben a türelmi időszakban ér minket baleset, akkor a biztosító nem fizet. A külföldi tartózkodás esetére kötött utasbiztosítások (amelyek balesetbiztosítási elemeket is tartalmaznak) viszont azonnal életbe lépnek. 

Milyen típusai vannak a balesetbiztosításnak? 

A balesetbiztosításoknak nemcsak egyetlen típusa van. 

Például léteznek csoportos balesetbiztosítások. A családi verzióval garantálhatjuk az egész család védelmét, ráadásul arra is van lehetőségünk, hogy a családtagokra különböző feltételekkel kössünk szerződést. Ez praktikus lehet, hiszen egy idősebb személyre nem ugyanazok a veszélyek leselkednek, mint egy kisgyermekre. A csoportos biztosítások olcsóbbak mintha minden családtag esetében egyéni szerződést kötnénk, mert a biztosítónak kevesebb adminisztrációt kell végeznie. 

A céges balesetbiztosításokat a munkahely köti a dolgozók védelme érdekében. Fontos, hogy ezeknek a szerződéseknek az érvényessége a munkaviszonyhoz van kötve. Ha felmondunk az adott munkahelyen, akkor a balesetbiztosításunk is azonnal megszűnik. 

Balesetbiztosítást specifikusan a gyermekünk részére is köthetünk. Habár 2013 óta a 3 és 18 év közötti gyermekekre az állam automatikusan köt egy alap balesetbiztosítást, ez a termék sajnos nem fizet túl sokat és kevés biztosítási eseményre érvényes. Ha ennél szélesebb körű szolgáltatásra vágyunk, akkor érdemes egyénileg is szerződést kötni. 

Ezenkívül léteznek még speciális balesetbiztosítási típusok az üzletemberek, a sofőrök vagy az idősebb emberek részére is. 

Külföldi utazás és balesetbiztosítás 

A külföldi nyaralás alatt történő balesetek különösen kellemetlenek lehetnek, hiszen az orvoshoz való eljutás vagy a szükséges gyógyszerek beszerzése korántsem olyan egyszerű, mint itthon. 

Nyaralás előtt mindenképpen tájékozódjunk a területen jellemző betegségekről, szerezzük meg a szükséges oltásokat és gondoskodjunk az utasbiztosításról is. A betegségekre gondolva fontos, hogy kiváltsuk az európai egészségügyi kártyát is, amennyiben olyan országba megyünk, ahol érvényes ez a dokumentum. 

Az utasbiztosítás megkötése azért fontos, mert ezek a termékek sokféle biztosítási eseményre érvényesek. Fizetnek például baleset vagy betegség esetén, de az elveszett poggyász, az óvadék, a per vagy az illeték költségére is hatályosak lehetnek. 

Természetesen az sem mindegy, hogy mi a programunk a nyaralás során. Ha szeretnénk mondjuk búvárkodni vagy sziklát mászni, akkor kössünk ezekre is érvényes, speciális utasbiztosítást.