, 2021/7/2

A cégbíróság által vezetett cégjegyzékben szereplő, az adott cégre vonatkozó fennálló adatokat tanúsító hiteles dokumentum.A cégkivonat nem tartalmazza a cégjegyzékből már törölt adatokat,csakis a kiadásakor aktuális adatokat tartalmazza.

Egyéni vállalkozás cégkivonat

Nélkülözhetetlen feltétele a gazdaság működésének, hogy nyilvánosak és bárki számára hozzáférhetők legyenek a cégek legfontosabb adatai, azok változásai. A cégnyilvántartás ezáltal biztosítja a cégadatok nyilvánosságát, a cégek hitelezőinek védelmét.

A cégkivonat 

Alapvető eleme a cégkivonat, amely tartalmazza a valamennyi cég esetében kötelezően bejegyzendő adatokat. A cégnév, a székhely vagy a cégjegyzésre jogosult személyek, tevékenységek, bankszámlaszámok. A cégnyilvántartásnak a cégjegyzékhez szervesen kapcsolódó nélkülözhetetlen további részei, mellékletei is vannak, így például a cég létesítő okirata továbbá ezek változásai.

Ide tartoznak  még azok az iratok is, amelyek nem igazolják közvetlenül a cégjegyzék egyes adatait, de a forgalom szempontjából mégis jelentősek.

A cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokról a cégbíróságtól illeték ellenében, illetve a KIM Céginformációs Szolgálattól és a KIM-mel szerződésben álló disztribútoroktól illetve a http://www.cegkivonat.hu oldalon - külön jogszabályban meghatározott költségtérítés ellenében - hiteles vagy nem hiteles papíralapú másolat kérhető. Tehát a hatályos cégkivonatok térítésesek, míg a tájékoztató jelleggel kiadott "Tárolt Cégkivonat" ingyenes. A "tárolt", nem hiteles cégkivonat a http://www.e-cegjegyzek.hu oldalon elérhető.

Egyéni vállalkozók nyilvántartása

Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság

Mi az adatbázis?

Az egyéni vállalkozók működésére vonatkozó információkat.

Ezek az adatok ismerhetők meg:

egyéni vállalkozó nyilvántartási száma,

adószáma,

statisztikai számjele,

nyilvántartásba történő felvétel napja (egyéni vállalkozó bejegyzésének napja),

állapota (működik/szüneteltetett/megszűnt),

szüneteltetés vagy megszűnés kezdő időpontja,

vállalkozó neve,

székhely adatai 

főtevékenysége

igazolványra vonatkozó adatok,

telephelye,

egyéb tevékenységi körre vonatkozó adatok.

Keresés az adatbázisban

Az egyéni vállalkozó adószámának első 8 számjegy vel vagy a nyilvántartási számával.

Hasznos tudnivalók

Amennyiben csak az egyéni vállalkozó neve ismert, de az adószáma nem, akkor az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező adózók tevékenységeinek lekérdezésével kapcsolatos adatbázisban, az egyéni vállalkozó nevére is rá lehet keresni.

Egyes egyéni vállalkozók vagy egyéni cégek pénzügyi adatai innen érhetők el. Egyéni vállalkozók bevallási adatait tartalmazó  adatbázis.

Azt, hogy milyen szolgáltatásokat, munkákat vagy megbízásokat végezhet érdemes ellenőrizni az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzékében.

A NAV adatbázisából itt lekérdezhető az is, hogy az egyéni vállalkozó ellen van-e adóvégrehajtás folyamatban.