Egyéni vállalkozás tevékenységi körök

#tevekenysegi-korok

By , 2021/7/1

Kezdetben el kell döntened, hogy mivel szeretnél foglalkozni. Milyen szolgáltatással ami révén számláidat fogod kiállítani a partnereknek.Ez lesz a vállalkozás fő tevékenysége. Nem biztos. hogy minden szolgálzazást le tudsz fedni egy tevékenységi körrel.

Ne ess bele a tevékenység halmozás hibájába. Csak olyan tevékenységet vegyél fel amit el is fogsz végezni. A tevékenységi körök könnyedén módosíthatóak. A webes ügysegéden keresztül törölhetsz vagy hozzáadhatsz új tevékenységet .Vegyél fel kiegészítő tevékenységet, hogy számlázi lehesse, ha lesz olyan ügyfél, akinél nem a teljes weboldalt, csak részfeladatokat fogsz csinálni, vagy csak tanácsot adsz, esetleg oktatsz. A Google Ads és Facebook hirdetéseket indítasz. 

Tevékenységi körök

Vállalkozóként neked kell tudnod, hogy pontosan milyen tevékenységet szeretnél végezni.

Hasznos, ha van könyvelő, üljetek össze és beszéljétek  át, hogy mivel fogsz foglalkozni és miről fogsz számlázni.

Végzettséghez kötött és Végzettség nélküli tevékenységi körök

A sok tevékenységi kör közül amiből választhatsz vannak olyanok amik végzettséget kívánnak. Azon egyszerű okból, hogy ne végezzen senki olyan tevékenységet amihez nem ért. Képesítéshez kötött tevékenység előírások számos ágazati és nem ágazati jogszabályi rendelkezésben szerepelnek. A kormányhivatalok járási hivatali előszeretettel ellenőrzik is ezt egyéni vállalkozások esetén. Az állami adóhatóság vagy cégbíróság ennél jobban leterhelt számtalan más feladattal, így ezt ők nem ellenőrzik, ellenőrizhetik.

A kormányhivatal honlapján elérhető adatbázist is megnézheted, ami nem tűnik teljeskörűnek.Ezen adatbázis nem tartalmaz minden jogszabályi képesítési elő írással rendelkező tevékenységi köröket. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara e-tus nevű új honlapján viszont már több információt nyújt számunkra a bejelentés és engedélyköteles tevékenységekre, valamint a képesítéshez, regisztrációhoz, engedélyhez kötött képesítések re vonatkozóan.

A korábbi kamarai engedelykoteles.mkik.hu domain is már az új e-tus oldalra irányít át bennünket.

A szakképesítés nélkül végezhető tevékenységek ritkán változnak.

Ha nem vagy tudatában a tevékenységi köröd megválasztásakor a dolgoknak és olyan tevékenységet veszel fel amin engedélyköteles, akkor elsőre kapsz egy felszólítást, hogy mutasd be a tevékenységhez szükséges iratokat. Ha nem rendelkezik ezen adatokkal, csak töröld a tevékenységet  vállalkozásból. Nem jár büntetéssel, de érdemes körültekintőnek lenni, hogy meg spórold a felesleges köröket. Fontosak a vállalkozói tevékenységek, de könnyen módosíthatóak.

Cégalapításkor a bejegyzési kérelemben a mindenkor hatályos TEÁOR-lista szerint kell megadni a tevékenységi köröket.

Első helyen a cég főtevékenységének kell szerepelnie. A tevékenységi kör változását nem kell külön bejelenteni a cégbírósághoz, mert arról a cégbíróság az adóhatóságon keresztül értesül. Azt is szem előtt kell tartania, hogy annak végzéséhez szükséges-e hatósági engedély, mert ebben az esetben kizárólag a jogerős hatósági engedély alapján kezdhető meg az adott tevékenység. Célszerű még a cégbírósági bejelentés előtt megtudni, milyen feltételekkel, mennyi idő alatt, milyen költséggel szerezhető be a szükséges engedély.

Azt sem árt tudni, hogy az engedély a cég megalapításához vagy csak a tevékenységek végzéséhez kellenek az engedélyek. Ha a cég alapításához kell, akkor az alapítási engedély hiányában a társaság nem is jöhet létre, a cégbíróság nem jegyzi be. Ha olyan engedélyről van szó, amely nem feltétele a cégalapításnak, akkor a bejegyzés megtörténhet.A  cég végezheti a nem engedélyköteles tevékenységet is, de a kérdéses tevékenységet csak a jogerős engedély megszerzése után végezheti, ennek megkezdéséről a cégbíróságot is értesíteni kell.

Vannak olyan tevékenységek melyeknek végzéséhez olyan személyre lesz szükség akinek van ahhoz képesítése.Lehet bármely tag,vagy olyan alkalmazott akit munkaviszonyban foglalkoztatnak. Bizonyos jogszabályok előírhatnak még olyan szabályokat, amelyek okán bizonyos tevékenységek csak meghatározott jogi formában vagy bejelentés, esetleg nyilvántartásba vétel után folytathatók.

Megváltoztatni a tevékenységi köröket így lehet

A webes ügysegéden keresztül tudod megváltoztatni. Az egyéni vállalkozónak  fő tevékenysége és sok melléktevékenysége is lehet. Törölheted a régebbi tevékenységedet,vagy  teljesen újat is felvehetsz. Az adott tevékenységi kör felvétele előtt tájékozódjon arról, hogy szükséges-e hozzá szakképesítés vagy tevékenységi engedély/bejelentés. Lépj be a Webes Ügysegédbe Ügyfélkapus felhasználónévvel és jelszóval, majd válaszd az egyéni vállalkozás Ügytípust. Ezután keresd meg a menüpontok közül az “adatváltozás bejelentést”. A tovább gombra kattintva elérkezel a jelenleg hatályos tevékenységi köreidhez, itt tudod módosítani, törölni, vagy akár új tevékenységi kört megadni. Ha az előbbi sikerült, akkor küldheted a kérelmet.