, 2024/6/10

A különböző sofőr munkák régóta az álláspiac kedvelt szegmense, az utóbbi években pedig még tovább nőtt a szakma népszerűsége és ázsiója a munkavállalók körében. Ezek esetében is releváns kérdés azonban, hogy belföldi vagy nemzetközi utakat célzunk-e meg.

Tradíciók és újult népszerűség

Napjainkban az álláspiac már számos olyan nyitott pozícióval rendelkezik, melyeknek pár évvel ezelőtt még nyomát sem láttuk. Ennek több oka is van, de nagyrészt a céges struktúrák átalakulása, illetve a technológiai fejlődés mentén létesülő új lehetőségek miatt alakult ez így. A munkaerőpiac számára ez természetesen nem új jelenség, hiszen évtizedek óta lényegében állandó jelleggel bukkannak fel az újabbnál-újabb munkakörök, amelyekre idővel a kereset is megnő.

Ezek mellett az álláspiac egy jóval hagyományosabbnak mondható szegmenssel is rendelkezik, ahová olyan munkák tartoznak, melyek régebb óta, stabilan jelen vannak a kínálatban. Ezeket rendkívül hosszan sorolhatnánk, így a teljes lista közzétételére most nem is vállalkoznánk, de bizonyára senkinek nem okoznánk meglepetést az azon szereplő állásokkal. Egy területet azonban mindenképpen érdemes kiemelni, mégpedig a sofőr munkák világát.

futár

A kategóriába számos különböző munka tartozik, ám ezek az álláshelyek évtizedek óta szerves részét képezik a kínálatnak. Az utóbbi években ráadásul a népszerűségük az addigihoz képest is megugrott, mely tendencia ma is tart. Érdekes azonban, hogy ez a jelenség elsősorban a belföldi sofőr állások területén mutatkozik, habár a nemzetközi állások is töretlen népszerűségnek örvendenek. A kettő között érdemes azonban határozott különbséget tenni és megismerni az újult popularitás okait.

Hazai és külföldi utakon

sofőr munkák esetében már idejekorán érdemes lehet eldönteni, hogy milyen irányban indulunk el, hiszen ez a jövőbeli lehetőségeinket is meghatározza. Az egyes munkák között persze van átjárás, ugyanakkor ha a B-kategóriás jogosítványtól eltérő kategóriában szeretnénk munkát vállalni, az már más és más engedélyt igényelhet. Ezen felül pedig az sem mindegy, hogy egy belföldi sofőr állás mellett tesszük le voksunkat, vagy a nemzetközi szállítmányozás irányába indulunk el.

Érvek és ellenérvek természetesen mindkettővel kapcsolatban említhetők, jellemzően pedig inkább tapasztalati úton alakul ki, hogy valaki melyik mellett köteleződik el. A nemzetközi teherszállítás, vagy közismertebb nevén kamionozás lényegében egy konkrét életformát jelöl. A hazai és külföldi spedícióval egyaránt elérhető munkákban az a közös, hogy mindenképpen hosszabb távokra, nemzetközi viszonylatra szól a munka, mely magas keresetet, ám jellemzően több hetes távollétet jelent.

belföldi sofőr állások a munkavégzés kereteit tekintve ettől rugalmasabbak, hiszen a határainkon belül eső utak és távolságok jellemzően egy nap alatt is megtehetők. Ez esetben a hagyományos, 8 vagy 12 órás munkarend sem elképzelhetetlen, a munka jellege pedig egészen hasonló, mint a nemzetközi fuvarozás esetében. A belföldi sofőr állások nagy előnye, hogy az országban bárhol elérhetők. Így például Eger állás palettája ugyanúgy bővelkedik az ilyen lehetőségekben, mint akármelyik másik városé.

Belföldi lehetőségek

belföldi sofőr állások összességében tekintve jóval sokrétűbb lehetőségeket kínálnak, mint a nemzetközi fuvarozás. Eleve érdemes kicsit eltávolodni a teherszállítmányozástól, hiszen ezen kívül is sok népszerű, és kedvező lehetőséget kínáló munkával találkozhatunk a kínálatban. Az elmúlt években jelentkező járványhelyzet kapcsán például sokan lettek - akkor még - kényszerből futárok. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokak számára annyira bejött a váltás, hogy maradtak is a szakmában.

Ennek kapcsán pedig természetesen a különböző futár állások népszerűsége is fellendült, mely tendencia a mai napig is tart. A csomagszállításon túl pedig természetesen a személyszállításról is érdemes beszélni a belföldi sofőr állások keretében. A taxizás például egy olyan lehetőség, mely akár egy B-kategóriás jogosítvánnyal is elkezdhető és kifejezetten kedvező lehetőségeket kínál akár alkalmazottként, akár vállalkozóként hosszútávon is. Ez utóbbi egyébként is abszolút reális opció, akármilyen sofőr állásról legyen is szó.

Bár a gazdasági helyzet eddig nem feltétlenül kedvezett egy vállalkozás elindításának, mára javult a helyzet, ráadásul a belföldi sofőr állásokhoz kapcsolódó tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a szolgáltatások minden helyzetben keresettek, így a munka gyakorlatilag sosem áll le. Ha tehát egy biztonságos anyagi hátteret, hosszabb távon is stabil körülményeket kínáló karrier a cél, a sofőr állások továbbra is a hazai paletta egyik legbiztosabb tippjét jelentik.