, 2024/2/28

A magánkórházi szülés egyre népszerűbb Magyarországon, mivel a családok több szempontból is előnyösnek látják ezt az opciót.

A magánkórházakban nyújtott magasabb szintű személyre szabott ellátás, a korszerűbb felszereltség, és a rövidebb várakozási idők jelentős vonzerőt jelentenek. Az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk a magánkórházi szülés előnyeit, a hozzáférhetőségét és a költségeket, valamint azt, hogyan lehet egészségpénztári számláról fizetni a kiadásokat.

Miért választják a családok a magánkórházi szülést?

Több oka lehet annak, ha egy nő inkább magánkórházi szülést választ, beleértve a magasabb szintű személyre szabott ellátást, a rövidebb várakozási időket, és a jobb felszereltséget. Itt van néhány lehetséges ok, amiért a magyar nők szívesen választják a magánkórházi szülést:

  • Személyre szabott ellátás: A magánkórházakban gyakran nagyobb figyelmet fordítanak a páciensek egyéni igényeire, és több időt szánnak a várható anyákra. Ez magában foglalhatja a személyes konzultációkat, a szülés előtti és utáni támogatást, valamint a szülés közbeni egyéni preferenciák figyelembe vételét.

  • Magasabb színvonalú létesítmények és felszereltség: A magánkórházak gyakran rendelkeznek modernebb létesítményekkel és technológiával, amelyek javíthatják a szülés élményét és biztonságát.

  • Rövidebb várakozási idők: A magánkórházakban általában kevesebb a várakozási idő, így a várandós nők gyorsabban juthatnak el a szükséges ellátásokhoz és vizsgálatokhoz.

  • Nagyobb magánélet: A magánkórházakban általában jobb a magánélet védelme, külön szobák állnak rendelkezésre, ami különösen fontos lehet a szülés és a gyermekágyas időszak során.

  • Választási lehetőség az orvosok és szülésznők tekintetében: A magánkórházakban lehetőség van arra, hogy a várandós nők maguk válasszák ki az őket ellátó orvosokat és szülésznőket, ami növelheti a bizalmat és a kényelmet a szülés során.

  • Pozitívabb élmények és ajánlások: A barátoktól, családtagoktól és ismerősöktől származó pozitív visszajelzések és ajánlások szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a magánkórházakat részesítik előnyben.

Mennyire hozzáférhető a magán szülészet, és milyen költségekkel számolhatunk?

A hozzáférés tekintetében van hová fejlődni, hiszen a szülészeti magánklinikák közül csupán egy található Budapesten kívül. A vidékről érkező családoknak ezért körültekintőbben kell tervezniük.

Magánintézmények általában különböző csomagokat kínálnak a szülésre. Lehetséges többféle csomag közül választani az igényeknek megfelelően, attól függően, hogy mennyi szolgáltatást kíván igénybe venni vagy milyen típusú szobát szeretne. Van, ahol az alapellátást kiegészítheti további szolgáltatásokkal, amelyeknek egyedi díjazása van.

A magánellátás keretében történő szülés általánosan 1-1,5 millió forint körüli költséggel jár, amihez további költségek is hozzáadódhatnak, például ha saját orvost vagy szülésznőt választ, egyágyas vagy családi szobát igényel, császármetszést tervez, vagy ikerterhességről van szó.

Az alapcsomagok árai változóak lehetnek, többnyire 800 000 forinttól kezdődnek. Egyéni igények – mint egyágyas szoba, saját orvos és szülésznő választása – tovább növelhetik a költségeket, akár több százezer forinttal is. További szolgáltatások, mint gyermekcsomagok vagy különleges kérések, szintén elérhetőek lehetnek.

Várandósgondozási csomagokat is kínálnak néhány helyen, de ez nem kötelező előfeltétel a magánintézményben történő szüléshez. Lehetséges a saját orvosok közül választani, de külsős szakember igénybevétele is megengedett. Az egészségpénztári szolgáltatások széles körben elszámolhatóak, ami további pénzügyi támogatást jelenthet.

Hogyan fizessünk egészségpénztáron keresztül?

Amennyiben a várandósgondozást és a szülést magánorvosi keretek között szeretné igénybe venni, fontos tudnia, hogy ezek a költségek elszámolhatóak az egészségpénztárban. Ennek jelentős előnye, hogy a befizetett összeg 20%-át, maximum 150 ezer forintot, adó-visszatérítés formájában visszaigényelheti a személyi jövedelemadóból, így jelentős megtakarítást érhet el.

Először is, válassza ki azokat a helyeket, ahol a vizsgálatokat végeztetni kívánja. Fontos, hogy a választott szolgáltatónak szerződése legyen az Ön által választott egészségpénztárral, mivel csak így tudja igénybe venni a szolgáltatásokat és a lehetséges kedvezményeket. Amennyiben a kívánt szolgáltató nem rendelkezik ilyen szerződéssel, ajánlhatja őket az egészségpénztárnak, amely ezután megkísérelhet szerződést kötni velük. Ebben az esetben az egészségpénztárhoz tartozó kártyával (gyakran egészségkártyaként emlegetve) is fizethet, feltéve, hogy az adott hely elfogadóhelyként működik. Mindig érdeklődjön előre, hogy a kívánt fizetési mód elfogadott-e.

Másodszor, minden esetben kérjen számlát a szolgáltatásokról. Ha a kártyával történik a fizetés, közvetlenül az egészségpénztári számlájáról kerül levonásra az összeg, ilyenkor nincs szükség számlabeküldésre. Amennyiben nem kártyával fizet, a számlát kérje az egészségpénztár nevére, megjelölve rajta a saját nevét és tagsági kódját is. Ezeket a számlákat gyűjtse össze, és küldje be az egészségpénztárnak. Fontos, hogy tisztában legyen a számlák benyújtásának határidejével, mivel ez pénztáranként eltérő lehet.

Harmadszor, gondoskodjon arról, hogy elegendő fedezet álljon rendelkezésre az egészségszámláján. Amennyiben egészségkártyával szeretne fizetni, az egyenlege erejéig lehetséges ez. Ha számlát kér, akkor a számlák elszámolása előtt legyen meg a szükséges összeg az egészségszámláján.