, 2021/7/1

Erre a legjobb megoldás, ha egyéni vállalkozást indítasz, hiszen, ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelted és nem megy, akkor könnyebb megválni tőle mint egy cégtől. Egyéni vállalkozás indítása. Csak ügyfélkapu kell hozzá, indítása ingyenes és lehetőséged van szüneteltetni.

másodállásban

Létrehozása

Abban az esetben, ha céget akarsz csinálni  ott ügyvédre lesz szükséged, ami ugye pénzbe fog kerülni.Ha bt-ben gondolkodsz ott kell egy beltag és egy kültag is és tőke befektetési költség.Kötelező, hogy legyen bankszámlád, csak ügyvéddel tudod megszüntetni. 

Adózás

Ismert a kata adózási forma, sokan azt tartják az jó, de nem biztos, hogy neked  másodállásban ez a megfelelő.

 

Kata másodállásban

Itt a kata 25.000 ft.nincs tb, nem is szükséges, hiszen a főállásban az már megvan. de kiváltja a vállalkozói szja-t és az eho-t, ami magas bevételnél és kevés költséggel nagyon jó lehet. Induló vállalkozóként  az elején jellemzően magasak a költségek, és kevés a bevétel, de ez senkit nem érdekel, ha katás vagy,csak bevételi nyilvántartás van, nincs költségelszámolás, így is fizetni kell a havi 25.000 forintot.

Amennyiben otthoni tevékenységet folytatsz, mint pl. kreatív dolgok és szeretnéd ezt pénzre váltani és fejleszteni, akkor kiadásaid lesznek a szükséges dolgok beszerzésére agyag stb. Az elején tudott dolog kevesebb a bevétel, mint a kiadás, ilyen esetben addig amíg nincs nagyobb bevétel fölösleges a 25.000ft. kata fizetése. Válassz egy olyan egyéni vállalkozást ami tételes költségelszámolást alkalmaz.

Tételes költségelszámolás lényege - másodállásban

A bevételből levonásra kerülnek a költségek és ha pozitív az eredmény, akkor kell csak adót fizetni. Nincs járulék fizetés, ha nem adsz magadnak „fizetést”, ez inkább vállalkozói kivét, fizetés munkaviszonyban van. Ha napi 8 órát dolgozol, akkor másodállásban nem kell járulékot fizetni  

Tervezd meg , mennyi  bevétel lehet egy hónapban, mennyi költség merül fel ezzel szemben kivonod a bevételből a költséget, ez lesz az adóalap, a vállalkozói szja mértéke 9%, az adóalapot megszorzod ezzel a számmal, kijön a fizetendő adó, és megkapod az „adózott eredményt”, még megfizetni  az „osztalékadót”, 15% szja és 17,5% szocho, a maradékot vagy el teszed, vagy  vissza forgatod

Így indíts sikeresen vállalkozást.

Végezz el egy online tanfolyamot, ami arról szól, hogyan indíthatod el a vállalkozásod, mire kell figyelni az indítás előtt és a működtetés során.   

Létezik egy brutálisan tömény és hiánypótló tematikájú tanfolyamot, amivel gyakorlatiasan és gyorsan sajátíthatod el azokat a módszereket, amelyekre szükséged lesz. Amit már sikeresen használnak sokan. Amikor mindezt gyakorlatba ültetni, akkor már úton vagy a sikeres vállalkozás felé és ott már semmi sem állíthat meg, sokkal jobb lehetsz, mint a konkurencia. 

Ötletek

A munkaviszonyban dolgozó nyugdíjas után csak 15% szja-t kell fizetni. Ha bejelented a papát vagy a mamát, mint nyugdíjas munkaviszonyos munkavállalót, olcsóbban tudod kivenni a pénzt az egyéni vállalkozásból, hiszen ott még a 17,5% szochot is meg kell fizetni a nyereség után.

Csak akkor indítsd el a vállalkozást, ha már kitudod termelni az adót. Gyűjts pénzt, keress érdeklődőket, készíts új tervet,amikor már látod, hogy megvalósítható akkor tedd meg. 

Vállalkozói képzés online 

A képzés tartalma

vállalkozás indítása előtti teendők -  ügyfélkapu, székhely, engedélyek, számlázóprogram stb

vállalkozási formák - egyéni vállalkozás, bt, kft

adózási formák - tételes költségelszámolás, kata, szja, társasági adó, osztalékadó, áfa, járulék stb

számlázás, kintlévőség kezelés

üzleti terv részei,  jellemzői

mérleg, eredménykimutatás, cash-flow főbb jellemzői

pénzügyi terv készítése közösen - egy szolgáltatást végző  vállalkozás indítási és működési költségeinek megtervezése, árazás, adószámítás - mindez összehasonlítva KATA  és társasági adó alatt

Előnye

-az egyéni vállalkozás indítása díj- és illetékmentes, online is lehetséges, nincs szükség ügyvéd segítségére

-ha úgy alakul, hogy nincs bevételed, szüneteltetheti a tevékenységét és mentesül a járulékfizetés alól

-a vállalkozás minimum 1 hónapig maximum 2 évig szüneteltethető

-nem kell hátat fordítani biztos, bejelentett állásnak, másodállásban is kipróbálhatod magad vállalkozóként

-kisebb a vállalkozásod fenntartási és működési költsége, mint a társas vállalkozásoknak

kata adózás választhatósága esetén fix összegű, alacsony havi adóteher

-adómentes vállalkozóként nincs szükség külön vállalkozói bankszámla nyitására

-ha áfa-körbe tartozik, a fizetendő áfával szemben elszámolható a költségekhez kapcsolódó áfát

Hátránya

-egyes tevékenységi körökhöz szakképesítés szükséges

-teljes magán vagyonoddal felelsz a beszállítók és az adóhatóság felé

-iparűzési adót kell fizetni

-kötelező kamarai hozzájárulás terhel (évi 5000 Ft)

-nincs fizetett szabadság, túlóra pótlék