, 2022/4/22

Ha egyszer már elkezdtél pénzt veszíteni, nagy kihívás lehet rendbe hozni a pénzügyeidet. Ami egykor ellenőrizhető problémának tűnt, az mostanra tehetetlennek tűnik. Nehézzé válik az előrejutás, és úgy érezheti, hogy már túl késő. Vannak azonban olyan lépések, amelyek segíthetnek a dolgok megfordításában, ezért még ne add fel!

hemorrhage money

A rossz hír az, hogy több olyan viselkedésmód is van, ami miatt pénzt veszíthetsz. A jó hír az, hogy vannak bevált pénzkezelési szokások, amelyekkel visszatalálhatsz a helyes útra. Vegyük át, miért kezdődik a pénzelvonás, és hogyan lehet megállítani.

Mit jelent az, hogy "vérző pénz"?

Az emberek leggyakrabban a "vérzés" szót használják a törött erekből kiáramló vér leírására. A pénz elvérzése azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű pénzt veszítesz, vagy "vérzik" a pénzed. Senki sem akar túlköltekezni és pénzt elvéreztetni. Ez akkor fordulhat elő, ha új autót veszünk, túl sokat járunk szórakozni, vagy olyan projektekre költünk, amelyek nem hoznak pénzt. Szerencsére az alábbiakban részletesebben tárgyalt erőteljes vagyonépítési szokások alkalmazásával felhagyhatsz a pénzelvonással.

Mi okozza a pénzvesztést?

A pénz elvérzésének fő oka egy sor rossz pénzügyi szokás. Ezeknek a rossz pénzhasználati szokásoknak egy közös vonása van: valaminek a valódi költségeinek figyelmen kívül hagyása. Ha például túlköltekezel egy új autóra, és nem számolsz a havi törlesztőrészletekkel, az adókkal vagy az esetleges javításokkal; ez pénzelvonást fog okozni, mert megfeledkeztél ezekről a rejtett költségekről.

Lehet, hogy ez egy keleti dolog, amit nem veszel észre, de hosszú távon sokba kerülhet. Néha a fogyasztók jól tudják, hogy gyorsabban költik a pénzt, mint amennyit keresnek, de mégsem tudnak leállni. Mások nem tudnak rájönni, hová megy a pénzük, és mindig úgy érzik, hogy soha nem elég az alapvető dolgokra. Megint másokat váratlan vészhelyzetek érnek, amelyekre nincs elég pénzük.

A pénzzel kapcsolatos betegségek alábbi listája önmagában vagy együttesen általában folyamatos pénzszivárgást okoz. Tanulja meg azonosítani ezeket, majd alkalmazza a következő részben leírtakat, hogy megállítsa őket.

→ Életmódbeli infláció

magas jövedelmű luxusházat keresni

Kaptál már fizetésemelést, de úgy érezted, hogy nem engedhetsz meg magadnak többet, mint az emelés előtt? Az életmódinfláció, amelyet néha életmódkúszásnak is neveznek, azt jelenti, amikor fokozatosan növeled a kiadásaidat, és a korábbi luxuscikkek szükségletnek minősülnek. Az életmódinfláció általában akkor következik be, amikor a jövedelmed idővel nő, és a kiadásaid nagyjából ugyanilyen ütemben emelkednek.

Egy fizetésemelést követően előfordulhat, hogy nagyobb lakásba költözik, drágább élelmiszereket kezd vásárolni, vagy úgy dönt, hogy az új szerepének megfelelően drágábban kell öltözködnie. A probléma az, hogy azok az emberek, akik túl nagy mértékben növelik a kiadásaikat, csökkentik az esélyeiket a pénzügyi függetlenség és más, pénzzel kapcsolatos célok elérésére. Nem számít, mennyi pénzt keresnek, egyesek mégis mindig leégve érzik magukat.

Ha megtanulod késleltetni a kielégülést, akkor lehet, hogy lesz egy olyan lista, amire spórolhatsz, ami arra motivál, hogy egy célért dolgozz, de a kiadásokat addig halaszd, amíg meg nem érdemled. A késleltetett kielégülés valójában hatékony stratégia a pénzügyeid javítására, még akkor is, ha úgy érzed, hogy most minden fillérre szükséged van.

A másokkal való pénzügyi "lépéstartás" alapgondolata az, hogy az emberek úgy akarnak tűnni, mintha annyi pénzük lenne, mint társaiknak, vagy még több.

Lehet, hogy valaki látja, hogy a gazdag szomszédja új fűnyíróval nyírja a füvet, és ugyanolyat vesz, még akkor is, ha nem engedheti meg magának anélkül, hogy hitelkártya adósságot ne szerezne.

Egy tinédzser talán drága ruhamárkákra költi a zsebpénzét, hogy lenyűgözze a barátait, és nem marad semmije, amit a főiskolára költhetne. A Jonesékkal való lépéstartás biztos módja a pénz elszivárgásának. Az is okozhat pénzveszteséget, ha az ember nem vigyáz a hitelkártya-használatra, és többet költ, mint amennyit havonta vissza tud fizetni.

Az is előfordulhat, hogy hónapokig tartják a hitelkártya egyenlegét anélkül, hogy bármit is fizetnének érte. Ez azért veszélyes, mert a kamatlábak olyan magasak, hogy a végén eladósodhat, és képtelen lesz kimászni belőle.

→ Jobb vagyonépítési szokások hiánya

megtakarítási számla

Néha a pénz akkor is elkezd elvérezni, ha az ember nem növeli a szabadidős kiadásokat vagy nem vásárol luxuscikkeket a látszat kedvéért. Mindenkinek szüksége van alapvető pénzügyi műveltségre és építő pénzhasználati szokásokra. Lehet például, hogy egy család minden számláját időben kifizeti, és anyagilag stabilnak érzi magát, de nincs vésztartalékalapja.

Előfordulhat, hogy orvosi vészhelyzet vagy természeti katasztrófa következik be, és a család hitelkártyával fizeti a kiadásokat, mert nincs elég pénzük, hogy azonnal kifizessék azokat. A hitelkártyák magas kamatot számítanak fel, és most a család egyre mélyebbre kerül az adósságba, anélkül, hogy tudná, hogyan másszon ki belőle.

Ha a család a költségvetésbe beiktatta volna a vészhelyzeti alaphoz való hozzájárulást, a magas kamatozású hitelkártyákat talán el lehetett volna kerülni.

Az emberek elszivattyúzzák a pénzt, ha nincsenek jó szokásaik a pénzügyek körül. A leggyakoribb probléma - a vészhelyzetekre való megtakarítás hiánya mellett - az, hogy nem tudnak vagy nem képesek megtakarítani a nyugdíjra.

Ez nem csak a nem létfontosságú dolgokra, például nyaralásra és ruhákra való túlköltekezésből adódik. Ha pénzügyi céljaid kitűzöd és fontossági sorrendet állítasz fel, akkor elkezdhetsz haladni a pénzügyi vérveszteség megszüntetése felé.

A pénzelvesztés megelőzése jobb, mint a későbbi javítás.

Ideális esetben egyszerű lenne a lehetőségeinkhez mérten élni, és mindig bőséges megtakarítással rendelkezni. Ehhez azonban költségvetés-tervezésre, impulzuskontrollra, megtakarítási tervekre és célmeghatározásra van szükség. Ha megfelelően csináljuk, akkor lehetővé teheti, hogy úgy éljünk, mint senki más.

Mindezek megvalósíthatók, és nem szabad lehetetlen mutatványnak tekinteni őket. Vedd fontolóra az alábbiakban felsorolt tételek mindegyikét, hogy miként irányíthatod a pénzed, és hasznos készségeket, pénzügyi alkalmazásokat és egyebeket használhatsz fel ahhoz, hogy pénzügyeid a helyes útra tereld.

Ha a pénzed elszivárog, mindenképpen készíts egy költségvetést, vagy módosítsd a jelenlegit, mert valami nyilvánvalóan nem működik.

1. lépés: Számold össze a kiadásaidat.

Készíts egy listát az elmúlt hat hónapban felmerült összes kiadásodról, és bontd őket különböző kategóriákra. Meglepődve tapasztalhatod, hogy egyes kategóriákban többet költesz, mint gondoltad.

2. lépés: Számolja ki a bevételeit.

Határozd meg az otthoni fizetését (amit az adózás után kap), és vonja le a kiadásait. Mivel pénzt veszítesz, ez valószínűleg negatív szám lesz.

3. lépés: Csökkentsd a kiadásaidat, ahol csak tudod, és növeld a bevételeidet.

Nézd meg, hol tudod csökkenteni a kiadásaidat, és határozz meg szigorúbb kiadási irányelveket. Amint azt már korábban tárgyaltuk, a költségvetésednek tartalmaznia kell megtakarítási terveket is. Tedd prioritássá a pénz félretételét. A költségvetés készítésével kéz a kézben jár a kiadások kezelése. Tudnál-e pénzt megtakarítani azzal, ha ebédet csomagolnál, ahelyett, hogy minden nap étteremben étkeznél? Olyan streaming-szolgáltatásokért fizetsz előfizetést, amelyeket ritkán használsz?

Ha a legszükségesebbek után egyáltalán nem marad felesleges pénz, akkor lehet, hogy növelnie kell a forrásait, vagy drasztikusabb módon kell csökkentenie a kiadásait. Ez jelentheti azt, hogy fizetésemelést kér, szabadúszó munkát keres, mellékállásba kezd, hogy alvás közben pénzt keressen, vagy kisebb lakásba költözik.

Néha a kiadások csökkentése megköveteli, hogy a dobozon kívül gondolkodj, és átértékeld jelenlegi élethelyzeted.

→ Használj készpénzt vagy szigorúan ellenőrizd a hiteled

Sokkal könnyebb hitelkártyával költeni, mint készpénzzel, ezért fontold meg, hogy több vásárláshoz készpénzt vagy bankkártyát használj. Ha készpénzzel vásárolsz, csak annyi pénzt költhetsz, amennyi nálad van, így korlátozva a túlköltekezés lehetőségét. A logika jónak tűnik: ha csak készpénzt használsz, nem költheted el azt, ami nincs nálad. Könnyű nem észrevenni, hogy a sok apró hitelkártyás vásárlás hogyan adódik össze. Vagy csak készpénzt használsz, vagy szigorúan ellenőrzöd a hiteledet.

→ Automatizáld a megtakarításaidat

Ne várd meg, hogy minden hónap végén megnézd, mennyi pénzed marad, és csak utána mozdíts át valamennyit a megtakarításba. Először saját magadnak kell fizetned azáltal, hogy automatikusan átirányítod a pénzeszközöket egy megtakarítási vagy befektetési számlára. Az M1 Pénzügyek mindenre kiterjedő pénzautomatizálási rendszere segít Önnek pénzügyi célokat kitűzni és automatizáltan megvalósítani azokat. Az M1 Finance lehetővé teszi, hogy ütemezett automatikus pénzátutalásokat hajtson végre, ingyenesen.

Az M1 ezt egy teljesen új szintre emeli az intelligens átutalásokkal. Az M1 Plus tagok küszöbérték alapú szabályokat állíthatnak be. Egyes tagok például meghatározzák, hogy mennyi pénzre van szükségük havonta az M1 Spend Plus folyószámlán az ismétlődő kiadásokra. Ezután beállítanak egy Smart Transfer szabályt, amely biztosítja, hogy a minimális egyenleg mindig megmaradjon.

Ezt a pénzt befekteti, vagy félreteszi a maradékot, mielőtt esélye lenne arra, hogy nem létfontosságú dolgokra költse. A részvényalkalmazás lehetővé teszi, hogy többféle "befektetési pitét" küldhess a pénzednek, például egyet a vészhelyzeti alapra, egyet a lakáselőlegre, egyet pedig a nyugdíjra. Azt is megtudhatod, hogyan kaphat ingyenes részvényeket a fiókjához való regisztrációért. Ez még könnyebbé teheti a kezdést.