, 2022/3/25

Minden piacon vannak vevők és eladók - fontos megérteni, hogyan működik a kapcsolatuk, és hogyan befolyásolja a piacokat. Amikor kereskedést kötsz, elméletileg vagy "vásárolsz", vagy "eladsz" egy pénzügyi eszközt. A vevők - más néven "bikák" - úgy vélik, hogy egy eszköz értéke valószínűleg emelkedni fog. Az eladók - vagy "medvék" - általában úgy vélik, hogy az eszköz értéke csökkenni fog.

buying and selling

Hogyan befolyásolják a vevők és az eladók a piacokat?

Egy adott időpontban az egyik csoport hajlamos túlsúlyba kerülni a másikhoz képest, és ez az egyik oka annak, hogy a piaci árak ingadoznak. Amikor a vevők túlsúlyban vannak az eladókkal szemben, a piac iránti kereslet emelkedik. Ennek eredményeként az eszköz ára emelkedik. Amikor ez fordítva van, a kínálat nő, az eszköz iránti kereslet pedig csökkenni kezd - és az ár csökken.

Hosszú és rövidre váltás

A hagyományos kereskedés során általában azzal a várakozással vásárol egy eszközt, hogy annak ára emelkedni fog, hogy később nyereséggel eladhassa. Ezt hívják vételnek. Lényegesen nehezebb azonban kihasználni a csökkenő árakat - ezt nevezik shortolásnak vagy shortolásnak is. Mivel a tőkeáttételes kereskedés során a mögöttes eszköz soha nem a te tulajdonodban van, a kereskedés az eszköz értékének csökkenésével ugyanolyan egyszerű, mint az emelkedésével.

Lakásvásárlás vagy -eladás

Egy lakás megvásárlása vagy eladása általában 2-3 hónapot vesz igénybe. A folyamat hosszabb ideig is eltarthat, ha te a vevők és eladók láncolatának tagja vagy.

Számos lépést kell követni:

Az eladóknak be kell nyújtaniuk az ingatlanra vonatkozó energiateljesítmény-tanúsítványt.

ha az eladó ingatlanügynököt alkalmaz, a potenciális vevőknek az ügynökön keresztül kell ajánlatot tenniük.

ha a vevő ajánlatát elfogadták, az eladó feladata a tulajdonjog átruházásáról szóló jogi szerződés elkészítése.

az ajánlat nem jogilag kötelező érvényű, amíg a szerződéseket ki nem cserélik.

az ingatlanért adott összegtől függően a vevőnek adót kell fizetnie.

Ez az útmutató Angliára és Walesre vonatkozik. A Shelter a skóciai lakásvásárlással és -eladással kapcsolatban ad tanácsokat.

Ha valaki mással együtt vásárol ingatlant

Legfeljebb 3 másik személlyel közösen is lehetsz tulajdonosa egy otthonnak.

Hogyan vásároljunk és adjunk el egyszerre

A ház egyidejű eladásának és megvásárlásának folyamata bonyolult lehet. A rettegett ingatlanlánc káoszt okozhat, és az utolsó pillanatban megbuktathat. Itt megnézzük, milyen lépéseket tehetsz, hogy a dolgok gördülékenyebben menjenek, ha egyszerre kell házat venni és eladni. Egy ideális világban abban a pillanatban eladnád az otthonod, amint piacra dobod, és aztán minden időd meglenne arra, hogy megtaláld a következő álomotthonod, miközben a vevőid türelmesen várnak, amíg készen állsz a költözésre.

Sajnos nem élünk ideális világban, és a legtöbb esetben egyszerre kell eladni és vásárolni. Ez egy lakásláncot eredményez. Bár nem ritka, az ingatlanláncok jelentős fejfájást okozhatnak. Ha tehát azt tervezed, hogy egyszerre veszed és adod el a házad, győződj meg róla, hogy felkészültél. Íme, lépésről lépésre haladó útmutatónk az egyidejű lakásvásárláshoz és -eladáshoz.

1. Értékeltesd fel ingatlanod

Mielőtt elkezdenél tervezgetni az új otthonod megvásárlását, pontos képet kell kapni arról, hogy mennyit ér a jelenlegi otthonod. Kezd online az ingyenes azonnali értékbecslési eszközünkkel. Ezután kérj meg legalább három helyi ingatlanügynököt, hogy adjanak értékbecslést. Ez lehetőséget ad arra, hogy alkalmazzák helyi ismereteiket, és figyelembe vegyék az ingatlan értékét növelő egyedi jellemzőket vagy lakásfelújításokat, így a legpontosabb értéket kaphatod.

Egyes ingatlanügynökök arról híresek, hogy túl magas értékbecslést adnak annak érdekében, hogy megnyerjék az üzleted. Azzal, hogy három ügynököt is megkeresel, remélhetőleg csökkented annak kockázatát, hogy olyan árral indulj el, amelyet néhány hét múlva csökkenteni kell.

2. Számold ki a pénzügyeid.

Kezd azzal, hogy átgondolod a pénzügyeid; mennyit engedhetsz meg ad, hogy a következő házadra költsön? Mennyi saját tőkéd van a jelenlegi otthonodban?

Aztán ott van a lánc, amit figyelembe kell venni. Amikor szerződést cserélsz a megvásárolni kívánt ingatlanról, előleget kell fizetni. Ugyanazon a napon kell cserélni, amikor a vevőd cserél, és ezért az általuk fizetett foglalót arra tudod felhasználni, hogy kifizesd az általad megvásárolt ingatlan foglalóját.

Ha azonban az új házad drágább, mint a jelenlegi házad, valószínű, hogy a szükséges foglaló több lesz, mint a kapott foglaló. Ha ez a helyzet, előfordulhat, hogy az ügyvéded meg tud állapodni az eladó ügyvédjével, hogy a kisebb foglaló is elegendő lesz. Ha ez nem lehetséges, akkornrkrd kell előteremteni a plusz pénzt. Érdemes még a folyamat megkezdése előtt ellenőrizni, hogy anyagilag képes vagy-e erre.

A további költségeket, például a bélyegilletéket is szem előtt kell tartani. Ezt be kell tudni építeni a jelzáloghitel felvételébe, vagy ha készpénzes vásárló, akkor ezt is szem előtt kell tartani. Ez jelentős költség, ezért jó, ha tisztában vagy vele.

3. Beszélj jelzáloghitel-ügynökkel

Ha már ez is bambít, akkor egy jelzáloghitel-bróker segíthet eligazodni a megfelelő megoldás megtalálásában. Ez magában foglalhatja a jelzálog átütemezését vagy a jelzáloghitelének áthelyezését. Ez utóbbi a meglévő jelzáloghitelének az új ingatlanra történő átjegyzését jelenti. Akárhogy is, a teljes piacot lefedő jelzáloghitel-bróker segíteni tud.

4. Keress egy ingatlanügynököt

Ha már kidolgoztad a pénzügyeid, és készen állsz arra, hogy elkezd az új otthon vásárlását, akkor szeretnéd a jelenlegi ingatlanod piacra dobni, és megtalálni a megfelelő ingatlanügynököt az otthonod eladásához. Tekintsd meg a legjobb ingatlanügynök megtalálására vonatkozó tanácsainkat és a helyi ingatlanügynökök teljesítményének összehasonlítására szolgáló eszközünket. Alternatív megoldásként egy online ingatlanügynök igénybevétele is megfontolandó lehet.

Keresd meg a legjobb helyi ingatlanügynököt az alapján, hogy milyen gyorsan adják el, és milyen gyakran érik el a kért árat.

5. Készülj fel a várakozásra

Az ingatlanvásárlás általában 6-12 hetet vesz igénybe az ajánlat elfogadásától a befejezésig. Bár a dolgok gyakran rosszul alakulhatnak, és gyakran előfordulnak is, hogy késedelemhez vezetnek. Ha azonban egy lánc részeként vásárol, a dolgok sokkal tovább, akár 6 hónapig is eltarthatnak. Bemutatjuk a lakásvásárlási és -eladási folyamat egyes szakaszainak tipikus menetrendjét, valamint azt, hogy mit tehet a dolgok felgyorsítása érdekében.

6. Maximalizáld tárgyalási erődet

Bár tökéletesen jogosult vagy arra, hogy ajánlatot tegyél egy ingatlanra, amikor a saját házad még mindig eladó, az ajánlatod komolyabban veszik, ha a saját ingatlanod ajánlat alatt áll. Sőt, a piactól függően előfordulhat, hogy az ajánlatod egyáltalán nem fogadják el. Te is jobb helyzetben leszel, hogy jó árat alkudj ki, ha az ingatlanod ajánlat alatt áll.

7. Keress egy ingatlant és számolj

Miután találtál egy neked tetsző ingatlant és elvégeztetted az ingatlan felmérését, számold ki az összegeket. Gondold végig, hogy milyen munkálatokat kell elvégezni az ingatlanon, ha van ilyen, és a kapcsolódó költségeket, és ismét konzultálj a brókereddel. Lehet, hogy a felmérés problémákat tárt fel, vagy talán az avokádós fürdőszobaruhát (emlékszik még azokra?) azonnal ki akarod tépni, amint beköltözöl. Tekintsd meg a lakásvásárlás költségeinek köréről szóló útmutatónkat. Miután kiszámoltad, és ha elégedett vagy, tegyél ajánlatot.

8. Szerezz egy jó közvetítő ügyvédet

A vételi és eladási folyamatnak ez a kritikus része hosszú és hosszadalmas lehet. A conveyancing solicitornak számos ingatlankeresést kell elvégezni, mielőtt bármilyen szerződés cseréjére sor kerülhet. Vásárolj körbe a conveyancing solicitor számára, kérj árajánlatokat, és beszélj néhányukkal, és olvasd el az értékeléseket, mielőtt megbízod őket.

A folyamatnak zökkenőmentesen kell haladnia, de ha nem vagy elégedett a kommunikáció szintjével vagy a folyamat sebességével, vedd fel a kapcsolatot, és fontold meg, hogy új ügykezelőt kérj, ha a dolgok nem javulnak. Itt van, hogy mire számíthatsz a közvetítési díjak tekintetében.

Győződjön meg róla, hogy gyorsan elolvasod aláírod és visszaküldöd a neked küldött papírokat, és vagy kézbesítsd azokat, vagy vegyél igénybe speciális kézbesítő szolgáltatást, hogy időben megkapd őket. A közvetítő ügyvédek egyre gyakrabban szkennelik be a dokumentumokat, és megosztják azokat egy online rendszerben, amelybe bejelentkezhetsz. Használd ki ezt, de ne habozz beszélni az ügyvédeddel azokról a területekről, ahol pontosításra van szükséged.

9. Vedd át a kommunikáció irányítását

Lehet, hogy a közvetítő ügyvéded nem ért egyet ezzel a tippel, de a láncban részt vevő összes fél kommunikációjának irányításáért sokat kell tenni. Kérd el a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdonosának és a lakásodat megvásárló személynek az elérhetőségét, és tartsd a kapcsolatot e-mailben. Ők is hozzáadhatnak embereket az e-mailhez, ha több láncszem van a láncban. Ez egy jó módja annak, hogy mindenki tudja, mi történik, és feloldja az esetleges elakadásokat.

10. Vond be az ingatlanügynököt

Ha nem érzed magad kényelmesen, és nincs időd arra, hogy mindenkit belekeverj a lökdösődésbe, akkor itt az ingatlanügynököd segíthet. Ők gyorsan el akarják majd juttatni téged az ajánlat elfogadásától a szerződéscseréig. Az ingatlanügynökökre vonatkozó Property Ombudsman Code of Practice for property agents szerint az ingatlanügynökök kötelezettségei közé tartozik, hogy ebben az időszakban figyelemmel kísérjék az előrehaladást, segítsenek neked, ahol tudnak, és jelentsenek olyan információkat, amelyeket hasznosnak tartanak az ügylet megvalósítása szempontjából. A legtöbb esetben ezt a feladatot jól látják el, de ha nem hallasz semmit az ügynökétől - vagy éppen túl sokat hallasz, és úgy gondolod, hogy ezzel csak fokozzák a stresszt -, akkor beszéld meg vele a részvételük mértékét.

11. Határozd meg a befejezés időpontját

Miután mindent lekötöttetek, a felmérések és a helyi keresések visszakerültek, és minden problémát kiküszöböltteek, készen állaz a befejezési dátum kitűzésére, és a szerződéseket ki lehet cserélni. Ez az az időpont, amikor a pénzeszközöket átutalják, és a kulcsokat átadják az új vevőnek. Fontos, hogy minden fél összehangolja a befejezés időpontját, amely mindenkinek megfelel. Ez némi levelezést igényel - a te és a lánc többi tagjának ügyvédjén keresztül -, és fel kell készülni a kompromisszumokra.

12. Szervezd meg a költözést

Intézkednie kell az áram-, gáz-, víz- és telefonszolgáltatásról, valamint arról, hogy az eladó elvégeztesse a leolvasásokat. A költözés megtervezéséhez használd a költözési ellenőrző listánkat, és érdemes átgondolni, hogy melyik a legjobb nap a költözéshez. Érdemes lehet megbízni egy költöztető céget, hogy összepakolod jelenlegi otthonod, és segíts az új otthonba való költözésben.