, 2022/4/11

A személyes pénzügyek azzal foglalkoznak, hogy az egyének vagy háztartások hogyan gazdálkodnak erőforrásaikkal egész életük során. Elemzése nemcsak az élet során kapott vagy kifizetett bevételeket és kiadásokat foglalja magában, hanem azokat a pénzügyi eszközöket vagy termékeket is, amelyek az egyének vagy családok rendelkezésére állnak, hogy optimalizálják erőforrásaik kezelését.

 finanzas personales

A személyes pénzügyek célja

A személyes pénzügyek fő célja, hogy segítsen az egyéneknek és a családoknak megalapozott döntéseket hozni erőforrásaik optimális kezelése érdekében. Ez számos részcél elérését foglalja magában, többek között:

Védelem: Megfelelő védelem a kockázatokkal vagy előre nem látható eseményekkel szemben.

Befektetés: elegendő forrás felhalmozása vagy megszerzése ahhoz, hogy az életminőséget pozitívan befolyásoló, de költséges eszközökbe tudjunk befektetni. Így például utalunk az egyetemi tanulmányokra, az autó- vagy házvásárlásra, a saját vállalkozás indítására stb.

Adóügyi megfelelés: Az adók és egyéb törvényileg előírt kiadások időben történő megfizetéséhez szükséges források megléte.

Nyugdíj: elegendő forrás fenntartása ahhoz, hogy jól élhessünk életünk azon szakaszában, amikor már nem dolgozunk.

Likviditás: A napi tevékenységünk finanszírozásához szükséges források megléte.

Átruházás: Annak a célnak a teljesítése, hogy halálunk után forrásokat hagyjunk egy személyre vagy szervezetre.

A személyes pénzügyek elemei

A személyes pénzügyek a következő alapelemekből állnak:

Jövedelem: Ez az összes rendelkezésre álló forrás vagy jövedelem. Például fizetések, lakás vagy autó bérleti díja, áruk eladása stb.

Költségek: Ez a különböző fogalmakra vonatkozó kiáramlásokra vagy kifizetésekre vonatkozik. Így például: bérleti díj fizetése, élelmiszervásárlás stb.

Eszközök: Az egyén rendelkezésére álló hosszú távú eszközök. Például: házak, földek, autók stb.

Kötelezettségek: Harmadik féllel szembeni tartozások. Például: adósság egy banknak vagy egy barátnak.

A rendelkezésre álló eszközök elemzése

Az egyének és a családok rendelkezésére áll a pénzügyi eszközök széles választéka, amelyek segíthetnek forrásaik jobb kezelésében. Ezek az eszközök a következők:

Banki szolgáltatások: folyószámlák, megtakarítási számlák, fogyasztói hitelek, hitelkártyák, betéti kártyák stb.

Befektetés: részvények, befektetési alapok, kötvények stb.

Biztosítás: életbiztosítás, balesetbiztosítás, egészségbiztosítás, megtakarítási biztosítás stb.

Az egyes eszköztípusok kiválasztása az egyén vagy a család jellemzőitől, életciklusától és saját preferenciáitól függ.

Személyes pénzügyi tervezés

A személyes pénzügyi tervezés többlépcsős elemzési folyamatot igényel:

Értékelés: Az egyén vagy a család kiinduló helyzetének megismerése. Milyen jövedelme van, milyen a jövedelem szintje, milyen elvárásai vannak a jövőbeli változásokkal kapcsolatban stb.

Célok kitűzése: Rövid és hosszú távú pénzügyi célok meghatározása és rangsorolása, például: a havi bevásárlás, lakásvásárlás, nyugdíjcélú megtakarítás stb.

Tervezés: Stratégia meghatározása arra vonatkozóan, hogy a célkitűzések hogyan valósíthatók meg, és melyek a megfelelő pénzügyi eszközök.

Végrehajtás: A pénzügyi terv végrehajtása, figyelembe véve az előre nem látható események esetén szükséges kiigazításokat.

Monitoring és újraértékelés: A terv teljesítésének nyomon követése, a kiindulási feltételek releváns változásainak ellenőrzése és annak értékelése, hogy szükséges-e a pénzügyi terv kiigazítása vagy módosítása.

Jobb pénzügyi egészség elérése!

Amikor a pénzügyekről beszélünk, az alapokkal kell kezdeni: mi is az a személyes pénzügy? És ezzel együtt azt is, hogyan vigyázz rájuk, és hogyan alakíts ki jó szokásokat, hogy ne kövess el olyan hibát, amely kihat a kiadásaidra. A személyes pénzügyek megszervezése olyan feladat, amely időt, módszertant és türelmet igényel, mivel az embereknek szisztematikus lépéseket kell követniük a stabilabb személyes és családi gazdaság érdekében. Szeretnéd jobban megszervezni a pénzügyeid? Kövesd ezeket a tippeket!

Készíts kiadási tervet.

Kezdetben legalább 1 hónapra vonatkozóan írd fel a bevételeid és kiadásaid. Ezt a kiadási tervet a könnyebbség kedvéért Excel-táblázatban is vezetheted a számítógépén. Írd le az összes szolgáltatás- vagy termékvásárlást, amit végzel, próbáld meg szétválasztani azokat, amelyek valóban szükségesek, mint például a villany és a víz, valamint a havi, internet, benzin vagy streaming platformokra való előfizetés, másrészt pedig írd le az extra kiadásokat, bármilyen kicsik is legyenek azok. Emellett találhatsz olyan alkalmazásokat, amelyek segítenek automatikusan elvégezni ezt a folyamatot, ilyen például a Fintonic.

Csökkentsd a kiadásokat.

Ha már tudod, hogy mik a havi kiadásai, próbáld meg lehetőség szerint csökkenteni azokat, így megtakaríthatod vagy befektetheted azokat. Bár a befektetés addig tanácsos, amíg nincsenek adósságaid, ha mégis vannak, az első teendő, hogy minél hamarabb kifizesd őket. Ezen a ponton csökkenteni kell a felesleges kiadásokat, de ne mondj búcsút a szórakozásnak, csak próbálj egyensúlyt tartani a társasági életed és a jövedelmed között. Legyél óvatos a kényszeres költekezéssel.

Tölts időt a pénzügyeiddel.

A pénzügyi oktatás elengedhetetlen, ezért a pénzzel való foglalkozás aranyszabály, amelyet érdemes követni. Ehhez továbbra is képezni kell magad a pénzügyeid megfelelő kezeléséhez szükséges eszközökről és technikákról, hogy jobb döntéseket hozhass, különösen a befektetések terén.

Ellenőrizd rendszeresen a hiteled.

Pénzügyeid kezeléséhez tudni kell, mennyi pénz áll rendelkezésedre, hogy dönteni tudj a vásárlásokról, és fontossági sorrendet állíthass fel. Ha vannak fennálló adósságaid, különböző módszerek vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy kikerüljön az adósságból, például a hógolyózás.

Automatikus kifizetések.

Az automatikus vagy beszedési megbízás a legjobb módja a kamatok elkerülésének, és a személyes pénzügyek javítása érdekében beállíthat automatikus fizetéseket az olyan havi kiadásokra, mint az internet, a villany stb.

Megtakarítás és befektetés.

Jó dolog pénzt megtakarítani, amíg van egy cél, függetlenül attól, hogy befektetésnek vagy élvezetnek szánod, de próbálj meg egy célt szem előtt tartva takarékoskodni. Ha lehetséges, oszd fel ezeket a megtakarításokat, néhányat vészhelyzeti alapként, másokat pedig befektetésekre vagy bármilyen más kezelésre. Ha vannak megtakarításaid, amelyekhez hosszú ideig nem fogsz hozzányúlni, célszerű azokat egy olyan platformra tenni, mint a GBM+ vagy a Cetesdirecto, a Youtube-on megtanulhatod, hogyan működnek ezek a befektetési alkalmazások, ahol a betett pénz egy bizonyos időn keresztül kamatot hoz számodra. Hogy ne gyakorolj nyomást magadra, kezd kis összegekkel a jövedelmedhez és a kiadásaidhoz képest.

Fizesd ki a fennálló tartozásaid.

Mielőtt úgy döntesz, hogy pénzt fektetsz be, nagyon fontos, hogy kifizesd adósságaid. Ha pedig eladósodsz, nagyon fontos, hogy az olyan adósságok, mint a hitelek, jelzáloghitelek és mikrohitelek soha ne haladják meg a jövedelem 30%-át.

Ezekkel a tippekkel egészségesebben kezelheted pénzügyeid, és jól használhatod fel a pénzed.