, 2022/8/16

Van valami más, amit most kellene csinálnod? Dolgoznod kellene egy projekten? Egy dolgozatot írni? Elrakni a szennyest, ami már két napja a szárítóban van?

Mi az azonnali kielégülés

Ha igen, akkor jó társaságban vagy. Mindannyian tapasztaljuk, hogy a hosszabb távú célok elérésétől a rövid távú, kellemesebb tevékenységek vonják el a figyelmünket. Valószínűleg mindannyian nap mint nap küzdünk a halogatásra való késztetéssel - változó sikerrel.

Miért olyan nehéz kitartani a hosszú távú projektjeink mellett, még akkor is, ha biztosak vagyunk benne, hogy a kitartás előnyei messze felülmúlják a halogatás közvetlenebb előnyeit?

A válasz az azonnali kielégülés.

Az azonnali kielégülés kifejezés arra a kísértésre és az ebből eredő tendenciára utal, hogy lemondunk egy jövőbeli előnyről egy kevésbé kifizetődő, de azonnali előny megszerzése érdekében. Amikor valami élvezetes dologra vágyunk - legyen az étel, szórakozás vagy szex -, ritkán gondolunk olyanokat, mint például: "Korog a gyomrom, és szívesen megenném azt a finom ételt, de inkább várok még egy órát".

Természetes emberi késztetés, hogy jó dolgokat akarunk, méghozzá MOST. Ez szinte biztosan evolúciós előnyt jelentett az embereknek és őseiknek, mivel a modern kor előtti emberek élete sokkal inkább az azonnali döntéseken és cselekedeteken múlott, mint a hosszú távú haszonszerzésre szántakon. Az szép és jó, hogy tervezünk a jövőre nézve, de az itt és most előnyös cselekedetek sokkal előnyösebbek, ha éppen egy vad ragadozó leselkedik ránk, vagy ha lehetőséget kapunk arra, hogy jóllakjunk egy olyan korban, amikor az éhezés sokkal nagyobb gondot jelentett, mint az elhízás.

Az azonnali kielégülés másik oldala a késleltetett kielégülés, vagyis az a döntés, hogy elhalasztjuk a vágyunk kielégítését, hogy a jövőben még jobb jutalmat vagy előnyt kapjunk. Könnyű belátni, hogy a késleltetett kielégítés általában a bölcsebb viselkedés, de még mindig nap mint nap küzdünk a kísértéssel, hogy engedjünk az azonnali vágyainknak. Miért olyan nehéz a késleltetett kielégülést választani az azonnali helyett?

Az azonnali kielégülés elmélete a pszichológiában

Az azonnali kielégülés középpontjában az emberben rejlő egyik legalapvetőbb késztetés áll - az öröm meglátására és a fájdalom elkerülésére való hajlam. Ezt a tendenciát örömelvként ismerjük. A kifejezést először Sigmund Freud használta az "id" szerepének leírására, az általa javasolt tudattalan elme azon komponensének, amelyet kizárólag az alantas ösztönök vezérelnek (Jó terápia, 2015).

Bár Freudnak az emberi elméről alkotott koncepciója nagyrészt a pszichológiai elméletek "érdekes ötlet, de nem igazán válik be" kategóriájába került, az örömelv az egyik legmaradandóbb tétele volt. Egyértelmű, hogy az embereket legalábbis bizonyos mértékig az élvezet megtapasztalásának vágya vezérli.

Akár azt is állíthatnánk, hogy az olyan önsértő viselkedés, amely látszólag nem hoz közvetlen hasznot, összhangban van az örömelvvel - például egy olyan személy, aki gyakran veszekedni kezd a házastársával, látszólag semmi hasznot nem húz a tetteiből, de talán a bocsánatkérés vagy a veszekedés utáni kárpótlási időszak túlsúlyban van a veszekedés rövid távú kellemetlenségével szemben.

Akárhogy is nézzük, a rövid távú élvezet csábítását nehéz elkerülni. Shahram Heshmat pszichológus 10 okot vázol fel, amiért olyan nehéz megkerülni ezt a késztetést (2016): A késlekedés elkerülésének vágya: kényelmetlen az önmegtagadás, és minden ösztönünk arra irányul, hogy minden lehetőséget megragadjunk az élvezetre, amint az adódik.

Bizonytalanság: általában szinte végtelen bizonyossággal és másokba vetett bizalommal születünk, de idővel megtanuljuk, hogy kevésbé vagyunk biztosak mások és a jövőnk megbízhatóságában; ez a bizonytalanság arra késztethet, hogy a kevésbé előnyös, de biztos-és-közvetlen dolgokat értékeljük a kedvezőbb, bizonytalan-és-hosszú távú dolgokkal szemben.

Életkor: amint azt valószínűleg már te is megjegyezted, a fiatalabb emberek hajlamosabbak az impulzivitásra, míg a több élettapasztalattal rendelkező idősebbek jobban képesek késleltetni és mérsékelni a késztetéseiket.

Képzelőerő: a késleltetett kielégítés választása megköveteli, hogy képes legyél elképzelni a kívánt jövőt, ha lemondasz a jelenlegi vágyadról; ha nem tudsz élénk képet festeni a jövődről, akkor kevés motivációd van a tervezésre.

Kognitív kapacitás: a magasabb intelligencia a jövőbe tekintő szemlélettel függ össze; azok, akik több veleszületett intelligenciával születnek, hajlamosak meglátni a késleltetett kielégülés előnyeit, és ennek megfelelően cselekedni.

Szegénység: még ha látjuk is a kielégülés késleltetésében rejlő bölcsességet, a szegénység bonyolulttá és még nehezebbé teheti a döntést; ha van egy azonnali, alapvető szükségletünk, amely kielégítésért könyörög (pl. élelem, fedél), nem valószínű, hogy lemondunk erről a szükségletről, hogy bármilyen jövőbeli előnyhöz jussunk.

Impulzivitás: egyesek közülünk egyszerűen impulzívabbak vagy spontánabbak, mint mások, ami megnehezíti a kielégülés késleltetését; ez a tulajdonság olyan problémákkal hozható összefüggésbe, mint a kábítószerrel való visszaélés és az elhízás. Érzelemszabályozás: az érzelemszabályozásban mutatkozó egyéni különbségek szintén befolyásolják az azonnali és a késleltetett kielégítés közötti hajlamunkat; az érzelmi zavarok miatt olyan döntések felé hajlunk, amelyek azonnal javítják a hangulatunkat, és különösen veszélyeztetettek azok, akiknél érzelemszabályozási problémák alakultak ki.

Hangulat: még az egészséges érzelemszabályozással rendelkezőket is tévútra viheti az aktuális hangulatuk; mindannyian tapasztalunk rossz hangulatot, unalmat és türelmetlenséget - mindezek arra szolgálnak, hogy az azonnali vágyak még csábítóbbak legyenek.

Várakozás: végül, a várakozás élménye befolyásolhatja döntéseinket, hogy késleltessük a kielégülést, vagy azonnal keressük azt bármelyik irányban; az emberek általában szeretik a pozitív dolgokat várni, és nem szeretik a negatív dolgok várakozását, ami olyan döntésekhez vezethet, hogy a lehető leggyorsabban halogatjuk a dolgokat, vagy a lehető leghamarabb belevágunk, hogy örömöt keressünk, vagy elkerüljük a kellemetlenségeket.

6 példa az azonnali kielégítésre

Annyi példa van az azonnali kielégülésre, hogy egyszerűbbnek tűnhet a késleltetett kielégülés példáit felsorolni! Az emberek azonban gyakrabban élnek késleltetett kielégüléssel, mint gondolnánk.

Hiszen ha mindenki mindig az azonnali kielégülésre törekedne, vajon tényleg bejönne-e bárki is kora reggel a munkahelyére, hacsak nem imádja a munkáját?

Az azonnali elégedettség néhány különösen szemléletes példája, amelyet valószínűleg Ön is észrevehet a környezetében:

A késztetés, hogy egy magas kalóriatartalmú finomsággal kényeztesse magát, ahelyett, hogy olyan nassolnivalót ennél, amely hozzájárul az egészséghez.

A vágy, hogy a szundi gombot nyomjuk meg ahelyett, hogy korán kelnénk, hogy sportoljunk.

A kísértés, hogy elmenj a barátaiddal inni ahelyett, hogy befejeznél egy dolgozatot vagy tanulnál a vizsgára.

A kísértés, hogy elmenj a barátaiddal inni, ahelyett, hogy aludnál egy jót a munka estéjén (ez egy olyan kísértés, amely generációs határokat átlép!).

A vágy, hogy új autót vegyél, amihez magas kamatozású hitelre lesz szükséged, ahelyett, hogy megvárnád, amíg elég pénzt takarítasz meg ahhoz, hogy hitelfelvétel nélkül megvehessed.

A késztetés, hogy minden idődet egy új udvarlóval töltsd ahelyett, hogy a hosszú távú céljaidért dolgoznál.

Valószínűleg észrevetted, hogy ezek közül a példák közül legalább egy vagy kettő rád is vonatkozik. Ne aggódj - egy kis azonnali kielégülés néha-néha nem árt! Ha azonban azt tapasztalod, hogy állandóan az azonnali dolgokat választod a hosszú távúak helyett, akkor lehet, hogy az azonnali kielégülés elfogultságával küzdesz. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan kezelheti ezt az előítéletet.