, 2022/4/1

A vállalkozóknak szakértővé kell válniuk abban, hogy bárkivel kapcsolatot teremtsenek - és néhány egyszerű stratégiával ez sikerülhet. Íme, mi történt, amikor én magam is kipróbáltam őket. Néhány évvel ezelőtt elkezdtem beszélgetni idegenekkel. Nicolás Ortega

how to become a master at talking to strangers

Ez nem azt jelenti, hogy előtte nem beszéltem idegenekkel, mert igen. Rendkívül szociális kisvállalkozók fia és testvére vagyok, és újságíró, így az idegenekkel való beszélgetés egyszerre volt életformám és megélhetésem. Néhány évvel ezelőtt mégis azt vettem észre, hogy már nem nagyon csinálom ezt - ha egyáltalán csinálom. Egy igényes munka és egy nagyon igényes kisgyermek mellett gyakran fáradt, szórakozott és túlterhelt voltam. A kávézókban, bárokban vagy a buszon a véletlenszerű idegenekkel való beszélgetés lehetősége kezdett ijesztőnek tűnni. Végül egyszerűen abbahagytam.

Ez persze csak egy megküzdési stratégia volt. Túlterhelt voltam, ezért valaminek mennie kellett. És idegenekkel beszélgetni, mint kiderült, megterhelő lehet. A pszichológusok megállapították, hogy már az is megterhelő, ha csak csevegni kell egy idegennel, kognitív szempontból megterhelő, fárasztó, sőt stresszes lehet. Ennek van értelme.

Nem ismered az illetőt, nem tudod, hová tart a beszélgetés, ezért jobban oda kell figyelned, mintha olyan valakivel beszélgetnél, akit jól ismersz. A pszichológusok azonban megállapították, hogy egy idegennel való beszélgetés valójában növeli a szellemi teljesítményt - ugyanezen okból: ez egy edzés. Megspóroltam magamnak egy kis erőfeszítést, de azt is észrevettem, hogy az életem egyre kevésbé érdekes, kevésbé meglepő, talán még egy kicsit magányos is.

Kapcsolódó: 3 módja annak, hogy emlékezetes csevegést folytass, ami felkelti az emberek érdeklődését a veled való munka iránt

A megvilágosodásom után elgondolkodtam: Miért nem beszélgetünk többet idegenekkel, mi történik, ha megtesszük, és hogyan lehetünk jobbak benne? Kiderült, hogy sok kutató ugyanezeket a kérdéseket teszi fel. Elkezdtem körberepülni a világot, hogy találkozzam velük: pszichológusok, evolúciókutatók, történészek, várostervezők, vállalkozók, szociológusok, és - kitaláltad - egy csomó lenyűgöző idegen, akikkel útközben találkoztam.

Mindannyian megtanítottak arra, hogy idegenekkel beszélgetni nemcsak szórakoztató lehet, hanem növelheti a jólétérzetünket, okosabbá tehet bennünket, bővítheti társadalmi és szakmai hálózatainkat, sőt, segíthet leküzdeni a legmegoldhatatlanabb társadalmi problémáinkat is. (Mindezt részletesen kifejtem új könyvemben, Az idegenek hatalma: A kapcsolatteremtés előnyei egy gyanakvó világban).

És miközben kutattam a könyv után, folyton visszatértem arra, hogy az idegenekkel való beszélgetés milyen hatással lehet a vállalkozókra. Mivel kisvállalkozói családból származom - és egy ideig ennek a magazinnak a vezető szerkesztőjeként dolgoztam -, első kézből láttam, milyen hasznos az üzletemberek számára, ha csiszolják ezeket a szociális készségeket.

Sok főiskolai tanárral is beszéltem, akik arról panaszkodnak, hogy a diákjaik nehezen tudnak olyan véletlenszerű társadalmi kapcsolatokat kialakítani, amelyek a karrierjük kezdetén olyan jól szolgálják majd őket. És mint mindannyian, én is egy viszonylagos karanténban töltött évből jövök. Berozsdásodtak ezek a készségek, és meg kell szoknom azokat a szórakoztató, gyümölcsöző, és igen, néha nehéz, szabadszellemű társadalmi interakciókat, amelyekből több mint egy évig megfosztottak bennünket.

Mindez azt jelenti, hogy elhatároztam, hogy szakértővé kell válnom az idegenekkel való beszélgetésben. Hogyan? Beiratkoztam egy olyan tanfolyamra, amilyenre még soha nem voltam, és vettem egy repülőjegyet Londonba. Utazásunk egy derűs napon kezdődik a Regent's University egyik kis tantermében. Ülök egy széken, a jetlagtől bénán, a harmadik csésze kávémat szorongatva. Négy másik ember is ott van. Úgy tűnik, ők szerencsére magasabb szinten működnek, mint én. Azért jöttünk ebbe az osztályterembe, hogy megtanuljuk, hogyan kell idegenekkel beszélgetni.

A tanárunk egy energikus, húszas éveiben járó Georgie Nightingall. Ő a Trigger Conversations alapítója, egy elismert londoni székhelyű "emberi kapcsolati szervezet", amely társadalmi rendezvényeket és magával ragadó workshopokat tart, amelyek célja, hogy segítsen az embereknek értelmes interakciókat folytatni idegenekkel. Nightingall 2016-os alapítása óta több mint 100 rendezvényt és számos tréninget tartott - idegenekkel, cégekkel, közösségekkel, egyetemekkel és konferenciákkal, Londonban és világszerte.

Nightingall megtanulta, hogy sok ember számára a legnehezebb dolog az idegenekkel való beszélgetésben a beszélgetés kezdeményezése: megközelíteni valakit, biztonságban éreztetni vele, és gyorsan közvetíteni azt a gondolatot, hogy nincs célod, csak barátságos vagy kíváncsi vagy. Megállapította, hogy az idősebbek például sokkal inkább kezdeményeznek beszélgetést, míg a fiatalabbaknak egy kicsit több magabiztosságra van szükségük.

De azt is megállapította, hogy a saját próbálkozásai során, amikor idegenekkel próbált beszélgetni, az interakciók túlnyomó többsége érdemi volt, és sokuk remekül sikerült. Arra is rájött - és ez fontos -, hogy az idegenekkel való beszélgetés gyakorlattá tétele többet nyújthat az egyén számára, mint a jó érzés megrázkódtatását. Volt benne öröm, mélység, valódi közösség. Ha elég széles körben gyakoroljuk, úgy vélte, ez segíthet helyrehozni a széttöredező társadalmat. "Nem csak néhány egyedi dologról beszélünk" - mondja. "Egy másfajta életmódról beszélünk."

Nightingall ott áll az osztályunk előtt, ragyogóan, megnyerően és szókimondóan, és végigvezet minket azon, hogy mire számíthatunk az elkövetkező napokban. Azt akarja, hogy "a tudattalan inkompetenciától a tudatos inkompetenciáig, és a tudatos kompetenciától a tudattalan kompetenciáig" vezessen minket - mondja. Más szóval, jelenleg rosszak vagyunk ebben, és nem vagyunk tisztában azzal, hogy miért és hogyan. Meg fogjuk tanulni, hogy mi az, ami hiányzik belőlünk. Javítani fogunk rajta. És remélhetőleg olyan jártasak leszünk, hogy ez a második természetünkké válik.

Az első leckénk a small talk. Sokan utálják a small talkot, ami érthető, mert a legtöbb small talk halálosan unalmas. Nightingall elismeri ezt. Igen, mondja, a small talk lehet unalmas. De ez azért van, mert a legtöbb ember nem érti, mire való. Nem a beszélgetésről van szó. Hanem egy jobb beszélgetés nyitánya. Ez egy módja annak, hogy megismerkedjünk egymással, és hogy keressünk valamit, amiről beszélgetni szeretnénk. Szerinte ezért fontos, hogy tisztában legyünk a válaszunkkal, amikor valaki megkérdezi, hogy "Mivel foglalkozol?".

Nem érted meg, hogy mit is kérdez valójában ez a kérdés, ami a következő: "Miről kellene beszélgetnünk?" Nightingall több forráson keresztül jutott erre a felismerésre. Korábban improvizációs komédiával foglalkozott, és az improvizációban a szkeccset valami olyan dologgal kezded, ami a közönségből mindenki számára ismerős - valami releváns, időszerű vagy jelenlévő dologgal -, ami összeköti a termet. Csak ezután tudod igazán magaddal vinni a közönséget. Ez a small talk. De Nightingall követte Kate Fox szociálantropológus munkásságát is, aki például azt a kimeríthetetlennek tűnő angol vágyat tanulmányozta, hogy az időjárásról beszélgessenek.

Míg egyes kritikusok ezt az affinitást egy kedvetlen és fantáziátlan nép bizonyítékaként mutatták ki, Fox szerint nem az időjárás a lényeg. Ehelyett a társadalmi kötődés eszköze, üdvözlési rituálé. "Az angol időjárás-nyelv egyfajta kód, amely azért alakult ki, hogy segítsen leküzdeni természetes tartózkodásunkat, és valóban beszélni tudjunk egymással" - írja Fox. Nem a tartalom a lényeg - az ismertség, a kapcsolat és a megnyugtatás a lényeg. Ha ezek megvannak, akkor jöhet az igazi beszélgetés.

Nightingall szerint, ha felismered, hogy a small talk csak egy ajtó egy jobb beszélgetéshez, akkor hasznos lehet, mert úgy van felépítve, hogy természetes módon vezet a közös témák felé. Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy ezek a beszélgetések, ha időt adunk rá, egyre szűkülő körökben mozoghatnak, amíg mindketten rá nem nullázódtok valamire, ami közös bennetek, és amiről beszélni szeretnétek. Ha ez megvan, akkor elkalandozhattok, kicsit személyesebbé válhattok, elmélyülhettek.

De valószínűleg rajtad múlik, hogy odáig eljutsz-e - mondja Nightingall. "Mindenki érdekes, de nem rajtuk múlik, hogy megmutassák neked - rajtad múlik, hogy felfedezd". Nightingall szerint a legjobb módja annak, hogy felfedezd ezt az érdekességet, az, hogy "megtöröd a forgatókönyvet". Ez azt jelenti, hogy használjuk a csevegés technikáit, de ellenállunk a kísértésnek, hogy robotpilótára kapcsoljunk. Például bemegyünk egy üzletbe, és megkérdezzük: "Hogy van?", mire az eladó azt mondja: "Jól, hogy van?", és a beszélgetés nem tartalmaz semmilyen információt, és nem vezet sehova.

Ez egy forgatókönyv. A szkripteket azért használjuk, hogy hatékonyabbá tegyük az interakciókat, különösen a forgalmas, sűrű, gyorsan mozgó helyeken, például a nagyvárosokban. Ezzel azonban megtagadjuk magunktól a jobb élmény és talán egy új kapcsolat lehetőségét, és elzárjuk magunkat mindazoktól az előnyöktől, amelyek az idegenekkel való beszélgetésből származhatnak.