, 2021/11/27

Hung Lee, egy brit toborzási iparági szakember szerint a generációs és nemek közötti megosztottság a veterán munkavállalók és a nők által a távmunka előnyei iránt jobban vonzódó nők mellékterméke lesz.

brit toborzási iparági szakember

A fülkefarmok már azelőtt is nagyrészt átadták a helyüket a modern funkciókkal ellátott, nyitott alaprajzú elrendezéseknek, hogy a koronavírus a feje tetejére állította volna a vállalati világot, de a digitális átalakulás és az egészségügyi aggályok világjárvány által kiváltott hullámai soha nem látott ütemben gyorsították fel a munkaterek fejlődését.

Az érintésmentes berendezési tárgyak, a higiéniai állomások, a technológiai megoldások és a tehermentesítés gyorsan megváltoztatják az irodák megjelenését, de a fizikai terek újratervezésén túl is vannak olyan trendek, amelyek az uralkodó munkába való visszatérés hibrid modelljének pályáját alakítják. Hung Lee, egy brit toborzási iparági szakember úgy véli, hogy a távmunka és a rugalmas munkavégzés "generációs és nemi megosztottságot" hoz létre a hibrid munkahelyeken, amelynek kézzelfogható, nem szándékolt hatásai új dinamikát és meglepő statisztikákat eredményezhetnek a későbbiekben.

Generációs szakadék.

A generációs szakadék a hibrid környezetekben szerinte annak a mellékterméke lesz, hogy a veterán munkavállalók jobban vonzódnak a távmunka előnyeihez, mint a fiatal, pályakezdő tehetségek. "A távmunkára való áttérés a sikeres, tapasztalt munkavállalók számára igazán jót tett, mert ők már kiépítettek egy erős hálózatot és társadalmi tőkét az iparágon belül, teljes mértékben megbíznak bennük, és elég pénzük van ahhoz, hogy irányítsák a munkakörnyezetüket, vagyis saját tulajdonuk van" - mondta Lee, a Recruiting Brainfood vezető iparági hírlevél kurátora, szerkesztője és közösségépítője a 150sec.

Szerinte azonban a távmunka nem feltétlenül ideális a fiatalabb munkavállalók számára, akik nemrég csatlakoztak egy vállalathoz, karrierjük kezdeti szakaszában vannak, másokkal osztoznak egy lakáson, vagy új városba költöztek. "Hogy néz ki az, amikor valójában nincs irodád, ahová bemehetnél? Ez hirtelen azt jelenti, hogy nem tudsz könnyen hálózatot építeni" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az ilyen helyzetben lévő egyéneknek akár az is lehet a benyomásuk, hogy a munkájuk "teljesen árucikké vált".

Ennek oka - mint kifejtette - az, hogy a munkájuk nem kézzelfogható aspektusai és az általuk megtett extra mérföldek szem elől tévesztésre és megbecsülésre kerülhetnek.

"Ha távolról dolgozik, a munkaadója már nem biztos, hogy látja, hogy tanácsokat ad a kollégájának.

A hangsúly csak a mérhető teljesítményen van, amit produkálsz, és ez nem jó a kezdő munkavállalóknak" - tette hozzá Lee, aki egyben a Workshape.io díjnyertes online toborzási platform társalapítója és vezérigazgatója is. Úgy véli, hogy mindezek a tényezők a fiatalok által uralt hibrid munkahelyek kialakulásához, valamint a tapasztalt, az irodában nem feltétlenül szükséges jelenléttel rendelkező munkavállalók kivonulásához vezetnek.

Nemek közötti megosztottság.

Lee szerint egy másik forgatókönyv, amely az irodai térben kibontakozóban van, az, hogy a női alkalmazottak száma jelentősen meghaladja majd a férfiakét, mivel a nők aránytalanul nagy arányban vállalnak családi kötelezettségeket, ami rendkívül vonzóvá teszi számukra a részmunkaidős vagy távmunka előnyeit - beleértve a kevesebb ingázásra fordított időt és a rugalmasabb időbeosztást.

A tanulmányok szerint például a rugalmas munkavégzésre vonatkozó hollandiai jogszabályok - "progresszív jellege" ellenére - a nők nagyon alacsony munkaerő-piaci részvételi arányához vezettek, mivel a legtöbbjük a részmunkaidős munkát választja, ha lehetősége van rá - magyarázta.

A Recruiting Brainfood szerkesztője úgy véli, hogy a nők hígabb jelenléte az irodában azt jelentené, hogy még inkább lemaradnának az olyan kulcsfontosságú karrier-mérőszámok tekintetében, mint a vezetői képviselet, ami "torz, nemek szerinti" munkamegosztáshoz vezetne.

Most az juthat eszünkbe, hogy a generációs és a nemekkel kapcsolatos jelenlegi fejlemények pozitívak vagy negatívak? Lee szerint a kérdés "irreleváns", mert a jó vagy rossz csak felfogás kérdése. "Valami egyszerre lehet pozitív és negatív is a különböző embercsoportok számára. Még ugyanannak az embernek is lehet különböző módon pozitív és negatív".

Véleménye szerint minden véleményt és preferenciát tiszteletben kell tartani, de a lényeg az, hogy a vállalatoknak tudatában kell lenniük annak, hogy döntéseiknek "lesz downstream hatása, és olyan eredményeket fognak produkálni, amelyek kezdetben nem biztos, hogy jobbnak tűnnek".

Egyértelmű identitás.

Ahogy a távmunka hibrid munkává alakul, és a munkavállalók visszaáramlanak az irodákba, Lee azt tanácsolja a vállalatoknak, hogy óvakodjanak a "szuper rugalmas" munkarendek felajánlásának csapdájától, mivel ez negatívan befolyásolhatja az imázsukat. A vállalkozásoknak világosan meg kell fogalmazniuk, hogyan mutatják be lehetőségeiket a munkavállalóknak, és egyértelműen ki kell fejezniük, hogy a távmunkát előnyben részesítő vállalatról van-e szó, vagy azt szeretnék, ha az alkalmazottak elsősorban a helyszínen dolgoznának - mondta.

Azok, akik azt mondják, hogy "szuper rugalmasak", azok fognak átesni a rostán, mert ez nem valós dolog, és nagyon megnehezíti a vállalatok számára, hogy egyértelmű identitással rendelkezzenek" - jegyezte meg Lee, hozzátéve, hogy a vezetők sok nehéz döntés előtt állnak, amelyek hatalmas nyereséggel járhatnak, ha diszkréciót gyakorolnak.