, 2021/12/1

Egy vállalkozás megvásárlása nagy döntés - de ha egy meglévő vállalkozás megvásárlásával kapcsolatos döntést hozol, lehetőséget kapsz arra, hogy vállalkozóvá válj anélkül, hogy egy kisvállalkozást teljesen a nulláról indítanál.

buying businesses

Évente több mint 500 000 vállalkozás cserél gazdát, és ez a szám a következő években várhatóan az egekbe szökik, mivel a baby boomerek milliói kezdenek nyugdíjba vonulni és eladni vállalkozásaikat.

Egy meglévő vállalkozás megvásárlása azért olyan népszerű, mert így átugorhatja az új vállalkozás indításának néhány fájdalmas pontját és költségét. De az út az eladó vállalkozás megtalálásától az üzlet megkötéséig hosszú és bonyolult lehet. Mielőtt nekivágnál a saját vállalkozás megvásárlásának, tudj meg mindent, amit tudni kell ahhoz, hogy elkerüld a vevő lelkiismeretfurdalását.

Meglévő vállalkozás megvásárlására vonatkozó ellenőrző listánk lépésről lépésre útmutatót nyújt. Kitérünk arra is, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egy vállalkozás megvásárlásának, amikor még csak gondolkodsz az ötleten, és azzal zárjuk, hogyan vásárolj vállalkozást, amikor már készen állsz az üzlet megkötésére és a kulcsok átvételére.

Meglévő vállalkozás megvásárlása - ellenőrző lista

Ha már elhatároztad, hogy vállalkozást vásárolsz, akkor nagyon fontos, hogy a megfelelő vállalkozást válaszd ki. A legkönnyebben úgy állíthatod be magad a siker útjára, ha olyan vállalkozást vásárolsz, amelyet szenvedélyesen szeretnél fejleszteni és a következő szintre emelni. De a szenvedély önmagában nem elég - a választás során fontos a tapasztalat és az is, hogy tudd, milyen kérdéseket tegyél fel egy vállalkozás megvásárlásakor.

Találd ki, hogy milyen típusú vállalkozást szeretne vásárolni

Szűkítsd le szenvedélyeidet, érdeklődési köröd, készségeid és tapasztalataid. Boldogabb leszel, ha olyan kisvállalkozást vásárolsz, amely illeszkedik ahhoz, amit már szeretsz, és amiben már van némi tapasztalatod. Ha például több éve szakácsként dolgozol egy étteremben, talán úgy döntöttél, hogy saját éttermet szeretnél nyitni. Vagy talán már régóta alkalmazottként dolgozol egy olyan vállalatnál, amely most a piacon van.

Ebben az esetben ki lenne alkalmasabb a vállalkozás megvásárlására, mint valaki, aki olyan közelről ismeri azt, mint te? Bár lehet, hogy csak a pénzügyek miatt - a várható megtérülés alapján - szeretnél egy vállalkozást megvásárolni, az is fontos, hogy igazodj a vállalkozás immateriális céljaihoz. Hiszen minél jobban ismered a vállalkozás modelljét, termékeit vagy szolgáltatásait, ügyfeleit, iparágát és trendjeit, annál innovatívabb és sikeresebb lesz az új ötleted.

Keresés eladó vállalkozások után

Rengeteg módja van annak, hogy megtalálja a megfelelő eladó vállalkozást, amely megfelel az Ön által meghatározott kritériumoknak. Ezek közé tartoznak a következők:

Online üzleti piacterek, mint például a bizbuysell.com, a maga nemében a legnagyobb oldal, több mint 45 000 aktív hirdetéssel.

Craigslist hirdetések.

Újságok apróhirdetései az "Eladó vállalkozások" kategóriában.

Kisvállalkozói hálózatában lévő emberek megkérdezése.

Menjen el találkozókra vagy iparági konferenciákra, hogy más üzleti szakemberektől kérdezzen.

Üzleti brókerrel való együttműködés.

Az üzleti brókerek jogilag az eladót képviselik, ezért óvatosnak kell lennie, ha bizonyos információkat közöl velük (például azt, hogy milyen messzire hajlandó elmenni a tárgyalások során). Egy bróker azonban segíthet Önnek megérteni, hogy milyen típusú vállalkozást szeretne, előszűrheti a vállalkozásokat, hogy kizárja a sikertelen cégeket, civilizáltan és okosan tudja tartani a tárgyalásokat, és segíthet Önnek az összes szükséges papírmunkában. A brókerek jutalékot kapnak, ha az eladás létrejön, de ezt általában az eladó fizeti.

Értsd meg, hogy egy meglévő vállalkozás miért áll értékesítésre

Rengeteg oka lehet annak, hogy egy cégtulajdonos eladásra kínálja vállalkozását, beleértve olyan egyszerű dolgokat is, mint egy ártalmatlan életmódbeli döntés, például a nyugdíjba vonulás. De lehet aggasztóbb ok is, például alapvető probléma az üzletben. Ha egy vállalkozás megvásárlása előtt állsz, pontosan tudni szeretnéd, hogy az általad fontolóra vett vállalkozások miért nem működnek tovább a jelenlegi tulajdonosok számára.

Meg kell kérdezni a jelenlegi tulajdonosokat, hogy milyen kihívásokkal szembesültek, mit tettek a problémák megoldására, és hogyan sikerültek ezek a próbálkozások. A jelenlegi tulajdonossal folytatott minden egyes beszélgetés során fel kell tenni magadnak a kérdést: "Megvan bennem az, ami ahhoz kell, hogy ezeknek a kihívásoknak más vagy jobb megoldásokkal tudjak megfelelni?".

Legyen résen!

Rosszul kidolgozott üzleti terv (egyszerűen nincs piaca a terméknek vagy szolgáltatásnak).

A versenytársak, akik messze előttünk járnak.

Meglévő üzleti adósságok.

Elhelyezkedési problémák.

Márkakérdés.

Készletezési nehézségek (a termelési költségek túl magasak, az alacsony minőség elveszíti az üzleti ügyfeleket, a raktározás nehézkes, nincs egyensúlyban a kereslet és a kínálat, stb.)

Rossz felszerelés (elavult és túl drága a korszerűsítés).

Győződj meg róla, hogy minél többet tudsz a meglévő vállalkozás sikereiről, kudarcairól, kihívásairól és jövőbeli lehetőségeiről. Amellett, hogy beszélj a tulajdonossal ezekről az aggályokról, beszélj a meglévő ügyfelekkel, a meglévő alkalmazottakkal, a környékbeli helyiekkel, a szomszédos vállalkozásokkal stb. is. Ők őszinte képet adnak arról, hogy hogyan működik az üzlet, anélkül, hogy az eladó elfogultan próbálná meggyőzni téged a vásárlásról.

Szűkítsd le az üzletet, amely megfelel a költségvetésednek, céljaidnak és erőforrásaidnak.

Eddig talán több különböző vállalkozást is fontolóra vettél, de most itt az ideje, hogy kiválaszd a legjobb lehetőséget. A legjobb lehetőség az a vállalkozás, amelyik összhangban van a költségvetéseddel, céljaiddal és erőforrásaiddal. A leendő vállalkozás ideális méretének, helyének, értékesítésének, személyzetének stb. kiszámítása fontos lépés a vállalkozásvásárlási tervedben, mivel ez ad egy mércét, amelyet szem előtt tarthatsz, amikor vásárolsz.

Számold ki, hogy ideális esetben mennyit szeretnél változtatni egy vállalkozáson, és mérd fel, hogy ez mennyibe fog kerülni neked. Nem a pénz az egyetlen dolog, amire költeni fogsz. Nézd meg, hogy mennyi időt és energiát tervezel befektetni, hogy az üzletet a sajátoddá tedd.. Egyes vezetők jobban szeretnek állandóan "bevetésen" lenni, az alkalmazottaikkal együtt, míg mások inkább delegálnak, és egy nap több vállalkozás tulajdonosaivá válnak.

Az, hogy mennyi erőforrást kell befektetnie, nagyban függ a már meglévő emberektől és folyamatoktól, valamint az iparágban szerzett tapasztalatától. Ha például egy technológiai céget vásárolsz, de nincs műszaki szakértelmed, időt kell befektetnie a gyakorlat elsajátítására vagy olyan emberek felvételére, akiknek van ilyen tapasztalata.

Végezd el az átvilágítást

Az átvilágítás az a folyamat, amelynek során annyi információt és információt gyűjtesz, amennyit csak tudsz, mielőtt megvásárolnál egy vállalkozást, és ez egy kritikus lépés az üzleti tulajdonossá válás útján. Ebben az időszakban könyvelővel és ügyvéddel kell együttműködni, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden szükséges információval rendelkezel a továbblépéshez.

Vevőként jó, ha egy jó könyvelő áll az oldaladon, aki felülvizsgálja a vállalkozás pénzügyi adatait. Az is előnyös, ha van egy jó üzleti ügyvéd, aki képvisel téged a tárgyalásokon, és segít megérteni, hogy miként lesz felépítve a tranzakció. Mielőtt elkezdenéd az átvilágítást, az eladó valószínűleg egy aláírt titoktartási vagy titoktartási megállapodást fog kérni.

Az aláírással vállalod hogy nem hozol nyilvánosságra semmilyen bizalmas információt az üzletről, amely az átvilágítási folyamat során kiderül. Ez védi az eladót abban az esetben, ha te az összes dokumentum átnézése után úgy döntesz, hogy az üzlet megvásárlása nem neked való. Számos üzleti dokumentumot, aktát, megállapodást és nyilatkozatot kell összegyűjteni és elemezni, ideális esetben ügyvéd és könyvelő segítségével.

Az üzletvásárlás előnyei és hátrányai

Számos jó oka lehet annak, hogy egy meglévő vállalkozás megvásárlása üzleti szempontból ésszerű lehet. Ne feledje azonban, hogy Ön átveszi az előző üzlettulajdonos örökségét. Tisztában kell lennie a megvásárolni kívánt vállalkozás minden aspektusával.

Előnyök

A vállalkozás beindításához és működtetéséhez szükséges alapmunka egy része már megtörtént.

Könnyebb lehet finanszírozáshoz jutni, mivel a vállalkozás már bizonyítottan sikeres lesz.

A termék vagy szolgáltatás piaca már bizonyítottan létezik.

Lehet, hogy vannak már meglévő ügyfelek, megbízható jövedelem és hírnév, amelyre tőkét lehet kovácsolni és építeni. Hasznos kapcsolati háló áll rendelkezésre.

már létezik üzleti terv és marketing módszer.

A meglévő alkalmazottaknak olyan tapasztalattal kell rendelkezniük, amelyre támaszkodhat.

A problémák nagy részét már felfedezték és megoldották.

Hátrányok

Gyakran nagy összeget kell előre befektetnie, és az ügyvédek, földmérők, könyvelők stb. szakmai díjait is be kell terveznie a költségvetésbe.

Valószínűleg több havi működőtőkére is szüksége lesz, hogy segítse a pénzforgalmat.

Egy elhanyagolt vállalkozás esetében előfordulhat, hogy a vételáron felül még többet kell befektetnie, hogy a vállalkozásnak a lehető legjobb esélye legyen a sikerre.

Előfordulhat, hogy az előző tulajdonos által hátrahagyott, még nem teljesített szerződéseket be kell tartania vagy újra kell tárgyalnia.

Azt is figyelembe kell vennie, hogy a jelenlegi tulajdonos miért adja el a vállalkozást. Gondolja át, hogy ez milyen hatással lehet az üzletre és az Ön átvételére.

Előfordulhat, hogy a jelenlegi alkalmazottak nem örülnek az új főnöknek, vagy az üzletet rosszul vezették, és a személyzet morálja alacsony lehet.

Szervezeti felépítés

Ha olyan vállalkozást vásárolsz, amelynek alkalmazottai vannak, győződj meg róla, hogy érted, hogyan rangsorolják őket, és hogyan viszonyulnak egymáshoz, kérj egy üzleti szervezeti ábrát. Ennek tartalmaznia kell a javadalmazási adatokat, a vezetési gyakorlatokat és folyamatokat, a juttatási terveket, a biztosítási és szabadságolási politikát is.

A készletek, berendezések, bútorok és épületek állapota

Ügyelje arra, hogy kritikusan elemezd a vállalkozások ezen aspektusait, mivel értékük közvetlenül befolyásolja a vállalkozás költségeit. Érdemes ellenőrizni:

Mi van a készleten.

Annak minőségét.

Mennyire eladható, mind a piaci életképesség, mind az állapota szempontjából.

Milyen gyorsan és mennyiért keltek el az egyes készlettípusok a múltban.

A berendezések és bútorok jelenlegi állapota az eredeti eladási árhoz képest.

Jól karbantartott volt-e vagy javításra szorul.

Hogy a bútorok hasznosak lesznek-e még az Ön számára, vagy le kell-e cserélni őket a működőképesség vagy esztétikai okok miatt.

Hogy szükség lesz-e nagyobb átalakításokra az épületen.

És más hasonló kérdések.

Az olyan oldalakon, mint a whayne.com, utánanézhetsz a berendezéseknek és árbecsléseket kaphatsz.

Egyéb fontos dokumentumok

A dokumentumok ezen listája sok információt elárul a vállalkozásról, de valószínűleg van még több is, amit meg akar majd vizsgálni. Ügyvédje vagy könyvelője biztosan tud további, az Önt érdeklő vállalkozásra vonatkozó dokumentumokat is azonosítani.

Például kérje az eladótól az ingatlanok dokumentumait, a berendezések/eszközök listáját, a reklámanyagok márkavagyonát, a szellemi tulajdonra vonatkozó vagyonkimutatást, a biztosítási fedezetet, a munkavállalói irányelveket és szerződéseket, a cégalapítással kapcsolatos információkat és az ügyféllistákat.

Ha az átvilágítás lezárul, meg kell hozni a végső döntést arról, hogy az üzlet megvásárlása megfelelő-e számodra. Ha úgy döntesz, hogy belevágsz, az adásvételi szerződés köti össze az egészet.

A megállapodásban felsorolják a végleges vételárat és mindent, amit megvásárol, többek között:

Tárgyi eszközök (készlet, berendezések, bútorok, épület).

Immateriális javak (goodwill, márkaérték stb.).

Szellemi tulajdon (szabadalmak, szerzői jogok stb.).

Ügyféllisták.

Kérd egy ügyvéd segítségét e dokumentum összeállításában, vagy legalábbis alaposan nézd át, mielőtt aláírja.