, 2022/8/16

Amikor kereskedsz, akkor vagy "vásárolsz" vagy "eladsz egy pénzügyi eszközt. Minden piacon vannak vevők és eladók. Itt tárgyaljuk, hogyan működik a kapcsolatuk, és hogyan befolyásolja a piacokat.

Vásárlás és eladás a kereskedelemben

Mit jelent a "vásárlás" és az "eladás" a kereskedésben?

Amikor "vételi" pozíciót nyitasz, lényegében egy eszközt vásárolsz a piacról. Amikor pedig lezárod a pozíciódat, akkor "eladod" azt a piacnak. A vevők - más néven bikák - úgy vélik, hogy egy eszköz értéke valószínűleg emelkedni fog. Az eladók - vagy medvék - általában úgy gondolják, hogy az érték csökkenni fog.

Amikor pozíciót nyitasz egy brókernél vagy kereskedési szolgáltatónál, két árat kapsz. Ha a vételi árfolyamon szeretnél kereskedni, amely valamivel a piaci árfolyam felett van, akkor "hosszú" pozíciót nyitasz. Ha az eladási árfolyamon szeretnél kereskedni - amely valamivel a piaci ár alatt van -, akkor "short" pozíciót nyitasz. A vételi és eladási árfolyam közötti különbséget nevezzük "spread"-nek, amelyet a szolgáltató a pozíció megkönnyítése érdekében vesz fel.

Mi a hosszú pozíció?

A hagyományos kereskedésben a hosszú pozíció az, amikor egy eszközt abban a várakozásban vásárol, hogy annak ára emelkedni fog, hogy később nyereséggel eladhassa. Ezt long pozíciónak vagy vásárlásnak is nevezik.

A long kereskedés nem feltétlenül jelenti egy fizikai eszköz megvásárlását. Az olyan származtatott ügyletek, mint a CFD-k és a határidős ügyletek lehetőséget adnak arra, hogy hosszú pozíciót vegyen fel egy piacon anélkül, hogy birtokolná a mögöttes eszközt. Ön egyszerűen arra spekulál, hogy az eszköz ára emelkedni fog.

Mi az a short pozíció?

A rövid pozíció a kereskedésben olyan stratégia, amelyet az árfolyamcsökkenő piacok kihasználására használnak. Amikor short ügyletet kötsz, akkor egy kölcsönvett eszközt adsz el abban a reményben, hogy annak ára csökkenni fog, és később nyereséggel visszavásárolhatod azt. Más néven shortolásnak, vagy shortolásnak is nevezik.

A shortolás úgy működik, hogy a mögöttes eszközt kölcsönveszöl egy kereskedési brókertől, majd azonnal eladod az aktuális piaci áron. A shortolás a vételi ügylet ellentéte - ahol nyereségre teszel szert, ha az árfolyam emelkedik. Tegyük fel, hogy ismét bitcoinnal akarsz kereskedni az amerikai dollárral szemben (bitcoin/USD). Az aktuális piaci ár 3919, és úgy döntesz, hogy short pozíciót veszel fel, és 5 kontraktust (egyenként 1 BTC-nek megfelelő összeget) adsz el, hogy ezen az áron nyiss pozíciót.

Ha igazad lenne, és a bitcoin értéke csökkenne az amerikai dollárral szemben, a kereskedésed nyereséges lenne. Tegyük fel, hogy az új piaci ár 3874, akkor lezárhatnád a pozíciódat, és a nyereségét úgy vehetnéd fel, hogy 5 kontraktust vásárolnál, hogy a pozíciódat a 3879-es vételi áron zárd, ami a spread miatt valamivel magasabb a piaci árnál. Mivel a piac 40 pontot mozdult a javadra, a kereskedésen elért nyereséget a következőképpen számolnánk ki: 5 x 40 = $200. Ha a piac 40 ponttal ellened mozdult volna, akkor veszteséget szenvedtél volna el, amelyet a következőképpen számolnánk ki: 5 x -40 = -200 $.

Hogyan lehet a piacokon shortolni és longolni

Ha hosszú vagy rövid pozíciót szeretnél felvenni egy piacon, nyithatsz CFD kereskedési számlát. A CFD-kereskedés egy eszköz árfolyamkülönbségére vonatkozó kontraktusok vásárlása (vételi (long) és eladása (short)) a pozíció nyitása és zárása között.

A CFD-k és származtatott termékek, mivel lehetővé teszik, hogy a pénzügyi piacokon, például részvényeken, devizákon, indexeken és árucikkeken spekulálj anélkül, hogy a mögöttes eszközök tulajdonjogát átvennéd. Mindkét módszer tőkeáttételt alkalmaz, ami azt jelenti, hogy csak egy kis letétet (margin) kell letenni ahhoz, hogy a kereskedés teljes értékének kitettséget szerezz. Ez megnövelheti a potenciális nyereséget, de a potenciális veszteséget is.

Hogyan befolyásolják a vevők és az eladók a piacot

A vevők és az eladók befolyásolják a keresletet és a kínálatot - és ezáltal az árat - egy eszköz esetében. Bármely adott időpontban az egyik csoport hajlamos túlsúlyba kerülni a másikhoz képest, és ez az elsődleges oka annak, hogy egy piac ára ingadozik. Amikor a vevők túlsúlyban vannak az eladókkal szemben, a piaci kereslet emelkedik. Ennek eredményeként az eszköz ára emelkedik. Amikor ez fordítva van, a kínálat nő, az eszköz iránti kereslet pedig csökkenni kezd - és az ár csökken. Azt, ahogyan a kereslet és a kínálat befolyásolja a piacokat, gyakran nevezik volatilitásnak.

Vevői piacról akkor beszélünk, ha a vevők előnyben vannak az eladókkal szemben. Jobb vételárat tudnak kialkudni egy eszközért, mivel a kínálat jóval nagyobb, mint a kereslet. Eladói piacról akkor beszélünk, ha egy eszközből korlátozott a kínálat, és túl sok a vevő. Ebben az esetben az eladó van előnyben.