, 2022/3/25

A vállalkozó jellemzői Elgondolkodhatsz azon, hogy a vállalkozó egyszerűen azt jelenti, hogy "olyan személy, aki vállalkozást indít, és hajlandó kockáztatni a veszteséget, hogy pénzt keressen", vagy a kifejezésnek van egy további jelentése is, amely a távlatosságot és az innovációt jelenti. A válasz - talán nem kielégítő módon - az, hogy mindkét irányba mehetsz.

entrepreneur

A vállalkozót az angol nyelvben legalább a 18. század közepe óta használják egyfajta üzletemberre, amikor is a porosz király tábornokai számára adott utasításainak fordításában jelent meg ("... ha az ország történetesen nem bővelkedik takarmányban, akkor meg kell állapodnia néhány vállalkozóval a szükséges mennyiségről."). A 19. században a közvetítőre vagy olyan személyre is használták, aki bármilyen tevékenységet vállal (szemben az üzleti tevékenységgel).

A vállalkozói tevékenység az értékteremtés vagy -kivonás. Ezzel a meghatározással a vállalkozói tevékenységet változásnak tekintik, amely általában a vállalkozásindítás során általában tapasztaltakon túlmutató kockázattal jár, és amely a pusztán gazdasági értékeken kívül más értékeket is magában foglalhat.

A vállalkozó olyan egyén, aki új vállalkozást hoz létre, viselve a kockázatok nagy részét és élvezve a jutalmak nagy részét.

A vállalkozás létrehozásának folyamatát vállalkozói tevékenységnek nevezzük. A vállalkozót általában innovátornak tekintik, aki új ötletek, áruk, szolgáltatások és üzleti és/vagy eljárásmódok forrása. Szűkebb meghatározások a vállalkozást egy új, gyakran kisvállalkozáshoz hasonló vállalkozás megtervezésének, elindításának és működtetésének folyamataként írják le, vagy "egy üzleti vállalkozás kifejlesztésének, megszervezésének és irányításának képességeként és hajlandóságaként, annak minden kockázatával együtt, a nyereség elérése érdekében."

Az ilyen vállalkozásokat létrehozó embereket gyakran nevezik vállalkozóknak. Míg a vállalkozói lét definíciói jellemzően a vállalkozások elindítására és működtetésére összpontosítanak, az induló vállalkozások indításával járó magas kockázatok miatt az induló vállalkozások jelentős része kénytelen bezárni "a finanszírozás hiánya, rossz üzleti döntések, kormányzati politikák, gazdasági válság, a piaci kereslet hiánya vagy ezek kombinációja miatt".

A vállalkozói szellem perspektívái

A vállalkozói szellem mint tudományterület különböző gondolkodási irányzatoknak ad otthont. Olyan tudományágakon belül tanulmányozták, mint a menedzsment, a közgazdaságtan, a szociológia és a gazdaságtörténet.[9][10] Egyesek a vállalkozást a vállalkozóhoz rendeltnek tekintik. Ezek a tudósok általában arra összpontosítanak, hogy mit csinál a vállalkozó, és milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy vállalkozó.

Ezt néha a vállalkozói tevékenység funkcionalista megközelítésének nevezik. Mások eltérnek az individualista szemlélettől, hogy a vállalkozói folyamatra irányítsák a figyelmet, és elmerüljenek az ügynökség és a kontextus közötti kölcsönhatásban. Ezt a megközelítést néha folyamatalapú megközelítésnek, vagy a vállalkozói szellem kontextuális fordulatának/megközelítésének nevezik.

A vállalkozási lehetőségek kihasználása a következőket foglalhatja magában:

Üzleti terv kidolgozása

Humán erőforrás felvétele

Pénzügyi és anyagi erőforrások beszerzése

vezetés biztosítása

Felelősségvállalás a vállalkozás sikeréért vagy kudarcáért.

Kockázatkerülés

Joseph Schumpeter (1883-1950) közgazdász a vállalkozó szerepét a gazdaságban a "kreatív pusztításban" látta - olyan innovációk elindításában, amelyek egyszerre pusztítják el a régi iparágakat, miközben új iparágakat és megközelítéseket vezetnek be. Schumpeter számára az újító vállalkozó által előidézett változások és "dinamikus egyensúlyhiány [volt] az egészséges gazdaság normája." Bár a vállalkozói magatartást gyakran az új, kis, nyereségorientált induló vállalkozásokkal hozzák összefüggésbe, a vállalkozói magatartás megfigyelhető kis-, közép- és nagyméretű cégeknél, új és már működő cégeknél, valamint nyereségorientált és nem nyereségorientált szervezeteknél, beleértve az önkéntes szektorbeli csoportokat, a jótékonysági szervezeteket és a kormányzatot.

A vállalkozói tevékenység egy vállalkozói ökoszisztémán belül működhet, amely gyakran magában foglalja:

Kormányzati programok és szolgáltatások, amelyek elősegítik a vállalkozói tevékenységet és támogatják a vállalkozókat és az induló vállalkozásokat.

Nem kormányzati szervezetek, például kisvállalkozói szövetségek és szervezetek, amelyek tanácsadást és mentorálást kínálnak a vállalkozóknak (pl. vállalkozói központokon vagy weboldalakon keresztül).

kisvállalkozói érdekvédelmi szervezetek, amelyek lobbiznak a kormányoknál a vállalkozói programok nagyobb támogatásáért és a kisvállalkozás-barátabb törvényekért és szabályozásokért.

Vállalkozói erőforrások és létesítmények (pl. üzleti inkubátorok és magvető gyorsítók).

iskolák, főiskolák és egyetemek által kínált vállalkozói oktatási és képzési programok.

Finanszírozás (pl. bankhitelek, kockázati tőkefinanszírozás, angyalbefektetések, valamint kormányzati és magánalapítványi támogatások)[20][az ellenőrzéshez idézet szükséges].

A 2000-es években a "vállalkozói tevékenység" kifejezés használata kibővült azzal, hogy azt is magában foglalja, hogy egyes egyének (vagy csapatok) hogyan és miért azonosítják a lehetőségeket, értékelik azokat életképesnek, majd úgy döntenek, hogy kihasználják őket. A kifejezést arra is használták, hogy megvitassák, hogyan használhatják az emberek ezeket a lehetőségeket új termékek vagy szolgáltatások kifejlesztésére, új cégek vagy iparágak indítására és vagyonteremtésre A vállalkozói folyamat bizonytalan, mivel a lehetőségeket csak azután lehet azonosítani, hogy már kiaknázták őket.

A 20. század elejére úgy tűnik, hogy a vállalkozó a független vállalkozóra alkalmazva a go-getter jelentésű jelentést vette fel, amely tulajdonság a vállalkozói szellem kifejezésben is megtalálható, amelyet nagyjából ugyanebben az időben kezdtek használni.

Példák a entrepreneur kifejezésre egy mondatban

Recent Examples on the Web A dolgok nagyon érdekessé és komollyá válnak közte és Zari között, a tanzániai vállalkozó folyamatos közeledésével a Diamonddal való szoros barátsága ellenére. - ELLE, 2022. márc. 19. Amikor a világjárvány lecsapott, a mexikói-nicaraguai vállalkozó kénytelen volt áttelepülni szülővárosába, Los Angelesbe. - Yara Simón, refinery29.com, 2022. márc. 17. A szoftvervállalkozó február 28-án osztotta meg színes jóslatát, alig néhány nappal az orosz invázió kezdete után. - Daedan Olander, The Salt Lake Tribune, 2022. márc. 17.

A zenei vállalkozó egy NYU-s kurzus témája volt. - Joseph Pisani, WSJ, 2022. márc. 15. Miután a humorista a múlt hónapban a PEOPLE-nek nyilatkozva először a barátnőjeként emlegette Kardashiant, a KKW Beauty vállalkozója pénteken hivatalossá tette kapcsolatukat az Instagramon. - Dory Jackson, PEOPLE.com, 14. márc. 2022 Az énekesnőből lett divatvállalkozó, Rihanna tanácsadókkal dolgozik egy tőzsdei bevezetésen, amely a Savage X Fenty fehérneműcégét 3 milliárd dollárra vagy még többre értékelheti, az ügyet ismerő személyek szerint.

- Fortune, 2022. márc. 11. A houstoni vállalkozó rendkívül sikeres karriert futott be azzal, hogy odafigyel a részletekre. - Michael Verdon, Robb Report, 2022. márc. 11. A vállalkozónak csak arra van szüksége, hogy Indra és Sena, a pláza két robotszakácsnője elkészítse az indokínai konyha receptjeit, ha a vásárló megrendeli. - Rafael Guerrero, chicagotribune.com, 2022. márc. 11.