, 2021/6/30

Vállalkozás ötletek: akár online vállalkozási ötletet keresel, akár kreatív, akár hagyományos üzleti ötletet, a 2021-es válogatásunkban meg fogod találni. Akár kezdőként, akár működő vállalkozással rendelkezel, jó kiindulási pontokat kapsz.

Vállalkozás ötletek

Azokat a fő üzleti területeket érintik, amivel 2021-ben sikereket érhetsz el. Az a jó ezekben az üzleti ötletekben, hogy bár adott évre vonatkozik, de legalább 5 évig érvényesek maradnak. Akkor kell újítani, amikor a piac bizonytalan! Változó környezet, új lehetőségek.

A legjobb vállalkozás ötletek 2021-ben

Ergonomikus irodai eszközök

Nagyon sok termék tartozik ide pl.álló asztalok, csuklótámasz, térdelő szék és még rengeteg más termék.  Nagyon sokan dolgoznak számítógépen ugyanis az információ korában élünk. A folyamatos, egész napos ülés  megterheli a szervezetünket rossz lesz a testtartás, sokan elhíznak, ellustulnak. Ez a vállalkozás  jónak bizonyult az elmúlt  évben , így remek ötlet lehet ebben az évben is. Ami ebbe a kategóriába esik, hihetetlen jó ötlet egy új vállalkozás indításához. Célszerűbb egy webshop indítása.

Elektromos kandalló webshop

Az elektromos kandalló nagyon hangulatos, hőt is bocsát ki magából. Amiben  eggyel jobb, mint az igazi, az az, hogy nem feltétlenül kell hőt termelnie. Be lehet állítani, hogy csak lángja legyen, de a fűtő funkciója ki legyen kapcsolva. Már falra szerelhetőt is gyártanak ami praktikus és egyre többen igényt tarthatnak rá.

Elektromos roller szakértő

Az elektromos autó mellett a roller piac az új technológiának köszönhetően nagyot fejlődött. Az elektromos rollerrel 30-cal mehetsz, gyorsan eljuthatsz a kívánt helyre és még a dugókat is elkerülheted.Mindemellett  élményt is nyújtanak. Már csak szakértőkre van szükség,  akik a közösségi oldalon kioktatnak bennünket, hogy melyiket érdemes választanunk. Amennyiben árulja is az adott modelleket, több mint valószínű,hogy tőle fogunk vásárolni.

Hazánkban még zavaros a roller KRESZ szabályai, de ha tisztázódik valószínű jelentősen több lesz a roller mint kerékpár az utakon.

Biológiailag lebomló termékek

A biológiailag lebomló termékek általában olyan eszközöket helyettesítenek, amik a legnagyobb szennyezést okozzák.

Ezzel lehetnek változások, remélhetőleg még nem  késő. Rendezvények helyszíneire jó megoldás a cukornádból készült poharak, tányérok

Ezek  teljesen  lebomlanak  így nem szennyezik a természetet. Cégek számára egyedi termékeket is lehet gyártani  cég logókkal.

Dropshipping webáruház

A lényege abban áll, hogy a cég nem tart raktáron az adott termékből. Amikor beérkezik a webshop látogató részéről a vásárlás, akkor a termék gyártója vagy dropshipping beszállítója egyenesen a vásárlóhoz küldi a terméket. Tehát a webshop tulajdonosának egyáltalán nem kell érintkeznie a termékkel, elég csak eladnia.

Webshopokra szakosodott jogász, könyvelő

Össze kell kötni az utóbbi évek legnagyobb üzleti lehetőségét, illetve a minden vállalkozásnak kellő szakmákat, és a végeredmény: Webshopokra szakosodott jogász és ügyvéd.

Ingatlan

A világválság idején is az ingatlanban hatalmas pénzek vannak. Az átlagemberek legnépszerűbb befektetése. Sokan rosszul csinálják, magas ingatlanárak idején vásárolnak, mig egy válság idején kénytelenek eladni. 

Egy gazdasági világválság közben  senki sem vásárol ingatlant, a kereslet teljesen leáll, és nagyon kedvező áron lehet ingatlanokhoz jutni. Kiadható  albérletbe, el is lehet adni, amikor az árak magasan vannak.

Mentes bolt

Egyre több az ételallergiás ember. Hatalmas iparággá kezd válni a tej, cukor, gluténmentes ételek piaca. Mindenhol felkapottak ezek az üzletek, mert aki nem ehet bármit az hajlandó többet fizetni olyan termékekért  ami megengedett neki. Legtöbbeket a glutén és a laktózérzékenység érint, de vannak akik mindenmentes ételeket keresnek.

Piackutatás webshopok számára

Pénz szükséges hozzá, a webáruház készítés bizony nincs ingyen. Van egy lehetőség, ami kevés pénzből is összehozható. Nagy jelentősége van annak, hogy ki hozza Magyarországra elsőként a terméket. Ebben az online szoftverek lesznek a leghasznosabbak számodra.

Ezért a konkurencia viszi el a forgalom nagy részét, mert nála találják meg először és ezt ajánljuk másoknak is. Ha tudod hol kell megtalálni a legújabb webshop ötleteket, akkor ezzel nagy előnyhöz tudod juttatni a webáruházat.  Arra van szükséged, hogy időben tudd mivel érdemes kereskedni.

Fulfillment szolgáltatás webshopoknak

A webshopokban nagy potenciál van. Az online áruházaknak elég foglalkozni a webshop motorral és a marketinggel, egy  részük nem akar vagy nem tud foglalkozni még a termékek logisztikájával is. Így lesz a fulfillment iparág. Le veszik  a webshopok válláról, amivel azok nem akarnak, vagy nem tudnak foglalkozni:

termékek raktározása

logisztika

csomagolás

szállítás

Tárolod a webshop termékeit, majd mikor érkezik  a rendelés, te vezeted a leltárba, csomagolás és szállítás következik.

Online kérdőívek kitöltése

A mai fiatalok  kérdőíveket sem akarnak kitölteni. Pedig a cégek számára értékes, ha be tudnak tekinteni a fiatalok fejébe. Sok online kérdőív kitöltő oldal van – de  sokan is használják. Ha valaki ügyesen használja a Google-t, nagyon sok olyan céget talál, akik kitöltendő kérdőívekkel bombázzák a fiatalokat. Az egyik legjobb vállalkozás ötlet fiataloknak a szabadulószoba. Némi beruházásra van szükség az induláshoz. Hatalmas előny azonban, hogy képben vannak a legjobb újdonságokkal.

Influencer

Ma már a fiatalság influencer akar lenni, nem űrhajós. Az internetes pénzszerzés egyik legfrissebb üdvöskéje az influencerkedés. A legfontosabb hogy minél több követőd legyen. A kortársak figyelmének felkeltése nem elég, meg kell szerettetni magad, hogy kövessenek. A figyelem felkeltését tartsd meg, szórakoztass, adj valami hasznosat. Tűnj ki.

Telefon kiegészítők

A telefon kiegészítők piaca a közeljövőben még tovább fog emelkedni. Minden telefon tetőtől talpig érintőkijelzős, amit védeni kell.

A telefonokat nagyon nehéz megkülönböztetni, ezért egyedi tok kell rájuk. A mobilok hamar lemerülnek, ezért power bank kell hozzájuk.

Fontos az egyediség, hogy a telefonunk másképp nézzen ki mint a többi.

Vidéki közösségi iroda

Az online munkavégzés és a home office elterjedése miatt vidéken sokan magányosan érezhetik magukat otthon, és szeretnének hasonló gondolkodású emberek között lenni a munkaidejükben.

Érdemes lehet  közösségi irodát létrehozni, de lehetőleg olyan városban, ahol  nagy a kereslet egy ilyen kezdeményezésre. Szórólapokkal, vagy  online hirdetéssel érdemes felmérni a keresletet, mielőtt belevágsz.

Helyi vállalkozások marketingje

Gondolkodjunk olyan dolgokban amit megengedhetünk magunknak és van értelme.

Persze nem egy többmilliós Facebook Black Friday kampányt szeretnének, de például ezekre sok vidéki kkv nyitott:

árazás

honlap készítés

közösségi média jelenlét kialakítása/megtanulása

arculattervezés.

El lehet vállalni például a helyi boltok közösségi csatornáinak kezelését néhány ezer forintért, ami nem igényel többet, mint heti 1-2 óra munka. Ezt pedig ha felszorozzuk, akkor heti 30-40 ügyfél közösségi csatornáját is el lehet bírni egyedül, ami pedig már elég jó havi bevételt tud jelenteni.

Biobolt

A  városban van egy nagyon népszerű, de nagyon drága. Megtalálod  ugyanazokat a termékeket az Aldi-ban, és gyakorlatilag a biobolt háromszoros árakon dolgozik – mégis nagyon megy! Az  előnye, hogy minden egészséges és bio terméket egy helyen árul, így az embernek elég csak egy boltba bemennie, és be tud szerezni bármit, ami bio.

Bármi ami  az egészséggel összefüggésben van itt megtalálható a citromlétől a búzafüvön át minden megtalálható. Itt az egészséghez köthető események is vannak pl. havonta allergia teszt.

Lokális hírek

Aki szeret közösséghez tartozni, tagjairól szóló híreket hallani, vagy épp a szülő városodról hallani valamit, akkor érdemes lehet indítani az eseményekről szóló lokális híradót. Ami nagy lehetőség az az online változat ami semmi befektetést nem igényel.

Még honlapra sincs szükséged, elég egy Facebook oldal. 

Vásárolni Alföldön, eladni Budapesten

Nagyon sokan termelnek valamit a kertes házban, és aztán potom pénzért árulják.Az egyszerű, falusi emberek.

De mivel mindenki termel a saját portáján így senki nem veszi meg.

Ezeket a készleteket lenne érdemes felvásárolni és Pesten eladni.Így működik a Nagybani piac. Ha sikerülne egy saját ügyfélkörre szert tenni, akkor azzal nagyobb jövedelemre tudsz szert tenni.

Személyi edzés

Nagy igény van a személyi edzőkre. Már vidéken is ,van hogy több emberrel is foglalkozik egy edző akkora a kereslet rájuk.

Vidéken színezheted a dolgokat ,szervezheted az erdőben egyes edzéseket.

Specialty kávézó vidéken

Budapesten már szinte minden sarkon találni egy specialty kávézót. Ezek a kávézók nagyon komoly minőségi ellenőrzésen, értékelésen mennek át és itt legalább 80 pontot kapnak a 100-ból. Vidéken is működik mert,ha beülsz egy kávézóba nem akarsz spórolni.A kávézóban megadod a módját élvezed fílingjét. 

Hordható szék

Ez egy nagyon új dolog ,Magyarországon nem igazán jelent még meg. Zseniális ötlet. Amellett, hogy bárhol le ülhetsz segít a teherszállításban pl. a hátizsák súlyát szinte megszünteti. Érdemes lenne elsőként megragadni az ötletet és Magyarországon is forgalmazni.

Kínai import

A legolcsóbban Kínában lehet gyártani. Ez előny, és egyben hátrány is. A kereskedelemnél jelenleg  csak a technológia az, amiben nagyobb potenciál van, ezért a Kínából behozott termékek forgalmazása az egyik legjobb üzleti lehetőség, amit ki tudsz használni. Meg kell megtalálni a legjobb gyártót és  itthon értékesíteni a terméket. Szinte minden magyar kereskedő Kínából rendeli be a termékeket. 

Vállalkozási ötletek kevés pénzből

Magyarországon nagy a szakemberhiány. Sokan külföldet  választják,aki  marad az nagyon be van táblázva. Ezért a szakmunkás  árai meglehetősen  magasak  és ami fontos ki is fizetik, hisz örülnek, hogy találtak valakit az igényeik kielégítésére. Nagy lehetőség most szakemberként  dolgozni, vagy szakembert kiszervezni.

Szakemberek kiszervezése

Folyamatosan nő a kereslet, a fiataloknál már nem népszerű  egy szakma elsajátítása, így nem fog változni semmi. 

Ha ki tudsz alakítani egyéni vállalkozókból egy csapatot, akiket folyamatosak ki tudsz közvetíteni, a szakmunkán kívül mindent te intézel ezzel mentesítve  őket a terhek alól, biztosan beáldozzák a profit egy részét jutalékként neked.

Termékfotós

A webshopoknak  köszönhetően  a termékfotózás iránti kereslet is nőtt. Az oldal látogatói nem foghatják meg a terméket amikor a kínálatot  nézi, így maradnak a fotók. Általában a fotók amit legelőször megnézünk,az a jó, hogy minél jobb, minél több oldalról  legyen látható a termék.

A webshop tulajdonosok is tudják, a jó termékfotó eladó. A termékfotózást  remek üzleti lehetőséget. Csak  egy jó gép kell hozzá, ezért remek vállalkozási ötlet kevés pénzből.

Hiány Növények termesztése / gyűjtése

Néhány növény fellelhetősége egyre inkább csökken.Például a szarvasgombát. A klímaváltozás miatt  egyre kevesebb van belőle. Vannak olyan évek, amikor a kilónkénti ára eléri a 150 ezer forintot. Valami egyszerűbb. Egy szelídgesztenye fa jól is néz ki, főleg amikor eldobja  a termését és 3000 forintért árulják a piacon. Megéri a piackutatás, hogy mely növények ,gyümölcsök vagy gombák amik hiánytermékek  és belekezdeni a termesztésbe.

A legnagyobb felvásárlók  a cégek lehetnek, akik a frissen termesztett organikus szerekből csinálnak különböző olajokat, krémeket.

Online tanácsadó

Neked való az online tanácsadás,ha: -jó szaktudással rendelkezik valamiben,

-érthetően, meggyőzően magyarázol el dolgokat,

-kizárólag online át tudod adni azt a tudást.

Nagyon működőképes és hatékony online is egy üzleti tanácsadó.

Nőknek szakma

Érdemes  belekezdeni, ha tetszik egy szakma.

A 3 legnagyobb hiányszakma nőknek:

Cukrász

Gyógymasszőr

Szakács

Ezekkel érdemes vállalkozásba is kezdeni pl.cukrászda.

Nagy a  felelősség, mert akinek  használják a termékeket igencsak törékenyek , érzékenyek.

Virtuális asszisztens

Egyre gyakrabban van, hogy a  kisvállalkozó megbíz  egy internetes asszisztenst bizonyos feladatok elvégzését. Sok időt nyer magának, ha nem neki kell ezeket elvégezni. A virtuális asszisztens többségében óradíjat kér a munkájáért.Több ügyfélnek is dolgozik. Amennyiben  tervezel vállalkozást  indítani egyszerű, de saját idődet kell beletenned.

Virtuális ügyfélszolgálat

Sok esetben már  virtuális  call centerben dolgoznak a világ különböző részein a saját otthonukban.Ha jól beszélsz idegen nyelvet a világ bármelyik call centerében dolgozhatsz. A saját otthonodból.

Fordító

Szükség van gyakorlott fordító a fordítás alkalmazások mellett is. Potenciális ügyfeleket kell keresni, de körül kell nézni a platformokon is.

Online marketing kampánymenedzser

Legtöbb vállalkozás esetében megkerülhetetlen a digitális marketing. Tapasztalatot igénylő terület így a kisvállalkozónak segítségre van szüksége a digitális marketing kampányok lebonyolításában.

Amennyiben ilyenben gondolkodsz, először tanuld meg az interneten az alapokat.utána saját tapasztalatokat szerezhetsz. A megszerzett  tapasztalataidat később ügyfeleknél tudod majd hasznosítani.

Keresőoptimalizálás szakértő

Jó üzleti lehetőség most is. A keresőoptimalizálás – más néven SEO – egy nagyon  hatékony módszer, a vállalkozás az interneten nagyobb ismertséget szerezhet, és a weboldalára látogatókat hozhat. Egy jó  SEO szakértő  képes rövid idő alatt egy alig ismert weboldalt sokak által látogatott oldallá tenni.

Blogger

Ma is népszerű  lehet, annak ellenére, hogy sokan háttérbe  szorítják az olvasást. El indítása  egyszerű, de türelmesnek kell lenned amíg  a közönséged megnövekszik. Az értékes témában már komolyabb verseny van, de a kisebb piacokra fókuszáló blogoknak lesz szabad hely.

Az az előnye, hogy segítségével  megismerheted a célközönséget és igényeiket is.ezáltal később többféle módon tudsz jövedelmet keresni.

Szövegíró

Az online vállalkozások már tudják,  hogy a tartalommarketing az egyik leghatékonyabb módszer potenciális ügyfelek megszólítására és bevonzására. Ehhez  viszont sokszor külső szövegírói szükséges, ezért ez  kitűnő vállalkozási ötlet lehet 2021-ben is.

Egy szövegírónak tudnia kell különböző témákban felkutatni és feldolgozni az rendelkezésre álló információkat, és a kedvelt bejegyzésre alakítani. 

Olyan emberek számára ideális, akik szívesen mélyülnek el több témakörben.

Kézműves termékek

Bárkinek ideális lehet kézműves termékeket készíteni pl. ékszerek, bőr termékek, kézzel festett póló és sok hasonló. Ezeket a termékeket lehet értékesíteni online piacon, de akár saját weboldalon is.

Grafikus

Sok területen van szükség egy grafikus munkájára. Akár egy márka teljes  arculata is lehet, egy nyomtatott anyag megtervezése, akár egy grafikai terv és sok hasonló. Kisebb munkákra is elkérhetik  pl. egy egy logó, egy könyv borítójának  tervezése.

Online tanár

Akár a nyelvtanár már minden témában vannak tanárok. Interneten keresztül adják le az anyagot. Lehetséges korrepetálás vállalása, de még zene tanítás  is. Majdnem olyan hatékony egy videóhívással  leadott oktatás is. Időt spórolsz  az utazásokon, és bárhol  vállalhatsz tanítványokat.

Webfejlesztő

Ameddig internet létezik szükség van weboldal készítésre. Jó, ha megtanulod a programozási nyelvet.Ezt is megszerezheted interneten keresztül.

Sok webfejlesztő van, de ne ijesszen el, mert megbízható  szolgáltatásra mindig szükség van.

Vállalkozási ötletek külföldről

Minden olyan vállalkozás  jó lehet, amit interneten tudsz végezni, ha külföldön élsz és magyarokkal akarsz  dolgoztatni. 

Nyelvi beszélgetőpartner

Sok embernek problémát okoz, hogy az iskolában vagy tanfolyamon szereztek elég jó szókincset,annak ellenére pl. egy tárgyaláson nem tudnak érvényesülni vele.

Ha külföldön  élsz és van jó nyelvtudásod adott a lehetőség a vállalkozásra. Tanítsd a nyelvet, beszélj az otthoniakkal akár Skype-on keresztül.

Ami kell hozzá egy laptop és internet.

Vállalkozás ötlet vidéken

Marketing helyi vállalkozások számára. Kevesen specializálódtak a kisvárosok, falvak vállalkozásainak marketingjére. Pedig szükség lenne rá. Sok cégnek nincs honlapja ami miatt nem könnyű megtalálni őket. Mondd el nekik, hogy az üzlet szempontjából jobb lenne.

Készíthetsz számukra Facebook oldalt, vállalhatsz névjegykártya készítést. Ahogy megismerik a tevékenységedet egymás után jelentkeznek majd.

Internetre, laptopra, telefonra

Vállalkozás tippek falun

Falusi turizmus

Egyre nagyobb a kereslet a csendes, egyszerű környezetben lévő házra. Nyithatsz vendégházat, panziót egy szép környezetben. Ráadásul  falusi wellnesst is biztosítasz szaunával, dézsával felszerelve. Jöhetnek a program szervezések is.Kényeztesd házi étellel, itallal.

Lehet egy saját kiskerted és az itt megtermelt növényekből  készítik az ételt. Ebben az esetben komolyabb tőkére van szükséged.Ingatlan, engedély beszerzése.

Kézi autó- és traktor mosó

Az autó tulajdonosok nagy részének sem ideje  sem kedve nincs ahhoz, hogy maga mossa az autóját. Pedig fontos, hogy tiszta legyen  az autójuk.

Ugyan úgy a traktor tulajdonosok is igénylik a mosót, mert egy földmunka után nem jó szívvel teszik meg ők.

Szükséges egy helyiség, ahol a mosást, takarítást végzed. Különféle samponokra, szivacsra, kefékre  és egy nagy teljesítményű porszívóra.

Vállalkozás ötletek nőknek

Főzőtanfolyam

Bárki aki szeret a konyhában lenni, kipróbálni új ízeket azoknak jó ötlet a főző tanfolyam. Válassz egy témakört, készíthetsz  egy receptkönyvet. Akár a saját konyhádban is kialakítható a tanfolyam. Szükséges, hogy úgy alakitsd ki, hogy 4-5 ember elférjen.

Fenntartható ruhák készítése

A sok műanyag ruhák mellett nő az igény a környezet és egészségtudatos ruhákra. Egyre több a piacon a fenntartható ruhák készítése.bambuszból és organikus pamutból készülnek. Sok divatmárka jelentette már be, hogy ruháik az elkövetkezendő pár évben fenntartható alapanyagokból készülnek majd.

Az átallás azonban hosszabb folyamat. Szükséges a kezdő tőke, meg kell vásárolni az anyagot,legyártani a ruhákat. Bérelni vagy venni kell egy webáruházat ahol a termékeket értékesíteni fogod.

Lakberendező

Ez a piac egyre nő, az emberek egyre tudatosabbak és szakemberhez fordulnak. A kis lakások esetén népszerű, kevés a pénz, kicsi a hely és egy trendi, ugyanakkor praktikus kuckóra vágyik a megrendelő. De a villatulajdonosok is jó mélyen belenyúlnak a zsebekbe, hogy ízléses,  élhető, nagyon exkluzív végeredményt kapjanak.

Kell hozzá Internet, laptop, tervező programok.

Szezonális és buli dekorációk bérbeadása

Húsvét, karácsony, halloween, új év. Újabb és újabb dekorációk, alapanyagok, munka stb. Itt egy szupertrendi vállalkozás ötlet: vagyis otthonok és irodák szezonális dekorálása, partik díszítése, a kreatív ötletek megvalósítása.

A megrendelő kiválasztja te megcsinálod, az ünnep után leszeded. Kell egy weboldal, ahol láthatja a megrendelő, hogy milyen elemekből, stílusokból válogathat.

Extrém utak, túrák szervezése

Ha szereted az extrém sportokat, túrákat szervezd meg azt másoknak. Pénzt keresel vele, mellette neked is egy nagy élmény. Tökéletes kikapcsolódás az aktív élet kedvelőinek a vadvízi evezés, hegyi és teljesítménytúrák. Az élmény a cél  persze nem  a veszély.

Egy blogon  részletesen megosztod az élményeidet és kedvet csinálsz a túrákhoz. Anyagi befektetést nem igényel, megszervezed a programot és annyit teszel rá a tényleges.

Számítógépek, telefonok beüzemelése

Tedd fizetőssé a szolgáltatást, amikor segítesz  üzemeltetni  egy számítógépet,vagy bármi probléma adódik. Internetre, laptopra, telefonra van szükséged.

A 3D nyomtatás

Annyira  új technológia még ki  nem forrta ki magát. Ezért jó ötlet akik kreatívak tudnak lenni. A beszerzése kis befektetéssel megoldható és kezdődhet a gyártás.Ha megfelelő terméket gyártasz  rövid időn belül megtérül a befektetés.

Nekem a súgó gépek gyártása ugrott be ötletként  számítást végeztünk  miként lehetne erre üzletet építeni, és  elsőre biztatóak voltak a számok.

Egy váz, egy vászon, és egy üveglap aránylag egyszerű ,mégis a kezdő súgógépeket 30-60 ezer forintért adják. 3D nyomtatóval a gyártása nagyjából 17.800 forintból kihozható, és kezdődhet az értékesítés. Ameddig az eladónak nincs nagy költsége magas árréssel lehet eladni őket. az eszközöket.

Jófogáson biztosan el lehet adni pár darabot, de lehet sokkal többet is.

Egzotikus állatok tenyésztése

Van két egzotikus  állatod akiktől születnek újabb kis állatok máris duplázódik a pénzed. Persze ez nem ennyire egyszerű, mert ezeknek az állatoknak speciális igényeik  is vannak. A hazai egzotikus állattenyésztők nem a legkiválóbb  formában tenyésztik, nagyon sok fajta van amelyeket nehéz beszerezni. Szükség van a jó tenyésztőre és a ritka fajtára.

Ha szereted ezeket az állatokat nem riadsz meg tőlük jó pénzkereseti lehetőség és nem csak hazánkban. Fontos, hogy kell hozzá  szakértelem, külön helyiség, ahol tárolod majd az állatokat, tanulás és időt kell áldoznod, de nagyon jövedelmező. Az saját weboldalon keresztül, Jófogáson, vagy Facebookon is el tudod adni.

3D modellezés, videóanimáció

Egy újabb otthon végezhető munka.megtanulható ,ha érdekel mondjuk a videókészítés. Sok ingyenes oktatóanyagot találsz a különböző szoftverekre, amelyeket kitanulva igen szép jövedelmed lehet. Kezd kicsiben, és készíthetsz modelleket, vagy videó effekteket, amiket sablonként tudsz eladni a különböző sablon piactereken. Aztán  nagyobb megbízásokat kaphatsz, és igen izgalmas projektekben vehetsz részt. Sokan saját maguktól, autodidakta módon tanulták ki.

A 3D nyomtatással újabb ajtók  fognak  kinyitni, és a számítógépes effektek sem fognak elfogyni a filmekből.