, 2021/6/30

Ha egyéni vállalkozáson gondolkodsz és nem tudod hogyan indítsd el, mik a feltételek, mire van szükséged, mi az ügyfélkapu és hogyan kell kezelni itt megtalálod a megoldást.

Vállakozás indítás

Ha még nem regisztráltál mindenképp tedd meg, hisz majdnem minden embernek szüksége van rá akár adóbevallásról vagy bármiről is legyen szó. Gyors, hatékony megoldás. Időpont egyeztetéssel  bármelyik okmányirodában / kormányablakban meg tudod igényelni. Mindenképp úgy alakitsd a dolgokat, hogy lehetőleg hónap elején indítsd a vállalkozásodat. A tételes adót ugyanis egész hónapra fizeted, és ha hónap végén hozod létre akkor is fizetni  kell az egész hónapot.

Egyéni vállalkozás indítása

Egy vállalkozás indítása előtt pár dolgot tudnod kell. Eléggé összetett dologgal  állsz  szemben. Ez nem mindenkinek sikerül. A vállalkozó szellemű  ember tudja mit akar,  azt viszont nagyon kevesen, hogy hogyan tudja megvalósítani. Ha tudatában vagy annak, hogy hogyan kell eljárni, akkor már nem olyan nehéz.

2020 júliustól  a személyes ügyintézésre csak az adóhivatalokban van lehetőség. Ezért érdemes regisztrálni az Ügyfélkapun,mert a legegyszerűbb online indítani a vállalkozásodat.Látogass el a Webes Ügysegéd oldalra, ott megtalálod az Egyéni vállalkozás menüt.

Szükséges, hogy a vállalkozásodnak székhelye legyen. Ki kell helyezni a névtáblát a kapura, csengőre, postaládára,mivel ide érkeznek a levelek,hivatalos iratok. Ha az ingatlanod a székhelyed, akkor nincs különösebb dolgod.  Szükség van székhelyhasználat jogcímet igazoló okiratra,ha nem saját az ingatlan. Ezzel járulnak hozzá, hogy az egyéni vállalkozás  az ingatlanban legyen bejegyezve.

A vállalkozás indítás kezdeti lépései

Az ügyintézés menete

Személyes adatok megadása az első belépéskor. Sikeres azonosítást követően a Webes Ügysegéd első használatakor meg kell adni a hiányzó természetes személyazonosító adatokat és az elektronikus levélcímet (e-mail címet) is.

Bejelentés/Kérelem benyújtása

A bejelentés, illetve a kérelem benyújtásával az ügy intézése megkezdődik, amelyet a Webes Ügysegéd visszaigazol. Letölthető anyagok „Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke„  Segédlet az egyéni vállalkozói tevékenység elkezdésének bejelentéséhez. Ha egyéni vállalkozáson gondolkodsz és nem tudod hogyan indítsd el, mik a feltételek, mire van szükséged,mi az ügyfélkapu és hogyan kell kezelni itt megtalálod a megoldást. 

Felkészülés a vállalkozásra. Sok vállalkozás indul, de kevesen mondhatják magukat sikeresnek. Ennek a legfőbb okai: Nem megfelelő pénzügyi  ismeretek,  tervek, sokaknál a pénz hiánya, nem működő képes üzleti modell, hiányos ügyfélszerzés,nincs megfelelő üzleti terv. 

Itt szükséged lesz:

Az önfejlesztés,amivel sokan nem törődnek,

Anyagi fedezet a vállalkozáshoz,

Kiváló  eszközök,

Megfelelő feltételek az indításhoz,

Az akadályok és  nehézségek  ismerete.

A jó gondolkodás sikeressé teheti a vállalkozást.

A vállalkozás  személyes növekedési rendszer – üzleti formába öltözve.

Ha nem vagy sikeres a céged sem lehet az.Fejleszd  magad a siker érdekében.

Személyes produktivitás

Fókuszálás és priorizálás

Tanulás

Problémamegoldás

Döntéshozatal

Tervezés

Kezdd el a  fejlődésta  a vállalkozás előtt – és soha nem hagyhatod abba!

Az üzleti és önfejlesztő könyvek legyenek fontosak számodra.

Vállalkozás ötlet

Az egésznek az alapja egy jó ötlet, ha rossz az ötlet nincs jó alapja a vállalkozásnak.

Vannak azonban akik a jó ötletből  sem tudnak sokat kihozni, mert nem tudják hogyan.

Az ötlet önmagában nem elég.

Piackutatás

A vállalkozás létrehozása előtt már nagyon pontos, részletesen mindenre  nagy hangsúlyt fektetve  kutatást kell végezni, ahhoz, hogy a vállalkozás  sikerhez vezessen.

Ide tartozik:

A konkurencia  részletes elemzése. A piac  ismerete, és sok hasonló ismeret.

Üzleti tervezés

A vállalkozás építés kétségkívül legfontosabb tevékenységei: adatgyűjtés, tesztelés, kísérletezés. A legértékesebb erőforrás ma az adatok.  Adatokra van szükség, hogy tudd mi működik és mi nem. Ha van elég információd, akkor elkezdted elméletben megvalósítani a lehetőségeket, mind pl.az üzleti terved,az üzleti mintát,a marketing és pénzügyi stratégiát.

Pénzügyek

A vállalkozás sikeréhez a jó pénzügyi ismeretek, pénzügyi tervek vezetnek. Ez az üzleti tervezés legfontosabb része. A vállalkozáshoz két dologra is szükséged lehet

Pénz-már több forrásból szerezhetsz :pl.hitel, pályázat, esetleg befektető, idő.

Kezdő vállalkozóként nem kell  az összes időd a vállalkozásra szentelni. Ha teheted vállalj részmunkaidőt,mellette van időd a vállalkozásra, és biztosítva  vagy anyagilag is. Ha  nincs erre lehetőséged, akkor legyen az este,  munka után,  illetve hétvégén. A feláldozott idő hozza meg a sikert számodra.

A vállalkozás elindítása

Tartalomgyártás. Az első lépés a tartalom gyártás. Minél többet tudnak  tőled/rólad, annál inkább tőled fognak  majd vásárolni. A bizalom kiépítésének ez a legjobb módja a  tartalomgyártás. Ültesd el a gondolatot a fejükben, hogy az ingyenes tartalmaid is jók és hasznosak,még jobbak lehetnek a fizetősek.

Az értékajánlat kialakítása

Létre kell hoznod a terméked, szolgáltatásod. Fontos, hogy a termék  ne csak a piacnak legyen a legjobb, hanem a célközönségnek is.

Nem gyakori ez az egyezés. ez az amikor a piac legjobb terméke mégsem piacvezető.

Vállalkozás alapítása

A kezdő vállalkozó az esetek nagy részében egyéni vállalkozásba kezd. Sok előnye van az egyéni vállalkozónak, de van hátránya is.

Mire kell odafigyelni

vállalkozás indítás feltételei

előnyök

kockázatok és hátrányok

elindulás költségei

jogi és könyvelési teendők

számlázás

adózási formák.

Egyéni vállalkozó tevékenységi kör

Minden esetben meg kell adni a tevékenységeket amiket a vállalkozó végezni fog. Ezzel kezdheti a vállalkozás indítását. Vannak olyan tevékenységi körök, amelyek engedélykötelesek. Ha megvan, hogy milyen tevékenységet akarsz végezni, le tudod ellenőrizni, hogy van-e szükséged engedély késre. Regisztrációkor nem kell minden tevékenységet felvenni. A későbbiekben  van lehetőséged online könnyedén újabb tevékenységek hozzáadására, vagy a meglévő visszavonására.

Főként a kezdő vállalkozóknak éri meg az alanyi adómentesség. Így KATA esetén 12 millió forintig nincs szükség ÁFA fizetésre. Ha alacsony költségek mellett tudod végezni a tevékenységet,pl.szövegíró, kivitelező, stb.hol minimális eszközök kellenek, előnyös, mert  viszonylag magas áron számlázhat  az elvégzett munkáért.

Egyéni vállalkozó adószám

A  kérelem jóváhagyása után a tájékoztatóban megtalálod az adószámod. Nem szabad összekeverni az adóazonosító jellel. Az adószám így fog kinézni: 12345678-1-30

Egyéni vállalkozó adózása, áfás vagy alanyi adómentes vállalkozás?

El kell döntened, hogy az egyéni vállalkozásból származó jövedelemre milyen adózást választasz. Lehet vállalkozói SZJA-t, átalányadózás, vagy  Kata adózás is.

Ha kezdő vállalkozóként: nem akarsz nagy beruházást ,kevés bevétellel, akkor az alanyi adómentességet érdemes választani.

Ennek értékhatára évi 12 millió forint. Ha az egyéni vállalkozásodat év közben kezded el, akkor az értékhatár nem 12 millió forint. Ekkor az értékhatár a 12 millió időarányosan számított összege. Ha az értékesítés  ellenértéke az értékhatár alatt van nem kell áfát fizetni,és nincs bevallási kötelezettség.

Érdemes alanyi adómentességet választani, ha elsősorban magánszemélyek számára adsz el terméket vagy szolgáltatást. Fontos, hogy tevékenységed ne legyen nagyon költségigényes. Nem vagy kötelezett áfa fizetésre, de ezáltal nem is igényelhetsz vissza. Nem kell áfát felszámítani, ha áfa mentes a tevékenység.

Mikor éri meg a Kata adózást választani?

Előnyös a Kata választása,mert itt havi fix adóval le tudhatod a közterheket. Viszont figyelembe kell venni, hogy a fix összeget akkor is be kell fizetned, ha nem volt bevételed. Katás-ként  bármekkora bevételt elérhetsz,  ettől még katás maradhatsz. Azonban meghatározott összeghatárt meghaladó bevétel után - a havi fix adó mellett - 40 %-os mértékű adót is kell fizetni. Bevétel határ = hónapok száma x 1 millió forint.

Tegyük fel, hogy a magánszemély 2020. március 10-étől katás egyéni vállalkozó. Ebben az esetben az összeghatár 10 000 000 Ft. Ha az egyéni vállalkozó 2020-ban 11 000 000 Ft bevételt ér el, akkor a fix havi adó mellett 1 000 000 Ft 40 %-át – azaz 400 ezer forintot - kell adóként megfizetnie.

A Kata adózás választásánál azt is mérlegelni kell, hogy 40 % adó fizetésének kötelezettsége felmerülhet-e. Ha igen, akkor várhatóan mekkora összeget tesz ki.

Katás vállalkozó lehetsz akár főállásban, akár mellékállásban. Nyilatkozni kell, hogy főállású vagy mellékállású kisadózó leszel.Mellékállású akkor lehet, ha ,pl. heti 36 órát elérő munkavégzéssel  járó munkaviszonya van,esetleg nyugdíjas.

Mennyit kell így fizetni katásként?

Főállású katásként: havi 50 000 forintot

Mellékállású katásként: havi 25 000 forintot

Érdemes a hónap elején indítani a vállalkozást, mert ezt az összeget kell befizetni, ha a hónap végén indítod is. Főállású katásként a magasabb nyugdíjalap érdekében választhatod, hogy havonta 75 000 forintot fizetsz. Be kell jelenteni a NAV felé.vissza lehet térni a kisebb összegre, de azt is be kell jelenteni. 

Mellékállásként, ha esetleg megszűnik  a munkaviszony  amelyben dolgoztál, akkor főállású Katás leszel és a magasabb adót kell fizetni. Előfordulhat, hogy főállásúként munkát vállalsz 36 órás munkában,ebben az esetben az alacsonyabb adót kell fizetni. Minden változtatást  be kell jelenteni a NAV felé,mivel változik az adó összege. Elmulasztása következményekkel jár.

Vannak esetek amikor nem kell befizetni az adót pl. egész hónapban beteg vagy nem tudtál dolgozni. Ezt közölni kell a NAV felé. Ellenkező esetben automatikusan  fizetni kell a fix adót. Különben tartozásod lesz és akkor inkasszót nyújtanak be  a banknál. Ha nincs könyvelőd és nem vagy tisztába a dolgokkal keress meg egy szakembert.

Ha KATA-s egyéni vállalkozó leszel akkor a lépések a következők:

Webes Ügysegéd – Egyéni vállalkozás menüpont kiválasztása 

Ügyfélkapu bejelentkezés

Személyes adatok kitöltése

Székhely adatok megadása

Főtevékenység és egyéb tevékenységek megadása

Adózási adatok

Alanyi adómentesség

Közösségi adószám igénylése: ha külföldre is számláz.

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok. Munkavégzés jellege: Főfoglalkozásként vagy heti 36 órát elérő munkaviszony mellett stb. Adatok ellenőrzése – Nyilatkozattétel – Végső ellenőrzés. A NAV a kérelem jóváhagyását követően kiküldi az adószámot.

Egyéni vállalkozó kamarai regisztráció

A vállalkozás  székhelye szerinti illetékes kereskedelmi és iparkamaránál regisztrálni kell az alapítástól  számított 5 napon belül.

Amire szükséged lesz:

Adószám  a vállalkozásod adószáma. Vállalkozásod-, kapcsolattartó- és űrlapkitöltő adatai – ezt automatikusan kitölti a rendszer, csak le kell ellenőrizni. Az a bankszámlaszám – az amelyikről a kamarai hozzájárulást átutalod.

Kereskedelmi tevékenység bejelentése

Ha kereskedelmi tevékenységet fogsz végezni, akkor ezt be jelened az önkormányzatnál, ahol van a vállalkozásod  székhelye. Az IPA-t a KATA adatlap leadásától számított 15 napon belül be kell jelenteni az illetékes önkormányzatnál. Ügyfélkapun keresztül az önkormányzat elektronikus portáján, vagy papír alapon. Az önkormányzat e-mailben küld tájékoztatót a  befizetés menetéről és a meghatározott összegről. 

Számlázó program bejelentése a NAV-nak

Amikor megkapod a visszaigazolást az Ügyfélkaputól éa az Önkormányzattól,  akkor tekinthető aktívnak a vállalkozás. Eldöntheted, hogy papír alapon akarsz-e számlát kiállítani, vagy regisztrálsz egy online számlázó programba. Egy éves díja van a számlázó programnak, de nagy könnyedséget jelent és leveszi a terhet rólad. A papír alapú számlákról bejelentési kötelezettséged van a NAV felé. Vagyis sokat könnyít  a helyzeten, ha van egy online számlád.

30 napon belül meg kell tenni a bejelentést a NAV felé a  számlázó program  regisztrációját követően. Segítséget nyújt ebben a számlázó rendszer ,mert mindenkinek jobb, ha zökkenőmentesen  mennek  a dolgok. A KATA-s vállalkozónak, az általa kiállított számlára rá kell írni , hogy KISADÓZÓ külön figyelned kell rá. Ezt a számlázó programok automatikusan megteszik.

Kötelező kamarai regisztráció

A székhely szerinti Kereskedelmi és Iparkamaránál kötelességed regisztrálni. Az éves kamarai hozzájárulást a vállalkozás nyilvántartásba vételét követő 5 napon belül kell fizetned. A regisztrációt online – erre a célra szolgáló internetes felületen - kell elvégezni. Március 31-ig kell a következő hozzájárulást fizetni.

A kamarai tagság éves díja: 5.000 Ft.Attól függetlenül, hogy az év folyamán mikor indítom a vállalkozást. Abban az esetben is be kell  fizetni az éves díjat, ha év közben megszűnik  a vállalkozást.

Iparűzési adó 

A  vállalkozónak kötelessége bejelenteni tevékenységét  iparűzési adó alá a székhelyén. Ha a székhely Budapesten van, akkor a Fővárosi Önkormányzatnál kell bejelenteni. Ha a székhelytől eltérő helyen hozol létre vállalkozást,akkor az ottani önkormányzatnál is be kell jelenteni. 

Az iparűzési adó mértékét a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény maximalizálja 2%-ban. Az önkormányzatok  saját hatáskörben kedvezőbb adómértéket is meghatározhatják.

Az iparűzési adó mértéke és fizetése – választhatsz!

Illetékes önkormányzat által megállapított adómérték szerinti iparűzési adó fizetése. Ez esetben minden évről adóbevallást kell készíteni.Következő év május 31-ig el kell juttatni az önkormányzathoz. Az iparűzési adó meghatározása egyes esetekben több módszerrel is lehetséges. A vállalkozónak el kell döntenie.

Fordulj szakemberhez, ha nem ismered az adózás szabályait.Ha a székhelytől  eltérő településen van telephely ebben az esetben az adóalap  megoszlik a két település között.Mindkét önkormányzat  felé bevallást kell készíteni, adót fizetni. Budapesten  iparűzési adót csak a Fővárosi Önkormányzat felé kell fizetni, a kerületi önkormányzat nem adóztathat.

Egyszerűsített adózás katásoknak

Katásként lehetőség van az iparűzési adót átalány-adóalap után fizetni. Ebben az esetben nincs bevallási kötelezettség. Ennek összege egy naptári évre 2 500 000 Ft. Ezután fizetendő adó - 2 % adómértékkel számítva – 50 000 Ft. Ha év közben indítod a vállalkozást  akkor időarányosak kiszámolt összeget kell fizetni. 

Az első részt március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig kell befizetni.

Abban az esetben is, ha az adóév kevesebb mint 12 hónap akkor is a kiszámolt adót két részletben kell fizetni. A vállalkozókról a hatóság nyilvántartást vezet.

Amikor a kérelmet  elfogadták a vállalkozás indításáról nyilvántartásba vettek.  Ügyfélkapun keresztül visszaigazolást kapsz.

Ha a kérelemben  közölted, hogy a kata a választásod, ez esetben a NAV is küld tájékoztatót az ügyfélkapu tárhelyre.

Milyen vállalkozást indíts? Milyen a jó ötlet?

Minél egyszerűbb, annál jobb. A vállalkozói rovat segítségedre  lehet ebben. Hagyományos mint pl. takarító cég,mehetsz a digitális dolgok felé is.

Bármi amiben látsz fantáziát. A sikeres vállalkozás, a sikeres ötlet kulcsa a stratégia: Működési stratégia, üzleti stratégia.

Minél egyszerűbben, minél gyorsabban indulj. Ugyanis  a piacon dől el, hogy igazából mire is van kereslet. Tervezd meg az üzleti modellt,hogyan változhat a céged. Ez folyamatosan változhat.  Sok esetben a kezdő vállalkozó egész más területen  lesz sikeres, mint amivel indult.

növekedési stratégia:

Még, ha folyamatosan változik is meg kell tervezni mikor van az, hogy növekedni kell, új marketinget, esetleg munkaerőt  felvenni.

Igyekezz visszatérő vásárlókat  szerezni. Akkor vagy sikeres, ha vissza térnek a vevők. Előnye az is, hogy kevesebbet kell költeni  marketingre. Olyan ötleted legyen amiben sok fajta terméket tudsz eladni. Több bevétel neked a vevő pedig egy helyen több mindent megkap.

Vagy olyan terméket amihez a tartozékokat nálad találja. Mondjuk vízszűrő kancsó ami szűrővel olcsón kapható, de cserélni kell a szűrőt amit nálad megvehet. Így már visszatérő lesz. Ha nincs ötleted, de szeretnék valami egyszerűt, jó ötlet a faschine,ha már bevált ötlethez akarsz csatlakozni. Persze nagyobb induló  tőke szükséges ehhez, de mindent megkapsz. Van olyan terület ahol alacsony tőkével is megvalósítható  a vállalkozás.

A Nike az első években egy japán cipőgyár termékeit forgalmazta, mert az alapító  célja a cipő biznisz volt, a futócipők piaca. És  több év alatt, hogy legyen egy másik brand, sőt maga az összes folyamat, piac.  A folyamatos növekedés eredménye az, hogy  sikeres leszel. Nem tudod azonnal meg váltani a világot.

Ha már van ötleted a vállalkozásra,jön, hogy mi legyen a neve? Lényeg, hogy rövid, könnyen megjegyezhető legyen. Írj fel 5 verziót ne többet,abból válasz ki amt a legjobbnak találsz. Persze lehet végül valami mást találsz. A te döntésed  legyen. A Te céged.

Ne görcsölj rajta! Ha megvan próbáld ki, milyen telefonon keresztül mondani. Ekkor még dönthetsz más név mellett.

Marketing, weboldal, online

Nem a jó marketingtől leszek sikeres.Te tudod megkeresni az igényt esetleg a problémát.Tetteid visznek a siker felé.

Koncentrálj  a vevőkre, az igényekre, a minőségre.

Weboldal,online, értékesítés:

Bármilyen vállalkozást is elindítasz, egészen biztosan szükséged lesz rá, sőt kötelező. Két dolog előtt fogsz állni, hogy akkor most egyedi fejlesztésű legyen és egy webfejlesztő készítse, vagy valamilyen sablon alapján készüljön, azaz weboldal motorra épüljön. 

Jogosultak köre

Egyéni vállalkozó lehet:

Magyar állampolgár, az Európai Unió tagállamának vagy az Európai Gazdasági Térségről (EGT)* szóló megállapodásban részes más államnak az állampolgára, továbbá az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes más állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a letelepedés tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgáraival azonos jogállást élvező személy,

a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó, az előző pontban nem említett olyan személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogát a Magyarország területén gyakorolja,

a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy, a keresőtevékenység folytatása céljából, családegyesítés céljából vagy tanulmányi célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, valamint a humanitárius célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező befogadott és hontalan.

Nem lehet egyéni vállalkozó:

Kiskorú személy, valamint aki cselekvőképességet érintő gondnokság alatt áll, akit a 2013. június 30-ig hatályban volt közélet tisztasága elleni, vagy vagyon elleni bűncselekmény, akit korrupciós,  vagyon elleni erőszakos,  szellemi tulajdonjog elleni, pénz- és bélyegforgalom biztonsága elleni, költségvetést károsító pénzmosás, a gazdálkodás rendjét sértő, a  fogyasztók érdekeit és a gazdasági verseny tisztaságát sértő vagy a tiltott adatszerzés és az információs rendszer elleni  bűncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül,

akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen egy évet meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztésre  ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül, aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja. 

Egy természetes személynek egyidejűleg egyetlen egyéni vállalkozói jogviszonya állhat fenn.