, 2022/3/29

A tőzsdei befektetések megkezdéséhez erősen ajánlott lassan, sietség nélkül, tapasztalatszerzés és képzés céljából kezdeni. Annak érdekében, hogy ne tedd kockára pénzügyi egészséged, a legjobb, ha kis befektetésekkel és akár pénzügyi tanácsadó segítségével kezded.

invertir en la bolsa

A tőzsdei befektetés egy összetett terület, amely számos összetevőt igényel a sikerhez. Mielőtt elemeznénk, hogy mik ezek, érdemes tisztázni, hogy minden kis megtakarító előtt nyitva áll a lehetőség, hogy tőzsdei értékpapírokba fektessen. A tőzsde az a hely, ahol a legtapasztaltabb és leggazdagabb, valamint a legkezdetlegesebb és legkisebb befektetők nap mint nap találkoznak. Mindegyikükre ugyanazok a szabályok vonatkoznak a tőzsdén. És mindegyiküknek megvan a maga tere, hogy lehetőségeiknek és a maguk elé kitűzött céloknak megfelelően tevékenykedjenek. Világossá kell tenni, hogy a befektetést a legszerényebb költségvetésből is el lehet kezdeni, alsó korlát nélkül.

Még ha a befektetendő összeg szerény is, fontos szem előtt tartani, hogy ez nem lehet olyan tőke vagy pénz, amelyre a közeljövőben szükség lesz. Javasoljuk, hogy addig ne fektess be a részvénypiacra, amíg nem gondoskodtál arról, hogy a folyó kiadásaid fedezve legyenek, és amíg nem rendelkezel vésztartalékkal az esetlegesen felmerülő váratlan eseményekre. Ezért a befektetendő összegnek olyan összegből kell állnia, amelyet szükség esetén megengedhetünk magunknak, hogy elveszítsünk anélkül, hogy pénzügyi egyensúlyhiányt okoznánk, vagy hogy hosszú ideig megtartsuk a befektetést.

A kezdő befektetők tőzsdei ismeretei általában nagyon korlátozottak. Emiatt ajánlott némi befektetés a speciális képzésbe, mielőtt elkezdené a munkát. A befektetés nem feltétlenül kell, hogy anyagi legyen, lehet időbeli: az internet kiváló "egyetem" a tudás megszerzéséhez, a tapasztalatok megtekintéséhez, meghallgatásához és megosztásához, a szakértők olvasásához, a számos ingyenes képzési weboldalon való tanuláshoz stb. A képzési lehetőségek manapság nagyon sokfélék, köszönhetően a létező személyes és online tanfolyamoknak, a kiadott könyveknek és kézikönyveknek, valamint az interneten fellelhető sok értékes információnak.

Függetlenül attól, hogy bizonyos mértékű előképzettséggel fektetsz-e be vagy sem, néhány bank, amellyel kereskedni fogsz, professzionális tőzsdei szakértőket biztosít, akik nagy segítséget nyújtanak a tőzsde összetett világában való eligazodásban. A képzésre fordított idő és pénz a leendő befektető szándékától és lehetőségeitől függ, de már nincs akadálya annak, hogy ingyenes online vagy személyes tőzsdei oktatáshoz juss.

A média naponta kínál független szakértők által készített piaci elemzéseket, amelyek hasznosak mind a napi szintű megfigyeléshez, mind az oktatáshoz. Ez az információ jól kiegészíti a bankigazgató tanácsát.

Figyelembe veendő előzetes szempontok

Mielőtt nekilátnál a munkának, három dologgal kell tisztában lenni. Mennyit szeretnél befektetni, mennyi ideig vagy hajlandó megtartani a befektetést, és milyen százalékos veszteséget vagy hajlandó vállalni arra az esetre, ha a befektetés rosszul alakulna. A tőzsdei befektetésnél - és még inkább, ha kis összegekkel kezd - döntő szempont, hogy ismerd, milyen hatással lesznek a befektetéssel kapcsolatos díjak a jövedelmezőségedre. Többféle díj létezik:

Vételi és eladási jutalékok

Ezek minden alkalommal előfordulnak, amikor egy értékpapírt vásárolnak vagy eladnak. Ezek általában a végrehajtandó ügylet összegének 0,20% és 0,70%-a között mozognak, és a szerződött közvetítőtől függnek. A vételi és az eladási tranzakciók esetében kétféle jutalék létezik. Egyrészt a brókeri jutalék, másrészt az értékpapírokat forgalmazó tőzsdének fizetendő jutalék.

Letétkezelési díjak: ezek a letétkezelő által a portfólióban lévő részvények tartásának költségeiért felszámított díjak. A szabályozás szerint a díjakat a részvények tényleges értéke alapján számítják ki. Ha az összes értékpapír a nemzeti piacra tartozik, a díjak 20% körüliek, éves minimum 12 euró körüli összeggel, ha pedig a nemzetközi piacra tartoznak, a díj 1%-ra emelkedik, minimum 60 euró körüli összeggel. Ez a jutalék azonban egyre inkább a kereskedés szintjéhez kapcsolódik, és sok esetben ingyenes, ha a befektető aktívan vásárol és elad.

Osztalékbeszedési díjak: minden egyes alkalommal, amikor egy részvényosztalékot beszednek, a jogalany százalékos jutalékot számít fel, amelynek minimális összege általában valamivel több, mint 1 euró, és amely a brókertől függően változik.

Tőkeemelési jutalékok: a jutalékok ebben az esetben hasonlóak az előző szakaszban leírtakhoz.

Egyszerű tippek

Az első, kis tőkével rendelkező befektetések esetében fontos, hogy nagyjából kiszámítsuk, hogy a különböző díjak hogyan befolyásolják a tranzakció potenciális nyereségét.

Befektetési alapok

Befektetési stratégiák: Melyik felel meg leginkább a befektetői céljaidnak?

A piacon számos befektetési alap létezik különböző befektetési stratégiákkal. Minden befektetési alapnak van egy működési módja és egy politikája, amely több szempont - például a nyereségesség, a kockázat vagy a likviditás - alapján szabályozza a befektetések kiválasztását, és amelyet a felügyeleti szervnél történő nyilvántartásba vételhez szükséges tájékoztatóban határoznak meg. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a kritériumokkal, és azzal, hogy melyek felelnek meg leginkább az egyes befektetők profiljának a jövőbeli pénzügyi egészség szempontjából. Ezek a kritériumok együttesen alkotják az alap befektetési stratégiáját. Nézzünk meg néhányat ezek közül a stratégiák közül.

Nagyon ajánlatos előzetesen stoploss megbízást beállítani, amely automatikus eladást generál, ha a részvény árfolyama egy bizonyos szint vagy árfolyam alá esik, lehetővé téve számunkra, hogy elérjük a maximális elfogadható veszteségre vonatkozó célunkat, és elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket. Célszerű a portfóliót több értékpapír bevonásával diverzifikálni, egyrészt azért, hogy ne vállaljunk kockázatot egyetlen értékpapírban, másrészt azért, hogy ne kelljen túl sokáig mozdulatlanul maradnunk egy értékpapírban, ha az esik. Minél nagyobb a diverzifikáció, annál nagyobb a kockázat eloszlása az értékpapírok között.

A rövid távú befektetés nagyobb kockázatot jelent, és általában agresszívabb magatartást követel a befektető részéről, ezért ajánlatos hosszú vagy legalább középtávú befektetéseket eszközölni.

Végezetül világossá kell tenni, hogy a tőzsdén nem tanácsos figyelmet fordítani a pletykákra, mivel azok eredete kétséges, és tartalmuknak semmi köze a valósághoz, ami hatalmas költségekkel járhat.

Pénzügyi egészség, a BBVA stratégiai prioritása

A jó személyes, családi vagy üzleti pénzügyi egészség kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ember képes legyen megbirkózni az előre nem látható eseményekkel, és képes legyen szembenézni a jövőbeli tervekkel, amelyekre törekszik. A BBVA hisz abban, hogy a pénzügyi jólét javításának mindenki számára elérhetőnek kell lennie, és ezért a pénzügyi egészséget a hat stratégiai prioritás egyikévé tette. A bank személyre szabott megoldásokkal kívánja támogatni a magánszemélyeket és a vállalatokat a pénzügyi jólét eléréséhez vezető úton, motiválva és felhatalmazva őket arra, hogy növeljék lelki békéjüket és biztonságukat.

A bank a pénzügyi egészséget egy négylépcsős útként értelmezi, amely a mindennapi ellenőrzéssel kezdődik, megtakarítással folytatódik, majd az adósságkezeléssel folytatódik, és a jövőre vonatkozó tervezéssel fejeződik be. Az ügyfeleket ezen az úton kísérő számos eszközt a mobilalkalmazáson keresztül kínálja, amely egyesíti a technológia, az adatok és a csapat szakértelmének erejét. Annak érdekében, hogy ügyfelei elérjék céljaikat és nyugodtan élhessenek az élet minden szakaszában, a BBVA tanácsot nyújt megtakarítási és befektetési termékekkel és megoldásokkal kapcsolatban, amelyek értéket és tudást nyújtanak a vagyon jobb kezelése érdekében.