, 2021/12/2

Mi az a gyártás-előállítás? A gyártási termelés arra a módszertanra utal, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban gyártani és előállítani az eladásra szánt árukat, túl az egyszerű anyaglistán.

products to manufacture

A gyártási termelési folyamatok három gyakori típusa a következő: készletre gyártás , rendelésre gyártás és összeszerelésre gyártás. Ezeknek a stratégiáknak vannak előnyei és hátrányai a munkaerőköltségek, a készletellenőrzés, a rezsiköltségek, a testreszabás, valamint a gyártás és a megrendelések teljesítésének sebessége terén.

A gyártás az alkatrészek és késztermékek létrehozása és összeszerelése nagy mennyiségben történő értékesítésre. Számos módszert használhat, beleértve az emberi és gépi munkát, valamint biológiai és kémiai folyamatokat, hogy a nyersanyagokat szerszámok segítségével késztermékké alakítsa. A termelés hasonló a gyártáshoz, de szélesebb körű.

Azokra az eljárásokra és technikákra utal, amelyeket a nyersanyagok vagy félkész termékek késztermékké vagy szolgáltatássá alakítására használnak gépek használatával vagy anélkül. Akár az egyikről, akár a másikról van szó, a gyártóknak a termelési módszereiket a piac igényeihez és kívánságaihoz, a rendelkezésre álló erőforrásokhoz, a megrendelések mennyiségéhez és méretéhez, a kereslet szezonális változásaihoz, a rezsiköltségekhez (például munkaerő és készlet) és számos más változóhoz kell igazítaniuk.

Mi a példa a gyártásra?

A gyártás alatt új termékek előállítását értjük, akár nyersanyagokból, akár alkatrészekből. A gyártás példái közé tartoznak az autógyárak, a pékségek, a cipészek és a szabók, mivel ezek mind termékeket állítanak elő, nem pedig szolgáltatásokat nyújtanak. Ugyanakkor például a fakitermelés vagy a bányászat nem számít feldolgozóiparnak, mivel ezek nem alakítanak át árukat új termékekké.

Az építőipar, bár látszólag gyártási folyamatnak tűnik, valójában külön kategória, és szintén nem tekinthető a gyártás részének. A feldolgozóipari munkakörök a szakképesítések széles skáláját foglalhatják magukban, beleértve az összeszerelőket, pékeket, fogászati és orvosi műszerészeket, élelmiszer-feldolgozókat, ékszerészeket, fémmunkásokat, gépészeket, nyomdászokat, minőségellenőröket, szabókat, kárpitosokat, hegesztőket, vágókat és famegmunkálókat.

Jövő gyártása

A gyártási folyamatok és az ezek elvégzéséhez szükséges készségek is változnak. A költséghatékonyabb módszerek keresésével és a gyártás egyre fokozódó automatizálásával az ágazatban a munkahelyek száma várhatóan csökkenni fog. A megmaradó munkahelyek azonban valószínűleg egyre specializáltabbak és jobban fizetettek lesznek.

Az egyre kifinomultabb technológia azt jelenti, hogy a gyártás irányításához a személyzet képzettségére és képzésére lesz szükség, miközben az új anyagok és eljárások megváltoztatják az egyes iparágakat. A nanotechnológia megváltoztatja az elektronikai gyártást, míg a könnyebb anyagok, például az alumínium és a szénszálak megváltoztatták az autóipart.

Máshol a gyógyszeriparban a biotechnológia forradalmasítja a gyógyszergyártást, a 3D-nyomtatás pedig lehetővé teszi egyedi, speciális alkatrészek gyártását olyan iparágak számára, mint a repülőgépipar és az orvostechnika. A robotok egyre kifinomultabbá válásával számos gyártási folyamatot automatizálnak, míg a nagyméretű adatok lehetővé teszik a gyártók számára, hogy elemezzék és célzottan a vásárlói igényeket a termékfejlesztés irányítása érdekében.

Miért fontos

A gyártás nem csak az áruk előállítása és a piacra való eljuttatása miatt fontos, hanem gazdasági okokból is. Az Egyesült Államokban például a feldolgozóipar a gazdasági teljesítmény 15%-át teszi ki. A tömeggyártás valódi lökést adhat egy gazdaságnak, ami a "gyártási hozzáadott érték (MVA)" mutatókkal mérhető. Ezek összehasonlítják a feldolgozóipari kibocsátást a teljes gazdaság méretével, és így a bruttó hazai termék (GDP) százalékos arányát adják meg. A feldolgozóipari foglalkoztatásra, készletekre és megrendelésekre vonatkozó adatokat a feldolgozóipari intézetek, például az Institute for Supply Management (ISM) vizsgálják, amelyek jelentéseiből a pénzügyi elemzők és kutatók tájékozódhatnak.

Következtetés

A feldolgozóipar továbbra is fontos szempont az iparban, nemcsak azért, hogy a piac számára árut biztosítson, hanem azért is, hogy a gazdaságot mozdítsa. A gyártási folyamatok folyamatos fejlődésével párhuzamosan a szükséges készségek is fejlődtek, és ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog. A gyártás megköveteli a kereslet és a kínálat gondos egyensúlyát, akár raktárkészletre, akár megrendelésre, akár összeszerelésre készülnek a termékek, valamint a piaci igények ismeretének képességét.

A gyártás évszázadok óta a társadalom szerves részét képezi, és ez úgy tűnik, hogy mindaddig így is marad, amíg az embereknek szükségük van az élelmiszerektől és ruháktól kezdve a járműveken át a gyógyszerekig sokféle termékre.

Egy termékötlet kidolgozása értelmetlen, ha nem tudod azt megfelelően előállítani. A termék megfelelő gyártásához a tervezés, az anyagok és a költségvetés ismerete szükséges. A legtöbb vállalkozás számára, amely az ötleteket és prototípusokat kézzelfogható termékké próbálja alakítani, egy gyártóüzem segítségére lesz szüksége, különösen, ha nagy mennyiségben próbálsz termelni.

Felkészülés a gyártásra

Mielőtt elkezded gyártani a terméked, gondoskodni kell néhány kezdeti lépésről.

Piackutatás. Kerüld el a termék gyártását, ha a vásárlók nem hajlandók megvásárolni azt. Nézd meg az iparági versenytársakat, és értsd meg, hogy a terméked milyen többletértéket nyújt az ügyfeleidnek. Ha a versenytársak termékének rosszabb változatát hozod létre, nem valószínű, hogy sikeres leszel.

Licencelés. A következő lépés annak eldöntése, hogy a terméket saját magad akarod-e előállítani és értékesíteni, vagy pedig licencbe adod az ötletet egy olyan vállalatnak, amely rendelkezik a megfelelő eszközökkel és tapasztalattal. A licencelés olyan, mintha bérbe adnád az ötletedet. A vállalat mindent - a gyártást, a marketinget, a forgalmazást - maga intéz, majd az eladások alapján jogdíjat fizet neked. Nincs szükség előzetes befektetésre. Sok nagyvállalat licencel ötleteket, ahogyan a kijelölt licencelő cégek is.

Építs és tesztelj prototípust. Ha a szóló utat választod, szükséged lesz egy mintára vagy prototípusra, hogy megbizonyosodj arról, hogy a termék az általad megadott specifikációk szerint gyártható egy gyárban. A szakértők véleménye eltér a tekintetben, hogyan kell ezt megtenni. Ha lehetséges, készíthetsz sajátot is. Ez a lépés több iterációt és sok-sok hónapot vehet igénybe.

Védd a szellemi tulajdont. Szellemi tulajdonod is érdemes megvédeni. Bejegyeztetheted a szabadalmat, szerzői jogot szerezhet a munkádra, vagy vásárolhatsz védjegyet.

Gyártás üzleti ötletek amelyek egyszerűek

Játékgyártó

A játékok viszonylag kis méretűek, és bármilyen anyagból elkészíthetők. Így nagyszerű termékek lehetnek a kis gyártó vállalkozások számára, amelyekre összpontosíthatnak.

Okostelefon-kiegészítők gyártója

Hasonlóképpen népszerűek az okostelefon-kiegészítők, mint például a tokok és töltők, és néhány alapanyagból is elkészíthetők.

Műanyagtartály-gyártó

A műanyag anyagok feldolgozásához és formázásához szükséges néhány alapvető berendezéssel palackokat és egyéb tartályokat gyárthat, amelyeket eladhat a fogyasztóknak vagy akár más vállalkozásoknak.

Textilgyártó

A nyers szövet vagy más textiltermékek előállítására is összpontosíthat, amelyeket magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak adhat el további késztermékek gyártásához való felhasználásra.

Bútorgyártó

Ha nagyobb méretű termékeket szeretnél készíteni, akkor összpontosíthatsz egyedi bútortermékek értékesítésre történő előállítására. Ezután hozz létre egy olyan folyamatot, amellyel több bútort tudsz nagyobb mennyiségben gyártani.

Woodworker

Ha ügyes fafaragó vagy, akkor az anyagból számos különböző terméket is készíthetsz, az asztaloktól kezdve az apró csecsebecsékig. Ismét egy egyszerű eljárás létrehozása e termékek másolásához lehetővé tenné a termelés fellendítését és a költségek csökkentését.

Résszel rendelkező snack ételek készítője

Ha van egy ötlete egy egészséges snack eladására, akkor a Stacy's Pita Chips alapítóinak nyomdokaiba léphet, és bérelhet egy pékségi helyet az áru gyártásához.

Édességkészítő

Vagy ha kevésbé egészséges élelmiszerek előállítása érdekel, akkor készíthetsz saját édességeket, és csomagolhatod azokat eladásra.

Kenyérsütő

Pékek, elindíthatod saját kenyérgyártó vállalkozásásod, és eladhatod kenyértermékeid a fogyasztóknak vagy más élelmiszeripari vállalkozásoknak.

Gyertyagyártás

Dél-Afrikában sokak számára a gyertya jelenti az egyetlen fényforrást az esti órákban, figyelembe véve az elmúlt években megnövekedett terheléskiesést és áramkimaradásokat, a gyertyák iránt továbbra is nagy lesz a kereslet.