, 2022/4/13

A tanácsadó testület olyan üzleti szakemberekből álló csoport, amely tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy a vállalkozás tulajdonosa hogyan tudja jobban irányítani a vállalatát. Az ilyen típusú tanács informális jellegéből adódóan a testületet úgy lehet felépíteni, ahogyan a tulajdonos szükségesnek és a vállalat számára a leghasznosabbnak ítéli. A tanácsadók jellemzően részvényalapú díjazásban részesülnek, például opciókban, és részesülnek a vállalkozás megnövekedett értékéből. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

board of advisors

A tanácsadók jellemzően részvényalapú díjazásban részesülnek, például opciókban, és részesülnek a vállalkozás megnövekedett értékéből. Általában a tanácsadó testület egy jogi szakértőből, egy pénzügyi szakértőből, egy humánerőforrás-menedzserből, egy marketing tanácsadóból és egy könyvelőből áll, hogy segítsen a vállalkozás közvetlen irányításában, és betekintést nyújtson a pénzügyi világban zajló különböző üzleti trendekbe.

Tanácsadói tanács vs. igazgatótanács

Bár mind a tanácsadó testület, mind az igazgatótanács azzal foglalkozik, hogy hogyan működik egy vállalat vagy vállalkozás, a kettő között számos különbség van, amelyeket az alábbiakban ismertetünk:

Míg a Tanácsadói Testület informálisan alakul, addig az Igazgatótanács ezzel szemben olyan személyekből áll, akiket választás útján iktattak be, és ezáltal felelősséggel tartoznak a szervezetnek. Őket törvény kötelezi, mivel ők képviselik a vállalatot és annak részvényeseit, politikákat alkotnak és megoldják az üzleti működéssel kapcsolatos kérdéseket.

Az igazgatótanács feladata nehezebb, és felelőssége nagyobb, mint a tanácsadó testületé. Az Igazgatótanács óvatosabban jár el a tanácsadással, mivel pénzügyi felelősséggel tartozik a részvényesek felé.

Míg a tanácsadó testületet a vállalat tulajdonosa személyesen választja ki, és nincs szavazati joga, addig az igazgatótanács közvetlenül részt vesz a döntéshozatalban.

Míg a Tanácsadói Testület tanácsait a tulajdonos vagy a vezérigazgató követheti vagy nem követheti, az Igazgatótanácsnak nagyobb hatalma van. Elég nagy hatalma van ahhoz, hogy változtatásokat rendeljen el a szervezetben, és egy adott irányba terelje a vállalatot.

A Tanácsadó Testület olyan személyekből áll, akiket speciális szakterületük alapján választanak ki. Az igazgatótanácsnak szüksége lehet bizonyos szakemberek vagy iparági szakértők véleményére, hogy jobban megértsék az adott helyzetet.

Míg a tanácsadó testület nagyon minimális díjazásban részesül, addig az igazgatótanács igazán magas fizetést kap. Az előbbi esetleg csak ingyenes étkezést kap az ülések alkalmával. Az igazgatótanács viszont olyan juttatásokat kap, mint például utazási költségtérítés és díjazás az igazgatótanácsi üléseken való részvételért.

A tanácsadók jelentősége egy induló vállalkozás vagy bármely vállalkozás számára

Minél nagyobb lesz egy gazdasági egység, annál több figyelmet igényel, és annál több olyan kérdés merül fel, amelyeket pontosan és precízen kell kezelni a folyamatos növekedés érdekében. Ennek következtében különböző okokból egyre nagyobb szükség van egy tanácsadó testületre.

1 Üzleti fejlődés

Egy vállalat növekedésére irányuló nyomás egyre nagyobb méretben növekszik, és az, hogy több elme dolgozik rajta, mindenképpen előnyös. Egy tanácsadói testület létrehozása segít elérni a vállalat termékeinek és szolgáltatásainak végfelhasználóitól érkező visszajelzéseket, és bemutatja a vállalatot a lehetséges végfelhasználóknak és ügyfeleknek. Például egy eldobható edényeket gyártó vállalat felvehet egy olyan igazgatósági tagot, aki korábban egy multinacionális gyorsétteremlánc alelnöke volt. Ez azért hasznos, mert akár be is mutathatja a vállalatot korábbi munkahelye vezérigazgatójának, és talán segíthet megkötni egy üzletet.

2 Egy jó biztonsági rendszer

Hasznos lehet egy olyan tanácsadói testület létrehozása, amely olyan neveket tartalmaz, akik népszerűek az adott iparágban. Felkelti a befektetők figyelmét, és bizalomérzetet kelt, mert egy ilyen ismert személyiség bizalmat szavaz a vállalatnak.

Hogyan állítsunk össze egy tanácsadó testületet

Egy tanácsadói testület létrehozása egyszerűbb feladat, mint a megvalósítás. Vannak azonban olyan tippek, amelyeket nem szabad elfelejteni, és amelyek segítenek a vállalkozóknak abban, hogy olyan tanácsot állítsanak össze, amely a vállalatot gyümölcsözővé teszi.

1 Határozd meg, hogy kinek kell a tanács tagjainak lennie.

A tanácsadói testület tagjai ne csak olyanok legyenek, akiket a tulajdonosok ismernek. Bizonyos normák alapján kell őket átvilágítani, például arra vonatkozóan, hogy releváns tapasztalattal rendelkezzenek abban az iparágban, ahol a vállalkozás működik.

2 Hozz létre egy legfeljebb öt tanácsadóból álló testületet.

Az ideális számnak három és öt között kell lennie. Ha ötnél több tanácsadót állítanak össze, az egyszerű ötletelés bonyolulttá válhat, ami csökkenti a tanács általános termelékenységét.

3 Ne vegyél be olyan embereket, akik csak abból élnek majd, hogy a tanácsadói testület tagjai.

Ideális esetben az igazgatótanács tagjainak külön, főállású munkát kell végezniük, de emellett érdekeltnek kell lenniük a vállalkozás növekedésében is. Ne legyenek továbbá közvetlen családtagok vagy rokonok, akiknek érzelmi kötődése a vállalkozáshoz zavaró lehet.

A tanácsadó testületek szerepének megértése

A vállalkozók és vezérigazgatók hamar megtanulják, milyen magányos lehet a csúcson. Sok esetben te lehetsz az egyetlen alkalmazott, amikor a vállalkozást létrehozzátok. Amikor a vállalkozás növekszik, és egy összetettebb szervezetet hoz létre, jelentős létszámú személyzettel, a sikerért való felelősség továbbra is elsősorban a te válladon nyugszik.

Vállalatodnak vezetőjeként az alkalmazottak tőled várják az iránymutatást és a jövőképet. A befektetők elvárják, hogy sikeresen irányítsd a vállalatot, és kiváló megtérülést biztosíts számukra a befektetésükből. Amikor nehéz helyzettel kell szembenézni, vagy ismeretlen területhez kell közelíteni, a vezérigazgatónak nincsenek társai a szervezetben.

Ezen okok miatt a vezérigazgatók tanácsadó testületet alakítanak, hogy útmutatást vagy szakértelmet nyújtsanak nekik. Egyre több szervezet alakít tanácsadó testületeket.