, 2021/12/10

Mivel egyre több üzleti megbeszélés kerül ki a konferenciatermekből és kerül át az olyan alkalmi helyszínekre, mint az ebédmegbeszélések, van néhány fontos dolog, amit szem előtt kell tartani. Egy sikeres ebédmegbeszélés számos előnnyel járhat, mivel egy kicsit lazább és kötetlenebb lehet, és őszintébb beszélgetéseket folytathat.

munkaebéd

Mi az a munkaebédes megbeszélés?

A munkaebéd-értekezlet a munkaélet egyenes része, és többféle formája is lehet. Tarthat munkaebédet az irodán kívül is, ha egy közeli étterembe megy.

Vagy ha egy leendő ügyféllel találkozik, akkor egy ebédre való elvitel segíthet abban, hogy kötetlenebb módon jobban megismerje őt, és a megbeszélést semleges területen bonyolíthatja le. Alternatív megoldásként meghívhatja a résztvevőket egy irodán belüli ebédmegbeszélésre, például ebédet tarthat egy konferenciateremben.

Miért érdemes rendszeres ebédmegbeszéléseket tartani

Akár az irodában tartja az ebédmegbeszélést, akár étterembe megy, a munkaebéd remek módja lehet annak, hogy a sürgető kérdéseket kötetlenebb keretek között beszélje meg. Ez egy egyszerű lépés, amellyel segítheti a kapcsolat kialakítását, egymás megismerését, és kellemes változatosságot jelenthet, amely növeli a munkamorált.

Íme, miért érdemes fontolóra venni, hogy az ebédmegbeszéléseket rendszeressé tedd:

Egyenrangúság: Egy üzleti ebéd segíthet kiegyenlíteni a helyzetet, különösen a leendő ügyfelekkel vagy a fiatalabb alkalmazottakkal, lehetőséget adva nekik a kikapcsolódásra.

Összehozza az alkalmazottakat: Az irodán kívüli rendszeres üzleti ebédek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a csapat összekovácsolódjon, és ne csak egymás íróasztalához menjetek, hanem egy étkezés közben beszélgessetek.

Könnyen ütemezhető: A reggeli vagy esti megbeszélésekkel ellentétben az ebédet általában viszonylag egyszerűen be lehet ütemezni, és az embereknek van idejük utána visszatérni más tervezett munkájukhoz.

Semleges terület: Ha leendő ügyfelekkel találkozol, vagy egy kényesebb témát kell megbeszélni, az irodán kívüli ebéd alkalmasabb lehet a bizalmas megbeszélésekre.

Társasági esemény: Az ebédek amúgy is inkább társasági jellegűek, így akár egy informális esemény szervezése az irodában, vagy ételek rendelése a munkatársak számára segíthet a morál növelésében, és arra ösztönözheti a csapatokat, hogy kötetlenebb környezetben beszélgessetek egymással.

Megbecsülést mutat: Akár az ügyfeleket, akár az alkalmazottakat vendégeled meg étellel, ez mindig megbecsült gesztus, amely segíthet a kapcsolat jóindulatának kialakításában.

Tippek a tökéletes ebédmegbeszéléshez

Küldj meghívókat online és előre

Mindig győződj meg róla, hogy az ebédre vonatkozó terveket online meghívóval formalizáld, és jó előre elküldöd azt. Még ha esetleg személyesen vagy telefonon beszélgettek is róla, ha az online meghívót előre szinkronizálják valakinek a naptárába, akkor is valószínűbbé teszi, hogy az illető tud az eseményről, és részt vesz rajta.

Válaszd ki a tökéletes helyszínt

Egy üzleti ebéd esetében óriási különbség, hogy hol ad otthont az ebédnek. Általában mindig jobb, ha az irodán kívül találkozunk, mivel ott könnyebb őszintének lenni, és kisebb a valószínűsége, hogy félbeszakítanak. Ha étterembe menni kihívást jelent, akkor fontold meg az iroda egy részének lezárását.

Az üzleti ebédre szolgáló éttermek kiválasztásakor vedd figyelembe:

Mennyire kényelmes a résztvevők számára

Az étlapok figyelembe tudják-e venni az étrendi korlátozásokra vonatkozó szempontokat.

Lehetőség van-e asztalfoglalásra és/vagy van-e elegendő ülőhely, hogy ne kelljen várni az asztalra.

Válassz könnyen fogyasztható ételeket

Ha történetesen te vagy a felelős a helyszín kiválasztásáért, mindenképpen nézd meg az étlapot, mielőtt kiválasztod. Ideális esetben az ebéd legyen könnyebb étel, különben mindenki lomhán megy vissza a munkájához, és ne legyél túl rendetlen, hogy elkerüld a kiömlést. Válaszd ki a csak villás ételeket tartalmazó menüket, mert azt lesz a legkönnyebb kezelni.

Foglalj asztalt előre

Ha lehetséges, igyekezz előre lefoglalni az asztalát. A helyfoglalás biztosítja, hogy az ebédidőbeni rohanásban garantáltan lesz ülőhely, és nem kell megvárakoztatni a vendéged. Emellett segít a dolgok racionalizálásában és a pontos időbeosztásban, mivel a foglaláshoz az egész társaságnak időben kell érkeznie.

Az üzleti ebéd előtt jelentsd be a menüválasztékot

Ha már kiválasztottad a menüt, érdemes előzetesen elküldeni a résztvevőknek. Így mindenki tisztában lehet azzal, hogy mit fog enni, és a diétás korlátozásokat/problémákat előre jelezheti. Ha azt tervezed, hogy előzetesen éttermi rendelést vagy ételkiszolgálást tervezel, hagyd, hogy a résztvevők előbb válasszanak.

Győződj meg róla, hogy mindenkinek ugyanannyi kurzusa van

A sikeres üzleti ebédhez hozzátartozik, hogy mindenki viszonylag hasonló sebességgel étkezzen, és senki ne maradjon le. Ha előre meghatározott számú fogás áll rendelkezésre, megelőzheted ezeket a problémákat, és biztosíthatod, hogy mindenki hasonló bánásmódban részesüljön.

Válassz egy facilitátort az üzlet lebonyolításához

Az ebéd előtt válassz ki egy személyt, aki az üzleti ebéd moderátora lesz. az étkezés során. Ez azt jelenti, hogy az ő felelőssége, hogy felhozzon kérdéseket, vagy a small talkból a konkrét részletekbe vigye a beszélgetést. Ez segít abban, hogy a dolgok a helyes irányba haladjanak, különösen akkor, ha több céllal próbál zsonglőrködni.

Mindig érkezz korán az üzleti ebédre

Két okból is jó, ha korán érkezel az ebéd helyszínére. Először is, lehetővé teszed, hogy az ülőhelyekkel vagy az étkezéssel kapcsolatos esetleges problémákat már korán, még a társaság megérkezése előtt felmérd és jelezd, másodszor pedig a pontosság mindig jó benyomást kelt.

Várd meg, hogy mindenki megérkezzen, mielőtt leülnél

Ideális esetben az egész társaságodnak jelen kell lennie az ülés előtt, hogy a találkozó a lehető leggördülékenyebb legyen, és mindenki együtt kezdje meg az étkezést. Ha ez azonban nem lehetséges, próbáld meg, hogy a szervező az ajtóval szemben üljön, hogy a későn érkezőket az asztalhoz üdvözölhesse.

Figyelj az étkezési etikettre

Ahhoz, hogy az ebédmegbeszélés a lehető legsikeresebb legyen, az étkezési etikett betartása hihetetlenül fontos, hogy jó benyomást kelts. A fontos dolgok közé tartoznak a következők:

Rendelj olyan könnyű tárgyakat, amelyekkel nem csinálsz rendetlenséget a találkozóra.

Ne kezdj el enni, amíg mindenki más étele meg nem érkezik

Tedd el a telefonodat az ebéd idejére, vagy legalábbis állítsd néma üzemmódba.

NE igyál üzleti ebédmegbeszélésen!

Az ivás egy nappali üzleti ebéden általában rossz ötlet. Ezt az ügyfeled szakmaiatlannak tekintheti, és mivel utána mindenkinek vissza kell térni a munkahelyedre, ez nem vethet jó fényt. Ne ajánlj fel italokat a megbeszélés alatt, és tartózkodj az ivástól, ha egy vendég kínálja, és tartsd produktívan a megbeszélést.

Maradj koncentrált és beszéld meg a tervezett témákat

Az üzleti ebédek általában kényes egyensúlyt jelentenek. Szeretnél a tárgynál maradni és fontos dolgokat megvitatni, de nem akarsz senkit sem elidegeníteni azzal, hogy rögtön a lényegre térsz. A legjobb módja ennek az egyensúlynak az eléréséhez. A nagyobb összpontosítás érdekében kurzusonként is megbeszélheted a napirendet. Az ebédet néhány jégtörő vagy általános kis beszélgetéssel is kezdheted, hogy kapcsolatot teremts mielőtt belevágnál az üzletbe.

Biztosíts időt a kérdésekre

Az étkezés után mindig hagyj teret a kérdésekre és a vendégek esetleges aggodalmaira. Nehéz lehet az embereknek megszakítani a beszélgetés menetét, ezért hasznos lehet, ha van egy külön pont a kérdésekre és válaszokra, és biztosítja, hogy ne csak te beszélj.

Fontold meg a jegyzetek készítését

Magán a megbeszélésen általában sok mindent kell nyomon követni, és a jegyzetek készítése segíthet abban, hogy mindenki összhangban legyen a célokkal és az eredményekkel. Jegyezd fel a legfontosabb napirendi pontokat, az esetleges cselekvési pontokat és a megvitatott ötleteket. Utána mindenképpen küldd el a jegyzeteket a vendégének és a többi résztvevőnek, hogy mindenki rendelkezzen az információkkal.

Fizesd ki a számlát, ha te vagy a szervező

Ha te vagy a szervező, nagyon fontos, hogy kifizesd a számlát. Ez jelzi a résztvevők felé a megbecsülésedet és a tiszteletedet, hiszen te hívtad meg őket, és jó benyomást kelt. Ha teheted, próbáld meg udvariassági gesztusként kifizetni anélkül, hogy a másik fél észrevenné vagy tudna róla.

Mindig kövesd nyomon az ebédmegbeszéléseket

Ahhoz, hogy a megbeszélésed 100%-ban sikeres legyen, mindig kövess utána. Végre sikerült felkeltened a figyelmüket, és a nyomon követés segít kihasználni ezt a lendületet. A legjobb eredmény elérése érdekében egy-két nappal utána telefonon vagy e-mailben is követheted a találkozót.

Hatékonyak az ebédmegbeszélések?

Az ebédmegbeszélések hihetetlenül hatékony módja lehetnek az ügyfelekkel és alkalmazottakkal való kapcsolatépítésnek, és alkalmasak az üzleti célok és prioritások megvitatására.

Mit szolgálnak fel egy ebédmegbeszélésen?

A legjobb ételek egy ebédmegbeszélésen azok az egyszerű ételek, amelyek nem okoznak rendetlenséget, és amelyek villával fogyaszthatók.

Felszolgálhatod:

Szendvicsek és wrapek

Saláták

Burrito tálak vagy poke tálak

Pizza

Mit ne csináljak egy üzleti ebéddel egybekötött megbeszélésen?

Van néhány dolog, amit kerülni kell egy üzleti megbeszélésen, például:

Alkohol fogyasztása

A telefon felvétele a megbeszélés alatt

Az étel kiborítása és rendetlenség okozása

Evés azelőtt, hogy mindenki más étkezése megérkezett volna.

Rögtön az üzletre térni, mielőtt

Durva viselkedés a vendégekkel vagy a személyzettel