, 2021/12/6

A tájtervezés egy ingatlan integrált tájtervezésére, valamint az azon belüli tájképi elemek és növények konkrét kerttervezésére egyaránt összpontosít. A gyakorlati, esztétikai, kertészeti és környezeti fenntarthatóság is összetevői a tájtervezésnek, amelyet gyakran hardscape- és softscape-tervezésre osztanak.

landscape design

A tájtervezők gyakran együttműködnek olyan kapcsolódó szakterületekkel, mint az építészet, az építőmérnöki szakma, a földmérés, a tájépítészeti kivitelezés és a kézműves szakterületek.

A tervezési projektek két különböző szakmai szerepet foglalhatnak magukban: a tájtervezést és a tájépítészetet.

A tájtervezés jellemzően művészi kompozíciót és kézművességet, kertészeti finomságot és szakértelmet, valamint a részletes helyszíni részvételre helyezett hangsúlyt foglal magában a koncepcionális szakaszoktól a végső kivitelezésig.

A tájépítészet inkább a várostervezésre, a városi és regionális parkokra, a polgári és vállalati tájakra, a nagyszabású interdiszciplináris projektekre, valamint a tervek elkészülte után a kivitelezőknek történő megbízásra összpontosít.

A két szerepkör között jelentős átfedések lehetnek a tehetség és a készségek terén, a szakember képzettségétől, engedélyétől és tapasztalatától függően. Mind a tájtervezők, mind a tájépítészek gyakorolják a tájtervezést

A tájtervezési fázis a kutatásból, az ötletek összegyűjtéséből és a terv kidolgozásából áll. A tervezési tényezők közé tartoznak az olyan objektív tulajdonságok, mint például: az éghajlat és a mikroklíma; a topográfia és a tájolás, a terület vízelvezetése és a talajvíz feltöltődése; a települési és erőforrás-építési előírások; a talaj és az öntözés; az emberi és járműves hozzáférés és a közlekedés; a szabadidős létesítmények (pl. sport és víz); a berendezés és a világítás; az őshonos növényvilág botanikája, ha van; a tulajdon biztonsága és védelme; az építési részletek; és egyéb mérhető szempontok.

A tervezési tényezők közé tartoznak az olyan szubjektív tulajdonságok is, mint a genius loci (a helyszín különleges tulajdonságai, amelyeket hangsúlyozni kell); az ügyfél igényei és preferenciái; a kívánatos növények és elemek, amelyeket a helyszínen kell megtartani, módosítani vagy helyettesíteni, és amelyek kölcsönözhetőek a tájképen kívülről; a művészi kompozíció mind a nézelődés, mind a belülről való megfigyelés szempontjából; a térbeli fejlődés és meghatározás - vonalak, lépték, egyensúly és szimmetria használatával; növénypaletták; és művészi fókuszpontok az élvezet érdekében.

Számtalan egyéb tervezési tényező és megfontolás járul hozzá egy olyan kert tervezésének összetett folyamatához, amely szép, jól működő és az idők folyamán virágzó kert.

Az online kerttervezés feltörekvő gyakorlata lehetővé teszi a professzionális kertépítők számára, hogy kétdimenziós képek manipulálásával távolról tervezzenek és tervezzenek helyszíneket anélkül, hogy fizikailag meglátogatnák a helyszínt. A nem vizuális, kiegészítő adatok, például talajvizsgálatok és pH-tesztek gyakori hiánya miatt az online tájtervezésnek szükségszerűen csak olyan növények beépítésére kell összpontosítania, amelyek sokféle talajviszonyok között tolerálják a különböző talajállapotokat.

A kerttervezés nyelvének megértése

Amikor valamit maga állít össze, akkor részt vesz a tervezésben, azonban szerény a projekt. Néha természetesnek vesszük a tervezői képességeinket, mert amit összerakunk, az számunkra annyira hétköznapi, hogy már nem vagyunk tudatában a tervezési folyamatnak. Például tervezési technikákat alkalmazol, amikor megírsz egy levelet, amit elküldesz valakinek.

Az ilyen feladat elvégzéséhez szükséges alapvető "elemeid" közé tartozik a szókincs, a helyesírás és a nyelvtan. A valamivel összetettebb elemek, vagy "elvek" közvetlenül az alapelemekre épülnek. A levélírás alapelvei közé tartozik, hogy világosan közvetítse gondolatait, és udvarias, intelligens személyiségnek tűnjön. Ezeknek az alapelveknek a sikeressége nagyban meghatározza, hogy levele eléri-e végső célját.

Így van ez a tájtervezéssel is. A barkácsolóknak először meg kell tanulniuk a tájtervezés alapelemeit, amelyek a tájtervezés tudományágának alapját képezik. Ezek az alapelemek aztán építőkövekként szolgálnak a kerttervezés fejlettebb elveinek megtanulásához és megvalósításához a hátsó udvarban. Ezek a kipróbált és bevált alapelvek a világ képtökéletes kertjeinek sarokkövei.

Hogyan tervezhetem meg a saját tájképemet?

Mielőtt elkezdené az ásást, rendelkeznie kell egy tervvel a fejében. Kezdje ezzel a 4 lépéssel:

Vázlat: Kezdje egy durva vázlattal az ingatlanáról vagy a megmunkálandó területről. Ennek ekkor még nem kell méretarányosnak lennie, de tartalmaznia kell minden állandó jellegzetességet, például a házát, a fészert, a helyben maradó nagy fákat vagy cserjéket, a jelenleg burkolt területeket, teraszokat, medencéket stb.

Mérés: Vigye ki a vázlatot a szabadba, és mérjen le mindent. Jegyezze fel a méreteket a vázlatra. Jegyezze fel, hol vannak az ablakok és ajtók a kilátás és a forgalmi rend miatt, valamint a vízcsapok és az elektromos csatlakozók helyét.

Áthelyezés: Vigye át az ingatlan térképét grafikus papírra, és rajzolja meg méretarányosan; ez lesz a mesterpéldánya. Jegyezze fel a nap- és árnyékhelyzeteket, a szélveszélyes területeket, a lejtőket stb.

Rajzolja le: Használjon pauszpapírt a mesterpéldány tetején, és kezdjen el kísérletezni a tervekkel.

Van alkalmazás a tájtervezéshez?

Ha szeretné kipróbálni magát a saját kerttervezésben, vannak olyan alkalmazások, amelyek segíthetnek, például a Home Outside, az iScape, a Landscaper's Companion és még sok más. A Home Outside korszerűsített szolgáltatásokat kínál a professzionális kerttervezőkkel folytatott telefonos/videós konzultációktól a teljes, távolról végzett tervezésig.

Mennyibe kerül egy kerttervezés?

Mint a legtöbb lakásfelújítási projekt esetében, az ár nagymértékben változhat a projekt méretétől és terjedelmétől függően. A háztulajdonosok arra számíthatnak, hogy 2000 és 8000 dollár közötti összeget fizetnek egy professzionális kerttervezésért, amelyet az ingatlanukhoz készítenek. Általános szabályként a háztulajdonosok otthonuk értékének körülbelül 10%-át költik kertépítésre.

Kertészkedés

Sok tájépítész érdeklődik a kertészkedés iránt, személyesen vagy hivatásszerűen. A kertek dinamikusak és nem statikusak az építkezés és az ültetés befejezése után, így bizonyos értelemben "soha nem készülnek el". A tájgazdálkodásban való részvétel és a kert folyamatos irányítása, fejlődése és gondozása a szakember és az ügyfél igényeitől és hajlamaitól függ. A többi, egymással összefüggő tájépítészeti szakterülethez hasonlóan a tájépítész vagy hivatásos kertész címek alatt kínált szolgáltatások között átfedések lehetnek.