, 2021/6/30

Legkevesebb egy hónap a szüneteltetési idő, vagyis, ha elindítom a szüneteltetést egy hónapig nem indíthatom újra.

Szüneteltetés

Ami a leghosszabb időtartam az két év lehet. de viszont nincs korlátozva, hogy egy adóévben hány napig szünetelhet a vállalkozás. Amikor eltelik két év a szüneteltetés megkezdésétől és nem indítod újra, akkor automatikusan megszűnik a vállalkozás.

A szüneteltetés időtartama

Tudni valók

A bejelentést követő naptól indul a szüneteltetés. Vagyis, ha hónap elejétől szeretnéd szüneteltetni, akkor az előző hónap végén kell ezt megtenni. Akkor nyújtsd be a szüneteltetési igényedet.

Betegbiztosítási  tudnivaló

Amennyiben főállású kisadózó voltál akkor a szüneteltetés alatt nincs biztosítás. Ilyen esetben, ha  nincsen egyéb biztosítással járó jogviszony, és egyéb jogcímen sem vagy jogosult egészségügyi ellátásra, akkor havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni.

Ha álláskeresőként bejelentkezel és jogosult vagy álláskeresési járadékra, ez esetben a járadék folyósítása alatt nem kell egészségügyi szolgáltatást fizetni.

A szüneteltetés ügyintézése

Számos teendőd, hogy az adóhatóság a kata adót ne írja ki, ami nem annyira bonyolult. A szüneteltetést a Webes Ügysegéden kell bejelenteni, elektronikusan. A Webes Ügysegédre Ügyfélkapus azonosítást követően tudsz belépni. Légy figyelmes, hogy az ügytípusok közül a szüneteltetésre kattints.

Nehogy a megszüntetésre kattints, mert az is ott szerepel. A szüneteltetést az önkormányzat felé is jelezni kell. Erre 15 napos határidő van megszabva.

Ha a szélhelyed budapesti, akkor nem kell bejelenteni a szüneteltetést, csak ellenőrizd a szakrendszerben. Ha nem budapesti a székhely akkor jelentsd be a helyi önkormányzatnál. Ha nem a tételes adóalap-megállapítást választottad az önkormányzatnál az iparűzési adó tekintetében, 30 napon belül záró iparűzési adóbevallást kell beadni az adott évben működő időszakról.

Ne add fel egyből

Van amikor a katás vállalkozás szüneteltetésére jól jön, van ilyen lehetőség is, nemcsak az, hogy folytatjuk, vagy feladjuk az egészet.

Mikor jöhet jól a KATA szüneteltetése?

Amikor az embernek váratlanul lehetősége adódik olyasmire, ami mindig szerepelt a céljai között, viszont a munkával nem összeegyeztethető.

Akkor amikor kapunk egy nagyon csábító állásajánlatot, de nem tudjuk eldönteni, hogy szeretnénk-e egyből ilyen éles váltást, feladnánk-e a saját vállalkozásunkat azért, hogy másnak dolgozhassunk. Tehát szüneteltethetjük a vállalkozást, amíg kipróbáljuk, hogy mennyire jön be az új lehetőség, ha nem jön be és maradunk inkább az egyéni vállalkozói létnél, gond nélkül visszatérhetünk és folytathatjuk.

Vannak olyan tevékenységek ahol lehet tudni vannak olyan időszakok amikor nem nagy bevételre számíthatunk, és meggondoljuk érdemes-e fenntartani, ha nem akkor szüneteltetni lehet. Ilyenkor jó megoldás a kata szüneteltetése. Ilyen formában a szezonális munkákat is megoldhatjuk katás vállalkozással, hiszen a szezon után szüneteltethetik.

Mi van, ha ilyenkor jön be pénz?

Amíg a kata szünetel nem lehet keresőtevékenység, nem lehet dolgozni, nincsenek új megbízások, nem foglalkozhatunk az ügyfelekkel, nem lehet új tevékenység.

Ellenben lehet olyan, hogy az ügyfél akkor szeretne fizetni a korábbi szolgáltatásért, épp amikor a vállalkozás szünetel. Ha számlát adunk neki az úgy tűnik, mintha kereső tevékenység lenne.

Vagyis nem adhatsz számlát a szüneteltetés ideje alatt. Gondoskodj róla, hogy a számlák a szüneteltetés előtt ki legyen állítva. Így már a bevétel befolyhat a szüneteltetés ideje alatt is.

Mi van, ha mégis dolgozom a szünet alatt?

Ilyet nem lehet, persze azért megtörténik. Van, hogy teljesen ártatlanul történik a vállalkozó egyszerűen elfelejti bejelenteni, hogy véget vetne a vállalkozás szüneteltetésének. Sokszor későn veszik észre, hogy olyan időszakban számlázott, amikor nem is lehetett volna.

Ebben az esetben azzal lehet számolni, hogy utólag az 50 000 forintot bizony ki kell fizetnünk arra a hónapra, akkor is, ha a rendelkezésére álló bevételi keret elegendő lenne.

Figyelj év végén, ha KATA-s vállalkozó vagy!

Ahogy az ünnepek közelednek neked is mint mindenkinek sok tennivaló van, de fontos, hogy odafigyelj a vállalkozásra.Vannak teendőid.

Amikor valamilyen papírról tudjuk, hogy fontos, hogy hosszabb távon is meglegyen, hajlamosak vagyunk úgy elrakni, hogy az életben többet nem találjuk meg.