, 2021/12/17

Sokan lakóingatlanokkal egészítik ki befektetési portfóliójukat. Ezek a befektetések lehetnek családi házak, társasházak vagy lakások. Néhány ingatlanbefektető azonban úgy érzi, hogy egyszerűen nem keres elég pénzt.

room rent business

Ha csak egyetlen ingatlanod van, tudsz-e több pénzt keresni vele? Igen - ami magában foglalja a befektetési ingatlan vagy ingatlanok hozamának növelését. Fontolja meg a szobánként történő bérbeadást ahelyett, hogy az ingatlan egészét adná bérbe, ha szeretné növelni a bevételeit. Az egyes szobák bérbeadása több bérlőhöz ad hozzáférést, ami többszörös bérleti díj-ellenőrzést jelent. Bár ez egy nagyszerű pénzügyi stratégia lehet, az ilyen módon történő bérbeadásnak van néhány fenntartása.

A legfontosabb tudnivalók

Egy családi ház vagy egy másik egység több bérlőnek történő bérbeadása számos előnnyel jár a bérlők és a bérbeadók számára.

A bérlők a bérleti díjon és egyéb költségeken spórolhatnak az egy családi házban lévő szobák bérbeadásával.

A bérleti díjbevétel növekedése ellenére a bérbeadóknak érdemes figyelembe venniük a magas bérlői fluktuáció lehetőségét.

A több bérlő több zajjal, kárral és egyéb panaszokkal kapcsolatos hívást eredményezhet.

A bérbeadóknak további költségekkel is számolniuk kell, beleértve a fűtést és a tereprendezést.

Miért érdemes szobánként bérelni?

Az ingatlantulajdonosok többsége általában egy személynek vagy egy családnak adja ki ingatlanjait. Ingatlantulajdonosként érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, akár az otthon a fő lakóhelye - vagyis Ön lakik benne -, akár egyszerűen befektetési célú ingatlanról van szó. Az egy családi ház vagy egy másik egység több bérlőnek történő bérbeadása számos előnnyel jár mind Ön, a bérbeadó, mind a bérlők számára.

A jelzáloghitelezéssel kapcsolatos megkülönböztetés jogellenes. Ha úgy gondolja, hogy faji, vallási, nemi, családi állapot, állami támogatás igénybevétele, nemzeti származás, fogyatékosság vagy életkor alapján hátrányos megkülönböztetés érte Önt, vannak lépések, amelyeket megtehet. Az egyik ilyen lépés, hogy bejelentést tesz a Consumer Financial Protection Bureau-nál vagy az Egyesült Államok Lakásügyi és Városfejlesztési Minisztériumánál (HUD).

Az alapok

Mivel az ingatlanban többen laknak, a bérlők csökkenthetik a lakbérköltségeiket azáltal, hogy megosztják a költségeket másokkal. Tegyük fel, hogy egy három hálószobás lakást általában 2000 dollárért bérelnek havonta. Egyetlen bérlőnek nincs szüksége ennyi szobára, és nem biztos, hogy meg tudja fizetni ezt a bérleti díjat. De ha a szoba havi 800 dollárért menne, talán megfizethetőbb lenne.

Ezáltal a bérlő saját privát teret kap, valamint hozzáférést a többi lakótérhez - nappali, konyha, fürdőszoba(k) és minden más közös helyiséghez. Ráadásul, ha a bérbeadó a közüzemi díjakat külön számolja fel, akkor azokat meg lehet osztani a bérlők között, ami tovább csökkenti a havi terheket. A bérbeadók viszont több bérleti díjbevételhez juthatnak, ha a szobákat különböző bérlőknek adják ki.

Így az a három hálószobás lakás, amelyet egy családnak adnak ki 2000 dollárért, havi 2400 dollárt hozhat, ha helyette három különböző bérlőnek adják ki. A szobánként történő bérbeadás segít abban is, hogy a bérbeadók számára megbízhatóbbá váljon a bérleti bevétel, mivel minimalizálja az üres lakások megüresedésével járó hatásokat.

Magas bérlői fluktuáció

Egy házat több emberrel megosztani, szemben azzal, hogy egy egész lakást egyedül béreljen ki, költséghatékony módja az életnek. Ez különösen igaz az egyedülálló és fiatal emberek esetében - különösen az olyan nagyvárosokban, mint New York City, ahol a hely prémium, és a bérleti díjak az egekbe szökhetnek.

Sok ezredfordulós azért választja ezt a fajta megoldást, mert így extra pénzük marad, amit más dolgokra, például a főiskolai adósságok törlesztésére, új autó vásárlására vagy akár egy saját lakás előlegére is megtakaríthatnak. Az ország számos részén a legtöbb egyéni szobát havi néhány száz dollárért lehet kiadni, míg egy tisztességes lakásegység legalább havi 800 dollárba kerülhet.

Ennek eredményeképpen a ház megosztása néhány emberrel szinte nem jelent problémát azok számára, akiknek nincsenek gyerekeik és nagyon kevés felelősségük, mivel a költségmegtakarítás óriási. A bérbeadóknak azonban nagy valószínűséggel magas bérlői fluktuációt kell elviselniük. Igen, bizonyára nagy a kereslet az ilyen típusú lakások iránt, de a szobánként történő bérbeadás többnyire inkább csak átmeneti megoldás.

Néhány hónap elteltével a bérlők előbb-utóbb saját lakást szeretnének, ahol több magánélet és tér van. Egyesek számára bosszantó lehet, hogy hosszú ideig másokkal osztoznak egy konyhán vagy fürdőszobán. Az egyéni szoba bérlése esetén a randizás is nehéz lehet. Ennek eredményeként a bérbeadóknak három-hat havonta több bérlőt is le kell cserélniük. Bár nem lehet nehéz pótlást találni, a kiadó hely gyakori listázása, valamint a lehetséges bérlők szűrése bosszantóvá válhat.

További telefonhívások

Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, amikor eldönti, hogy szobánként adja-e ki a bérleményt, az a több bérlő kezeléséhez szükséges többletmunka - nem is beszélve a konfliktusok és drámák lehetőségéről. Sok bérbeadó már azt is bosszantónak találja, amikor késő estig tartó telefonhívásokat kap egyetlen bérlőtől. Ha több bérlő lakik egy fedél alatt, szinte elkerülhetetlen, hogy a bérbeadó több hívást kapjon törött tárgyakkal, panaszokkal és a lakótársak közötti vitákkal kapcsolatban.

Az a többletpénz, amit az egész lakás helyett szobánként történő bérbeadással lehet, hogy nem éri meg a további fejfájást és stresszt. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a több embernek történő bérbeadás végső soron azt jelenti, hogy több kárral és esetleg több kilakoltatással kell foglalkozni. Ez elriasztó lehet azon ingatlanbefektetők számára, akik passzívan szeretnének jövedelmet szerezni az ingatlanjaikból.

Rejtett költségek

Nagyon könnyű kihagyni fontos kiadásokat, amikor egy szobánként kiadott bérlemény potenciális hozamát számoljuk ki. Ez azért van, mert sok olyan költséget, amelyet általában a bérlőre hárítanak, végül a bérbeadó vállalja át, beleértve a fűnyírást, a fűtési költségeket és minden mást, aminek a felhasználását nehéz mérni az egyes bérlőknél. Ezen rejtett költségek gondos mérlegelése nélkül a bérbeadók azt kockáztatják, hogy túlbecsülik a befektetésük megtérülését.

Sok államban törvénytelen a bérlőnek a közüzemi szolgáltatások - víz, gáz és villany - díját felszámítani, hacsak a használatot nem mérik pontosan és egyedileg. Ez nehezen kivitelezhető egy olyan bérlemény esetében, amelyben több bérlő lakik. Végül a bérbeadónak kell fedeznie ezeket a költségeket. Egyes államokban a bérbeadók nem számíthatják fel külön a bérlőknek a közüzemi díjakat, hacsak a használatot nem mérik pontosan és egyedileg.

A lényeg

A szobánként történő bérbeadás az ingatlanbefektetők számára az egyik módja annak, hogy növeljék a bérbeadásból származó bevételeiket. Számos dolgot azonban figyelembe kell venni, mielőtt ezt a stratégiát megvalósítaná. Például az, hogy egy házban két-öt vadidegen lakik, potenciális konfliktusokat okozhat.

Ezenkívül vannak olyan költségek, például a villany és a víz, amelyeket nem lehet áthárítani a bérlőkre, ha egyes szobákat adnak ki. Néhány bérbeadó lehet, hogy a magas bérlői fluktuációval járó kellemetlenségeket sem találja kifizetődőnek.

Kapcsolódó kifejezések

Bérbeadó Meghatározás

A bérbeadó olyan személy vagy szervezet, aki vagy amely bérlőnek történő bérbeadás vagy bérbeadás céljából ingatlan tulajdonosa. Ismerje meg, hogyan keresnek pénzt a bérbeadók, és mit tehetnek és mit nem.

további

Mi az a jövedelemtulajdon?

A jövedelemingatlant azért vásárolják vagy fejlesztik, hogy bérbeadás, lízing vagy árnövekedés révén jövedelemre tegyenek szert.

tovább

Mi az a jövedelemtulajdon jelzáloghitel?

A jövedelemtulajdon jelzáloghitelek lakó- vagy kereskedelmi célú bérlakásokhoz nyújtott hitelek.

A módosított bruttó bérleti szerződések megértése

A módosított bruttó bérleti szerződés a bruttó és a nettó bérleti szerződés kombinációja, amelyben az üzemeltetési költségek a bérbeadó és a bérlő felelőssége egyaránt.

tovább

Távollévő bérbeadó

A kereskedelmi ingatlanok tulajdonlásában leggyakrabban előforduló távollévő bérbeadó bérli az ingatlant, de nem tartózkodik az ingatlanon vagy annak közelében.

Mi az a haszonbérlet?

A haszonbérlet olyan eszközre vagy ingatlanra utal, amelyet a haszonbérlő a bérbeadótól bérbe ad, cserébe a megállapodás szerinti időre ütemezett kifizetésekért cserébe.

Házbérlés

Ha több ingatlan van a neveden, indíthatsz ingatlanbérbeadási üzletágat, és néhány ingatlanod bérbe adhatod, és tisztességes jövedelemre tehetsz szert. A házaid PG-lakásokká alakíthatod, és fogadhatsz egyetemi hallgatókat.