, 2022/4/1

A személyes pénzügyek azzal foglalkoznak, hogy az egyének vagy háztartások hogyan gazdálkodnak erőforrásaikkal egész életük során. Elemzése nemcsak az élet során kapott vagy kifizetett bevételeket és kiadásokat foglalja magában, hanem azokat a pénzügyi eszközöket vagy termékeket is, amelyek az egyének vagy családok rendelkezésére állnak, hogy optimalizálják erőforrásaik kezelését.

finanzas personales

A személyes pénzügyek célja

A személyes pénzügyek fő célja, hogy segítsen az egyéneknek és a családoknak megalapozott döntéseket hozni erőforrásaik optimális kezelése érdekében. Ez számos részcél elérését foglalja magában, többek között:

Védelem: Megfelelő védelem a kockázatokkal vagy előre nem látható eseményekkel szemben.

Befektetés: elegendő forrás felhalmozása vagy megszerzése ahhoz, hogy az életminőséget pozitívan befolyásoló, de költséges eszközökbe tudjunk befektetni. Így például utalunk az egyetemi tanulmányokra, az autó- vagy házvásárlásra, a saját vállalkozás indítására stb.

Adóügyi megfelelés: Az adók és egyéb törvényileg előírt kiadások időben történő megfizetéséhez szükséges források megléte.

Nyugdíj: elegendő forrás fenntartása ahhoz, hogy jól élhessünk életünk azon szakaszában, amikor már nem dolgozunk.

Likviditás: A napi tevékenységünk finanszírozásához szükséges források megléte.

Átruházás: Annak a célnak a teljesítése, hogy halálunk után forrásokat hagyjunk egy személyre vagy szervezetre.

A személyes pénzügyek elemei

A személyes pénzügyek a következő alapelemekből állnak:

Jövedelem: Ez az összes rendelkezésre álló forrás vagy jövedelem. Például fizetések, lakás vagy autó bérleti díja, áruk eladása stb.

Költségek: Ez a különböző fogalmakra vonatkozó kiáramlásokra vagy kifizetésekre vonatkozik. Így például: bérleti díj fizetése, élelmiszervásárlás stb.

Eszközök: Az egyén rendelkezésére álló hosszú távú eszközök. Például: házak, földek, autók stb.

Kötelezettségek: Harmadik féllel szembeni tartozások. Például: adósság egy banknak vagy egy barátnak.

A rendelkezésre álló eszközök elemzése

Az egyének és a családok rendelkezésére áll a pénzügyi eszközök széles választéka, amelyek segíthetnek forrásaik jobb kezelésében. Ezek az eszközök a következők:

Banki szolgáltatások: folyószámlák, megtakarítási számlák, fogyasztói hitelek, hitelkártyák, betéti kártyák stb.

Befektetés: részvények, befektetési alapok, kötvények stb.

Biztosítás: életbiztosítás, balesetbiztosítás, egészségbiztosítás, megtakarítási biztosítás stb.

Az egyes eszköztípusok kiválasztása az egyén vagy a család jellemzőitől, életciklusától és saját preferenciáitól függ.

Személyes pénzügyi tervezés

A személyes pénzügyi tervezés többlépcsős elemzési folyamatot igényel:

Értékelés: Az egyén vagy a család kiinduló helyzetének megismerése. Milyen jövedelemmel rendelkezik, milyen a jövedelem szintje, milyen elvárásai vannak a jövőbeli változásokkal kapcsolatban stb.

Célok kitűzése: Rövid és hosszú távú pénzügyi célok meghatározása és rangsorolása, például: a havi élelmiszervásárlás, lakásvásárlás, nyugdíjcélú megtakarítás stb.

Tervezés: Stratégia meghatározása arra vonatkozóan, hogy a célkitűzések hogyan valósíthatók meg, és melyek a megfelelő pénzügyi eszközök.

Végrehajtás: A pénzügyi terv végrehajtása, figyelembe véve az előre nem látható események esetén szükséges kiigazításokat.

Monitoring és újraértékelés: A terv teljesítésének nyomon követése, a kiindulási feltételek releváns változásainak ellenőrzése és annak értékelése, hogy szükséges-e a pénzügyi terv kiigazítása vagy módosítása.

A személyes pénzügyek fontossága, miért kell prioritást élvezniük?

Amikor eljön az idő, hogy eldöntsük, mit szeretnénk tenni vagy elérni az életünkben, függetlenül az időkerettől, figyelembe kell vennünk egy alapvető dolgot, a személyes pénzügyek fontosságát. A pénz lehetővé teszi számunkra, hogy elérjük céljainkat. Ha tisztában vagyunk a prioritásainkkal, akkor olyan kiadási döntéseket hozhatunk, amelyek összhangban vannak ezekkel a célokkal.

Mi a személyes pénzügyek?

A személyes pénzügyek egy személy vagy egy egész család erőforrásainak kezelésére utalnak, és figyelembe veszik, hogy milyen pénzeket keresnek és költenek, de azt is, hogy mivel tartoznak, valamint a pénzügyi célok javításának eszközeit.

Milyen elemeket kell figyelembe venni a személyes pénzügyek kezelésében?

Ezek megfelelő kezeléséhez fontos ismernie a fix jövedelmét - amit pénzben kap -, a fix kiadásait - lakbér, élelmiszer, villany stb. -, a vagyonát - a ház vagy lakás fizetése -, valamint a kötelezettségeit - banki vagy személyi tartozások -.

Ha tisztában vagy ezekkel az elemekkel, elkezdheted kitűzni a célokat, és tudod, hogy mennyi pénzt kell elküldeni az egyes kitűzött célokra.

Ezen túlmenően képes leszel diverzifikálni az eszközöket, hogy jobban tudd kezelni magad, mivel nagyobb bizonyossággal rendelkezel a pénzügyi eszközökről, amelyeket a fizetési képességének megfelelően integrálhatsz.

A vagyon gyarapítása

Az egészséges pénzügyek nemcsak azt jelentik, hogy adósság nélkül élünk, hanem lehetőséget adnak a vagyon növelésére, befektetésekre, megtakarításaink javítására, valamint egy nagyobb és jobb gazdaság létrehozására otthon, ezért olyan fontosak a személyes pénzügyek. A befektetés a megtakarítás következő lépése, megvalósítása azt jelenti, hogy sikerült fenntartani egy olyan gazdasági stabilitást, amely nem csak a fix kiadások és az előre nem látható események fedezését teszi lehetővé, hanem azt is, hogy elegendő megtakarítást tettél félre ahhoz, hogy többet tudj kihozni a pénzedből.

A személyes pénzügyek garantálják a pénzügyi nyugalmat a jövőben, beleértve a nyugdíjcélú megtakarításokat, amelyek célja, hogy a nyugdíjba vonuláskor elegendő összeget gyűjtsenek össze az időskori szükségletek fedezésére. Ez kétségtelenül egy olyan szakasz, amelyet idővel és fegyelemmel kell megtervezni, ezért nagyon fontos, hogy lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy élvezhessük.

A személyes pénzügyekkel való foglalkozás nem olyan folyamat, amelyet könnyű megtanulni, ezért támaszkodhat egy szakértőre, aki segít egy jó stratégia kialakításában, vagy használhat digitális eszközöket, például az excel vagy speciális alkalmazások segítségével.