, 2021/12/4

A szalonüzlet többféleképpen is működtethető. A tulajdonos bérelhet vagy vásárolhat egy helyet, és alkalmazhat alkalmazottakat, akik meghatározott bérért dolgoznak. Vagy létrehozhat egy szalonfülke bérleti megállapodást.

booth rental salon

Ez utóbbi lehetőség néhány egyedi előnnyel jár mind az üzlettulajdonosok, mind a helyiséget bérlők számára. A következő bejegyzés a teljes útmutató a fülke kereséséhez és/vagy a fülkék bérléséhez a stylistoknak.

Mi az a standbérlés?

A fülkebérléses szalonban a szalon tulajdonosa egyszerűen csak székeket bérel más, engedéllyel rendelkező kozmetikusoknak, ahelyett, hogy bérbe vennéd őket, hogy meghatározott bérért dolgozzanak. A tulajdonos a helyiség bérléséből származó nyereséget kapja. Azok pedig, akik bérlik a helyet, lényegében saját üzletet működtetnek a nagyobb szalonon belül. Saját maguk határozhatják meg az időbeosztásukat, és ők felelnek a saját marketingjükért és ügyfélkezelésükért. De előnyükre válik, hogy rendelkeznek a kialakult szalon helyiségével és kényelmi szolgáltatásaival.

Mennyibe kerül a fülkebérlés?

A szalonfülke-bérlés pontos költsége a szalon elhelyezkedésétől és a kínált kényelmi szolgáltatások típusától függően változik. Az átlagos költség havi 400 és 600 dollár közé esik. Az előkelő környékeken és nagy forgalmú területeken, például Manhattanben található szalonok azonban akár több ezer forintot is felszámíthatnak havonta. A kisebb forgalmú területeken lévő szalonok pedig akár 200 $-t is felszámíthatnak havonta.

Hogyan működik a szalonfülke bérlés?

Ha éppen most találod ki, hogyan nyiss fodrászszalont vagy körömszalont, vagy ha már van szalonod, a fülkebérlés egyszerűen lehetővé tenné, hogy jövedelmet szerezz az egyes székek bérbeadásából a helyszíneden. Minden stylist havi díjat és/vagy a bevételük egy százalékát fizeti. Ha te stylist vagy, a szalonfülke bérlés lehetővé teszi, hogy lényegében saját vállalkozásba kezdj anélkül, hogy saját helyszínt hoznál létre. Egyszerűen kibérelheted a helyet egy fülkebérlő vállalkozástól, és elkezdheted behozni az ügyfeleket. Fizetsz egy havi díjat vagy a bevétel egy kis százalékát, a többit pedig megtartod.

Miért érdemes fontolóra vennie a fülke bérlését stylistként?

Ha stylistként kezded, meg kell fontolnod, hogy bérelsz-e standot, vagy hagyományosabb állást keresel. Íme néhány ok, amiért érdemes a standbérlés mellett dönteni.

Legyél a saját főnököd

Ha egy szalontól bérelsz fülkét, akkor alapvetően független vállalkozó vagy, nem pedig alkalmazott. Ez azt jelenti, hogy saját magad foglalhatod le az ügyfeleidet, magad határozhatod meg a munkaidődet, és építhetsz egy teljesen saját márkát. Amíg betartod a bérleti szerződésben foglalt szabályokat, nem kell aggódni a hagyományos munkaviszonyra vonatkozó korlátozások miatt.

Állítsd be saját időbeosztásod

A szalonkabinos vállalkozások nem úgy működnek, mint más helyi vállalkozások. Mivel nem vagy alkalmazott, csak azokra az időpontokra ütemezheted az ügyfeleket, amikor éppen ráérsz. Ha elfoglalt szülő vagy, akkor csak akkorra ütemezheted az ügyfeleket, amikor a gyerekek iskolában vannak. Ha erős üzletet szeretnél építeni, te döntöd el, hány ügyféllel fogsz naponta foglalkozni.

Megtakarítás az indulási költségeken

Azok számára, akik tudják, hogy saját szépségipari vállalkozást szeretnének indítani, a fülkebérlés alacsony költségű lehetőséget biztosít az ügyfélkör kiépítésére. Nem kell biztosítani egy egész épületet, megvásárolnia az összes saját készletet, és nem kell bonyolult engedélyezési folyamatokon keresztülmenni. Te csak a helyet bérled.

Saját ügyfelek

A saját időpontfoglalásért azonban továbbra is te vagy a felelős. Az ügyfeleid pedig a sajátjaid - nem a szalonéi. Így ha valaha is úgy döntesz, hogy saját teljes szalont indítasz, vagy más helyre költözöl, könnyen megtarthatod az ügyfeleidet.

Legyél egy bevált szalonban a saját vállalkozásoddal

Egy bejáratott szépségszalon néhány fontos tekintélyt is biztosíthat az új vállalkozásod számára. Professzionális környezetet biztosít a találkozók befogadásához. A márkanévnek pedig még némi súlya is lehet.

Milyen hátrányai vannak a fülkebérlésnek?

A szalonfülke bérlése számos előnnyel jár egyes stylistok számára. De nem mindenkinek megfelelő. Alaposan fontold meg a következő elemeket, mielőtt aláírod a szerződést.

Szalonfülke bérlőként bérleti díjat fizetsz. Amikor egy szalonban dolgozol, fizetést kapsz anélkül, hogy előre bármit is befektetnél. Szalonbérlőként azonban a helyért és a kényelemért fizetsz. Ez egyeseknek megéri, de nehéz lehet azoknak, akiknek nincs induló pénzük vagy ügyfeleik.

Kevesebb névfelismerés, mint a nagyobb szalonokban

A szalonkabinod saját vállalkozás. Tehát még mindig nagyobb versenytársakkal fogsz szembeszállni. Független stylistként az üzleti modellednek képesnek kell lennie arra, hogy az évek során folyamatosan ügyfeleket szerezzen.

Te vagy felelős a saját ellátmányért

A szalon, ahonnan helyet bérelsz valószínűleg olyan nagy tételeket biztosít, mint a székek és a mosdókhoz és telefonokhoz való hozzáférés. A szalonbérlők azonban általában a saját eszközeiket használják. Tehát neked kell költségvetést ezekre a beszerzésekre.

A fülkebérlés tippjei a nyereséges üzlethez

Ha úgy döntesz, hogy a szalonfülke-bérlési vállalkozás megfelelő a számodra, egy jól átgondolt üzleti modell és terv segíthet abban, hogy a helyes úton haladj. Íme, hogyan maximalizálhatod a nyereséget, miközben növeled ügyfélkört.

Tervezd meg üzleti modelled

Ha stylistként dolgozol egy fülkebérlő szalonban, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag saját vállalkozásba kezdesz. Te kínálod saját szolgáltatásaid és áraid. Te határozod meg, hogy csak bizonyos órákban akarsz-e dolgozni, és hogy elfogadod-e a betérőket. Korán sorold fel szolgáltatásaid, irányelveid, kiadásaid és előrejelzéseid, hogy a pályán tudj maradni.

Árképzési stratégia kidolgozása

Az üzleti modellednek részét kell képeznie az összes szolgáltatás árainak. Ez segít az ügyfeleknek, hogy tudják, mire számíthatnak, és segíthet meghatározni, mennyit kell dolgozni ahhoz, hogy minden hónapban megfelelj a bevételi előrejelzéseidnek.

Javítsd meg a nyilvántartás vezetését

Ha már egyszer belevágtál, szükség van a bevételek, kiadások és ügyfelek nyomon követésének módjára. Néhány új stylist csak táblázatokat használsz. De lehet, hogy a pénzügyek kezeléséhez tényleges könyvelőszoftverre, az ügyfélkapcsolatok nyomon követéséhez CRM-re, a találkozók lefoglalásához pedig naptárra van szükséged.

Ismerd a termékeid és szolgáltatásaid

Sok stylist a szolgáltatásaival együtt különféle hajápolási termékeket is kínál. Tarts kéznél egy listát mindenről a standodnál. És ismerd meg az egyes termékeket és azok árát, hogy okosan tudj beszélni, amikor az ügyfelek kérdeznek.

Ütemezd az időpontokat és fontold meg a szalonszoftvereket

Az időpont-ütemezés az egyik legfontosabb tényező, amellyel a stylistok naponta dolgoznak. Egy naptárrendszer vagy szalonszoftver segíthet ezek kezelésében. A Salon Iris például lehetővé teszi, hogy testreszabott űrlapokat küldj az ügyfeleknek, és könnyen gyűjtsd az adatokat és teljesítsd a tranzakciókat. A Boulevard pedig egy olyan vállalatirányítási megoldás, amely automatizálja a foglalásokat és személyre szabja az időpontok adatait.

Értsd meg, hogy a vállalkozás marketingje hihetetlenül fontos. Saját standodnak tulajdonosaként az ügyfelek marketingjéért is felelős vagy. Hozz létre közösségi média fiókokat, vásárolj helyi keresőhirdetéseket, vagy szponzorálj helyi eseményeket.

Tudjd meg, mit jelent szalonfülke-bérlőnek lenni

Szalonfülke-bérlőként a saját vállalkozását fogja vezetni, anélkül, hogy más tárgyalók felügyelnék a munkáját. Ez azt jelenti, hogy saját készletet kell feltöltenie, saját adót kell fizetnie, saját felelősség-, egészség- és rokkantsági biztosítást kell kötnie, és még sok minden mást. Ez azt is jelenti, hogy a szalon nem felel az ügyfélkörért; neked magadnak kell megszerezned őket, és saját listát kell építened.

Ismerd a szalonbérlés szalonszabályait

Minden szalonnak megvannak a saját szabályai, és a te feladatod, hogy áttekintsd őket, hogy lásd, működnek-e az üzleti terveiddel. Ad-e a szalon kulcsot, vagy csak bizonyos órákban biztosít belépést? A fülkebérlés esetén megengedik-e, hogy a saját készletükből árulj?

Bérleti szerződés beszerzése

Mielőtt aláírod a bérleti szerződést, először is ismerd meg a területére vonatkozó bérbeadásra vonatkozó törvényeket. Ezután kérj egy írásos standbérleti szalonmegállapodást és/vagy bérleti szerződést, amely meghatározza a te és a bérbeadó felelősségét is. Győződj meg róla, hogy a szerződésben szerepel a kezdeti és a végdátum, valamint a felmondási záradék.

Építs hűséges ügyfelekből álló követőtábort

Ezt még azelőtt érdemes megtenni, hogy önálló vállalkozóvá válnál, így már a saját vállalkozásodnak beindításakor számíthatsz néhány ügyfélre. Mindenképpen értesítsd őket arról, hogy költözöl. Ha még nincs listája, akkor érdemes egy olyan kiemelt helyszínt szerezni, amely vonzza az ügyfeleket. Ezután már csak rajtad múlik, hogy az ügyfelet hűséges ügyféllé alakítsd át.

Állítsd be az áraid

Ha már vannak olyan ügyfeleid, akik követnek téged az új helyszínre, ne emeld fel azonnal az árakat. Számítsd fel nekik azt, amit általában fizetni szoktak neked, hogy elégedettek maradjanak. Miután elemezted bevételeid és kiadásaid, emeld fel az árakat, ahogyan azt jónak látod.

Ha a nulláról indulsz, akkor a megcélzott demográfiai célcsoportnak megfelelően határozhatod meg az árakat. Figyeld meg a tippeket is, amelyeket kapni fogsz. Egyes bérlők azt tapasztalták, hogy ügyfeleik kevesebb borravalót adtak, amikor független vállalkozóvá váltak, míg mások a borravaló növekedését észlelték.

Lépj be a közösségi médiába

A közösségi média a legjobb platform arra, hogy megmutasd képességeidet. Minden alkalommal, amikor befejezed a munkát egy ügyfél számára, készíts néhány képet, és tedd közzé őket a közösségi média fiókodon vagy a vállalkozásod fiókján, és népszerűsítsd azt. A Facebook és az Instagram a legjobb platformok, függetlenül attól, hogy milyen üzletágban dolgozol. A képek közzététele mellett arra is remek lehetőség, hogy versenyeket tarts, és tájékoztasd követőidet a legújabb akcióidról és új szolgáltatásaidról. Ne felejtsd el népszerűsíteni az oldaladat barátaidnak és ügyfeleidnek, hogy még több követőt szerezz.