, 2021/12/8

Mi a sikkasztás? A sikkasztás a fehérgalléros bűncselekmények egyik formája, amikor egy személy vagy szervezet a rábízott vagyontárgyakat eltulajdonítja. A csalás ezen fajtája során a sikkasztó jogszerűen jut a vagyonhoz, és jogosult annak birtoklására, de a vagyont aztán nem rendeltetésszerű célokra használja fel. A sikkasztás a személyre rótt bizalmi felelősség megszegése.

embezzlement examples

A legfontosabb tudnivalók

Sikkasztásról akkor van szó, ha egy személy a pénzeszközöket más célra használja fel, mint amire azokat szánták.

A sikkasztók esetleg olyan tevékenységekről állítanak ki számlákat és nyugtákat, amelyekre nem került sor, majd a kifizetett pénzt személyes kiadásokra használják fel.

A sikkasztás egyik példája a piramisjátékok.

A vállalkozások évente körülbelül 400 milliárd dollárt veszítenek lopás miatt.

A sikkasztók polgári és büntetőjogi felelősségre vonhatók bűncselekményeikért.

Példák

Túlszámlázott ügyfelek

Az ügyfelek túlszámlázása a sikkasztás gyakori formája. Ez egyúttal különösen alattomos is, mivel nehéz lehet felderíteni. A túlszámlázás olyan alkalmazottat jelent, aki folyamatosan többletköltséget vagy "díjat" számol fel az ügyfélnek, majd a többletpénzt zsebre teszi. Néha ez dupla számlázással vagy olyan apróságok felszámításával történik, amelyeket az ügyfél nem vásárolt meg. Figyeljen oda erre a csalásra azáltal, hogy nagy figyelmet fordít az ügyfélpanaszokra, és rendszeresen ellenőrzi az ügyfelek számlázását.

Hamis kifizetések

Ez a kisvállalkozói lopás egy másik gyakori formája. Ebben az esetben egy gátlástalan alkalmazott nem létező szállítói kifizetésként leplezheti a vállalati pénzeszközök ellopását. Ez akár hamis számlákat és könyvelési trükköket is magában foglalhat, hogy a bizonyítékokat tovább rejtse. Fordítson nagy figyelmet a bankszámlakivonatokra és a szállítói számlákra. Ha megismeri vállalkozása számait, könnyebben kiszúrhatja ezeket a hamis kifizetéseket.

Túlóracsalás

Ezek a sémák magukban foglalhatják a rendszeres bérszámfejtési csalást, amelynek során egy alkalmazott nem létező túlórákért fizeti ki magát. Vagy pedig abból állhat, hogy az alkalmazottak összeesküvést szőnek, hogy fedezzék egymást. Ellenőrizze rendszeresen az elektronikus munkalapokat, és keresse a szokatlan túlórapénz-emeléseket, hogy megelőzze ezt a fajta fizetési hamisítást.

Irodai kellékek lopása

Ez egy olyan terület, amelyről talán nem is gondolná, hogy egy kockázatértékelés középpontjában áll. De az irodai kellékek drágák lehetnek, és idővel összeadódnak. És úgy tűnik, egyes alkalmazottak úgy érzik, hogy jogukban áll annyit elvenni belőlük, amennyit csak akarnak. Sőt, lehet, hogy nem is tudatosul bennük, hogy a kisvállalkozói lopás egy formáját követik el. Jó ötlet lehet, ha korlátozza a kéznél lévő irodaszerek számát. Ha mégis rajtakap egy alkalmazottat, aki kiszolgálja magát ezekkel az anyagokkal, próbálja meg megbeszélni vele a kártérítést. Lehet, hogy nem tudták, hogy amit tesznek, az lopásnak minősül, ezért tegye világossá, hogy ez a magatartás nem folytatódhat.

Ügyfélcsekkek beváltása

Ez a sikkasztás egyik legnyilvánvalóbb formája, amellyel találkozhat. Ebben a helyzetben egy alkalmazott beváltja egy ügyfél csekkjét, és megtartja a pénzt, amelynek jogosan az Ön cégét kellene illetnie. Az ilyen jellegű csalások megelőzésének jó módja, ha szorosan nyomon követi az összes ügyfélkifizetést, és a könyvelési és a kifizetés-feldolgozási feladatokat elkülöníti a különböző alkalmazottak között.

Hamis csekkek

Ez a kisvállalkozói csalások másik gyakori típusa. Ebben az esetben egy alkalmazott meghamisítja a vállalati csekkeket, vagy olyan elektronikus kifizetéseket teljesít saját maga számára, amelyeket nem engedélyeztek. A csalás e formájának tettenérésének egyetlen valódi módja, ha szétválasztja vállalkozása fizetési és számviteli funkcióit. Gyakran ellenőrizze a bankszámlakivonatokat, hogy az ilyen jellegű korrupciót még azelőtt kiszűrje, hogy elhatalmasodna.

Ügyféladatok ellopása

Ez a személyazonossági lopás kategóriájába tartozik. Ebben az esetben egy alkalmazott ellopja a hitelkártyaadatokat - akár személyesen, akár telefonon keresztül feldolgozott fizetésekből. Néhány szorgalmas alkalmazott akár el is adhatja a hitelkártyaadatokat harmadik félnek. Akárhogy is, a munkahelyi adatlopást megelőzheti a hitelkártyák törlési technológiájának használatával és az ügyfélinformációkhoz való hozzáférés szabályozásával.

Csalárd visszatérítések

Az ilyen jellegű sikkasztás azt jelenti, hogy a munkavállaló egy helyett két költségtérítést kap. Az első kifizetés jogszerű kiadásra történik, például a cég hitelkártyáján. A munkavállaló ezután ugyanarra a vásárlásra kér visszatérítést, és zsebre vágja a tiltott készpénzt. A sikkasztás e gyakori formájának kiszűrése érdekében egyeztesse a bankszámlakivonatokat.

A nyilvántartási tranzakciók érvénytelenítése

Ez a csalás úgy működik, hogy a pénztárgépnél dolgozó alkalmazott érvényteleníti a tranzakciókat, majd hazaviszi a pénzt. A kisvállalkozói csalásnak ezt a gyakori formáját meg lehet előzni. Az új rendszerek például megkövetelik a menedzser jóváhagyását az eladások érvénytelenítéséhez, és a csalók kiszűrése érdekében nyomon lehet követni a nagy mennyiségű érvénytelenített eladásokat is.

Készpénz elsikkasztása

Ez azt az egyszerű bűncselekményt jelenti, hogy az alkalmazottak kis (vagy akár nagy) pénzösszegeket lopnak el a kiskasszából. Kerülje el a lopás ezen formáját azzal, hogy a kiskasszát valamilyen széfbe zárja, vagy akár elektronikus megfigyelőberendezéssel is szemmel tartja az alkalmazottakat. A csalás állapotfelmérése segíthet Önnek felismerni a sikkasztás további sebezhető pontjait.

Nem is olyan aprópénz elsikkasztása

Előfordulhat, hogy egy gátlástalan alkalmazott úgy dönt, hogy a nap végén zsebre vágja a pénzt a készpénz banki befizetéseiből. Általában a pénzösszeg kicsi lesz, hogy elkerülje a felfedezést. De ez a pénz összeadódik, és kárt okozhat az Ön eredményének. Segít, ha a befizetési bizonylatot saját maga tölti ki, vagy ha a banki pénzbefizetés feladatát felváltva végzi a különböző alkalmazottak között.

Adománygyűjtő pénz ellopása

Ez a lopás eléggé kirívó fajtája - de néhány alkalmazott nem tud segíteni magán. Ha a vállalkozása részt vesz jótékonysági és adománygyűjtő rendezvényeken, előfordulhat, hogy ezekről az eseményekről pénzt szipkáznak el. A legjobb módszer itt is az, ha egynél több személy vesz részt a pénzszámlálásban és -gyűjtésben.

A költségszámlák helytelen használata

A költségszámlák arra szolgálnak, hogy fedezzék azokat az extra költségeket, amelyek a vállalatnál való munkavégzéssel járnak. A sikkasztás gyakori formája azonban az, hogy a költségszámlát olyan költségek fedezésére használják, amelyek semmilyen módon nem kapcsolódnak az üzlethez. Részletezze a költségszámla szabályzatában, hogy mi téríthető meg és mi nem, és követeljen teljes elszámolást minden ilyen kiadásról.

A vállalati hitelkártya nem megfelelő használata

Egy másik gyakori kisvállalkozói csalás az, amikor a céges hitelkártyát személyes kiadások fedezésére használják. Ez nagyban hasonlít a költségszámlák nem megfelelő használatához. Az ilyen jellegű sikkasztás szintén magában foglalhat a számviteli nyilvántartások meghamisítására irányuló, bonyolult terveket. Ha azonban egynél több személy vesz részt mind a könyvelésben, mind a kiadások jóváhagyásában, az segíthet elkerülni ezt a problémát.

Tételek ellopása

A vállalati termékek nyílt ellopása a kisvállalkozói lopás másik gyakori formája lehet. A belső lopás gyakori egy szigorú leltárkövető rendszer nélküli kisvállalkozásban, ahol az alkalmazottak időről időre zsebre vághatják az árukat. Kerülje el ezt a problémát megfigyelő kamerák telepítésével és leltárkövető rendszerek használatával.

Visszaküldött árukkal kapcsolatos csalás

Ha Ön kiskereskedelmi vagy online kereskedelmi vállalkozás tulajdonosa, vagy bármely más olyan vállalkozásé, amely visszaküldött árut használ, ez a fajta csalás széles körben elterjedt lehet. Az alkalmazottak ebben az esetben ellopják a visszaküldött termékeket otthoni használatra vagy online továbbértékesítésre. A visszaküldött áruk nyomon követésére szolgáló megfelelő ellenőrzési rendszerek alkalmazásával megállítható ez a fajta lopás.

A vállalati eszközök állítólagos elvesztése

Ha vállalkozása személyes eszközöket - laptopot, okostelefont, táblagépet stb. - biztosít az alkalmazottak számára, előfordulhat, hogy az alkalmazott megtartja az eszközt, miközben azt állítja, hogy elveszett. Manapság azonban könnyű nyomon követni és letiltani az elveszett eszközöket, így nincs igazi mentség arra, hogy ilyen csalás áldozatává váljon.

A belső munka

Ez az a fajta súlyos bűncselekmény, amely könnyen érheti bármelyik vállalkozást. A biztonsági rutinját ismerve egy alkalmazott betör az üzletébe, és azt véletlenszerű támadásnak állítja be. A biztonsági rendszerek használata és a biztonsági kamerák telepítése azonban segíthet enyhíteni ezt a fajta munkahelyi lopást.

Rivális vállalkozás létrehozása az erőforrásaidból

A sikkasztásnak ez a kevésbé nyilvánvaló formája különösen bosszantó lehet. Egy alkalmazott az Ön idején vállalkozást hozhat létre magának, az Ön erőforrásait és kapcsolatait felhasználva, hogy meg nem érdemelt sikereket érjen el. Ez lopás, és vannak olyan intézkedések, amelyekkel megelőzheti. Határozott határokat szabjon meg alkalmazottaival, hogy tudják, mit szabad és mit nem szabad a cég idejében és a céges erőforrásokkal.

Információlopás

A vállalati titkok és információk ellopása és eladása a riválisoknak súlyos bűncselekmény. Az érzékeny információk elvesztése a versenytársak számára megbéníthatja vállalkozását, ha nem teszi teljesen tönkre. Ha aggódik az ilyen jellegű csalások miatt, gondoskodjon arról, hogy vasszigorú jogi megállapodások kössék alkalmazottait.

Korrupció és vesztegetés

Ebben az esetben az alkalmazott kifizetéseket, ösztönzőket, sőt, akár kenőpénzt is kap az eladóktól, ügyfelektől vagy vásárlóktól. Ez árthat vállalkozása hírnevének, alááshatja tekintélyét és a cég által nyújtott munka minőségét. Kerülje el ezt az átverést azzal, hogy szemmel tartja, milyen kapcsolat alakul ki az alkalmazottak és az eladók vagy ügyfelek között. Ha ez túl szoros, az ilyen jellegű csalásra utalhat.

Számlacsalás

A sikkasztás egyik gyakori formája, hogy egy alkalmazott hamis számlákat készít. Ez egy módja annak, hogy olyan szolgáltatásokat vagy termékeket számlázzon ki, amelyeket soha nem vásárolt meg, majd zsebre tegye a pénzt. A számlák auditálásával és keresztellenőrzésével megelőzhető ez a csalás, ha kiderül, hogy a kiszámlázott termékeket vagy szolgáltatásokat valóban megvásárolták.

Biztosítási csalások

Egy cselszövő alkalmazott hamis biztosítási igények benyújtásával vagy a sérülésekről való hazudozással próbálhat jogtalan haszonra szert tenni.

Előzze meg ezt az összes biztosítási igény gondos felülvizsgálatával és szigorú irányelvek bevezetésével.

Hamis munkavállalói csalás

Ez a fajta átverés egy kicsit bonyolultabb, mint a szokásos pitiáner lopás. Szintén hiszékeny vagy nem figyelő tulajdonost igényel, olyat, aki nem figyel oda.

A sikkasztó egy hamis alkalmazottat ír be a könyvelésbe, és megtartja az "extra" fizetést. Kerülje el ezt a csalást, ha nagy figyelmet fordít vállalkozása könyvelésére és bérszámfejtésére.

Bérszámfejtési csalás

A sikkasztó alkalmazottak számos módon követhetnek el bérszámfejtési csalást. Ide tartoznak az olyan alapvető csalások, mint a túlórák meghamisítása a bérszámfejtésre és egyéb adókra szánt pénzek lenyúlásáig. A külső bérszámfejtési szolgáltatások igénybevétele segíthet az ilyen típusú csalások mérséklésében.

Szállítói kifizetések meghamisítása

A következő a sikkasztási példák listáján az, amikor egy alkalmazott ellopja a cég pénzeszközeit, de megpróbálja azokat a beszállítóknak történő kifizetésekként elrejteni. A hűtlen alkalmazottak hamis szállítói számlákat készíthetnek, és megváltoztathatják a könyvelési rendszer bejegyzéseit, hogy eltüntessék a nyomokat.

Céges hitelkártya használata személyes használatra

A munkavállaló a céges hitelkártyával fizet személyes kiadásokat. A jó hír az, hogy ezek a lopások gyakran szórványosak és az összegek kicsik. Mi van azonban, ha ugyanez az alkalmazott kezeli a könyvelési rendszert is, és rájön, hogy rajta kívül senki sem figyel oda? A vállalati hitelkártya személyes használatra történő használata masszív sikkasztási példákká válhat, ha hamisított számviteli nyilvántartásokkal párosul.

Tranzakciók érvénytelenítése a pénztárgépben

Egy munkatárs a pénztárgépnél érvényteleníti a tranzakciókat és zsebre vágja a készpénzt. Ez egy gyakori módja a kiskereskedelmi kisvállalkozások pénzének lenyúlásának.

Megelőzés: Az újabb pénztárgéprendszerek biztonsági protokollokkal rendelkeznek, amelyek segítenek megelőzni ezt a fajta lopást. Például engedélyezik az engedélyezési szinteket, így az értékesítés érvénytelenítéséhez megkövetelheti a vezető jóváhagyását. Az alkalmazottak azonosítószámai nyomon követik, hogy egy adott alkalmazott milyen gyakran érvényteleníti a tranzakciókat, így kiszűrheti a visszaesőket.

Készpénzbefizetések elszipkázása

Mielőtt este leadja a készpénzbefizetési táskát a bankban, az alkalmazott zsebre vágja a készpénz egy részét. Az összeg elég kicsi lehet ahhoz, hogy ne maradjon ki - talán 100 dollár. De hétről hétre több ezer dollárra rúg.

Megelőzés: Személyesen számolja meg az aznapi készpénzt, töltse ki a befizetési bizonylatot, és a táska átadása előtt saját maga írja be az összeget a könyvelési nyilvántartásba. Vagy válassza szét a feladatokat, így két ember vesz részt benne. Más stratégiák is segíthetnek, például biztonsági kamerák elhelyezése a készpénzszámlálás helyén, valamint zárt befizető zsákok használata. További tippek a készpénzfeldolgozáshoz.

Az aprópénztár vagy a széf kifosztása

Ez a lopás lehet olyan egyszerű is, mintha az alkalmazott 200 dollárt vesz ki a széfből vagy az aprópénztárból.

Megelőzés: Zárja el a nagyobb összegeket, és tartsa magánál a kulcsot, hogy az alkalmazottak minimálisra csökkentsék a hozzáférést és a kísértést. Vagy használjon biztonsági kamerákat. Olvassa el: 20 legjobb készpénzkezelési gyakorlat.

Készpénz zsebre vágása adománygyűjtőktől

Az adománygyűjtők pénzének lefölözése túlságosan gyakori a nonprofit szervezeteknél. De ez a fajta csalás olyan vállalkozásoknál is előfordul, amelyek jótékonysági célt vállalnak. Ha egy személynek teljes ellenőrzése van a pénz felett, az elejétől a végéig, a lopás kísértése túl nagynak bizonyulhat.

Megelőzés: Mindig legalább két ember vegyen részt az adományok gyűjtésének, nyilvántartásának, befizetésének és átutalásának munkafolyamatában. Ne adjon esélyt a kísértésnek.