, 2022/8/3

Sokan azt hiszik, a vállalkozás indítása egy vagyonba kerül, sok oka van ennek a közvélekedésnek. Itt merül fel a kérdés, hogy pénzt csak pénzből lehet csinálni?

Pénzt csak pénzből lehet

Legtöbbször a nagymenő, vagy a nagyot bukó vállalkozásokról olvasol / hallasz, ezek érdekesek, durva belegondolni is, röpködnek a milliók/milliárdok. Pedig emellett van egy nagy vállalkozói réteg, aki köszöni szépen, teljesen jól megél és működik a saját köreiben. Ennek nincs hírértéke, nem érdekes, és nem is látványos, ezért a célközönségen kívül senki nem tud róluk, a pénzük meg nem látszik kívülről. 

Ijesztgetés

Rengeteg facebook csoportban vagyok benne, ami indulás előtt álló válllakozóknak szól. Egyszer kigyűjtöttem a legjellemzőbb hozzászólásokat vállalkozás témában, mindegyik olyanoktól, akik NEM vállalkozók:

„Igen, csak pénzből lehet pénzt csinálni, ez így működik.”

„Teljesen egyértelmű, hogy Magyarországon 2 millió forint alatt nem lehet egy vállalkozást elindítani.”

„Külső tőke nélkül nem lehet elindulni, befektetőt kell szerezni.”

„Keresni kell valami pályázatot, mert anélkül nem lehet.”

„Vállalkozást indítani egy vagyon. Akinek van egy kis esze, ingatlanba teszi azt a pénzt.”

Tehát ha valaki belekezdene, ezzel találkozik rögtön, arról nem is beszélve, hogy mit kap otthon a fejére.

Rejtett lehetőségek

Sokan a hagyományos bizniszekben gondolkoznak, pl bolt, szolárium, bármilyen franchise, fodrászat, használtcikk kereskedés, ilyesmik. Ezek tényleg sokba kerülnek. De ez csak egy nagyon kis szelete a lehetőségeknek. Rengeteg olyan vállalkozás van, ami nem is jutna eszedbe első (második-harmadik) körben.

(Vélt vagy valós) tudáshiány:

Egy átlagos munkahelyen általában mindenre van egy ember, akire rábíznak egy-egy konkrét feladatot. Mindenki tudja, hogy a portás, a programozó, a takarító, az asszisztens, a könyvelő, a cégvezető mit csinál, melyik feladat kihez kerül.

Egy kisvállalkozásban ezek sokszor átfedésben vannak, lehet, hogy egy ember tölt be 10 “munkakört”.

Ehhez nem kell 4 diplomát és 13 szakmai képzést kell elvégezni tízévnyi iskolába járással. Egy átfogó képet kell szerezned, a részterületekre pedig már rengeteg blogcikket, videót, ingyenes gyorstalpaló vagy fizetős haladó tanfolyamot is találsz, tökmindegy, hogy honlapkészítésről vagy adózási ismeretekről van szó. Persze valamin nem érdemes spórolni, de a legtöbb feladatot meg tudod oldani egyedül is az elején, rajtad áll, hogy milyen mélyen akarsz belemenni ezekbe.

Rossz választás

Sokan csak a vállalkozói és üzleti szempontokat veszik figyelembe, olyan tevékenységet / közönséget / működési módot választanak, amit egyáltalán nem szeretnek, nem nekik való, ezért tiszta stressz a munkanapjuk, és előbb utóbb ez kihat a vállalkozás teljesítményére is, és látványos, drága bukásokhoz vezethet. Annyi ilyen néztem végig, és fájt nézni, hogy a legtöbbet olyan egyszerűen meg lehetett volna előzni egy minimális odafigyeléssel. Ezért is írtam meg az Útkeresőből vállalkozó c. könyvet, hogy ezen a fázison könnyebben átlendülj, és megúszd a bukatókat, tévutakat.

Miből lehet elindulni, ha nem pénzből?

Rengeteg olyan dolog lehet a kezedben, ami másnak érték:

A tudásod

Mindegy, hogy könyvelő, programozó, excel-guru, bébiszitter, matekrajongó, rutinos horgász, vagy kutyakiképző vagy, bőven vannak olyanok, akik nem értenek a témádhoz, de szükségük van rá. Ők többféle formában fizethetnek neked a tudásodért (megcsinálod, megtanítod, tanácsokat adsz benne). Itt nem úgy működik, mint az alkalmazotti létben, a legtöbbször SENKIT, de tényleg senkit nem érdekelnek a papírjaid, csak az, hogy nekik tudsz-e hasznosat nyújtani.

A terméked / szolgáltatásod:

Legyen az kézműves cikk, vagy egy általad készített oktatóanyag, segédlet, kalkulátor, a szolgáltatás lehet bármi a műkörömépítéstől a grafikai tervezésen át a párkapcsolati tanácsadásig.

Az ötleteid

Akár egy tanácsadási szolgáltatás keretén belül, de “igazi” feltaláló, zeneszerző, író is lehetsz, aki a szabadalmakból, jogdíjakból keres pénzt.

A figyelmed, az időd, a jelenléted

Ha belegondolsz, nagyon sokan működnek így akár az alkalmazotti, akár a vállalkozói szférában: pl. portás, rendszergazda, biztonsági őr, óvónő, pszichológus, ács, kőműves, ügyintéző.

A kapcsolataid, közösségépítő képességed

Bármilyen közvetítő tevékenység például (társkereső, üzleti partnerkereső, bármilyen közös érdeklődésen alapuló szervezkedés, ahol össze kell hozni az embereket). Lehet akár egy klub üzemeltetése, közösség és rendezvények szervezése is.

És még sorolhatnám, de szerintem érted a lényeget.