, 2022/4/11

Senki sem szeret lekezelő emberrel lógni. Őket általánosan nem kedvelik, és "tanácsaikat" aligha értékelik. És mégis, még ha jobban tudod is, néha azon kaphatod magad, hogy te vagy az, aki leereszkedő. Igen, még akkor is, ha általában szuper kedves vagy. És igen, még akkor is, ha nem akarsz rosszat.

examples of condescension

Mert még ha te vagy is a legkedvesebb ember a világon, akkor is előfordulhat, hogy a véletlen felsőbbrendűségi komplexusod megcsillan. Érthető, hogy ez miért is történhet meg. Miután évekig gyerek voltál, végre igazi, vérbeli felnőtt vagy, aki a saját sorsát irányítja. Abban a pillanatban, amikor meglátod, hogy valami fiatal dolog küszködik (mint egykor te is), nagyon nehéz lehet megtartani magadnak az ítélkező tanácsokat.

Amikor azt feltételezed, hogy mindent tudsz

Abszolút nem baj, ha magabiztos vagy a tudásodban. De hacsak nem vagy valamiféle tudós, aki ötven évet töltött egy téma tanulmányozásával, akkor kétséges, hogy valóban mindent tudsz. Senki sem szereti a mindentudókat, ezért ha úgy gondolod, hogy így viselkedsz, akkor próbálj meg nyitottabb lenni mások véleményére, tudására és tanácsaira. Lehet, hogy végül is tanulhatsz valami újat.

Amikor nem vagy udvarias az eladókkal szemben

Néha legszívesebben berohannál egy boltba, felkapnád, amire szükséged van, és GTFO. Értem én. De ez néhány bunkó (és lekezelő) találkozáshoz vezethet. Gondolj arra, hogy hányszor siettettél egy eladót, vagy beszéltél le egy elfoglalt pénztárossal. Biztos vagyok benne, hogy nem akartad, de mégis megtörtént. Ne feledje, nem az eladók hibája, hogy késik, vagy siet. Képzeld magad az ő helyzetükbe, és mindig légy udvarias.

Azok az alkalmak, amikor figyelmen kívül hagysz egy új munkatársat.

Igen, már egy örökkévalóság óta dolgozol a munkahelyeden. De a rangidős munkaviszonyod nem jelenti azt, hogy fel kell húznod az orrod az új alkalmazottakra. "Ha senki más nem tette, vezesd körbe őket a munkaterületen, és mutasd be nekik a kulcsfontosságú embereket, akikkel az egyes részlegeken együtt kell majd dolgozniuk". "Segíts nekik bármilyen tippel, például azzal, hogy mikor a legzsúfoltabb az ebédlő, vagy hogy bizonyos emberek jobban szeretik-e, ha egy bizonyos néven szólítják őket"." Ettől ők is szívesen látottnak fogják érezni magukat, te pedig sokkal kevésbé leszel tolakodó.

Miközben kommentálod valaki öltözékét

Hacsak nem bókolsz, nem igazán a te dolgod, hogy megítéld, mit visel valaki más. Elvégre a ruhái közvetlenül tükrözhetik a személyiségét, a hangulatát vagy a pénzügyi helyzetét. Ha tehát nincs semmi kedves mondanivalód, egyszerűen ne mondj semmit. Vagy pedig felajánlhatsz egy olyan bókot, aminek semmi köze a külsejéhez. Ezek amúgy is sokkal jobb bókok.

Amikor "nem tudsz viszonyulni" a barátod problémájához

Ha egy barátod szívszorító problémával fordul hozzád, az utolsó dolog, amit mondani akarsz, hogy "Hát, velem még sosem történt ilyen, de...". Úgy értem, tényleg? Soha nem voltál még szomorú, vagy dühös, vagy elutasított? Ha nem, akkor használd a fantáziádat, és segíts a barátodnak abban, hogy egy kicsit kevésbé érezze magát egyedül.

Amikor kéretlenül adsz párkapcsolati tanácsokat.

Biztos vagyok benne, hogy jót akarsz, amikor párkapcsolati tanácsokat osztogatsz. De ez gyorsan kicsúszhat a kezedből, nem beszélve arról, hogy szuper bántó lehet. Szóval kérj engedélyt, mielőtt kiosztanád. "Ha úgy érzed, hogy kéretlen tanácsot kell adnod, kérdezd meg: "Szeretnél néhány ötletet a helyzet javítására?". Így megvan a lehetőségük, hogy nemet mondjanak, és valószínűleg nagyobb figyelmet fognak neked szentelni, ha már beleegyeztek, hogy elfogadják a segítségedet".

Amikor nem tudod elfogadni valakinek a tanácsát

Határozottan van egy szenteskedő hangulata azoknak az embereknek, akik nem tudják elfogadni a tanácsokat. Ez általában nem igaz, ezért ne félj attól, hogy meghallgatsz valakit, különösen, ha az illető szeret téged és jót akar. A tanácsa lehet, hogy pont erre van szükséged.

Amikor harmadik személyben beszélsz másokról

Ki tudja, miért csinálják az emberek, de időnként valaki harmadik személyben beszél valakiről a csoportban - mintha az illető nem is ott állna. Ne hagyd, hogy ez te legyél.

Amikor valakit "drágámnak" szólítasz

Én személy szerint abszolút imádnivalónak tartom, amikor mondjuk egy kedves idősebb hölgy "hunynak" szólít. De nem mindenki szereti, szóval légy óvatos, amikor a kedveskedő neveket osztogatod. Hihetetlenül lekezelőnek tűnhet. Szóval jobb, ha megtartod magadnak.

Amikor valakiből viccet csinálsz.

Igen, csábító, ha mások kárára dobsz ki poénokat, különösen, ha közeli barátokkal lógsz együtt. Ha azonban nem tudod biztosan, hogy az emberek érzései nem sérülnek meg, akkor jobb, ha ellenállsz a komikus késztetésnek, és megkímélsz mindenkit az esetleges bántástól.

Amikor nem hagysz másokat megszólalni

Megint csak aligha tesz valaki szándékosan ilyesmit. De gondolj vissza azokra az alkalmakra, amikor valaki más beszélt (mondjuk egy munkahelyi megbeszélésen), és te átbeszélted őt. Lehet, hogy ez szupermenőnek tűnt a részedről, de a valóságban fontosabbnak tartottad a saját hangodat, mint az övékét. És ez nincs rendben. A jövőben törekedjen arra, hogy mindenki szót kapjon, és mindenki hallassa a hangját. Sokkal jobban fognak szeretni érte.

És ne feledd, semmi baj nincs azzal, ha magabiztos vagy viccelődsz. Az egyetlen alkalom, amikor ez problémát jelent, az az, amikor mások érzéseit szemérmetlenül figyelmen kívül hagyják. Ha azon kapod magad, hogy lekezelően járkálsz, uralkodj magadon, és ne feledd, hogy megadod másoknak a tiszteletet, amit megérdemelnek.