, 2022/4/11

Mindannyian átéltük már ezt: Szerdán délután 2 óra van, és küzdesz, hogy a pénteken esedékes hatalmas projektre koncentrálj. Bár a nyomás nagy, egyre nehezebb feladatot teljesíteni... és a frusztráció vagy a túlterheltség érzései egyre erősödnek.

motivation to focus

Szerencsére vannak olyan stratégiák a koncentráció megőrzésére és a motivációra, amelyek nem igényelnek nyolc csésze kávét, vagy - ahogy a legtöbb ember hajlamos rá - nem verik magukat. Ha úgy érzi, hogy a munkában szétszórtnak és szórakozottnak érzi magát, íme 12 tipp a motiváció növelésére és a koncentráció javítására. Kezdjük a "miértekkel". Hogyan lehetsz motivált a munkában.

Kezd a motivációdnak azonosításával

Nézd meg a nagy képet, hogy kiderítsd, mi motivál téged. Egy nagy feladat vagy egy szoros határidő közepette könnyű szem elől téveszteni a nagyobb képet. Próbálj meg visszatérni a kérdéshez: "Miért csinálom ezt?". Válaszod újra fellobbanthatja annak szikráját, hogy mi az, ami igazán hajt, és segíthet abban, hogy megújult céltudatossággal térj vissza a munkához.

Motiváltnak maradni és motiváltnak lenni azt jelentheti, hogy visszatérsz az alapokhoz, és kitalálod, mi az, ami izgat és miért. Dr. Camille Preston üzleti pszichológus szerint a vezetők a "szabályozás autonóm formáira" támaszkodnak, hogy motiváltak maradjanak, ami azt jelenti, hogy inkább a belső értékeik, mint a szégyen vagy a félelem vezérli őket. Mindannyiunkat más-más dolgok motiválnak a munkánkban, de gyakran a következők közül egy vagy több dologra fut ki: A jövőbeli karriercélok, egy csapat, amely fontos számodra, és/vagy olyan munka végzése, amely valóban kielégít.

Írd le a tennivalók listáján szereplő tételek mögött álló nagy célt.

A nagy célok olyan dolgok, amelyek elérése hosszabb időt vesz igénybe, és hosszú távú stratégiát igényelnek, míg a kisebb célok eléréséhez kevesebb idő és energia szükséges, hogy áthúzd őket a teendőid listáján. A nagy célok közé tartozhat egy előléptetés elnyerése, egy nagy megbízás megszerzése, vagy egy fizetésemelés, hogy végre beruházhass abba az alpakafarmba, amelyet már régóta szemmel tartasz. Ezek gyakran hatékonyabb motivációt jelentenek, mint a kisebb célok, mint például:

"Küldj egy e-mailt Wendynek a második negyedéves jelentésről". A nagy egészben való gondolkodás segíthet motiváltnak maradni, ha szoros határidővel kell dolgozni, ha nagy igényű ügyfelekkel kell foglalkozni, vagy ha egy új szerepet kell megtanulni. Nem csak ez, hanem a célok leírása is döntő lépés lehet a tényleges elérésükhöz. Gondold végig, hogy a teendőid listáján szereplő egyes feladatok hogyan illeszkednek a jövőjével kapcsolatos nagy céljaidhoz és álmaidhoz.

Határozd meg a nagy munkahelyi céljaid mögött álló szívet.

A legtöbb ember életcélja nem az, hogy "9-től 5-ig dolgozzon. Korán nyugdíjba menni". Melyek a mélyebb céljaid és értékeid az életben, amelyek közelebb visznek annak szívéhez, aki vagy? Ilyen értékek lehetnek például a kedvesség, az empátia és az őszinteség. Mélyebb célod lehet például az, hogy segíts másokon és változtass életeket.

Akár a könyvelés, a szociális szolgáltatások vagy a búvárkodás oktatása a munkád, ha kapcsolatba kerülsz a munkahelyi céljaid mögött rejlő szívvel, az segíthet kapcsolódni az alapvető értékeihez. Ennek egyik módja, ha egy kis időt töltesz naplóírással arról, hogy mi a fontos számodra. Gondolj egy olyan projektre, amelyen dolgoztál, és amely egyszerre adta meg az eredményesség érzését és azt, hogy mélyebben megérezted, ki is vagy valójában. Gondold végig, mi volt az, ami a projektben olyan személyesen teljesítő érzést keltett. Írd le a gondolataid, és gondolkodj el. Ha céltudatosan nézel szembe a fontos feladatokkal, az segíteni fog abban, hogy a szükséges motivációt kapd ahhoz, hogy összpontosíts és a feladatnál maradj.

Figyelj oda a mentális egészségedre, és kérj segítséget, ha szükséged van rá.

A túlhajszoltság hatalmas mértékben csökkentheti a motivációdat és az összpontosításodat. Lehet, hogy szükséged lehet néhány őszinte beszélgetésre a főnököddel arról, hogy túlterheltnek és túlvállalásnak érzed magad. Beszéljen velük a munkaterheléséről, és kérje, hogy azokra a feladatokra koncentrálhasson, amelyek valóban hozzájárulnak a szervezet céljaihoz.

Ezek a beszélgetések nehezek lehetnek, ezért ha szeretnél tisztánlátást nyerni arról, hogyan folytass kedves és őszinte beszélgetéseket, nézd meg ezt az útmutatót. A munkahelyi életed nagy része az általános mentális egészségednek, ezért ne hagyd figyelmen kívül a kiégésedre utaló jeleket. A munkahelyi kiégés veszélyei valósak és nagyon ijesztőek. Egy olyan munkahely, amelyik a munkavállalók elkötelezettségébe fektet, érzékeny és fogékony lenne a visszajelzéseidre.

Gyakorold a jó időgazdálkodást, és iktass be időt a fontos feladatokra.

Az időddel való jó gazdálkodás kulcsfontosságú a fókusz védelméhez és a motiváció fenntartásához. Miután meghatároztad a céljaid, és nagy vonalakban látod, hogyan szeretnéd tölteni a munkanapod, és mennyi időt szánsz a feladatok elvégzésére, ideje ennek megfelelően megszervezni a naptárad.

Zárd ki az időpazarlókat és iktasd ki a zavaró tényezőket.

Néha úgy tűnik, mintha a közösségi média és az állandóan új tartalmak áradata teljesen lelőtte volna a kollektív figyelmünket. Tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek valójában nem képesek multitaskingra - az agyunk valójában (nagyon gyorsan) váltogat a különböző feladatok között. És ez egy hatalmas koncentráció-gyilkos. Szerencsére számos nagyszerű fókuszáló alkalmazás létezik, amelyek meghatározott időre blokkolják a zavaró webhelyekhez való hozzáférést, hogy kiküszöböljék a munkafolyamatot megzavaró potenciális zavaró tényezőket. Egy olyan időgazdálkodási eszköz, mint a Clockwise, segíthet fókuszált és motivált maradni, mivel helyet biztosít a naptárában, hogy a fontos dolgokra koncentrálhasson. A zavaró tényezők kizárása olyan egyszerű is lehet, mint az irodád ajtajának bezárása vagy a zajszűrő fejhallgató beszerzése.

Hozz létre időblokkokat a naptáradban a koncentrált munkához

A cél, ha úgy döntesz, hogy elfogadod, az, hogy flow-állapotba kerülj. A Csikszentmihalyi Mihály pszichológus által definiált és kidolgozott flow-állapot az, amikor "áramlásban vagy", vagyis annyira a feladatra koncentrálsz, hogy az idő és a hely elhalványul. Az összpontosítás érzése könnyeddé válik, annak ellenére, hogy maga a feladat vagy tevékenység kihívást vagy nehézséget jelenthet. Fontos megjegyezni, hogy nem kényszerítheted magad flow-állapotba. Vannak azonban dolgok, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy valószínűbbé tedd a flow elérését. Merüljünk el ezek közül néhányban.

Adj magadnak időt, hogy a zónába kerülj.

Ha egyszerre öt különböző irányba húznak, az károsan hat a fókuszra és a motivációra. Nehéz elérni a flow-t, ha csak 10 perced van itt-ott a feladatok elvégzésére. Egy okos naptárasszisztens meg tudja találni ezeket a döntő fontosságú időblokkokat számodra, és megnyitja a kreatív gondolkodáshoz szükséges teret. A Clockwise automatikusan összefűzi a megbeszéléseket és egyéb kötelezettségeket, hogy időt szabadítson fel a koncentrált munkára. Az idő védelme azt jelenti, hogy megvédi a fókuszát.

Próbálj ki egy időbeosztó alkalmazást.

Egy időbeosztó alkalmazás is segíthet a motivációd növelésében. Gondolj úgy egy timeboxing alkalmazásra, mint egy feladatkezelő eszközre, beépített időkövetési funkciókkal - egy fogazott termelékenységi eszközre. Segít kideríteni, hogy mennyi időt töltesz a feladatokkal, így ennek megfelelően módosíthatod a naptárad. Ráadásul, ha egy adott időintervallumra konkrét cél vagy munkafeladat van kitűzve, az segíthet a fókuszálás fokozásában, például ha egy mini határidőt adsz magadnak a fontos feladatok elvégzésére.

Próbálj meg szünetet tartani

Végül ne felejts el szüneteket tartani, amikor úgy érzed, hogy túlterhelt vagy szétszórt vagy, hogy segítsen elkerülni a kiégést. Ahelyett, hogy nyomulnál előre és kényszerítenéd magad, hogy egy feladatra koncentrálj, fontold meg, hogy a munkanapodban tarts egy rövid szünetet, hogy nyújtózkodj, vegyél egy szénsavas vizet a hűtőből, vagy más módon mozgasd meg a tested.

Kultúránk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy elfoglaltnak tűnjünk, de a szünetek beiktatása valójában nem kevésbé, hanem termelékenyebbé tehet. Ne feledd, ez nem arról szól, hogy akkor is végig kell nyomni, ha nehezen tudsz koncentrálni. Ez a legjobb gyakorlatokról szól, amelyek hosszú távon fenntartják a mentális egészséged. Íme néhány ötlet arra vonatkozóan, hogyan használhatja ki legjobban a pihenőidejét:

Ha van rá ideőd, menj el sétálni. Már tíz perc séta is fokozhatja a kreativitást. Ha éppen egy nehéz, sok agymunkát igénylő problémán dolgozöl, egy rövid séta tökéletes megoldás lehet. Tudom, azt javasoljuk, hogy ténylegesen távolodj el a számítógéptől (és minden más képernyőtől), de egy kis szünetet tartani és megmozgatni a tested tökéletes módja lehet annak, hogy újult erővel térj vissza.

Beszélj egy barátoddal vagy kollégáddval. Az emberi lények a szociális és érzelmi jelzéseinket más emberekből veszik. Remélhetőleg van legalább egy olyan személy az irodádban vagy otthonodban, aki megnyugtatóan hat. Menj és beszélgess vele. Nem muszáj a munkáról beszélgetned - beszélhetsz a macskádról, arról, hogy az a Ted Lasso epizód mennyire megríkatott, a kedvenc tollmárkádról - bármiről. A rövid, kötetlen társas kapcsolatok kulcsfontosságúak a mentális egészség szempontjából.

Meditálj vagy álmodozz. Talán arra gondolsz, hogy hogyan meditáljak a munkahelyemen? Ha teheted, építsd be a napodba. Az olyan mentális egészségügyi alkalmazások, mint a Headspace és a Calm 1-3 perces meditációkat kínálnak elfoglalt emberek számára. A meditáció növelheti a fókuszt és fokozhatja a magasabb szintű koncentrációt, ami nagyszerű hír az agyad és a termelékenységed számára.

Segíts másnak megoldani egy problémát. Ez talán ellentmondásosnak tűnik, de ha segítesz másoknak megoldani a problémáikat, az gyakran segíthet abban, hogy új ötletekkel közelítsd meg a saját problémáidat. Ráadásul a szakértő vagy segítő szerepének vállalása segít abban, hogy meglásd az értékedet és jól érezd magad a bőrödben. Ajánlja fel, hogy segít egy kollégájának egy nehéz e-mailben. Jelentkezzen önkéntesnek a szemét kivitelére. Hozzon másnak egy csésze kávét, és kérdezze meg, hogy van. Ezek az apró cselekedetek nagy változást jelenthetnek a mentális jólétedben, ami viszont pozitív hatással lehet a koncentrációdra és a motivációdra.

Tartsd a szemed a célon.

Ne légy túl szigorú magaddal szemben. Ha most éppen azzal küzdesz, hogy motivált és koncentrált maradj, biztosan nem vagy egyedül. Remélhetőleg ezek közül a stratégiák közül néhány segít visszatalálni a helyes útra. Ne feledd, hogy vigyázz magadra. A munkahelyi mentális egészség hosszú távú játék, ezért maradj hidratált, és ne félj segítséget kérni, ha szükséged van rá.