, 2021/12/4

Az olyan alternatív digitális fizetési megoldásoknak köszönhetően, mint amilyeneket mi itt összegyűjtöttünk, az olyan szavak, mint a készpénzmentes és az érintésmentes fizetés bekerültek a köznyelvbe.

mobile app payments

Más technológiai területekhez hasonlóan a digitális tranzakciók is nagyobb jelentőséget kaptak a jelenlegi COVID-19 egészségügyi válság miatt. Többé nem kell a zsebünkbe nyúlni, és vírusokkal fertőzött bankjegyeket és érméket vagy akár a hitelkártyánkat elővenni, és átadni a pénztárosnak. Ehelyett egyszerűen az okostelefonjával fizethet. Nemcsak a Macy's-ben vagy a McDonald's-ban fizethet így, hanem barátainak és ismerőseinek is fizethet kirándulásokért, árukért vagy szolgáltatásokért.

Néhány ilyen szolgáltatáshoz még külön alkalmazást sem kell telepítenie: Az Apple Pay esetében az üzleten belüli fizetések a Wallet alkalmazásba vannak beépítve, a személyközi fizetések pedig az Üzenetek alkalmazáson belül történnek. A Zelle leggyakrabban az adott bank alkalmazásából érhető el, nem pedig különálló alkalmazásként. A Facebook Messenger lehetővé teszi, hogy a chatbeszélgetésekben fizess a kapcsolatoknak.

Mik azok a mobilfizetési alkalmazások?

Ezeket néha digitális pénztárcáknak is nevezik. Röviden, egy alkalmazás egy bankszámlához kapcsolódik, ahol a pénz van. A kapcsolt számla lehet hitelkártya, betéti kártya, amely egy bankszámlához kapcsolódik. Mi az oka annak, hogy a fogyasztók özönlenek a mobilfizetésre? Két ok a fizetés gyorsasága és a könnyű használat. Nem kell fizikailag bemenni egy bankba, hogy pénzt fogadjunk vagy küldjünk.

Emellett az alkalmazás használata extra biztonsági szintet nyújt. A hitelkártya- vagy bankszámlaadatokat nem tárolják egy weboldalon. Az alkalmazáshoz kapcsolódó számlainformációk, például a hitelkártyaszám, titkosítva vannak. A fogyasztók többsége pedig rendelkezik okostelefonnal, legyen az iPhone vagy Android.

Hogyan működik egy fizetési alkalmazás?

Az ügyfél okostelefonon vagy számítógépen letölti a fizetési alkalmazást, és összekapcsolja az alkalmazást az ügyfél által preferált forrással, jellemzően hitelkártyával, hogy pénzt küldjön. De a forrás lehet hitelkártya, betéti kártya vagy bankszámla is. Az adatok beállítása után az ügyfél az alkalmazást használja a fizetésre, amely lehet online vagy az értékesítési ponton történő érintésmentes fizetés.

Egy vállalat úgy fogadhat el fizetéseket, hogy ugyanazt az alkalmazást vagy egy másik mobilfizetési alkalmazást telepít egy biz számítógépre vagy okostelefonra. Egyes alkalmazások specifikusak - fogyasztó a kereskedő és kereskedő a fogyasztó között. Más üzleti fizetési alkalmazások többféle fogyasztói fizetési alkalmazást fogadnak el. Egyesek csak eszköztípusok között működnek - az Apple Pay például csak Apple-eszközök, például Apple-telefonok között működik. A díjszabás a nullától körülbelül 3%-ig terjedhet. Némelyiknek van fizetési korlátja.

Fizető emberek

Valószínűleg a legfelkapottabb mobilfizetési lehetőség a Venmo által példaként említett peer-to-peer fizetés. Rengeteg más lehetőség is van azonban arra, hogy közvetlenül fizessen barátainak. Az Apple Pay Cash, a Circle Pay, a Facebook Payments, a Google Pay, a PayPal, a Square Cash és a Zelle mind lehetővé teszi, hogy másokkal fizessen. Az Apple Pay esetében azonban csak iPhone-nal rendelkező ismerősöknek tudsz fizetni, míg a Venmo és a többiek platformokon átívelő szolgáltatások.

Google Pay ajánlatok

Amikor pénzt fogadsz, a legtöbb alkalmazás a pénzt egy tárolóhelyen, egyfajta korlátozott bankszámlán tárolja. A Zelle és a Google Pay itt kivételt képez, amelyek közvetlenül a címzett bankszámlájára juttatják el a pénzt. Több alkalmazás, például a Venmo, díjat kér azért, hogy az alkalmazás számlájáról a pénzt a bankszámlájára dobja

A mobilfizetések díjai

A legtöbb személyközi fizetés ingyenes ezekkel az alkalmazásokkal, kivéve, ha bankszámla vagy bankkártya helyett hitelkártyát használ. A hitelkártya szolgáltatójától körülbelül 3 százalékos díjat kell fizetnie, ha azt használja fizetési forrásként. Ne feledje azonban, hogy egyes kártyákkal még mindig kaphat készpénz-visszatérítési pontokat - és még bónuszpontokat is kaphat a mobilfizetés használatáért -, így érdemes számolgatnia, hogy melyik fizetési mód a legelőnyösebb az Ön számára.

Egyes szolgáltatások újabb díjat számítanak fel, ha a kapott pénzt át akarja utalni a bankszámlájára. A Square Cash 1 százalékot számít fel ezért, ha engedélyezi az automatikus befizetés funkciót, a Venmo pedig 25 centet számít fel gyorsított befizetésenként. Itt a Zelle a legjobb ajánlat: Mivel kapcsolatban áll a bankokkal, a küldött pénz egyenesen az Ön bankszámlájára érkezik, nem pedig a fizetési szolgáltatás számlájára. A Google Pay nem számít fel díjat a bankszámlára történő pénzkidobásért.

Egy másik helyzet, amikor még magasabb díjakat kell fizetnie, a nemzetközi átutalások.

Fizetési korlátok

A szolgáltatások eltérőek abban, hogy mennyit engednek fizetni, de általában a használat növekedésével növelik a maximálisan megengedett összeget. A Venmo és a Square Cash heti 300 dolláros felső határral indít. A Zelle limitjeit a bankja határozza meg. Az Ally online bank például napi 5000 dollárig és havi 10 000 dollárig korlátozza a Zelle-n keresztül történő küldést. A Google Pay heti 10 000 dollárig engedi a küldeményeket azonnal elküldeni.

Fizetés az üzletekben

Az itt szereplő alkalmazások közül néhány lehetővé teszi, hogy az üzletekben és a barátaidnak is fizess. A Google Pay, az Apple Pay és a Samsung Pay erős versenyzők ezen a területen. Az Apple az összes többi versenyzőt megelőzte az üzletekben történő érintésmentes fizetések terén. A Samsung Pay abban különbözik, hogy bárhol működik, ahol a mágnescsíkos kártya működik, bár azokat már nagyrészt felváltották a biztonságosabb NFC-s eladáshelyi eszközök.

A Samsung Pay jutalmak

A PayPal alkalmazással is lehet fizetni a kiválasztott üzletekben, bár ez nem támogatja a közvetlen NFC vezeték nélküli fizetést, mint az Apple Pay és a Google Pay. Számunkra semmi sem olyan kielégítő, mint érezni azt a haptikus "csattanást", amit az Apple Pay tranzakció befejezésekor kapunk.

A legjobb mobil fizetési alkalmazások

Talán jobban szeretsz a régi módon, készpénzzel vagy csekkel fizetni. De a helyzet a következő. Az ügyfelei mobilfizetést szeretnének használni. És mivel a mobilfizetés felváltja a készpénzt, elengedhetetlen, hogy el tudja fogadni ezt a fizetési formát.

És nincs szükség kristálygömbre ahhoz, hogy a járvány után elképzelje, mit hoz a jövő. Mi már tudjuk, mit hoz a jövő. Az online és személyes érintésmentes fizetéseket. Az ügyfelek és a kereskedők nem szeretnek pénzt kezelni. A fizikai pénztárca helyett a digitális pénztárcát részesítik előnyben.

Google Pay

Az internetes óriás fizet

Kerülendő okok

-Másik alkalmazás szükséges a személyközi fizetésekhez

Az Android mobilfizetési alkalmazás a Google Pay, amely az Android okostelefonokra előre feltöltve van. Számos kiskereskedelmi üzletben, köztük a Bloomingdale's, a Chick-Fil-A, a KFC, a Nike és a Staples áruházakban, valamint olyan online szolgáltatásokban is elfogadják, mint az Airbnb és a DoorDash. Állítása szerint biztonságosabb, mint a hagyományos hitelkártya használata, mivel a kártyaszámot nem küldi el közvetlenül, és többrétegű biztonsági titkosítással védik.

A Google Pay számos hitelkártyát támogat a legnagyobb szolgáltatók közül, például a Chase, a Citi, a Discover és az American Express hitelkártyáit. A mindössze három fiókkal rendelkező apró hitelszövetkezet betéti kártyája azonban valószínűleg nem szerepel a támogatott kártyák listáján. Van azonban mód a PayPal-fiók közvetlen összekapcsolására, és a Visa Checkouton keresztül minden Visa-kártya támogatott.

Szintén zavaró az a tény, hogy ahhoz, hogy közvetlenül pénzt tudjon küldeni egy másik felhasználónak (személyközi tranzakció), egy másik alkalmazásra van szüksége: Google Pay Send.

Samsung Pay

A Samsung piacvezető Galaxy telefonjaival a felhasználók körében már általánosan elterjedt, így mostantól a Samsung is kínálja mobilfizetési alkalmazását, a Samsung Payt. Ezt a Samsung több legújabb zászlóshajó okostelefonja, például a Galaxy S9 is támogatja, más gyártók telefonjai azonban nem, ami korlátozza a szélesebb körű elterjedést. A Samsung Pay alkalmazás számos nagy bank hitel- és betéti kártyájához csatlakozik.

Hirdetés

A Samsung Pay jó tulajdonsága a szinte általános elfogadás, mivel a kereskedőknek nem kell csatlakozniuk a programhoz. A Samsung Pay inkább a hagyományos bankkártyaolvasókkal működik, amelyek az újabb EMV vagy NFC technológiát használják, vagy akár a régebbiekkel is, amelyek mágnescsíkos technológiát használnak - a telefont mellé tartva a mágnescsíkon található bankkártyaadatok a mágneses biztonságos átvitel (MST) nevű technológián keresztül kerülnek továbbításra.

A hitelkártyaolvasóval való interakció ilyen rugalmasságával a Samsung Pay valóban helyettesítheti a pénztárcában lévő hitelkártyák halmát egy telefonos alkalmazással.

PayPal

Úgy tűnik, hogy a PayPal már ősidők óta jelen van az online tranzakciók terén, és a mobilalkalmazásukkal szeretnének túllépni azon, hogy csak az online vásárlások eladói védelmét biztosítsák. Manapság már közvetlen személyközi fizetéseket is szeretnének nyújtani, ráadásul a kiskereskedelmi fizetési térbe is be akarnak lépni, bár még mindig nagyobb valószínűséggel fizethetsz ezzel a szolgáltatással online, mint a pénztárnál. Ennek oka, hogy a PayPal alkalmazás nem támogatja az NFC-t, és csak néhány kiskereskedő ugrott fel a PayPal elfogadására, ami eddig hátráltatta az erőfeszítéseket.

Hirdetés

A PayPal egyik hátránya a díjak, amelyek bonyolultak és nehezen érthetőek lehetnek, mivel nagyon sok van belőlük. Legalábbis online vagy személyesen történő termékvásárlás esetén a PayPal nem számít fel díjat, és a személytől személyre történő átutalásért (eladói védelem nélkül) sem kell fizetni, így némi készpénzt is küldhetünk, hogy segítsünk megosztani a csekket. Míg azonban a kapcsolt bankszámláról történő átutalás nem jár díjjal, a kapcsolt bankkártyáról történő azonnali átutalás esetén átutalási díjat számítanak fel.

Venmo

A Facebook pénzátutalási társa

Okok a vásárlásra

+Ingyenes a hitelkártya nélküli tranzakciókhoz+Kapcsolódik a Facebook kapcsolatokhoz

Okok, hogy elkerülje

-Korlátozott elfogadás a kiskereskedőknél

A Venmo az okostelefonodon található mobilalkalmazáson keresztül működik, és a regisztráció a Facebook-fiókoddal is megtehető, ha úgy tetszik. Ezután összekapcsolja bankszámláját vagy hitelkártyáját. Ezután az alkalmazással pénzt küldhet vagy fogadhat más Venmo felhasználóktól, vagy küldhet pénzt telefonszámon vagy e-mailen keresztül, mivel az alkalmazás hozzáfér a Facebook- vagy telefonos kapcsolataihoz; és ha a címzett jelenleg nem használja a Venmo-t, felszólítja, hogy hozzon létre egy fiókot. A Venmo inkább az online fizetéseknél hasznos, de néhány kiskereskedő elfogadja, köztük a Forever 21 és a Foot Locker.