, 2022/8/17

Az angyalbefektetők olyan gazdag magánbefektetők, akik kisvállalkozói vállalkozások finanszírozására összpontosítanak, tőkéért cserébe. A befektetési alapot használó kockázati tőkebefektető cégekkel ellentétben az angyalok saját nettó vagyonukat használják fel.

Mi az angyalbefektető

A kockázati tőkebefektetőkhöz képest az angyalok türelmesebbek lehetnek a vállalkozókkal szemben, és nyitottak arra, hogy hosszabb időre kisebb dollárösszegeket biztosítsanak. De egy bizonyos ponton látni akarnak egy olyan kilépési stratégiát, amellyel zsebre tehetik a nyereségüket, jellemzően nyilvános kibocsátás vagy felvásárlás révén.

Az angyalbefektetők előnyei és hátrányai

Az angyalbefektetők előnyei

Az angyalbefektető azt jelenti, hogy a vállalkozásodnak nem kell visszafizetnie a forrásokat, mivel tulajdonrészeket adsz a pénzért cserébe. Az angyalbefektetések általában a már működő vállalkozások számára vannak fenntartva az indulási fázison túl. Ezek a vállalatok ígéretes nyereséget mutattak, de még mindig tőkére van szükségük a termékfejlesztéshez vagy a növekedéshez. Mivel az angyalok pénze forog kockán, nagy motivációt jelenthet számukra, hogy mentorálással vagy közvetlen vezetői segítség felajánlásával segítsenek a sikerben.

Az angyalbefektetők hátrányai

Az egyik nagy hátrány, hogy az angyalbefektetők a finanszírozásért cserébe általában a vállalat 10%-50%-os részesedését kérik. Ez azt jelenti, hogy az üzlettulajdonosok elveszíthetik a vállalkozásuk feletti ellenőrzést, ha az angyalbefektetők úgy ítélik meg, hogy akadályozzák a vállalat sikerét. Fontos átgondolni, hogy mennyi tőkét szeretnél átadni egy befektetőnek a finanszírozásért cserébe, mert ha túl sokat adsz, előfordulhat, hogy már nem tied a vállalat, ha a dolgok nem mennek jól, és az angyalbefektetőnek több tulajdonrésze van, mint neked.

Az angyalbefektetések forrásai

Angyalbefektetők. Mivel az angyalbefektetők jellemzően tehetős magánszemélyek, nem ritka, hogy a vállalkozások tulajdonosai őket keresik meg finanszírozás céljából. Hogyan lehet tehát angyalbefektetőket találni? Néhány finanszírozási forrás a következő:

Angyallista: Egy online platform, amely segít az üzlettulajdonosoknak befektetőket találni.

Angel Investment Network: Egy online hálózat több mint 279 000 befektetővel. Az üzlettulajdonosok létrehozhatnak egy profilt és népszerűsíthetik vállalkozásukat. Ha vannak érdeklődő angyalok, akkor befektetnek.

LinkedIn: Az olyan szakmai közösségi hálózatok, mint a LinkedIn, közvetlen módot adhatnak arra, hogy felvegye a kapcsolatot egy angyalbefektetővel.

Helyi üzleti csoportok vagy iskolák: Nézzen utána a helyi üzleti iskoláknak vagy szervezeteknek a környéken, hátha kapcsolatba tudják hozni egy angyalbefektetővel.

Mielőtt megkeresnél egy angyalbefektetőt, győződj meg róla, hogy elkészült az üzleti terved. Meg akarnak majd győződni arról, hogy vállalkozásodban megvan a siker lehetősége, mielőtt befektetnének a cégedbe.

Milyen százalékot akarnak az angyalbefektetők?

Minél több pénzt ad egy angyalbefektető a vállalkozásodnak, annál nagyobb megtérülést vár el. A ROI elvárás angyalok és az adott befektetési lehetőség szerint változik. Nem ritka, hogy egy angyalbefektető 30%-os megtérülést vár el a pénzétől.

Az angyalbefektetők a kilépési stratégiájuk részeként a ROI-elvárást is szem előtt tartják. Ez az az időpont, amikor eladják a vállalatban lévő tőkéjüket, hogy megtérítsék a kezdeti befektetésüket és az esetleges nyereséget.

Ne feledd, hogy a kockázati tőkésektől származó finanszírozás magasabb megtérülési elvárásokat támaszt. Mivel az ilyen típusú cégek lényegesen több pénzt adnak, nagyobb százalékos nyereséget szeretnének.

Játékterv

Az angyalbefektetői finanszírozás megszerzése izgalmas időszak a vállalkozások tulajdonosai számára. Ha készen állsz erre a lépésre, győződj meg róla, hogy felkészültél.

Tekintsd át üzleti terved, és gyűjts össze minden fontos, a teljesítéssel kapcsolatos dokumentumot.

Keress angyalbefektetőt online platformok, közösségi médiahálózatok vagy a közösségében működő helyi üzleti szervezetek segítségével.

Lépj kapcsolatba más vállalkozókkal és vezetőkkel, és nézd meg, hátha ők kapcsolatba tudnak hozni egy befektetővel.