, 2022/4/11

Az Upwork, a távmunkások és szabadúszók számára létrehozott állásbörze 2020 negyedik negyedévében végzett felmérése szerint az amerikaiak közel 57 százaléka dolgozik otthonról, legalábbis bizonyos időnként, és e csoport 42 százaléka teljes munkaidőben dolgozik távolról.

best jobs for working from home

Az Upwork becslése szerint 2025-re 36,2 millió amerikai munkavállaló dolgozik majd teljes mértékben távmunkában, ami közel kétszerese a járvány előtti arányoknak. Az otthoni munkavégzés mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára előnyökkel jár. A Global Workplace Analytics, egy San Diegó-i kutató- és tanácsadó cég tanulmányai kimutatták, hogy a távmunka időt és pénzt takarít meg a munkaadóknak és a munkavállalóknak, csökkenti a stresszt, növeli a termelékenységet, csökkenti az irodai megfázásnak és influenzának való kitettséget, és az ingázók számának csökkenésével segíti a környezetet.

A FlexJobs, a távmunka piactere szerint a távmunka leggyorsabban növekvő karrierkategóriái a következők: számítógépek és IT, orvosi és egészségügyi, projektmenedzsment, értékesítés, könyvelés és pénzügy, ügyfélszolgálat és marketing.

Webfejlesztő

A webfejlesztők weboldalakat készítenek és terveznek személyes vagy kereskedelmi célokra. Képességeiket a könyvkiadás, a reklám, a vezetési tanácsadás, a számítógépes rendszerek tervezése és más területeken is kamatoztathatják.

Számítógépes támogató szakember

Vállalatok, nonprofit szervezetek, call centerek és számos más vállalkozás alkalmaz számítógépes támogató szakembereket távmunkában.

A BLS 2029-ig 8 százalékos növekedést prognosztizál ezen a területen, mivel a szervezetek korszerűsítik a számítógépes berendezéseket és szoftvereket.

Éves átlagbér: (számítógépes hálózati támogató szakember): 63 460 dollár

Éves átlagbér (számítógépes felhasználói támogatással foglalkozó szakember): 52,270 USD

Virtuális asszisztens

A virtuális asszisztensek adminisztratív, technikai és/vagy kreatív szolgáltatásokat nyújtanak számos iparág számára, például az egészségügy, a jog, a kormányzat és a pénzügyek területén. Lehet saját virtuális asszisztensi vállalkozása, vagy dolgozhat olyan cégnél, amely az ügyfelek rendelkezésére bocsátja. Mivel a virtuális asszisztensek számos különböző területen dolgoznak, a fizetési skála is széles.

Tolmács/fordító

Ha anyanyelvi szinten beszél angolul és legalább egy másik nyelven, akkor iskolák, kórházak, bíróságok, vállalatok és más köz- és magánszektorbeli szervezeteknél találhat otthonról végezhető munkát. A tolmácsok beszélt nyelven vagy jelnyelven, a fordítók pedig írott vagy hangdokumentumokkal dolgoznak.

A BLS 2029-ig 20 százalékos növekedést prognosztizál ezen a területen, ami az átlagosnál jóval gyorsabb.

Házasság- és családterapeuta

A házasság- és családterapeuták általában teljes munkaidőben dolgoznak, és sokuknak magánpraxisa van. Az olyan online videokonferencia-alkalmazások, mint a Zoom és a Skype lehetővé teszik, hogy a páciensek anélkül "látogassák" meg terapeutájukat, hogy elhagynák otthonukat.

A BLS 2029-ig 22 százalékos növekedési kilátást ad erre a szakmára.

Jogi asszisztens/jogi asszisztens

A jogi asszisztensek és a jogi asszisztensek különböző feladatokat látnak el az ügyvédek támogatására, például jogi kutatást végeznek és dokumentumokat készítenek elő. Bár a legtöbben ügyvédi irodáknál dolgoznak, ezek a munkakörök kormányzati szerveknél és vállalati jogi osztályokon is megtalálhatók.

Tanár/tanárnő

A fejlett technológia és a nagysebességű internetkapcsolatok lehetőséget teremtettek arra, hogy a tanárok és a diákok távolról is együtt dolgozhassanak. A Covid-19 világjárvány számos iskolát és egyetemet arra késztetett, hogy átmenetileg virtuális tantermekre álljon át. A BLS előrejelzése szerint az óvodai, középiskolai és középiskolai tanárok iránti kereslet 2029-ig körülbelül 4 százalékkal nő, ami megegyezik az összes szakma átlagos növekedési ütemével. A főiskolai és egyetemi szintű tanárok iránti kereslet várhatóan 9 százalékkal nő 2029-ig.

Hitelügyintéző

A hitelügyintézők értékelik és engedélyezik a hitelkérelmeket. A legtöbb hitelügyintéző kereskedelmi bankoknál és hitelszövetkezeteknél, jelzáloghitel-társaságoknál és más pénzügyi intézményeknél dolgozik. A hitelügyintézők iránti kereslet várhatóan növekedni fog a gazdaság javulásával. A szakma növekedési üteme 2029-ig 3 százalékos.

Közösségi média szakértő

A vállalkozások számára egyre fontosabbá válik, hogy jelen legyenek a közösségi médiában. Ha van érzéke a közösségi médiaplatformok, például a Facebook, a Twitter és az Instagram használatához, akkor otthonról dolgozhat azzal, hogy a vállalkozásoknak segít a márkájuk és termékeik népszerűsítésében a közösségi médiamarketing segítségével.

Biztosítási ügynökök

Sokan könnyen vásárolnak online biztosítást, de gyakran szükségük van arra, hogy egy engedéllyel rendelkező biztosítási ügynökkel beszéljenek, aki segít nekik kiválasztani a megfelelő biztosítást. A biztosítótársaságok egyre inkább kiszervezik a bejövő telefonhívásaikat a kapcsolattartó központokba, amelyek aztán engedéllyel rendelkező biztosítási képviselőkkel alkalmaznak vagy szerződést kötnek velük. Ha egy életbiztosító reklámját látja a tévében, és felhívja a képernyőn megjelenő számot, jó eséllyel olyasvalakivel beszél, aki otthonról dolgozik.

Író/szerkesztő

Ha van számítógépe, internet-hozzáférése és megfelelő képesítéssel és/vagy tapasztalattal rendelkezik, akkor az írói, szerkesztői, lektori és tényellenőrzői képességekkel rendelkező emberek számára is kínálkoznak otthoni munkalehetőségek.

A bloggerek, újságírók, műszaki írók és szerkesztők, akik tudják, hogyan kell megtervezni és bemutatni a tartalmat, és betartani a határidőket, versenyképes piaccal néznek szembe. Az írók és szerkesztők iránti kereslet 2029-ig várhatóan kissé csökkenni fog, de ezek a munkakörök nagyon jól összeegyeztethetők az otthoni munkavégzéssel.

Orvosi átíró

Az orvosi átíró meghallgatja az orvosok és más egészségügyi dolgozók hangfelvételeit, és átírja azokat írásos jelentésekké. Az átíró dolgozhat kórházban, orvosi rendelőben, harmadik fél által nyújtott szolgáltatásban vagy önálló vállalkozóként.

Az egészségügyi szolgáltatások bővülése várhatóan növeli a keresletet e munkakör iránt, de a technológiai fejlődés és a kiszervezés miatt enyhe csökkenés várható.

Adatbeviteli szakember

Az adatbeviteli szakember, akit néha adatbeviteli operátornak vagy hivatalnoknak is neveznek, kézzel írott vagy fizikai feljegyzésekből származó információkat visz be egy számítógépes rendszerbe. Ezek a nyilvántartások lehetnek számlák, jelentések, orvosi feljegyzések, érvénytelenített csekkek vagy egyéb adatok.

Grafikus tervező

Ha van tapasztalatod logók és pólók tervezésében, vagy számítógépes szoftverek használatával brosúrák, reklámok és könyvborítók készítésében, akkor jó pénzt kereshetsz otthonról dolgozva. Az olyan webhelyek, mint a Fiverr.com és a 99designs.com segíthetnek abban, hogy találkozhass olyan potenciális ügyfelekkel, akiknek szükségük van a szolgáltatásaidra. Az, hogy mennyit keresel, a projekt terjedelmétől és a tapasztalatodtól függ. A kereslet e munkakör iránt 2029-ig várhatóan kissé csökkenni fog, de nagyon alkalmas a távmunkára.

Ügyfélszolgálati képviselő

Amikor felhívod, hogy rendelj valamit egy katalógusból vagy egy infomercialból, a vonal másik végén lévő személy lehet, hogy egy otthoni irodában ül. A panaszok kezelésére, a megrendelések feldolgozására és a kérdések megválaszolására független vállalkozók alkalmazása nagy iparág. A kereslet enyhe csökkenését prognosztizálják erre a munkakörre, de az iparágak széles skáláján megtalálható, például kiskereskedelmi és pénzügyi vállalat.

Szoftverfejlesztő

A szoftverfejlesztők olyan alkalmazásokat vagy rendszereket hoznak létre, amelyek egy számítógépen vagy más eszközön futnak. A mérnöki, analitikai és informatikai alapelveket alkalmazzák mindenféle szoftver és alkalmazás kifejlesztéséhez és teszteléséhez. Sok szoftverfejlesztőt alkalmaznak olyan cégek, amelyek számítógépes rendszerek tervezésével és kapcsolódó szolgáltatásokkal, gyártással vagy szoftverkiadóknál foglalkoznak.

Webhelytesztelő

Az olyan oldalak, mint a UserTesting.com és a Userlytics.com fizetnek embereknek, hogy teszteljenek különböző webhelyeket és mobilalkalmazásokat, majd osszák meg visszajelzéseiket. A vállalatok azért veszik igénybe a weboldaltesztelőket, hogy elfogulatlan visszajelzéseket kapjanak.

Az ilyen, néha "távoli használhatósági tesztelésnek" nevezett munkára korlátozottak lehetnek a lehetőségek. A tesztelők például 10 dollárt kaphatnak egy 20 perces teszt elvégzéséért. Ez inkább egy mellékállás.

Ápolónő

A távegészségügy, azaz a számítógépeken, mobileszközökön és telefonon keresztül távolról nyújtott egészségügyi szolgáltatások terjedése lehetőséget teremtett a regisztrált ápolók számára, hogy otthonról dolgozzanak.

Több biztosítótársaság betegsegélyvonalakat, telefonos triage-ot és egyéb telefonos és számítógépes lehetőségeket vezetett be, hogy a betegek igényeit orvosi rendelő felkeresése nélkül is kielégíthessék, különösen a Covid-19 világjárvány idején.

Találkozó-, kongresszusi és rendezvényszervező

Legyen szó akár egy kongresszusról, egy adománygyűjtésről vagy egy születésnapi partiról, amelyet meg kell szervezni, a rendezvényszervezőknek bőséges lehetőségük van arra, hogy a munka nagy részét otthonról, telefonon és számítógépen keresztül végezzék.

A munka megkövetelheti, hogy felkeresse a potenciális találkozóhelyszíneket. A vendéglátóiparban szerzett tapasztalattal és vendéglátás vagy kapcsolódó területen, például idegenforgalmi menedzsmentből szerzett főiskolai diplomával rendelkező jelentkezők számára a legjobbak a lehetőségek. A BLS 2029-ig 8 százalékos növekedést prognosztizál ezen a területen.

Könyvelő, könyvelő, könyvvizsgáló ügyintéző

A könyvelő, számviteli és könyvvizsgálói ügyintézők pénzügyi nyilvántartásokat készítenek és biztosítják azok pontosságát. Ezek a munkakörök alkalmasak otthoni munkavégzésre, alkalmankénti ügyféllátogatásokkal és némi túlórával számolva. Az e területen foglalkoztatottak száma 2029-re várhatóan csökkenni fog, mivel a technológiai változások és az automatizálás csökkenti a keresletet.