, 2022/8/17

Egy hasznos könyv elolvasása mindig produktív időtöltés. By John Rampton March 12, 2019 Az Entrepreneur munkatársai által kifejtett vélemények a saját véleményük.

Legjobb időgazdálkodási és termelékenységi könyvek közül

A vállalkozók mindig azon vannak, hogy megnyerjék a versenyt az idővel. Mintha ez nem lenne elég stresszes, az akaraterőnket is fejlesztenünk kell, és erősítenünk kell az önfegyelmünket. Ha nem, akkor a körülöttünk röpködő összes zavaró tényező az utunkba áll, hogy elvégezzük a dolgainkat.

Mivel lelkes olvasó vagyok, az évek során megtanultam, hogy az időgazdálkodási és termelékenységi képességeim fejlesztésének legjobb módja a könyvek voltak. Persze, nyomasztó lehet, amikor az interneten vagy egy könyvesboltban böngészve olyan irodalmat keresel, amely segíthet abban, hogy gyümölcsözőbb életet élj. Ezért megkönnyítettem számodra a döntést azzal, hogy megosztom veled minden idők 15 legjobb időgazdálkodási és termelékenységi könyvét.

1. "A rendkívül hatékony emberek 7 szokása:

Erőteljes leckék a személyes változásról" Stephen R. Covey. Az először 1989-ben megjelent "A rendkívül hatékony emberek 7 szokása" című könyvet rendszeresen a legjobb olvasmánynak tartják, ha mind szakmailag, mind emberileg javítani szeretnéd a termelékenységedet. A könyv a rossz szokások megszüntetésével szemben az új szokások kialakítására összpontosít, hogy a helyes úton maradhassunk. Leginkább a célok és prioritások meghatározására.

Covey azt az analógiát használja, hogy köveket, kavicsokat és homokot tesz egy befőttesüvegbe, hogy segítsen meghatározni, mi az igazán fontos. Ha az apróságok, például a kavicsok vagy a homok elhelyezésével kezded, a kövek nem fognak beférni. Ha azonban a kövekkel kezded, akkor van elég hely ahhoz, hogy az apróbb dolgokat is elhelyezd körülöttük a befőttesüvegben.

Kulcsidézet: "A kulcs nem az, hogy rangsorold, ami az időbeosztó alkalmazásodon szerepel, hanem az, hogy a prioritásaidat ütemezd be."

2. "Hogyan hagyjuk abba a halogatást:

Egyszerű útmutató a nehéz feladatok elsajátításához és a halogatás szokásának megtöréséhez" írta S.J. Scott. Ha a halogatással küzdesz, ez vitathatatlanul az egyetlen könyv, amit birtokolnod kell. A Hogyan hagyjuk abba a halogatást egy földhözragadt, és egy konkrét keretrendszert használ, hogy segítsen neked abban, hogy cselekvésorientálttá válj. Scott saját tapasztalatait is megosztja arról, hogyan győzte le a halogatást, és feltárja a fő okokat, amelyek miatt húzzuk az időt.

Nekem személy szerint tetszett, hogy mennyire egyszerű ez a könyv. A megadott tanácsok nem túl bonyolultak. Egyszerűen arra ösztönöz, hogy tegye ezt, majd tegye ezt, és utána tegye azt.

Kulcsidézet: "Ha olyan valaki vagy, aki halogatja a dolgokat, akkor ez a rossz szokás többféle módon is korlátozza a sikered. Ha nem foglalkozol ezzel a problémával, akkor csökkented annak a valószínűségét, hogy elérd a főbb céljaidat."

3. "Eat That Frog!:

21 nagyszerű módszer, hogy abbahagyd a halogatást, és kevesebb idő alatt többet végezz", írta Brian Tracy. Ha a halogatásod még mindig fennáll, akkor az Eat That Frog! segíthet átlendülni a nehézségen. A szerző, Brian Tracy egy híres Mark Twain-idézet által inspirálva - "Egyél egy élő békát reggel az első dolgodra, és a nap hátralévő részében nem történik veled semmi rosszabb" - részletezi, hogy miért és hogyan kell reggel nekilátnod a legnagyobb kihívást jelentő feladatodnak.

Emellett Tracy olyan sikeres időgazdálkodási technikákat is megoszt, mint például a célok kitűzése, a szervezettség, a "három törvény" gyakorlása és a 80/20 szabály alkalmazása.

Kulcsidézet: "Csak úgy szerezheted meg az irányítást az időd és az életed felett, ha megváltoztatod a gondolkodásmódodat, a munkádat és azt, ahogyan kezeled a feladatok véget nem érő folyóját, amely minden nap átfolyik rajtad. Csak olyan mértékben szerezheted meg az irányítást a feladataid és tevékenységeid felett, amilyen mértékben abbahagysz néhány dolgot, és elkezdesz több időt fordítani arra a néhány tevékenységre, amely valóban változást hozhat az életedbe."

4. "A 4 órás munkahét:

Menekülj a 9-5 munkaidő elől, élj bárhol, és csatlakozz az újgazdagokhoz" Timothy Ferriss. Timothy Ferriss lépésről-lépésre bemutatja útmutatóját arról, hogyan kezdhet bárki havi ötszámjegyű jövedelemre szert tenni úgy, hogy csak A 4 órás munkahétben dolgozik. Ennek eredményeképpen képes leszel olyan életet élni, amilyet valójában szeretnél, anélkül, hogy a mindennapi patkányfutás egy újabb résztvevője lennél.

Ha ez túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, Ferriss több mint 50 gyakorlati tippet és valós esettanulmányt tartalmaz arról, hogyan élhetsz többet és dolgozhatsz kevesebbet.

Kulcsidézet: "A győzteshez elengedhetetlen, hogy képes legyél abbahagyni a nem működő dolgokat."

5. "Szervezd meg a holnapot már ma:

Dr. Jason Selk és Tom Bartow: "8 mód, ahogyan átképezheted az elmédet, hogy optimalizáld a teljesítményedet a munkában és az életben". Dr. Jason Selk, a St. Louis Cardinals mentális tréningjének igazgatója és Tom Bartow üzleti tréner Organize Tomorrow Today című könyve a nyolc leghatékonyabb módszert vázolja fel a szervezeted optimalizálására. Ennek eredményeképpen olyan folyamatorientált célokra összpontosíthat, amelyek az idő maximalizálásában és a rossz szokások megtörésében irányítják majd.

Kulcsidézet: "A nagyság alapja, hogy következetesen olyan dolgokat teszünk, amelyeket mások nem tudnak vagy nem akarnak megtenni. Egyszerűen fogalmazva, a siker nem a zsenialitásról szól. Hanem arról, hogy következetesek vagyunk."

6. "Getting Things Done: Allen:

A stresszmentes termelékenység művészete", írta David Allen. A "Getting Things Done" 2001-es megjelenése óta nemcsak minden idők egyik legnagyobb hatású üzleti könyvévé vált. A személyes szervezés könyvének is tartják. Bár Allen az évek során továbbfejlesztette a könyvet, a fő koncepció változatlanul megmaradt. Ha tiszta az elméd, képes vagy megszervezni a gondolataidat, beindítani a kreativitásodat, és növelni a termelékenységedet.

Kulcsidézet: A legfontosabb idézet: "A dolgok elvégzéséhez két alapvető összetevőre van szükség: annak meghatározására, hogy (1) mit jelent az, hogy "elvégezni" (eredmény), és (2) hogyan néz ki a "csinálás" (cselekvés)."

7. "Mély munka: Rules for Focused Success in a Distracted World" by Cal Newport

Mi is pontosan a "mély munka"? A szerző és professzor Cal Newport így definiálja: "A figyelemelterelés nélküli koncentráció állapotában végzett olyan szakmai tevékenységek, amelyek a kognitív képességeid határáig feszegetik. Ezek az erőfeszítések új értéket teremtenek, fejlesztik a készségeidet, és nehezen megismételhetőek".

A probléma az, hogy az egyre inkább elterelő világban könnyebb ezt a flow-t elérni, mint megvalósítani. A jó hír az, hogy Newport konkrét fegyelmeket vázol fel, amelyek átalakítják az elmédet és a szokásaidat, hogy koncentrálni tudj és bele tudj ugrani a munkádba.

Kulcsidézet: "Ahhoz, hogy a csúcsszinten termeljen, hosszabb ideig kell teljes koncentrációval, egyetlen feladatra koncentrálva, mindenféle figyelemeltereléstől mentesen dolgoznia."

8. "Make Time: How to Focus on What Matters Every Day" Jake Zeratsky és John Knapp

Bár csak 2018 szeptemberében jelent meg, ezt a válogatást máris instant klasszikusként könyvelem el. Nagyon élveztem azt a barátságos és eredeti megközelítést, amelyet Zeratsky és Knapp a "Make Time"-ban lefektetett. Például, hogy naponta csak egy prioritást emeljünk ki, hogy minden időnk és energiánk az adott feladatra fordíthassuk.

Kulcsidézet: "Higgy a Kiemelésedben: Megéri prioritásként kezelni a véletlenszerű megszakításokkal szemben."