, 2021/6/30

A kata adózás útmutató megadja a mindenki számára érthető segítséget. Ez az egyik előnye, és hátránya is van. Könnyen el lehet siklani a részletek felett. Érdemes könyvelővel kapcsolatot tartani.

Kata adózás

A KATA jelentése Kisadózó Vállalkozás Tételes Adója. Ez egy adózási, nem vállalkozási forma. Minden hónapban befizetsz egy meghatározott összeget,12 millió forintig  a számlázás  ÁFA mentes lesz.

Működtetése normál esetben nagyon egyszerű:

Havonta  egyszer a NAV felé el kell utalni az adót. A helyi önkormányzatnak  iparűzési adót kell fizetni két részletben.  Minden évben  egyszer az illetékes iparkamarának, a kamarai  hozzájárulás kell megfizetni összege 5.000 Ft. Számlát kell kiállítani az ügyfeleknek, év végén összegezni a bevételt és február 25-ig be kell küldeni a NAV-nak. 

A KATA adózást az alábbi vállalkozások választhatják

egyéni vállalkozók

egyéni cégek

kizárólag magánszemélyi taggal rendelkező betéti társaságok

ügyvédi iroda 

Nem lehet kisadózó:

Kft. formában működő vállalkozás, Bt ahol a beltag nem magén személy. Az a személy akinek az elmúlt  két évben felfüggesztették, vagy törölték  a vállalkozás adószámát. A KATA időarányosan számol, vagyis, ha pl.3 hónapot voltál egy évben KATÁs akkor csak 3 millió forint az árbevétel keret nem 12 millió.

KATA-s egyéni vállalkozó adózása

Tételes adó:

Főállású kisadózó esetén 50.000 Ft/hó

Mellékállású kisadózó esetén 25.000 Ft/hó – legalább 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban, nappali tagozatos tanuló, nyugdíjas stb.

A KATA adózási formánál az alábbi adók válthatók ki

Vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó, társasági adó, a személyi jövedelemadó, járulékok és a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó és a 10, illetve 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás. Mellékállású KATA adózás esetén ennek egy részét a munkáltató vagy az állam. A fent felsorolt adók közül mind fedezve van.

Könyvelő

Önállóan is el tudod intézni a KATA-s vállalkozást,akkor is  javasolt, hogy keress egy könyvelőt. Sok időt meg takaríthatsz ezáltal, ismeri a jogokat, mik a legkedvezőbb feltételek, tudja a választ a felmerülő könyvelési  kérdésekre, értesít, ha változás van a KATA adózással kapcsolatban.

Főállású KATA vállalkozás esetén: ( 50.000 * 12 + 50.000 ) / 12.000.000 = 5.4%

Mellékállású KATA vállalkozás esetén: ( 25.000 * 12 + 50.000 ) / 12.000.000 = 2.9%

Meglehetősen kedvező adózásról van szó. Azzal szemben, hogy egy alkalmazotti bér esetén a munkavállaló bruttó bérének az adók és járulékok a 33.5%-át teszik ki. Főállású KATA-s egyéni vállalkozóként havi 1 millió forintot kereset esetén az adó 54.166 Ft a “nettó bér” pedig 945.834 Ft. Ezek csak  a járulékok és az adók. A  KATA-s egyéni vállalkozónak emellett vannak más költségei, pl.könyvelő, számlázó program. Ezek a munkavállalónál nincsenek.

Ha a költségeket is bele kalkuláljuk még akkor is  a KATA nagyon kedvezményes adózási forma.

Adóteher 12 millió forintos KATA bevétel felett

12 millió forint árbevétel  alatt alanyi adómentes a KATA. Átlépése után ÁFA fizetési  kötelezettség léphet fel. Ebben az esetben a kisadózót 40%-os adó terheli. Egy online számlázó programon nyomon követheted az árbevételt. Ha túl lépsz a 12 millió forinton egyeztess a könyvelővel. Számolhatsz úgy is, hogy 3-4 millió plusznál még érdemes a KATA 40% fizetni.

KATA adózás hátrányai

Abban az esetben, ha jóval felette vagy   a 12 milliós keretet, akkor nem ajánlott neked a KATA adózási forma. Kereskedelmi tevékenység – Alacsony profit, sok költség esetén kalkulálj, hogy jó megoldás-e neked  a KATA. 20% alatti adóterhelés alatt valószínűleg nem lehet jobb adózási módot találni, de ha növekedni szeretne a vállalkozás, akkor másik adózási formát kell választania. Szolgáltatás elvégzéséhez termék szükséges. Vegyünk egy asztalost a faanyagot is be kell szerezni. Ez esetben megkérheted az ügyfelet, hogy az anyag az ő nevére kerüljön. Kiszámlázásra pedig csak a munkadíj kerül.

Egy cégnek 3 millió forint felett számláz

2021 január 1-től  egy  cégnek a tárgyévben 3 millió ft. felett állítasz  ki számlát a vállalkozását 40% adó terheli és ezt neki kell kifizetni. Ekkor már nem éri meg neki téged alkalmazni.

KATA feltételei

A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette; lehet alvállalkozó, alkalmazottja is. A naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem adatszolgáltatásra köteles személytől  szerezte. Egy megbízónak számlázott összeg nem haladhatja meg az éves bevétel felét. Foglald  bele a szerződésbe, hogy te határozod meg a feladat elvégzésének módját.

A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll. A  kisadózó megjelenhet a megrendelő telephelyén, mondjuk egy egyeztetés miatt, de a feladatait nem csak kizárólag a megrendelő telephelyén végezheti. Saját eszközökkel kell rendelkezni a kisadózónak és a feladatokat nem a megrendelő eszközein kell teljesíteni.

A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;

A kisadózó saját munkaidő beosztásban dolgozik. A kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja. Akkor nem minősül főállású  kisadózónak, ha heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül. A mellékállású kisadózók a bevételeik 50%-át nem azoktól a partnerektől szerzik, akikkel munkaviszonyban vagy tagsági viszonyban állnak.A munkaviszonytól való elhatárolódás megfelelő szerződésekkel könnyen kivitelezhető.

Amik magukba foglalják, hogy:

A kisadózó feladatait kiszervezheti, maga határozza meg a munkavégzés helyét, idejét és módját és saját eszközökön dolgozik. KATA-s egyéni vállalkozóként ezek nem teljesíthetetlen feltételek, főleg ha azt vesszük figyelembe, hogy elég, ha legalább 2 teljesül a felsoroltak közül.

KATA-s egyéni vállalkozó kötelezettségei

Számla

Minden kiállított  számlán fel kell tüntetni, hogy .“Kisadózó”kifejezést. Készíttess  bélyegzőt, ha papír  alapú  számlázást végzel, amely tartalmaz minden szükséges adatot.

Minden ilyen számlát online be kell jelenteni a NAV felé. Az  online számlázás előnye,hogy  a rendszer automatikusan feltünteti a számlán a “Kisadózó” kifejezést és elküldi a NAV felé.

Adóbevallás

Az adóévet követő február 25-éig KATA nyilatkozatot kell leadni az állami adóhatóság felé a megszerzett bevételekről. Elektronikus úton, vagy papír alapon a megfelelő nyomtatványon. A személyi  jövedelemadót pedig május 20-ig kell benyújtani.

Adatszolgáltatás

Ha egy partnernek 1 millió forint feletti összeg kerül kiszámlázásra akkor mindkét félnek  adóbevalláskor  jeleznie kell a NAV felé.Nem vonatkozik arra az esetre, ha magánszemélytől származik.

Bizonylatolási-, nyilvántartási kötelezettség

A bevételről időrendi sorrendben nyilvántartást kell vezetni.

Adatok:

sorszám

a bizonylat sorszáma

a bevétel összege

a bevétel megszerzésének időpontja.

Online  számlázással már meg is van,mert a rendszer tárolja a számlákat minden szükséges adattal.

KATA fizetési határidők

Minden hónap 12-e: KATA befizetési kötelezettség határideje

KATA számlaszám: 10032000-01076349

KATA név: NAV Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója bevételi számla

KATA utalás közleménye: kisadózó adószáma

Február 25. KATA nyilatkozat leadásának határideje

Március 15. Iparűzési adó első felének kifizetési határideje (25.000 Ft)

Március 31. kamarai tagdíj befizetésének határideje (5.000 Ft)

Május 20. SZJA bevallás határideje

Szeptember 15.  Iparűzési adó második felének kifizetési határideje (25.000 Ft)

Ha pedig könyvelőd van, akkor minden hónap végén vedd fel vele a kapcsolatot.

GYES, GYED mellett KATA?

Ha a főállásod mellet KATA-zol, akkor a  CSED-et, GYED-et a főállásod után fogod kapni és nem a KATA után. Ha nincs főállásod és 50.000 Ft-ot fizetsz havonta a KATA-ra, akkor kb. 50-60.000 Ft lesz a CSED, GYED. Ha nincs főállásod és 75.000 Ft-ot fizetsz havonta a KATA-ra akkor kb. 80-90.000 Ft lesz a CSED, GYED..

Kata adózás 2021

Kisadózó maga az egyéni vállalkozó, katás betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda tevékenységében közreműködő tag. Fontos még tudnod, hogy Kft. nem katázhat.

A Katánál nem lehet elszámolni költségeket, így annak éri meg aki kevés költséggel dolgozik. Szellemi tevékenység,vagy szolgáltatást értékesítesz.

Mi a teendőd, ha a kata adózás mellett döntesz?

Induló vállalkozásként azonnal választható a kata adózás, amennyiben nincs kizáró körülmény. Abban az esetben, ha már van vállalkozásod, de KATA adózásra  szeretnél váltani a NAV-nál be kell  jelentened egy általános formanyomtatványon  és elektronikus úton   be tudod küldeni.

Egyéni vállalkozóként

Ha már szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásban: a 21T101E nyomtatványon a  nyomtatvány „A02” lapján a 14. sort kell megfelelően kitölteni. Ha nem szerepelsz az egyéni vállalkozók nyilvántartásában akkor a 21T101 nyomtatványt kell benyújtani.

Egyéni cégként, KKT-ként, Bt-ként, ügyvédi irodaként

Egyéni cégnek, közkereseti társaságnak, betéti társaság esetében a képviseletre jogosult személynek kell intézkednie. A képviselőnek a 21T201T nyomtatványt kell kitölteni. A nyomtatvány főlapján a változás  bejelentést kell megadni. Az  „A05”-ös lapján a 17. sort kell megfelelően kitölteni. Ügyvédi iroda képviselőjének a 21T201 nyomtatványt kell benyújtania. A nyomtatvány főlapján a változás bejelentést kell jelölni, valamint a hatályba lépés  időpontját  meg kell adni. Az adóhatóság, ha elfogadta a kérelmet  ügyfélkapun keresztül értesítést  küld: az  azonosító adatait, hogy nyilvántartásba vették a vállalkozást, 

az adóalanyiság kezdő napjáról, a kisadózó főállásúnak minősül-e, a fizetendő adó összegéről, esedékességéről és a bevételi számlaszámról.

Ha nem kapsz  visszaigazolást kérd le a törzsadat nyilvántartást. Itt láthatod, hogy kata adónemre történik  a könyvelés a NAV-nál. Ha nem,  valószínű  hibás volt a bejelentés. Van rá lehetőség,hogy a hibásan beadott formanyomtatvány utólag  javíthatod. Bármilyen változás történik az adatokban be kell jelenteni. A katás státusz a bejelentés megtételét követő hónap első napjától kezdődik.

Egyszerűsített iparűzési adó katásoknak

Lehetőséged van egyszerűsített  adózásra, nem kell bevallást készíteni. Az adó alapja átalány-adóalap,  nem a tényleges bevétel határozza meg.

12 hónap  átalány-adóalap 2 500 000 Ft. Az adó mértékét a települési önkormányzat határozza meg. Ha katásként az adott évben nem éred el a 2,5 milliós adóalapot,akkor a következő év 01. 15-ig be kell adni az iparűzési adóbevallást. Iparűzési adó 50%. Eddig max. 2% volt az iparűzési  adó, most max. 1% lesz a kis és középvállalkozók számára.

Katás vállalkozás vs. burkolt munkaviszony

Katás egyéni vállalkozóként, cégként, betéti társaság, ügyvédi iroda tagjaként bizonyítani kell, hogy nem burkolt munkaviszonyban tevékenykedsz. Katásként kötelező bevételi nyilvántartást  vezetni. A mulasztásokat a NAV mulasztási bírsággal szankcionálhatja.

A bevételi nyilvántartást  pontosan kell vezetned, és meg kell őrizni a számlák és bizonylatokkal együtt a következő 5 évben. 

Kötelező adatok:

sorszám, bizonylatszám, 

bevétel össze, megszerzésének időpontja. Excelben egyszerű  a nyilvántartás vezetése.

Abban az esetben, ha sok a számlázás érdemes a Billingo-t választani.Gyors és kényelmes.

Az összes bevételt mutatja,rendszerezi a listát a számlákról, egyszerűen  tudsz kapcsolatot  tartani a könyvelővel.

Ez alapján könnyen  elkészíthető  az adóbevallás. Kata bevallást – február 25-ig kell eljuttatni a NAV-hoz.

KATA szabályok változása 2021. január 1-től 

KATA szabályok változása – a “Többes katázás” megszüntetése

Csak egy vállalkozásban lehetsz “kisadózó”.A legelső vállalkozás  hagyja meg, a NAV. A többit pedig határozattal törölni fogja 2021. január 1-jei hatállyal visszamenőleg. KATA szabályok változása nem érinti a tételes adófizetést. Marad az kötelező 50 ezer forint. Továbbá marad a havi 25 ezer forint tételes adó, amennyiben mellékfoglalkozású vállalkozónak minősülünk, tehát 36 órát elérő munkaviszonnyal, főállású egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonnyal rendelkezik másik társaságban. KATA szabályok változása nem érinti ha költségvetési szervnek “dolgozol”

Ha 2021-től ugyan úgy  költségvetési szerv felé állítasz ki számlát, például az Egészségbiztosítási Alapból származik bevételed kisadózóként a számlád alapján neked fizető költségvetési szervet nem fogja sújtani a 40%-os adó. Katásként azt kell tennünk, hogy a szerződésben és a számlákon fel kell tüntetni, hogy “kisazózóak “vagyunk.Így  a partnerünk tudni fogja, hogy mikor és mennyi adót kell fizessen majd. A partnereinknek  joga van,  hogy a szerződéstől elálljon, ha a körülményekben változás áll be. Ebben az  esetben adófizetési és bevallási kötelezettségük keletkezik 3 millió forint felett. Nem egyértelmű mindenki számára, hogy a 3 millió forint átlépése esetén a teljes összeg nulla forinttól, vagy csak a 3 millió forint feletti rész adózik.

A jelenlegi értelmezés szerint csak a fölötti rész. A kapcsolt vállalkozása fogalma azt jelenti, hogy a több kifizető akik felé számlázunk egymással kapcsolt vállalkozási jogviszonyban állnak, nem lényeges a kata törvény szempontjából. Amennyiben akár belföldi, akár külföldi saját vagy közeli hozzátartozónk érdekeltségébe tartozó vállalkozásnak számlázunk kata adózóként 2021-től, azon bevételeinket 40% adó terheli már 0 forinttól. KATA szabályok változása nem érinti a 12 milliós értékhatárt.

Amennyiben a fent felsoroltak feltételek nem teljesülnek, ha nem számlázunk kapcsolt vállalkozás felé, ha nem számlázunk egyazon belföldi vagy külföldi partner felé évi 3 millió forintot meghaladóan, akkor csak a 12 millió  feletti bevételi határt kell figyelni KATA adózóként.  A jogszabály szerint adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé a KATA bevallásban, ha egy partnerünk felénk 1 millió forintot elérő bevételt juttat egy éven belül. Tájékoztatási kötelezettség a kisadózó minőségről

Mennyi egy KATA-s vállalkozó jövedelme?

A kisadózó jövedelme a kisadózó vállalkozás utolsó, a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevétel 60 százaléka, ami több tag esetében fejenként egyenlő rész, de legalább a minimálbér minősül.