, 2021/12/21

A jogdíjmentes azt jelenti, hogy a licencelt anyagok használatának joga a licencdíj egyszeri megfizetésén alapul, és további jogdíjat nem kell fizetni. Az Engedélyezett anyag tehát korlátlan számú alkalommal használható a jelen Licencfeltételek szerint, anélkül, hogy további licenceket kellene vásárolni.

royalty free definition

A jogdíjmentes felhasználás azt jelenti, hogy a hozzáférési jogokat igénylő résztvevő ingyenesen hozzáférhet az érintett új ismeretekhez és/vagy háttérismeretekhez, amennyiben a következő szakaszokban meghatározott célokból szükséged van ilyen hozzáférésre. A jogdíjmentes felhasználás azt jelenti, hogy magát a licencet ingyenesen biztosítják neked Ezek lehetnek a kiegészítő szolgáltatásokhoz, például a támogatáshoz (egyedi karbantartás) kapcsolódó opcionális díjak.

Mit jelent a jogdíjmentesség?

A jogdíjmentes az egyik legnépszerűbb (ha nem a legnépszerűbb) stock fotó licenc napjainkban. Ez az alapértelmezett licenc, amelyet a legtöbb online stock fotóügynökség is kínál. A licenc neve azonban gyakran félreértésekhez és tévhitekhez vezet azzal kapcsolatban, hogy mi is ez a licenc, és különösen a költségeit illetően. Az ilyen tévedések jelentős jogi problémákat eredményezhetnek a stockfotók használata során, annál is inkább a kereskedelmi felhasználás során, ezért nagyon fontos, hogy helyesen értsük a jogdíjmentes és a licencfeltételek jelentését.

Mi nem jogdíjmentes

Mindenekelőtt tisztázzunk néhány, a "jogdíjmentes" kifejezéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhitet:

A jogdíjmentes nem szerzői jogmentes - Még mindig van szerzői jogtulajdonos, aki a szellemi tulajdonának felhasználási jogát licenceli, de a tulajdonjogot nem adja el. A szerzői jog továbbra is érvényes.

A jogdíjmentes nem ingyenes - A kép licencének ára van, amelyet meg kell fizetnie a szerzői joggal védett anyag felhasználásáért. Ez nem egy szabadon felhasználható licenc.

A jogdíjmentes nem mentes a feltételektől vagy korlátozásoktól - A licencfeltételeket be kell tartani ahhoz, hogy a stock képeket jogszerűen használhassa a jelen szerződés alapján.

Mi a jogdíjmentes

Most nézzük meg, hogy mit is jelent valójában a Royalty-Free, amikor a média licencelésről beszélünk:

A Royalty-Free licenc nagyon rugalmas - Ha Ön jogdíjmentes fotót vásárol, akkor egy olyan felhasználási jogok sorozatát kapja, amely nem korlátozódik időszak, helyszín vagy médium szerint. Ugyanazt a képet újra és újra felhasználhatja, különböző projektekben és helyeken, addig, amíg csak akarja. Ez lehetővé teszi a kereskedelmi célú felhasználást, valamint a közösségi médiában, YouTube-videókban, óriásplakátokon, hirdetésekben és más célokra történő felhasználást.

A jogdíjmentes képek egyszeri fizetést jelentenek - Ön egy egyszeri, átalánydíjat fizet, és soha többé nem kell fizetnie a képért. A név szó szerint azt jelenti, hogy mentesülsz a jogdíjfizetés alól, azaz, hogy ismétlődő díjat fizess egy kép felhasználásáért. Ez, valamint a legtöbb stockfotó-oldal alacsony árazása nagyon kedvezővé teszi a képeket.

A jogdíjmentes képek nem kizárólagosak - az RF licencek nem biztosítanak Önnek kizárólagos jogokat a kép felett (mint ahogyan azt a Rights Managed licenc lehetővé teheti). Ez azt jelenti, hogy mások is licencelhetik ugyanazt a tartalmat, és felhasználhatják azt veled egy időben. Azonban a képeket annyit módosíthatod, amennyit csak akarsz, hogy még egyedibbé tedd őket, és az a tény, hogy újra és újra licencelhetők, teszi az árakat olyan megfizethetővé.

A jogdíjmentes fotók nem igényelnek feltüntetést -

A licencfeltételek felmentenek a szerző és/vagy a stockfotó-ügynökség feltüntetése alól, amikor a képeket használod, ami sokkal egyszerűbbé teszi a felhasználást, és kevésbé nyilvánvalóvá teszi azt is, hogy stockfotóról van szó. A jogdíjmentes képek kiváló minőségűek - A legtöbb RF képeket értékesítő stockfotó-oldalon nagy felbontásban, professzionális felhasználásra alkalmasak.

Ezek a tulajdonságok állnak a jogdíjmentes fotók hatalmas népszerűsége mögött, mint amilyenek például a Shutterstock, az iStock, a Photocase vagy a mi saját Stock Photo Secrets Shopunkban találhatók. Azonnal elérhetőek, kereskedelmi felhasználásra alkalmasak, és nagyon költségkímélőek. Mit kérhetünk még?

A jogdíjmentes a megfelelő számomra?

A jogdíjmentes licenc sok esetben ideális, de végső soron csak te tudhatod, hogy ez a megfelelő megoldás-e az igényeidnek.

Általánosságban elmondható, hogy ez a megoldás akkor megfelelő, ha:

Tervezed, hogy egy képet sokszor, különböző tervekben használsz - a díjmentes licenc pénzt takarítasz meg a licencdíjakon.

Kereskedelmi célokra, például marketing és reklám célokra van szükséged a képekre - A jogdíjmentes képek erre a felhasználásra ellenőrzöttek, és így sokkal biztonságosabbak, mint az olyan alternatívák, mint például a közkincsnek számító ingyenes stockfotók.

Nem szeretnél az idővel, az elhelyezéssel és a földrajzi elhelyezkedéssel kapcsolatos korlátozásokkal bajlódni a képek felhasználásakor - A jogdíjmentes licenc eltörli ezeket az aggályokat.

Szeretnéd, ha a képet hivatkozás nélkül használhatnád - Ez teljesen lehetetlen az ingyenes tartalmak, például a Creative Commons licenc alatt álló képek esetében. Ha úgy gondolod, hogy a tervezett felhasználás megfelel ezeknek a kritériumoknak, akkor mindenképpen fontold meg a jogdíjmentes licenc választását, ha stockfotókról van szó. Csak győződj meg róla, hogy teljes mértékben megértetted a licencfeltételeket és mindent, amit azok magukban foglalnak, annak érdekében, hogy a képeket biztonságosan használhassad.

Ahol jogdíjmentes tartalmat használnak

Ami a felhasználást illeti, a jogdíjmentes tartalom nem sokban különbözik attól a tartalomtól, amelyért jogdíjat fizetsz. Még ha nem is vezetsz vállalkozást, vagy nem dolgozol sokat zenével vagy képekkel a karriered során, akkor is rendszeresen használsz jogdíjmentes tartalmakat. Még akkor is, ha csak egy videót néz meg a YouTube-on, valószínűleg olyan stock videót lát, vagy olyan zenét hall, amelyet jogdíjmentes licencszerződés alapján játszottak le.

Mindenféle tartalomkészítő számára a jogdíjmentesség hosszú távon olcsóbb megoldást jelent. A "jogdíjmentes" kifejezésben szereplő "ingyenes" azonban félrevezető lehet.

A jogdíjmentes nem jelenti azt, hogy ingyenes

Először is az egyik leggyakoribb, de káros tévhittel kell kezdenünk. Ha valamin szerepel a jogdíjmentes leírás, az nem jelenti azt, hogy az ingyenes.

A szerzői jogvédelem alatt álló művek hivatalos engedély és jogdíjfizetés nélkül védettek a mások általi felhasználással szemben. A jogdíj a bevétel egy bizonyos százalékát jelenti, amelyet a szellemi tulajdon tulajdonosának/tartalom létrehozójának fizetnek.

Mit jelent a "jogdíjmentes" címke?

Ha valamin szerepel a jogdíjmentes címke, az azt jelenti, hogy a szellemi tulajdont jogdíjfizetés nélkül használhatja fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szabadon felhasználhatja a fényképet, videót vagy más tulajdont. Bármilyen kép, videó, zene vagy egyéb alkotás alkotója köteles elhelyezni a jogdíjmentes címkét, hogy az ügyfelek jogdíjfizetés nélkül használhassák azt. Még jogdíjfizetés nélkül is megszerezheti egy személy vagy vállalkozás a szellemi tulajdon felhasználási jogát egyszeri egyösszegű kifizetéssel vagy más megállapodással.

Szerzői jogi védelem

Annak, hogy valami jogdíjmentes-e vagy sem, kevés köze van a szerzői jogi védelemhez. Bármilyen zene, videó vagy kép alkotója automatikusan annak tulajdonosa. Még csak be sem kell jegyeztetni a szerzői jogod ahhoz, hogy jogszerű tulajdonjogot szerezz. A szerzői jogok megsértése a szellemi tulajdon bármilyen jogellenes felhasználása. Ez azt jelenti, hogy az általad használni kívánt kép, zene vagy videó, amelyet nem te hoztál létre, vagy nem te szerezted meg a felhasználás jogát, védett.

Nem kell figyelmeztetés ahhoz, hogy a szellemi tulajdon szerzői jogi védelemben részesüljön. A szerzői jogi szimbólumok, a vízjel vagy az ingyenes zenében található hangemlékeztető nem szükséges ahhoz, hogy a tulajdonos a szerzői jogok megsértése miatt ellened eljárást indíthasson. Ne keverd tehát össze a jogdíjmentességet az online talált művek korlátlan felhasználási jogával.

Honnan tudod, hogy valami jogdíjmentes?

Általában az ügynökségek, weboldalak és mindenféle platformok azt szeretnék, hogy a munkájuk jogdíjmentes legyen. Az Ön által használt konkrét platform ezt a maga módján teszi meg. Egyes platformokon például egyszerűen a keresési szűrők használatával találhatsz jogdíjmentes zenét. A következő beírásával

royalty-free musi. beírásával a Google keresőjébe, olyan platformokat talál, mint a Spotify, amelyek kiemelik a jogdíjmentes zenéiket.

Ugyanezt megteheti más tartalomszolgáltatók esetében is. A stockfotó-oldalak általában keresési szűrőket vagy egész szekciókat kínálnak a jogdíjmentes képek számára.

Jogdíjmentes keresőszűrők

A platform keresési szűrőit vagy kategóriaszekcióit használhatja a licencek szerinti szűréshez. A szerzői jogi értesítések általában a vonatkozó weboldalak alján jelennek meg. Meg kell értenie, hogy a különböző védelmi formák milyen felhasználási jogokat biztosítanak neked. Bizonyos védett tartalmakért jogdíjat kell fizetni. Másokhoz egy egyszerű kifizetés is szükséges lehet. Egyesek csak azt követelik meg, hogy a tartalom felhasználásakor a szerzői jog tulajdonosát tüntesd fel.