, 2022/4/13

Az intézményi globális átutalások és a kriptók világa régóta ellentétben áll egymással. A kriptopénzek megjelenése azzal fenyeget, hogy a nemzetközi pénzátutalások mint központosított szolgáltatások háttérbe szorulnak. Most mégis úgy tűnik, hogy az ISO 20022 szabványnak köszönhetően ezek a szolgáltatások képesek lehetnek egymás mellett létezni, és mindkét világból a legjobbat nyújtani.

iso 20022 crypto

De milyen kriptoeszközöket érdemes vásárolni ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználjuk ezt a közelgő szabványt? Szerencsére számos ISO 20022 kriptó közül választhatunk. Az ISO 20022 szabvány megalkotása mögött a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet áll. A szervezet azért vezette be az ISO 20022 szabványt, hogy a pénzügyi intézmények közötti üzenetek fejlesztésére egyetlen szabványos módszer álljon rendelkezésre.

Mi az ISO 20022?

Az ISO 20022 definícióját keresve sokan nem találják a megfelelőt. Próbáljuk meg leegyszerűsíteni a dolgokat, és hasonlítsuk össze a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) fogalmával. Mind a SWIFT, mind az ISO 20022 alapvetően egy szabványosított biztonságos üzenetküldő rendszer a különböző pénzügyi intézmények közötti tranzakciókhoz. A feladó és a címzett közötti közös üzenetküldő rendszer gyorsabbá teszi a tranzakciókat.

Az ISO 20022 szabvány a Nemzetközi Szabványügyi Szervezettől származik. Egyfajta metastandardnak szánják, és a SWIFT így írja le:

Közös nyelvet és modellt hoz létre a fizetési adatok számára az egész világon. Olyan, amely más szabványoknál jobb minőségű adatokat biztosít, ami mindenki számára jobb minőségű fizetéseket jelent. Olyan, amely képes alkalmazkodni az új igényekhez és új megközelítésekhez. Olyan, amelyet nem egyetlen érdekeltség irányít. Amelyet bárki használhat az iparágban, és bármely hálózaton bevezethető.

Ez valójában nagyon is úgy hangzik, mint a kriptográfia, nem igaz?

Miért fontos az ISO 20022?

Mivel mind a Federal Reserve Fedwire-szolgáltatása, mind a SWIFT támogatja az ISO 20022-t, úgy tűnik, hogy az ISO 20022 a SWIFT-kódokhoz hasonlóan mindenütt jelen lesz a pénzügyi életben.

Miért kellene tehát a kripto befektetőket érdekelnie? Mert a Ripple, a Stellar Lumens, az XDC, az Iota és az Algorand olyan tokenek, amelyek megfelelnek ennek a szabványnak. Az első kettő még a szabvány irányító testületének is tagja (most az egyszer a kripto nem a hagyományos pénzügyi rendszeren kívül van!).

Mondhatnánk némi méltányossággal, hogy a Ripple elsődleges célpontja mindig is a pénzintézetek voltak. Többé-kevésbé mindig is az "elszámolási kriptó" volt. De további részletek hiányában a képzeletre volt bízva, hogy pontosan hogyan és mikor kezdik el a pénzintézetek valóban használni az XRP-t a tervezett célra.

Ez lehet az első támpont, méghozzá egy nagy nyom. Kétségtelen, hogy még mindig szükségünk van a részletekre, amikor arról van szó, hogy a kriptotranzakciók hogyan fognak integrálódni az ISO 20022-be. De hogy lesz, az már eldőlt. Úgy tűnik, hogy ahelyett, hogy a kitaposott ösvényen haladnának tovább, a pénzintézetek valójában egy kripto-barát szabvány köré szerveződnek.

Ez az, amit biztosan tudunk. Ezen túl leginkább spekulációkkal maradunk.

Vajon az előírásoknak megfelelő kriptovalutákat ezek az intézmények a fiat pénzzel egyenértékűnek tekintik majd?

Vajon a tokenek mögöttes infrastruktúráját fogják-e használni a működésükhöz?

A kriptovaluták az ISO 20022 alapszintű bevezetése fokozni fogja az intézményi elfogadást?

Már most vita folyik arról, hogy ez jót tesz-e a kriptopiacnak vagy sem, mivel (egyelőre) "kihagyja" a nem megfelelő kriptókat ezekből a szolgáltatásokból. Másrészt, mivel ezekre a szolgáltatásokra eleve nincs szükség, ez aligha tűnik károsnak.

Íme egy analógia:

Ahogy az internet azzá vált, ami, az üzletek online áruházakat hoztak létre. Ugyanannyi ember, mint ahányan szívesebben mentek el a boltba, hogy megnézzék a terméket, ugyanannyian szerettek volna online rendelni. Az internet ahelyett, hogy hatalmas felfordulást okozott volna a kereskedelemben, egyszerűen csak kiigazításokat igényelt.

A bankok arra számítanak, hogy a kripto ugyanilyen fontos lesz a későbbiekben, és megpróbálják a kripto üzleteket is a magukénak tudni?

Talán. Figyelni fogjuk.

Valójában az intézmények világszerte saját, különböző kódolási nyelveket használnak ezekhez az üzenetekhez, ami a nemzetközi átutalásokat nagyon kusza és rendezetlen folyamattá teheti. Az ISO 20022 az összes ilyen üzenetformátumot egyetlen nyelvbe - az eXtensbile Markup Language (XML) - foglalná össze. Számos szervezet kezdi támogatni az ISO 20022 szabványt. Nevezetesen a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) 2018-ban állt a szabvány mögé.

A szervezet átállítja tagjait az ISO 20022 szabványra. A hónap elején a szervezet tesztkörnyezetet vezetett be ügyfelei számára, hogy megismerkedhessenek a szabvánnyal. A tervek szerint a szabványt a jövő év végére teljesen bevezetik. InvestorPlace - Tőzsdei hírek, részvénytanácsok és kereskedési tippek

Az amerikai kormányzat is nagyban segíti az ISO 20022 bevezetésének felgyorsítását.

A Federal Reserve Board (FSR) most azt mondja, hogy a szövetségi tartalékbankok 2023 végén fogják bevezetni a szabványt. Az FSR és a SWIFT támogatása jelentős hátteret ad az ISO 20022-nek. Az ISO 20022 szabványnak megfelelő kriptók 2022-ben a SWIFT elfogadásával fellendülést fognak tapasztalni. Az ISO 20022 szabvány azzal fenyeget, hogy néhány kriptó útjába áll. Számos szakértő úgy véli, hogy a szabvány elfogadása a Bitcoinhoz (CCC:BTC-USD) hasonló kriptók útjába fog állni, és megakadályozza, hogy nemzetközi pénzátutalási játékként mindenütt jelen legyenek.

Ez azonban nem így van néhány ISO 20022-es kriptó esetében; öt olyan digitális valuta van, amely megfelel az ISO 20022 megfelelőségi követelményeinek, így a SWIFT formátumának elfogadásával a következő évben alkalmasak lesznek a játékra. Két kriptovaluta nem csak megfelel az ISO 20022 szabványnak, hanem tagja az ISO 20022 szabványügyi testületnek is. Ezek a valuták a Ripple (CCC:XRP-USD) és a Stellar Lumens (CCC:XLM-USD). A Ripple az első a kettő közül, amelyet felvettek ebbe a testületbe, megnyitva az elosztott főkönyvi technológia szabványosítását.

A Stellar az IBM (NYSE:IBM) révén tagja ennek a testületnek, amely a Stellart használja a stabilcoin-kibocsátási műveletének alapjául. Az ISO 20022 szabványnak megfelelő kriptók közé tartozik még az XDC (CCC:XDC-USD), az Iota (CCC:MIOTA-USD) és az Algorand (CCC:ALGO-USD). Ami ezeket a kriptókat összeköti - és megkülönbözteti őket a nem megfelelő kriptóktól - az az, hogy a nemzetközi átutalások egyszerűsítésére összpontosítanak.

Mint ilyenek, az ISO 20022 szabvány legkorábbi alkalmazói közé tartoznak, látva, hogy az intézmények körében gyorsan növekszik a támogatottsága. Ezen az ötön kívül még három kriptóról terjed a hír, hogy megfelelnek a szabványnak. Ezek a kriptók azonban hivatalosan még nem szerepelnek a listán. Ezen a listán a Hedera Hashgraph (CCC:HBAR-USD), a Quant (CCC:QNT-USD) és a Cardano (CCC:ADA-USD) szerepel.