, 2022/4/6

Befektethetek a tőzsdére? Amikor ezt a kérdést felteszik, szinte automatikusan az jut eszünkbe, hogy a tőzsdére lépéshez nagy összegekre van szükség. A valóság azonban az, hogy a tőzsde minden befektető számára nyitva áll, legyen az kicsi vagy nagy, és a vállalatok vagy magánszemélyek pénzének maximalizálására szolgál.

 inversion en bolsa

Minden tőzsdei befektetés a brókerházakon keresztül történik, amelyek szakosodott tőzsdei közvetítőként működnek brókerügynökeiken keresztül, akik a tekockázati profilodtól és befektetési céljaidtól függően különböző lehetőségeket kínálnak neked a tőzsdei befektetések diverzifikálására. Az El Salvadori Értéktőzsde "pénzügyi szupermarketet kínál a világ minden tájáról származó értékpapírokkal", a befektetési lehetőségek széles skáláján keresztül a salvadori tőzsde minden befektető igényét kielégítően kielégíti.

A befektetés megkezdése előtt pénzügyi tervezést kell végezni, amelynek célja a pénzügyek rendezése, és olyan terv kidolgozása, amely lehetővé teszi, hogy megtakaríts egy bizonyos összeget, amelyet tőzsdei befektetésre fordíthatsz. A tőzsdei befektetés mindenki számára lehetőség. Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan fektess be a tőzsdén.

Kapcsolatfelvétel egy brókercéggel

Vedd fel a kapcsolatot egy brókerházzal, és hozz létre hivatalos kapcsolatot, a brókerház egy sor dokumentumot ad át , amelyeket alá kell írnod.

A tőzsdei befektetéshez olyan brókercégen keresztül kell befektetni, amely a Superintendencia del Sistema Financiero és a Bolsa de Valores által az értékpapírpiacokhoz kapcsolódó különböző tevékenységek végzésére engedélyezett.

A befektetőknek szánt tevékenységek vagy szolgáltatások a következők:

Útmutatás nyújtása a vállalatok és a befektetők számára.

Értékpapírok vételére és eladására vonatkozó megbízások fogadása, továbbítása és végrehajtása ügyfelei nevében.

Azon befektetők befektetési portfóliójának kezelése, akik erre megbízást adtak nekik.

Közvetítőként járnak el, amikor a vállalatok részvényeket vagy hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat bocsátanak ki, és amikor nyilvános értékpapírkibocsátást hajtanak végre, és tájékoztatják a befektetőket az ilyen kibocsátásokról.

Hogyan válasszam ki a brókercéget?

A brókerház kiválasztásakor a befektetőnek a következő szempontokat kell figyelembe vennie:

Előzetesen tájékozódjanak a különböző brókercégek által kínált befektetési szolgáltatásokról, és tájékozódjanak azok költségeiről.

Győződj meg arról, hogy a brókerház rendelkezik a Pénzügyi Rendszerfelügyelet és a tőzsde megfelelő engedélyével.

A tőzsdei brókerek tartsák be a magatartási szabályokat és a tőzsdei etikát.

A befektető és az általa választott brókerház közötti megállapodást szerződéssel kell alátámasztani.

A brókercégnek folyamatosan tájékoztatnia kell a befektetőt, és a befektető szükség esetén tájékoztatást kérhet.

Kérj pénzügyi tanácsot a brókercégtől

Kérd a brókerházaktól a szükséges pénzügyi tanácsadást, előzetesen meg kell határozni a befektetésre rendelkezésre álló összeget, a befektetés időtartamát, így a bróker az elvárásaidnak és lehetőségeidnek megfelelő befektetési lehetőségeket tud ajánlani.

Tudd meg, hogy milyen típusú befektető vagy.

Ebből a profilból következtetni lehet arra, hogy milyen jellemzői vannak neked mint befektetőnek, és milyen kockázati profil illik hozzád, így meghatározhatod befektetési céljaid , ami lehetővé teszi, hogy kiválaszd azokat az értékpapírokat, amelyek a kívánt egyensúlyt biztosítják a várható hozam és a befektetési kockázat között.

A profilok 3 típusa létezik:

Konzervatív befektető: Nem szeretik a kockázatokat, a befektetésük kockázatának minimalizálásáért cserébe inkább alacsonyabb hozamot szeretnének elérni, magas kockázati besorolású értékpapírokba fektetnek.

Mérsékelt befektető: A kockázat és a befektetés hozama közötti egyenlő arányt keresi, hajlandó egy kicsit nagyobb kockázatot jelentő opcióba fektetni a jobb hozam érdekében.

Agresszív befektető: Azoknak a befektetőknek felel meg, akik a lehető legmagasabb hozamot keresve inkább nagy kockázatot vállalnak, ugyanakkor ugyanilyen mértékben tisztában vannak a veszteségek nagy lehetőségével.

Töltsd ki a Befektetői profil kérdőívet, és derítsd ki, milyen típusú befektetőnek számítasz.

Kérj pénzügyi tanácsot a szakértőktől.

A befektetés fő eszköze az információ, és a legjobb információt a szakértők adják, ezért mindig tanácsos pénzügyi szakembertől tanácsot kérni: tőzsdeügynökök. Ezek a szakemberek a befektető céljainak és igényeinek ismeretében rendelkeznek a befektetési stratégiák elemzéséhez és kialakításához szükséges elemekkel.

Mennyi pénzzel kezdhetem a befektetést?

Minden brókercégnek saját szabályzata van a befektetési minimumokra és jutalékokra vonatkozóan. Minden egyes értékpapír-vásárlás és -eladás után brókeri jutalékot kell fizetnie a brókercégnek és a tőzsdének (a tőzsde díjai a Tőzsde, díjak és jutalékok című részben olvashatók). Az egyes brókercégek befektetési minimumairól és jutalékairól közvetlenül az egyes brókercégekkel kell konzultálni.

Van-e költsége a tőzsdei befektetésnek?

A befektetési költségek attól függően változnak, hogy a brókerház milyen szolgáltatást nyújt az ügyfélnek. A jutalék százalékos mértéke szabad, és brókerenként eltérő lehet. Minden brókercég hivatalos díjait a befektetők rendelkezésére bocsátja. A brókerházak minden hónap első három napján rendszeresen közzéteszik a legnagyobb országos példányszámú újságokban a maximális árfolyamukat.

Mit kell figyelembe vennie a befektetéskor?

Rendezd pénzügyeid: Szervezz egy olyan személyes pénzügyi tervet, amely lehetővé teszi, hogy megtakarításokat tegyél a befektetési céljaid elérése érdekében.

Határozd meg a befektethető összeget: Célszerű a megtakarításaidnak csak egy részét befektetni.

Határozd meg a befektetés futamidejét: Határozd meg, hogy meddig szeretnéd befektetve tartani a pénzed, célszerű több futamidőre osztani, az azonnali rendelkezésre állástól a hosszú távúig.

Ismerd a tőzsdei eszközöket: Ismerd jellemzőiket (futamidő, kamat, kockázati besorolás), hogyan működnek, milyen kockázatokat rejtenek magukban.

Befektetési döntés meghozatala és az utasítások benyújtása a házhoz.

A bróker ajánlásai alapján a befektető meghozza a befektetési döntést, írásban jelezve, hogy vásárol vagy elad (adott esetben). A befektetőnek felelősséget kell vállalnia befektetése kezeléséért. Tájékozódni kell mind arról a cégről, amelytől tanácsot kérsz, mind pedig azokról az értékpapírokról vagy befektetési termékekről, amelyekben a pénzed elhelyezed. Tanácsot lehet és kell is kérni, de a végső döntés a befektetőn múlik, akinek meg kell győződnie arról, hogy az általa választott alternatíva felel meg leginkább a kívánságainak vagy céljainak.

Hogyan döntsd el, melyik befektetés a legjobb neked?

A tőzsde befektetési alternatívák széles skáláját kínálja, így minden személy vagy vállalat kiválaszthatja az igényeinek és érdekeinek leginkább megfelelőt. Ez a választás - más változók mellett - függ a befektetésre rendelkezésre álló összegtől, a befektetés céljától, attól az időtől (futamidő), amely alatt nélkülözni tudod a pénzt, az elérni kívánt hozamtól és a kockázatvállalás mértékétől. Ez olyan, mintha "testre szabott öltönyt" vásárolnál.

A beruházások folyamatos nyomon követése

Folyamatosan figyelemmel kíséred a tőzsdén végrehajtott befektetéseket és az elért hozamokat. A befektetés inkább aktív, mint passzív részvételt igényel.

A jó tőzsdei befektetés megköveteli, hogy folyamatosan tájékozott legyen a befektetéssel kapcsolatos lehetőségekről és kockázatokról, és a befektetés folyamatos figyelemmel kísérése lehetővé teszi, hogy felismerd a megfelelő időpontot a vásárlásra vagy eladásra.

Az alábbi információkat a tőzsdei brókerének támogatásával kell figyelemmel kísérnie:

Értékpapírárak és hozamok.

Tájékoztatók és/vagy információs kiegészítések.

A társaságok pénzügyi kimutatásai (helyi értékpapírok).

Kockázati besorolás

Releváns kibocsátói tények (helyi értékpapírok).

Gazdasági és pénzügyi hírek a vállalatokról, gazdasági ágazatokról és azokról az országokról, ahol működnek.