, 2022/3/31

Ha egy dolog biztos a showbizniszben, akkor az az, hogy a színésszé váláshoz több út vezet. Vegyük Octavia Spencert, aki éveket töltött kisebb és mellékszerepekben, mielőtt hírnévre és Oscar-díjra tett szert; vagy a kétszeres Tony-jelölt Jonathan Groffot, aki a Backstage casting-kiírásai alapján szerezte meg első országos turnéját; vagy a háromszoros Emmy-díjas Aaron Pault, akit egy színész- és modellversenyen "fedeztek fel", miután Idahóból Los Angelesbe költözött.

how to become an actor

Ez csak három a számtalan különböző mód közül, ahogy a siker színészként az utadba kerülhet - de amikor bekopogtat, fel kell készülnöd arra, hogy mindent beleadj. Az alábbiakban összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod kell arról, hogy betedd a lábad az ajtón, akár Hollywoodba, akár a Broadwayre, vagy bárhová a kettő között.

Hogyan leszek színész?

Nincs egyetlen út, hogy színész vagy színésznő legyél. De ez az öt leggyakoribb lépés azok számára, akik a showbizniszben szeretnének karriert befutni:

Szerezz hozzáférést a legjobb platformhoz az előadóművészek számára, és építsd karriered a Backstage-en.

Képezd magad színésznek. A színészek számára nincsenek hivatalos oktatási követelmények, de a képzés jó kiindulópont. Ha diák vagy, fontold meg a színházi BFA vagy MFA megszerzését, vagy vegyél részt nyári programokon; egyébként a legtöbb ember számára a helyi színészképzés a legjobb választás.

Készítsd el a fejképedet, színészi önéletrajzodat és bemutatkozó tekercsedet. A szereposztó rendezők gyakran megkövetelik, hogy ezeket az anyagokat benyújtsd, mielőtt szerepekre jelentkeznél.

Jelentkezz meghallgatásokra és castingokra. A karriered elején ezeket szájhagyomány útján és az olyan online castingplatformokon, mint a Backstage, találhatod meg.

Szerezz tapasztalatot, hogy javíthasd önéletrajzod és tekercsed. Ahogy egyre több meghallgatáson veszel részt, és egyre több szerepet kapsz, egyre jobb felvételeket készíthetsz a tekercsedbe - és egyre jobb szerepeket írhatsz az önéletrajzodba.

Szerezz szerződést egy ügynökkel. A megszerzett tapasztalat segíthet lenyűgözni egy színészügynököt, és képviseletet kapni. Egy ügynökkel a sarkadban nagyobb projektekhez és tartalmasabb szerepekhez juthatsz hozzá.

Az is fontos, hogy felkészülj az üzlet valóságára: Színészként nincs garancia arra, hogy a hagyományos értelemben vett siker az utadba kerül. Persze, a nagy dobás a tehetségen múlik, de a szerencsén és a megfelelő kapcsolatokon is. Ezért létfontosságú, hogy biztos legyél benne, hogy a showbizniszben a megfelelő okok miatt vagy.

"Gyakran a színészek elsősorban olyan kérdésekre koncentrálnak, mint "Hogyan kapok képviseletet?" vagy "Hogyan kapok munkát?", de talán az első kérdés, amit fel kell tenni magunknak, ha valaki még csak most kezdi, az, hogy "Miért akarok színészkedni?" - mondja Ilene Starger casting igazgató. "Ha a munkáról és a folyamatról van szó, akkor nagyszerű; ha arról, hogy híres legyek, akkor ez sokkal megfoghatatlanabb cél - és valószínűleg csalódáshoz fog vezetni".

Türelemre és perspektívára lesz szükséged, ha színészként akarsz érvényesülni. "Soha, de soha ne nézz a díjra" - mondja az Oscar-díjas Octavia Spencer a Backstage-nek. "Ez olyasmi, amit nem tudsz irányítani. Amit irányíthatsz, az a munkamorál és az anyaggal való tiszteletteljes bánásmód.

Nekem 15 évembe telt, mire egyik napról a másikra sikeressé váltam, szóval ha te még csak a hároméves határnál tartasz, drágám, van még időd." Számítson arra, hogy évek kemény munkájával kell számolnia, mielőtt valódi, kézzelfogható eredményeket lát. Az elutasítás állandó (igen, még a már befutott színészek számára is!), ezért győződj meg róla, hogy képes vagy elviselni a "nem"-ek hosszú sorát, mielőtt végre megkapod az áhított "igen"-t.

Melyek a különböző típusú szereplők?

Szóval, színész akarsz lenni. Most az a kérdés: milyen típusú? Az iparág sokkal többről szól, mint a következő hollywoodi kasszasiker vagy Netflix-sorozat főszereplője lenni. Hasznos módja a különböző típusú színészi lehetőségek szétválogatásának a médiumok szerint:

Képernyős színészek: Filmek, televízió, reklámok, websorozatok.

Színpadi színészek: Színházi és off-Broadway színpadok, zenés színházak.

Hangszínészek: Animáció, rádióreklámok, podcastok, videojátékok, hangoskönyvek

A színészi technikád a médiumtól függően változik. A kamerának való színészkedés nagyban különbözik az élő közönségnek való színészkedéstől; a kereskedelmi szinkronszínészi munka más képzést igényel, mint a zenés színházi meghallgatásra való felkészülés. Természetesen sok színész a pályafutása során a színpadról a képernyőre és vissza változik. De hasznos lehet, ha színészi karrierje kezdetén átgondolja, hogy melyik médium érdekli leginkább.

Vannak-e képzési követelmények a színészekre vonatkozóan?

Nem, a színészek számára nincsenek iskolai végzettségi követelmények - a formális képzés hasznos lehet, de rengeteg olyan sikeres színész van, aki soha nem szerzett színészi diplomát. Ez azt jelenti, hogy szinte minden ma dolgozó színész kapott valamilyen képzést az útja során. A színészképzés azonban sok mindent jelenthet: vannak színész- és improvizációs tanfolyamok, BFA- és MFA-programok, forgatásokon dolgozó coachok, sőt online tanfolyamok is. Hogy melyik lehetőség a legcélravezetőbb számodra, az több tényezőtől függ, többek között az életkorodtól és a tapasztalati szintedtől, valamint attól, hogy a színpadon vagy a képernyőn szeretnél-e érvényesülni.

Színészképző iskolák és osztályok: A színészképző tanfolyamok széles skálán mozognak a tartalom, az időigény és az ár tekintetében, így a legtöbb feltörekvő színész számára ezek jelentik a legjobb lehetőséget. Nézz utána, milyen osztályokat kínálnak a városodban (használhatod a Backstage Call Sheet-et, vagy kérj referenciákat a barátaidtól), nézz át néhány ígéretes lehetőséget, majd válaszd ki a számodra legmegfelelőbb tanárt és technikát. Ezután legalább hat hónapig tartson ki az osztály mellett.

"Ha szereted, akkor folytasd, és ha tudod, vegyél fel egy improvizációs és egy kereskedelmi órát vagy meghallgatási technikát, hogy megnézd, érdekel-e a színészet egy másik területe" - mondja Carolyne Barry, a Backstage szakértője. A COVID-19 hatása a színészi iparra óriási, és ez alól a képzés sem kivétel. Lehet, hogy ilyenkor jobban érzed magad, ha online veszel órákat - és a virtuális színészképzésnek is megvannak a maga előnyei. A karantén alatt is élesben maradhatsz a The Slate ingyenes online színészi forrásokkal, foglalkozásokkal és szemináriumokkal, amelyek hetente frissülnek új lehetőségekkel.