, 2021/11/27

Az európai partokon létrejött három "dekakorn" a Klarna, a Revolut és a Checkout formájában jött létre. 2021 elején Európában egy dekakorn volt, olyan startup, amely 10 milliárd dolláros vagy annál magasabb értékelést ért el. Most már három van - és úgy tűnik, hogy a kontinensen végigsöprő fintech-őrület rengeteg további dekakornt hagy maga után.

2021 elején Európában egy dekakorn volt

Az európai partokon létrejött három dekakorn a Klarna, a Revolut és a Checkout személyében - mindhárom fintech vállalat, és a Crunchbase adatai szerint őket szorosan követi 19 új fintech érkezett az unikornis státuszba idén. A magasan értékelt fintech vállalatok számának e jelentős növekedése Európában azt mutatja, hogy a kontinens kulcsszerepet játszik az olyan kulcsfontosságú pénzügyi ágazatok, mint a fizetés, a banki tevékenység, a biztosítás, a hitelezés, a kereskedelem és az e-kereskedelem felforgatásában.

Amint az adatokból kiderül, 2021 már most rekordév volt az európai fintech vállalatok kockázati tőkéből való kilépései tekintetében - ami jól szemlélteti, hogy egyértelműen egy érlelődő iparágról van szó. Összességében a fintech exitek 70 milliárd dollárt bankoltak be a VC-knek január és július között világszerte, ami az olyan nagy nyilvános tőzsdei bevezetésekben koncentrálódott, mint a Coinbase kriptopénzváltóé. Az európai kilépések a teljes összeg mintegy 20 százalékát tették ki.

Az idei év az európai startupok számára is rekordév volt minden ágazatban, és minden eddiginél több vállalkozás érte el a hőn áhított egyszarvú státuszt, azaz az 1 milliárd dolláros értékelést. A cikk írásakor már 125 olyan magáncéget tartanak számon, amelynek székhelye Európában található. Ráadásul ezeknek a vállalkozásoknak csaknem egyharmada, összesen 39, a pénzügyi szolgáltatási ágazatban működik, így a fintech iparág az unikornisok egyik legjelentősebb létrehozója az egész kontinensen.

Az Egyesült Királyság és az EU közötti jólétre építve.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti bizonytalan kapcsolat ellenére az Egyesült Királyság fintech-ágazatainak növekedése nagyon is üdvözlendő kiegészítője Európa pénzügyi infrastruktúrájának. Az Egyesült Királyság és különösen London fáradhatatlanul dolgozott a fintechek vonzása érdekében, annak ellenére, hogy a Brexit következményeinek fenyegető veszélye ott lebegett az ország felett.

Ennek eredményeképpen az Egyesült Királyság 2017 és 2020 első féléve között az élen végzett a fintech finanszírozási fordulók tekintetében - több mint kétszeresével megelőzve a lista második helyezettjét, Németországot. Az Egyesült Királyság és az EU közötti kapcsolat fenntartására a fintech-ágazat egészében a közelmúlt egyik példája a TrueLayer, egy londoni székhelyű fintech, amely a Tiger Global Management befektetési cég és a Stripe fizetési óriáscég 130 dolláros tőkebevonását követően 2021 szeptemberében elérte az unikornis státuszt.

A vállalat 2021-ben eddig mintegy 400 százalékos növekedést ért el a havi fizetési volumenben, miután stratégiailag 14 európai országra terjeszkedett - kihasználva az EU és az Egyesült Királyság nyílt banki szabályait, amelyek megkövetelik a hitelezők számára, hogy nyissák meg adataikat más vállalatok előtt, hogy a termékeket jobban az ügyfelekhez igazítsák.

Európa csábítása.

A TrueLayer koncentráltan igyekezett kihasználni a lehetőségeket az egész Európai Unióban. Sok más brit székhelyű fintech vállalathoz hasonlóan a TrueLayer is arra törekedett, hogy olyan városokon keresztül érje el az európai közönséget, mint például Dublin, hogy a Brexit utáni helyzetben is kapcsolatban maradjon mindkét piaccal.

Az Európába vezető hidat építve a TrueLayer úgy döntött, hogy az Ír Köztársaság fővárosában hozza létre európai főhadiszállását, hogy a város virágzó technológiai környezetét és képzett tehetségeit kihasználhassa.

Az európai központ sikerét Joe Morley, a WhatsApp és a Facebook korábbi vezetője felügyeli, aki tapasztalatait a TrueLayer kontinensen belüli növekedésének elősegítésére kívánja felhasználni. "Írország az EU fintech központjává vált, hiszen olyan cégek, mint a Coinbase, a Stripe, a Remitly, a Square, valamint ügyfeleink, köztük a Paysafe és a Payoneer itt székelnek" - magyarázta Morley.

"Örömmel csatlakozunk hozzájuk, és Dublin lesz az otthonunk, ahonnan felgyorsítjuk európai terjeszkedésünket, és piacvezető nyílt banki szolgáltatásainkat nyújtjuk a bankoknak, fintech cégeknek és e-kereskedelmi platformoknak az egész kontinensen"." Az európai üzlet csábítása olyannyira erőssé vált a fintechek számára, hogy egyre többször látjuk, hogy a nagy amerikai szereplők új szolgáltatásokat szeretnének nyújtani a kontinensen.

"A PayPal kétféle módon is bővíti európai jelenlétét" - jegyzi meg Maxim Manturov, a Freedom Finance Europe befektetési kutatásainak vezetője. "A Mastercarddal kötött üzleti bankkártya-partnersége további négy európai országra terjedt ki: Belgiumban, Finnországban, Hollandiában és Portugáliában, az Euronet Worldwide epay pedig a PayPal QR-kódját fogja használni értékesítési megoldásként értékesítési pontjain.

Az Egyesült Államokban 2003-ban bevezetett PayPal Business Debit Mastercard már 11 európai országban elérhető. A vállalat szerint a PayPal üzleti ügyfelei már világszerte több mint 52 millió Mastercard-helyen költhetnek a PayPal-számlájukon lévő pénzt". A Covid-19-járvány jelentős katalizátorként hatott a digitális átalakulásra az egész pénzügyi szolgáltatási szektorban.

Mivel egyre több vállalkozás mozdul el online, hogy a járvány utáni környezetben továbbra is megnyerje a vásárlóközönséget, az európai határokon átnyúló tranzakciók kihasználására való támaszkodásuk alapvető fontosságú volt a talpon maradásban. Most, az egészségügyi válság és a Brexit okozta kihívások ellenére, 2021 eddigi adat azt mutatja, hogy az európai fintech ökoszisztéma virágzik.

Mivel a kockázati tőkebefektetők az európai pénzügyi technológiára fogadva bővítik haszonkulcsukat, és az amerikai cégek az EU jólétét szeretnék megcsapolni, úgy tűnik, hogy az európai fintech aranykorának küszöbén állhatunk.