, 2022/3/29

"A haszonkulcsok megértése különösen fontos a változékony időkben való navigáláshoz" - mondja Claude Compton, a Pave Projects, egy londoni székhelyű vendéglátóipari csoport alapítója. "A haszonkulcsok mélyreható ismerete lehetővé teszi, hogy alkalmazkodóképes legyél és gyorsan pivotálj, miközben proaktív vezetést és tényeken alapuló döntéshozatalt biztosítasz."

how to calculate gross profit

Hogyan kell kiszámítani a bruttó nyereséget

A bruttó haszonkulcs kiszámítása azt a pénzt méri, amely az Ön árujának vagy szolgáltatásának értékesítéséből megmarad, miután levonásra kerültek az annak előállításához felhasznált működési költségek (pl. a munka- és anyagköltségek). A bruttó nyereséget úgy számítják ki, hogy a teljes bevételből levonják az eladott áruk költségét (COGS). Nézzük meg mindegyiket részletesebben.

Eladott áruk költsége (COGS)

Az eladott áruk költsége a termékeidnek és szolgáltatásaidnak előállításával vagy szállításával kapcsolatos összes közvetlen költséget és kiadást jelenti. Nem tartalmazza a közvetett költségeket, például a személyzet bérét vagy az értékesítési és marketingköltségeket. Az alábbiakban néhány példa a COGS-re:

A gyártáshoz szükséges nyersanyagok vagy alkatrészek

A gyártáshoz kapcsolódó közvetlen munkaerőköltségek

Szállítási költségek

Az ügyfélnek nyújtott segítséggel töltött idő

A gyártáshoz szükséges berendezések költségei

A gyártási létesítmény közüzemi költségei

Bevételek

A vállalat által a termékek vagy szolgáltatások értékesítéséből származó bevételek teljes összege. Világosan megmutatja, hogy mennyi pénzt hoz be a teljes értékesítésből. Nem tartalmazza a vállalkozása működtetésével kapcsolatos költségeket, például az adókat, a kamatokat és az értékcsökkenést.

Mi a bruttó nyereség képlete?

A bruttó haszonkulcs képlete: Bruttó haszonkulcs = (árbevétel - eladott áruk költsége) / árbevétel x 100, azt mutatja meg, hogy az összes költség levonása után az egyes eladásokból származó bevétel hány százalékát tartja meg. Arra szolgál, hogy megmutassa, mennyire sikeres egy vállalat a bevételek generálásában, miközben a költségeket alacsonyan tartja.

A bruttó haszonkulcs képletének példája

A bruttó árrés példájaként egy cipőgyártó eladhat egy pár cipőt 50 fontért. Ezek előállítási költsége 15 font, ami a kiskereskedőnek 35 font bruttó nyereséget eredményez. Ez 70%-os árrésnek felel meg.

A termék teljes árbevétele: 50 font

Teljes előállítási költség: 15 font

Bruttó nyereség: 50-15 = 35 font

Bruttó haszonkulcs: 35/50 x 100 = 70%.

Vegyünk egy szolgáltatásalapú vállalkozást. Képzeljük el, hogy a vállalat egy könyvelő cég, amely más vállalkozások könyvvizsgálatát végzi. Egy könyvvizsgálat 500 fontért kerül eladásra, és 100 font előállítási költséggel jár, ami 400 font bruttó nyereséget eredményez. Ez 80%-os árrést jelent.

Teljes termékbevétel: 500 font

Teljes előállítási költség: 100 font

Bruttó nyereség: 500-100 = 400 font

Bruttó haszonkulcs: 400/500 x 100 = 80%

Miért fontos a bruttó nyereség kiszámítása

A bruttó haszonkulcs termékenként és ágazatonként eltérő, és gyakran egyetlen termék jövedelmezőségének mérésére használják. Azt jelzi, hogy mennyire hatékonyan használod fel erőforrásaid az áruk előállítására vagy a szolgáltatások nyújtására. "Ha egy vállalkozásnak több projektje vagy terméke van, akkor a külön-külön történő jelentéssel biztosítható, hogy a bruttó haszonkulcs minden egyes összetevője úgy teljesít, ahogyan azt kell" - mondja Compton. "Gyakran előfordul, hogy az alacsonyabb eredmény annak köszönhető, hogy egy vagy két projekt vagy termék nem olyan nyereséges, mint várták."

Az üzleti haszonkulcsok alapos ismerete lehetővé teszi, hogy gyors döntéseket hozzon a vállalat növekedésének és rugalmasságának támogatása érdekében. Például egy kiugrás jelezhet olyan új tendenciát, amely további beruházásokat indokol, míg egy csökkenés rávilágíthat a növekvő kiadásokra, ami arra készteti Önt, hogy elemezze a pénzforgalmat, és szükség esetén csökkentéseket hajtson végre.

"Naponta valós időben nézzük a bruttó haszonkulcsokat és a konkrét kulcsfontosságú teljesítménymutatókat, és hetente részletesebben áttekintjük" - mondja Compton. "Ez a rendszeresség lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy meglovagolja a változó hullámvölgyeket, és elkülönítsen minden problémát, mielőtt azok hosszú távú problémává válnának." Például az árrések elemzésével egy vállalkozás képes lesz a váratlan gazdasági zavarok miatti kapcsolódó áremelkedések behatárolására.

Mi a jó bruttó haszonkulcs?

Egy több mint 13 000 kiskereskedő bevonásával készült tanulmány szerint a kiskereskedelemben a bruttó haszonkulcs átlagosan 53%. Ez azonban terméktípusonként nagymértékben változott. Az autó- és tehergépjármű-gyártók esetében az átlagos bruttó haszonkulcs 2020 utolsó negyedévében körülbelül 14% volt. A tanácsadói szolgáltatások esetében ugyanebben az időszakban átlagosan 96% volt.

A magas bruttó haszonkulcs általában azt jelzi, hogy pénzt keresel egy terméken, míg az alacsony haszonkulcs azt jelenti, hogy az eladási ár nem sokkal haladja meg az önköltséget. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár ezek a számok hasznos támpontot jelentenek, az árrések iparáganként és vállalatméretenként nagymértékben eltérnek.

Ha többet szeretne megtudni a bruttó nyereségről, és arról, hogyan kezelje azt stratégiailag az üzleti növekedés érdekében, olvassa el legújabb cikkünket Mi a bruttó nyereség? Minden, amit tudnia kell. A bruttó haszonkulcs kiszámításának ismerete segít a pénzforgalom jobb kezelésében, így biztosítva, hogy mindig legyen elég pénz a beszállítók és a kiadások időben történő kifizetésére.