, 2021/6/30

Feltételezem, hogy már gondolkodtál a tevékenységeken amivel szeretnél bele vágni a vállalkozása, ha még nem tanulmányozd a vállalkozási ötleteket.

Egyéni vállalkozás

Gyűjtsd össze a tevékenységed megnevezéseit, derítsd ki, hogy az általad kiválasztott vállalkozáshoz szükség van-e végzettségre. ha igen rendelkezel-e vele. Megkönnyíted a könyvelő dolgát. A KATA vállalkozás fő és mellékállásban is beindítható.

Előkészületek az egyéni vállalkozásod elindításához

Tervezz és számolj

Annak ellenére, hogy kedvező adózási formáról van szó érdemes kalkulációt végezni a vállalkozás indítása előtt. Nem tűnik nagy összegnek a havi kiadás, de egy sikertelen hónap esetén és a kezdéskor ez az összeg is soknak tűnhet.

Mindemellett nem ennyi lesz a havi kiadásod számos más tétel is kerül a havi kiadásokhoz. Pl. anyagbeszerzés, üzletbérlés stb. Sokan a tervezés hiány miatt kellett visszaadni esetleg szüneteltetni a vállalkozást. Legelőször készíts üzleti, pénzügyi tervet, mielőtt bele vágsz.

Azt nehéz lenne meghatározni mennyi bevételed lesz, viszont a kiadásokat ki lehet számolni. Látni fogod akkor, hogy mennyi bevételre van szükséged, hogy mennyi pénzt kell termelni,hogy ne legyen ráfizetéses.

Egyéb kiadás.

Mindenegyben adó: 50.000 Ft/hó 

Könyvelési díj: általában 5000-10.000 Ft/hó

Van Autokata is ez egy Számlázz.hu számla csomaggal kombinálható. Vannak direkt autó katásokra szakosodott könyvelők kedvezőbb árfekvéssel, akik indulásnál az alap feladatokon kívül drótozzák neked a Számlázz.hu-t. Az iparűzési adó, itt három lehetőség közül választhatsz, hogy mi alapján szeretnéd fizetni.

A legnépszerűbb az 50.000Ft.-os havi fix éves adó, két részletben fizeti.Ez akkor jó, ha az éves bevétel  meghaladja a 3 millió forintot. Amennyiben nem, akkor a második a neked való ez esetben havi 40.000 Ft. kell fizetni Ipari adóra. Ennél a kettőnél bonyolultabb megoldás, mivel nyilván kell tartani a költségszámlákat is.

Kamarai tagdíj: 5000 Ft/év

Számlázó program, ha szeretnél havi 1000-2000 Ft.

Katásként neked kell gondoskodnod a nyugdíjról, ezt az is vedd számításba! Te döntöd el mennyit és milyen módon szeretnél félretenni rá.

Aztán a székhelyszolgáltató díj, persze ha szeretnél évi 18.000Ft.

Támogatási lehetőségek

Több támogatási lehetőség is van a kezdő vállalkozáshoz. Így könnyebb a kezdeti  időszakot  átvészelni. Érdeklődhetsz a helyi munkaügyi központoknál vagy nézz körül információs portálokon. A támogatást személyesen vagy online is igényelheted, ha 30 éven aluli vagy regisztrált álláskereső vagy. Ez csak egy példa, de emellett nagyon sok vállalkozásindítási támogatás van.

Milyen irodai költségeket számolhatok el egyéni vállalkozóként?

-iroda bérlés költsége

-internet, postaköltség,mobiltelefon,weboldal.

A székhely rezsiköltség 15%, tisztítószerek, személygépkocsi költségek.

Milyen hátrányai lehetnek annak, ha egyéni vállalkozó vagyok?

Teljes  vagyonával felel az esetleges tartozásokért. Köteles azonnal kivenni az adózott eredmény osztalék adóját. Ezzel szemben a társas vállalkozás dönthet ennek göngyölítés ről – későbbi kifizetéséről. Általában tőke erősebbnek gondolnak egy társas vállalkozást.

Milyen előnyei vannak az egyéni vállalkozói létnek?

Jóval könnyebb és olcsóbb alapítani, mint a társas vállalkozást. Önmaga ura nem függ másoktól. Egy egyéni vállalkozás megszüntetése könnyebb és költséghatékonyabb,mint a társasok-é.

Egyéni vállalkozóként  Kft.-t alapítok vissza kell adjam a vállalkozói igazolványt?

Egyszemélyes Kft-t nem alapíthat, Bt beltag sem lehet ott is korlátozott a felelősség, ebben az esetben igen, vissza kell adni. Több tulajdonosú Kft-tag vagy Bt-ben kültag lehet.

Alapvető adózási, és járulékfizetési kötelezettségei  az egyéni vállalkozónak.

Amennyiben nem rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, nem folytat nappali rendszerű képzés keretében közép vagy felsőfokú tanulmányokat, akkor legalább a 161.000,-Ft minimálbérnek megfelelő összeg után járulékokat kell fizetnie maga után. 

Amennyiben biztosított más társaságban tagi jogviszony keretében a vonatkozó járulék törvény szerint, akkor is egyéni vállalkozóként köteles maga után járulékot fizetni.

Bruttó Bér:    210.600,-

Szociális hozzájárulási adó 17,5%

(az adó alapja a Br.bér 112,5%-a)    41.462,-

Nyugdíj járulék (10 %)

(az adó alapja a Br.bér 100%-a)    21.060,-

Egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék (8,5 %)

(az adó alapja a Br.bér 150%-a)    26.852,-

Személyi Jövedelemadó 15%

(az adó alapja a Br.bér 100%-a)    31.590,-

Összes utalandó adó:    124.122,-

Utalandó Nettó Munkabér:    131.099,-

Kinek való a KATA? És kinek nem?

Azoknak ideális akiknek az árbevételhez képest alacsonyak a kiadásaik. Az alanyi adómentesség határa 12 millió forintos éves árbevétel. A havonta fizetett adóval válthatod ki a járulékokat. Ezen felül 40%-os adót kell fizetni a többlet bevételre. Érdemes nyomon követni a számlázott  tételeket.

Ha elképzelésed szerint túllépem ezt a keretet érdemes átgondolni, hogy a KATA jó lesz-e neked. Ha alanyi adómentességet választasz, akkor adómentes számlát állíthatsz ki az ügyfeleimnek.Viszont a kiadásaid után nincs ÁFA visszatérítés. Lehetsz ÁFA körös is, de ez abban az esetben jó, ha a vásárlóid jelentős része ÁFA körös megrendelő. A jó döntésben egy könyvelő tud segíteni miután megismerte a vállalkozásod részleteit.