, 2021/7/1

A Keresksdelmi és Iparkamarában regisztrálni kell, a nyilvántartásba vételtől számított öt napon belül és befizetni az éves hozzájárulást. Az adott évre vonatkozó hozzájárulást a tárgyév március 31-ig kell befizetni.

Költségek

Egyéni vállalkozás indításának költsége – illeték- és díjmentes. Könnyedén elindíthatja Webes Ügysegéden keresztül. Kamarai hozzájárulás évente 5.000 Ft.

Iparűzési adó – évente 50 000 Ft. Minden vállalkozónak be kell jelentkeznie telephelye vagy székhelye szerinti önkormányzatnál.

A vállalkozás indításának költségei katás vállalkozóként

Katásként lehetőség van az iparűzési adót átalány-adóalap után fizetni. Ebben az esetben nincs bevallási kötelezettség. Ennek összege egy naptári évre 2 500 000 Ft önkormányzatonként. Ha egyik önkormányzat területén van vállalkozóként a székhelyed és más önkormányzat területén a telephelyed, akkor az átalány-adóalap összesen 5 000 000 Ft. Budapest területén csak a Fővárosi Önkormányzat szedhet iparűzési adót.

A teljes naptári évre fizetendő adó - 2 % adómértékkel számítva – 50 000 Ft. Az éves adót két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részletet március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig. Ha év közben kezdi meg és egyből az egyszerűsített adózás választottad, akkor mások a befizetési határidők. Az első részletet az első hónapot követő hónap 15. napjáig, a második részletet az utolsó hónapot követő hónap 15. napjáig kell megfizetni. 

Vállalkozói bankszámlanyitás – 0 Ft

Nem vagy kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, ha alanyi adómentes vagy. Mivel a banki költségek is jelentős terhet tudnak róni egy vállalkozás mindennapjaira, ez mindenképp jó hír. Ha áfás vagy akkor terhel a költség.Összege a választott számlacsomag tól függ.

Érdemes utánajárni, hogy számodra melyik bank ajánlata a legkedvezőbb. Léteznek kifejezetten kezdő vállalkozásoknak ajánlott, viszonylag alacsony költségekkel járó számlacsomagok.

Plusz költségként 

Abban az esetben, ha a tevékenységhez valamilyen engedélyre van szükséged.

Adók, járulékok

 – 25000 Ft vagy 50000 Ft vagy 75000 Ft Katásként. Mértéke 50 000 vagy 25 000 Ft, attól függően, hogy a kisadózóként főállásúnak vagy mellékállásúnak minősülsz. Főállású kisadózóként a magasabb nyugdíjalap érdekében választhatod, hogy havonta 75 000 forintot fizetsz. Lehet nagy összegnek tűnik, viszont ezzel minden adót és járulékot le tudsz az iparűzési adó kivételével. Könyvelő díja – kb. 5000 – 15000 Ft.

Katás vállalkozóként nem feltétlen van szükséged folyamatosan könyvelőre. Kezdőként, hogy teljesen képben legyél a jogszabályi előírásokkal, jó, ha van egy szakember. Segíthet helyes vezetésében, bejelentések megtételében, a kata bevallás készítésében. A vállalkozás indításában, szüneteltetése ben, megszüntetésében, a katával kapcsolatos szabályok értelmezésében.

Számlázó program havi díja - 0 Ft vagy  900 Ft + Áfa. 2020. július 1-jétől minden belföldi vállalkozás részére kiállított számlára vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség. Az online számlázó program remek megoldás, ha meg szeretnéd könnyíteni a dolgokat. Jó számlázó program: Pontosan nyomon követheted a bevételt, kiadásokat,ha készítesz cash flow kimutatást.

Opcionális költségek a vállalkozás indításakor és működése során

Bérleti díj

Szükséged van saját irodára, raktárra, kalkulálni kell ezzel a nem kis kiadással. És még a bérleti díjhoz rezsi is társul.

Árukészlet

Amennyiben szolgáltatást értékesítesz, nincs ezzel dolgod,ha azonban termék eladással foglalkozol, akkor már az induláskor szükséges, hogy rendelkezz az anyagiakkal az árukészlethez.

Eszközök, berendezések

A legegyszerűbb vállalkozásnak is szüksége van egy számítógépre és nyomtatóra.

Telekommunikációs költségek

Még, ha az otthonodban is van az irodád, akkor is havi kiadást jelent a telefon vagy internet előfizetés.

Alkalmazott fizetése és járulékai

A munkavállalótól különböző  levonásokat kell eszközölni, a levont tételeket a NAV-nak kell tovább utalni.Itt szükséged lesz könyvelőre aki bérszámfejtés és ehhez kapcsolódó feladatokat lát el. Általános szabály szerint a munkáltatót a munkabér után a következő közterheket köteles megfizetni: 17, 5 % szociális hozzájárulási adó, 1,5 % szakképzési hozzájárulás.

A vonatkozó jogszabály kedvezményeket biztosít a szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás vonatkozásában is. Ezekről  kérdezd  a könyvelőt.

A munkáltató a munkabérből az alábbi tételeket köteles levonni:

15 % személyi jövedelemadó,

10 % nyugdíjjárulék,

8,5 % egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék.

Marketing költségek

Mindegy mivel foglalkozol szükséged van marketingre. Csak így juthatsz el  a célközönséghez, így lesz bevételed. Szükséged lesz egy profi honlapra, hírlevél feliratkozókra. Már indulás  előtt érdemes alaposan megtervezni a marketing aktivitásokat.