, 2022/4/13

A Forbes magazin közzétette a világ leggazdagabb embereinek éves listáját, amelyen 2755 milliárdos szerepel, akik több milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek, és amelyből kiderül, hogy 86 százalékuk vagyona a koronavírus-járvány által jellemzett évben nőtt.

persona más rica del mundo

A rangsorban 660-nal többen szerepeltek, mint egy évvel ezelőtt, közülük 493-an először, 210-en Kínából és Hongkongból. További 250 nem szerepelt az előző listán, de a 2021-es kiadványban visszakerült. "A nagyon-nagyon gazdagok sokkal, de sokkal gazdagabbak lettek" - mondta Randall Lane, a Forbes tartalomszolgáltató elnöke a Reuters Video Newsnak adott interjújában.

Forbes-lista 2022: A világ 5 leggazdagabb embere

TOP 5 leggazdagabb ember a világon (Forbes lista 2022 frissítve)

Alig néhány hónap telt el azóta, hogy megjelent a híres "Forbes 2021-es listája a világ leggazdagabb embereiről". Ez az idő azonban elég hosszú volt ahhoz, hogy a vagyonuk néhány millióval változott, és a listán elfoglalt helyük is megváltozott.

Miután vagyonát 219 milliárd dollárra növelte a Tesla-részvények 33%-os növekedésének köszönhetően, Elon Musk lett a világ leggazdagabb embere, kiszorítva Jeff Bezost a második helyről. A francia luxuscikk mágnás Bernard Arnault továbbra is a harmadik helyen áll.

TOP5 Leggazdagabb emberek a világon

Elon Musk

Jeff Bezos

Bernard Arnault

Bill Gates

Warren Buffet

A világ leggazdagabb emberei 2022-ben

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos már nem a világ leggazdagabb embere. Egy másik látnok, Elon Musk, közel 240 milliárd dolláros vagyonával átvette tőle az első helyet. Ez nem meglepő, hiszen a Tesla Motors vezetője 2021 második felében hihetetlenül felkapaszkodott a listán. Érdemes megemlíteni, hogy a lista tíz gazdag tagja közül nyolc az Egyesült Államokban található, ami nem meglepő, mivel több tanulmány is Észak-Amerikát jelöli meg a bolygó milliárdosainak legnagyobb koncentrációjával rendelkező földrajzi régiónak.

A nők szerepének erősítése, de nem gazdagodnak meg

2022 februárjában a gazdagok e rangsorának első 10 helyezettje között nem volt nő. Egészen a tizenharmadik helyig kell elmennünk, hogy egy női nevet találjunk, Francoise Bettencourt-t, akinek vagyona 83,8 milliárd dollár. Ezzel a L'Oréal-birodalom örököse a világ leggazdagabb nője lett.

Hol van Mark Zuckerberg?

Bár Mark Zuckerberg továbbra is a leggazdagabb vállalkozó a közösségi és kommunikációs platformok területén, vagyona 2021-ben jelentősen visszaesett: a 2021-es több mint 120 milliárd dollárról 2022-re 73 milliárd dollár körüli összegre. Úgy tűnik, hogy a Facebook alkotójának ambiciózus váltása a metaversumba inkább az üzlet ellen, mint az üzletért dolgozik.

Jeff Bezos immár negyedik éve a világ leggazdagabbja, nettó vagyona 177 milliárd dollár, míg Elon Musk 151 milliárd dollárral feljött a második helyre.

Hé, India. Új elektromos kézbesítő riksákból álló flottánkat állítjuk forgalomba. Teljesen elektromos. Zéró szén-dioxid. #ClimatePledge pic.twitter.com/qFXdZOsY4y

- Jeff Bezos (@JeffBezos) január 20, 2020

A befektető és üzleti mogul Warren Buffett több mint két évtizede először esett ki az első öt milliárdos közül, miközben a Forbes rangsorában a technológiai vezetők dominálnak.

A milliárdosok vagyona összesen 13,1 billió dollár, ami a 2020-as 8 billió dollárról 8 billióra emelkedik. A listán az Egyesült Államok a legjobban képviselt ország, 724 fővel, majd Kína (Hongkongot és Makaót is beleértve) következik 698 fővel.

1. Jeff Bezos - 177 milliárd dollár - Egyesült Államok - Amazon - technológia.

2. Elon Musk - 151 milliárd dollár - Egyesült Államok - Tesla, Space X - Autóipar.

3. Bernard Arnault és családja - 150 milliárd dollár - Franciaország - LVMH - Divat és kiskereskedelem.

4. Bill Gates - 124 milliárd dollár - Egyesült Államok - Microsoft - Technológia.

5. Mark Zuckerberg - 97 milliárd dollár - Egyesült Államok - Facebook - Technológia.

6. Warren Buffet - 96 milliárd dollár - Egyesült Államok - Berkshire Hathaway - Pénzügyek és befektetések.

7. Larry Ellison - 93 milliárd dollár - Egyesült Államok - Szoftver - Technológia.

8. Larry Page - 91,5 milliárd dollár - Egyesült Államok - Google - Technológia.

9. Sergey Brin - 89 milliárd dollár - Egyesült Államok - Google - Technológia.

10. Mukesh Ambani - 84,5 milliárd dollár - India - diverzifikált - diverzifikált.