, 2022/4/13

Maximalista vagy? Nem mintha ezzel bármi baj lenne! Mindannyian egyetértünk abban, hogy fontos büszkének lenni a munkánkra, célokat kitűzni és megpróbálni elérni azokat. Lena és én maximalisták vagyunk - ezért illünk össze annyira, és ezért delegálunk szívesen és hátrafelé tekintés nélkül munkát egymásnak.

perfection is the enemy of the good

Néha azonban felsejlik, hogy maximalista hajlamaink inkább ártanak, mint segítenek - megakadályoznak abban, hogy többet érjünk el, és új dolgokat próbáljunk ki a komfortzónánkon kívül. Gyakran idézzük Voltaire-t: "A tökéletes a jó ellensége." De ennek szavalása nem segített abban, hogy megtanuljuk, hogyan összpontosítsunk a tökéletesség helyett a kiválóságra. Ezért ebben a bejegyzésben szakértőkkel konzultálunk, és veled együtt tanulunk új készségeket.

Tisztázzuk az elején: azt szeretnénk, ha sebészeink és repülőgép-pilótáink igen magas fokú maximalisták lennének. Amiről itt beszélünk, az az irodai munkahely, és az, hogy hogyan tudunk kevesebb tökéletességgel többet alkotni.

7 módja a perfekcionista meghatározásának

Stephanie Goddard vezetési tanácsadó szerint a perfekcionizmus és a munkahelyi stressz mindig kéz a kézben jár, és ezt "stressznek nevezi garanciával". Ezeket a kérdéseket ajánlja, hogy segítsen meghatározni, hogy perfekcionista vagy-e:

1. Előfordul, hogy frusztrálttá válik, mert úgy érzi, hogy nem jutott olyan messzire, mint mások?

2. Úgy érzed, hogy mások (még a szeretteid is) folyton értékelnek téged? A ruhaválasztásodtól kezdve a szóhasználatodig... hogy rendszeresen vizsgálnak az életedben élő emberek?

3. Akkor is kritizálod magad, amikor valami újat tanulsz? Elvárod magadtól, hogy mindig mindent jól csinálj?

4. Azon kapod magad, hogy olyan tevékenységekben veszel részt, amelyekben kevéssé vagy érdekelt, hogy elismerést szerezz?

5. Úgy tapasztalod, hogy amikor olyasmit teszel, ami kielégít, az elégedettséged rövid ideig tart?

6. Mondták már a környezetedben élők, hogy az élet problémáira koncentrálsz, és még ha minden rendben is van, találsz valamit, ami zavar?

7. A legtöbb feladattal kapcsolatban úgy érzed, hogy van egy "helyes" és egy "helytelen" módja annak, hogy elvégezd őket, és kényelmetlenül érzed magad az alternatív megoldási módok mellett?

5 mód, ahogyan a perfekcionizmusod kihat a munkádra

Ha maximalisták akarunk lenni, és egy kicsit keményebben dolgozunk, nem tesz ez minket értékesebbé, mint közreműködőket? Celestine Chua önfejlesztő tréner megosztja velünk a végső iróniát: a szélsőséges perfekcionizmus valójában megakadályozhat minket abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból:

1. Kevésbé leszünk hatékonyak. Még akkor is elidőzünk, amikor már végeztünk egy feladattal, hogy új dolgokat találjunk, amin javíthatunk. Ez az elhúzódó folyamat 10 percben kezdődik, aztán 30 percre, majd egy órára és még tovább terjed. Sokkal több időt töltünk egy feladattal, mint amennyi szükséges.

2. Kevésbé leszünk hatékonyak. Apró dolgokat teszünk meg, mert jó kiegészítésnek tűnnek, anélkül, hogy tudatosan átgondolnánk, valóban szükségesek-e. Néha a kiegészítések nemhogy nem jelentenek hozzáadott értéket, de még a végtermékből is levonhatnak.

3. Halogatjuk a dolgokat, miközben a "tökéletes" pillanatra várunk. Az a vágyunk, hogy mindent tökéletesítsünk, arra késztet minket, hogy túlbonyolítsunk egy projektet. Ami valójában egy egyszerű feladat, az olyan mértékben felfújódhat, hogy tudat alatt megfélemlítővé válik. Ez halogatásra késztet bennünket, várva a mindig tökéletes pillanatra, mielőtt nekilátnánk. Ez a tökéletes pillanat sosem jön el, amíg nem túl késő.

4. Elvétjük a nagyobb képet. Annyira belefeledkezünk a részletekbe, hogy elfelejtjük a nagyobb képet és a végső elképzelést.

5. Megalapozatlan problémákon háborgunk. Előre látjuk a problémákat, mielőtt azok felmerülnének, és megoldásokat találunk ki a problémák kezelésére. Megszállottsággá válik, hogy megelőzzük a problémákat. Mint kiderül, a legtöbb ilyen probléma vagy soha nem kerül felszínre, vagy nem is számít annyira.

5 mód, ahogyan a perfekcionizmusod hatással van a csapatodra

Mivel a saját maximalista fejünkben élünk, nem gondolunk arra, hogy maximalizmusunk hogyan hathat a csapattársainkra. Projektvezetőként és csapatvezetőként Lena és én láttuk, hogy a perfekcionizmus a következő következményeket idézi elő a csapatainkban:

1. A munkád nem érkezik időben, mert a határidő lejártáig megszállottan dolgozol rajta, annak ellenére, hogy a vezetőd azt mondta neked, hogy sokkal jobb, ha "jó és időben" vagy "tökéletes és későn".

2. Nem sok mindent végzel el, ezért másoknak kell átvenniük a feladatot. Egy bizonyos ponton azt fogják mondani, hogy "elég volt", és abbahagyják a támogatásodat.

3. Feszültséget keltesz, mert állandóan mások gyengébb minőségét szidod. (Akár az orrod alatt mormolod, akár hangosan mondod, ők hallják.)

4. Irányításmániássá válsz, és megpróbálod a csapatprojekt minden egyes aspektusát mikromenedzselni. Többé már nem vagy csapatjátékos, hanem olyasvalaki, akivel nagyon nehéz együtt dolgozni.

5. Mindenki abbahagyja a próbálkozást, és csak arra vár, hogy te mondd meg nekik, hogyan kell mindent helyesen csinálni. Félmunkát végeznek, mert tudják, hogy bármit is csináltak, te újra megcsinálod. Elveszítik a lelkesedésüket és az érdeklődésüket. Még az is lehet, hogy félni kezdenek a kudarctól; ők is maximalisták lesznek.

9 módja az elengedésnek

A segítség már úton van, ha változtatni akarsz. Próbáld ki ezeket az elengedésre vonatkozó ötleteket, amelyeket Alice Domar pszichológus Az elég jól elvégzett munka jó oldala című könyvében és Celestine Chua coach Miért nem is olyan tökéletes perfekcionistának lenni:

1. Ápold a nyugalmat: Rendezd úgy a napirendedet, hogy a nap elejét a tervezéssel, a nap végét pedig az elvarratlan szálakkal töltsd.

2. Jutalmazd a jó viselkedést: Bontsa a feladatokat kisebb feladatokra, majd jutalmazza magát az egyes minicélok teljesítéséért.

3. Figyelje a munkatársait: Mindig időben érkeznek a munkahelyükre? Minden jelentésük tökéletes? Volt már, hogy hosszú ebédet vettek ki, és nem rúgták ki őket? Ha összehasonlítod magad másokkal, az segíthet megismerni a valóságot.

4. Ne próbáljon többé lenyűgözni: Másoknak való megfelelés sok időt vehet igénybe. Tanuljon meg nemet mondani, amikor az helyénvaló.

5. Állítson fel prioritásokat, állítson fel prioritásokat, állítson fel prioritásokat: Minden beérkező feladatot rendeljen egy kategóriához: ma kell elvégezni, jó lenne, ha ma elvégezné, és előbb-utóbb el kell végezni.

6. Húzzon egy vonalat: Használja a 80/20 szabályt: a teljesítmény 80%-át a ráfordított idő 20%-ával lehet elérni.

7. Legyen tudatában a kompromisszumoknak: Amikor időt és energiát fordítunk valamire, megtagadjuk magunktól, hogy ugyanannyi időt és energiát fordítsunk valami másra.

8. Legyen rendben a hibák elkövetésével: Ha azzal vagyunk elfoglalva, hogy ezt a dolgot tökéletesítsük, nem jutunk el más fontos dolgokhoz. Minél nyitottabbak vagyunk a hibák elkövetésére, annál gyorsabban tudunk rátérni arra, hogy tanuljunk belőlük, és annál gyorsabban tudunk fejlődni.

9. Ismerjük fel, hogy aggodalmaink általában semmit sem érnek: Jó dolog tervezni és felkészülni, de a túlzott elővigyázatosság arra késztet, hogy a jelen helyett egy elképzelt jövőben éljünk.

Hívjuk meg a harangokat, amelyek még tudnak csengeni,

Felejtsd el a tökéletes felajánlást.

Mindenben van egy repedés,

Így jut be a fény.

- Leonard Cohen