, 2022/4/6

Az elmúlt két évszázadban a számítógépes és digitális alapú technológiák jelentősen fejlődtek. A gyors fejlődés annak a számos újítónak, matematikusnak és mérnöknek köszönhető, akik megosztották egymással ötleteiket és jövőképüket, és ezeket az ötleteket tettekre váltották. Az 1600-as és 1700-as években számos matematikus talált módot a számítások gyors elvégzésére, ami megnyitotta az utat a számítástechnika világa előtt, és a kézi számítások helyett egy gép végezte el a számításokat.

innovators of technology

A logaritmusok az 1800-as években nem volt nagy felhajtás a technológiával kapcsolatban, de néhányan elkezdtek ötleteket kidolgozni a jövőre nézve. Az 1900-as évekre egyre több tudós és matematikus kezdte felfedezni a számítástechnika világát, és egy Alan Turing nevű férfi kifejlesztette az első Turing-gépet, amely képes volt bármit kiszámítani, ami kiszámítható. Az 1900-as évek végén jelent meg a világ első számítógépe, és olyan vállalatok is létrejöttek, mint az Apple, a Microsoft, a Google és az Amazon.

A 2000-es évek kezdete óta a technológia hihetetlenül gyors ütemben fejlődik, ahol az okostelefonok váltak általánossá, a számítógépek hatékonyabbá és sok háztartás számára nélkülözhetetlen eszközzé váltak. Mindez a fejlődés Ada Lovelace-szel kezdődött; Ada egy angol matematikus és író volt, aki véleményem szerint megelőzte korát. Ő írta az első könyvet, amelyet ma Tudományos emlékiratoknak neveznek, és amely 65 oldalas tervrajzként szolgált a számítógépes forradalomhoz.

A könyv tartalmazta az első számítástechnikai gép alaprajzának ötleteit, az első számítógépes programot és az összetett matematikát. Adát sokan az első számítógépes programozónak és a számítástechnika úttörőjének tartják. A technológia másik újítója, aki hozzájárult a számítástechnikai világ színterének megváltoztatásához, Mark Dean. Mark Dean társfejlesztője volt az első IBM személyi számítógépnek, hozzájárult az első színes monitor és a gigahertzes chip megalkotásához, és segített a számítógépes plug-inek technológiájának kifejlesztésében.

Az egyik dolog, ami igazán kiemelkedett számomra a BBC dokumentumfilmjéből, az volt, hogy megtudtam, hogy Ada Lovelace olyan befolyásos alakja volt a számítástechnikának, akiről mégsem hallottam, pedig négy évig a Minnesotai Egyetem informatikai programjában tanultam. Azt is sajnálatosnak tartom, hogy olyan sztereotípiák élnek, amelyek szerint a férfiak "jobbak" vagy alkalmasabbak az informatikában való munkára, holott a legelső informatikus nő volt. Vannak olyan női barátaim is, akikről tudtam, hogy érdeklődnek az informatika iránt, de haboztak, hogy tanuljanak-e, mivel a legtöbb informatikai programban a férfiak és nők aránya egyoldalú.

Ami még mindig zavarba ejt, és amit az egyik cikkben említettek, az az a tény, hogy a legelső programozható számítógépet 1943-ban, azaz kevesebb mint 80 évvel ezelőtt hozták létre. Manapság a legtöbb amerikai valószínűleg el sem tudja képzelni az életét számítógép és a fejlett technológiák nélkül. Szerintem őrület, hogy a számítógépek ennyire beépültek az életünkbe, annak ellenére, hogy a legelső személyi számítógépek az 1980-as években jelentek meg, azaz mindössze 40 évvel ezelőtt.

A fekete amerikaiak

Jelentős szerepet játszanak a világ technológiájának alakításában. A hívóazonosítótól a közlekedési lámpákig számos mindennapi használati tárgy a fekete technológiai feltalálók, innovátorok és vezetők kreatív elméjétől származik. A VMware-nél büszkék vagyunk az innovációra. Ezért a Fekete Történelem Hónapja tiszteletére úgy döntöttünk, hogy kiemelünk néhányat minden idők legnagyobb fekete mérnökei, tudósai és vállalkozói közül. Ezek az egyének mélyrehatóan fejlesztették a tudományt, a technológiai ipart és a mindennapi életet.

Dr. Mark E. Dean

Minden munkája során arra összpontosított, hogy megjósolja, merre tart a számítástechnika. Dean pontosan célba talált a 90-es évek végén, amikor megálmodott egy magazin méretű táblagépet, amely képes volt hangutasításokat fogadni, médiát lejátszani és helyettesíteni a számítógépet. Azt jósolta, hogy ez 10 éven belül bekövetkezik, ami nagyjából egybeesett az iPad 2010-es debütálásával. Hallottál már Dr. Mark E. Deanről? Ő egy Szilícium-völgyi legenda, aki társfeltalálója volt a színes IBM PC-monitornak és a gigahertzes chipnek. Dean emellett az IBM kilenc eredeti szabadalmából háromnak a tulajdonosa.

Dr. James E. West

Tudtad, hogy a mai mikrofonok több mint 90%-a, beleértve a telefonokban és fényképezőgépekben található mikrofonokat is, Dr. James E. West által közösen feltalált technológiát használ? Hosszú akusztikai kutatói karrierje után West oktató és a tudományok sokszínűségének szószólója lett.

Garrett A. Morgan

A lámpa zöldnek kell lennie, mert ezek az innovációk beindultak! Ma Garrett A. Morgant ünnepeljük szabadalmaztatott találmányaiért, többek között a háromállású közlekedési jelzőtábla és az első gázálarc miatt.

Lisa Gelobter

Készülj fel arra, hogy a kedvenc GIF-eddel válaszolj az ünneplésre. Lisa Gelobter szerves része volt a Shockwave megjelenésének. A technológia a webes animáció kezdetét képezte, amely másodpercenként 3,1 milliárd számítást végzett. Miután nagy szervezetekkel (például a Hulu, a BET és a Fehér Ház) dolgozott együtt, Gelobter megalapította a tEQuitable nevű platformot, amely a munkahelyi előítéletekkel, zaklatással és diszkriminációval foglalkozik.

Dr. Jesse Ernest Wilkins, Jr.

Dr. Jesse Ernest Wilkins, Jr. elismert matematikus és tudós, aki hozzájárult az atomenergia jobb megértéséhez. A Chicagói Egyetem legfiatalabb hallgatójaként Wilkins 19 éves korára doktori címet szerzett. Wilkins atomfizikai kutatásai segítettek megmagyarázni a gammasugárzás működését és a káros sugarak árnyékolását.

Lewis H. Latimer

Thomas Edisont sokan ismerik, de hallottad már Lewis H. Latimer nevét? Edisonnak gyakran tulajdonítják a villanykörte feltalálását. Valójában Latimer egyike volt a sokaknak, akik a kereskedelmi világítás tökéletesítésén dolgoztak.

Janet E. Bashen

Ismerd meg Janet E. Bashent, az első fekete nőt, aki szabadalmat kapott egy webalapú szoftvermegoldásra. Bashen szabadalmaztatott találmánya, a LinkLine egy egyenlő foglalkoztatási esélyekkel kapcsolatos ügykezelő és nyomon követési szoftver.

Dr. Edward A. Bouchet

Dr. Edward A. Bouchet az első fekete amerikai, aki bármilyen tárgyból doktori címet szerzett egy amerikai egyetemen. Bouchet 1876-ban szerzett doktori címet fizikából a Yale Egyetemen. Életének későbbi szakaszában Bouchet oktatóként folytatta más fekete diákok tudományos nevelését. A Yale Daily News szerint Bouchet volt a hatodik személy, aki a nyugati féltekén fizikából doktorált.

Mary W. Jackson

Mary W. Jackson 1958-ban lett a NASA első fekete női mérnöke (igen, az az egy és ugyanaz, akit a "Rejtett számok" című filmben ábrázoltak). Jackson évtizedeken keresztül járult hozzá az aerodinamikai kutatásokhoz. Emellett "keményen dolgozott azon, hogy hatással legyen a NASA összes női matematikusának, mérnökének és tudósának következő generációjának felvételére és előléptetésére".

Dr. Frank S. Greene, Jr.

Dr. Frank S. Greene, Jr. az egyik első fekete technológusnak számít, amiért Greene helyet kapott a Szilícium-völgyi Mérnöki Hírességek Csarnokában. Greene az 1960-as években nagy sebességű félvezető számítógépes memóriarendszerek fejlesztésén dolgozott. Greene alapította a Technology Development Corp. és a ZeroOne Systems, Inc. szoftvercégeket, valamint a NewVista Capital kockázati céget.