, 2022/3/25

Engedélyezés Meghatározás: A terméklicencelés 4 típusa A vállalkozások szellemi tulajdonuk más cégeknek történő licencelésével profitálhatnak. Ismerd meg a licencelés definícióját a különböző típusokkal együtt.

 definition of licensing

Mi az engedélyezés az üzleti életben?

Az üzleti életben a licencelés egy olyan szerződéses megállapodás két üzleti vállalkozás között, amelyben az egyik vállalat meghatározott feltételek mellett bérbe adja szellemi tulajdonát (IP) egy másik vállalatnak. A szellemi tulajdon az emberi elme által létrehozott immateriális javak és ötletek, beleértve az írott és vizuális média szerzői jogait, szabadalmakat, védjegyeket, márkaneveket és üzleti titkokat.

A licencadó vagy a tulajdonjog tulajdonosa az a vállalat, amely licencszerződéssel hozzáférést biztosít szellemi tulajdonához. Ezzel szemben a licenciavevő vagy engedélyezett fél az a vállalat, amely a licenciavevő szellemi tulajdonának használatát kéri. A licencszerződés meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján az engedélyes az engedélyező tulajdonával üzletet folytathat.

Ezek a feltételek magukban foglalják a felhasználásra engedélyezett konkrét időszakot, azokat a földrajzi helyeket, ahol a licencadó felhasználhatja a terméket, valamint a licencbevételek, más néven jogdíjak vagy licencdíjak meghatározott kifizetését. A licencadó a termékére vonatkozó kizárólagos jogokért jogdíjfizetést kap.

Engedélyezés

Meghatározás: A licencelés olyan üzleti megállapodás, amelyben egy vállalat engedélyt ad egy másik vállalatnak arra, hogy megfelelő ellenszolgáltatásért és meghatározott feltételek mellett ideiglenesen hozzáférjen szellemi tulajdonjogaihoz, azaz gyártási eljárásához, márkanevéhez, szerzői jogához, védjegyéhez, szabadalmához, technológiájához, üzleti titkához stb.

Az a cég, amely engedélyezi egy másik cégnek az immateriális javak használatát, az engedélyező, az a cég pedig, amelynek az engedélyt kiadják, az engedélyes. A szellemi tulajdonjog használatáért az engedélyező díjat vagy jogdíjat számít fel az engedélyestől. Például: A licencrendszer alapján a Coca-Cola és a Pepsi globálisan készül és kerül értékesítésre, a különböző országokban működő helyi palackozók által. Szűkebb értelemben ez az üzleti szövetség legegyszerűbb formája, amelyben egy vállalat a terméken alapuló tudását bérbe adja a piacra lépésért cserébe.

Miért engedélyezés?

A tengerentúli vállalat licencmegállapodást köt egy másik, a belföldi székhelyű vállalattal egy meghatározott időtartamra. A licencmegállapodás megkötésének két fő oka a következő:

A márka franchise nemzetközi terjeszkedése.

Új technológia kereskedelmi forgalomba hozatalának szükségessége.

Általában egy cég akkor dönt termékei licencbe adása mellett, ha úgy véli, hogy a termék fogyasztói elfogadottsága magas. Ez segít a licenciavevőnek abban, hogy megkülönböztesse a terméket a versenytársak által a piacon kínált többi terméktől. Továbbá, ez segíti a licencelő vállalatot abban is, hogy új termékeket érjen el.

Előnyök és korlátozások

Az engedélyezés során az engedélyezőnek az az előnye, hogy kis kockázattal léphet be a nemzetközi piacra. A licencadó azonban a termék gyártása, forgalmazása és értékesítése tekintetében alig vagy egyáltalán nem ellenőrzi a licenciavevőt. Ezen túlmenően, ha a licenciavevő sikert ér el, a cég lemond a nyereségről, és amikor a licencszerződés lejár, a cég rájöhet, hogy versenytársat szült.

Megelőző intézkedésként vannak bizonyos, a licencadó által szállított, védett termékösszetevők. Bár az innováció megfelelő stratégiának tekinthető, így a licenciavevőnek a licencadótól kell függenie. Másrészt a licenciavevő szaktudást szerez a gyártásban vagy egy ismert márkanevet. Azt várja, hogy a megállapodás növeli az általános eladásokat, ami új piacra nyitja meg az ajtókat, és segíthet az üzleti célok elérésében. Ez azonban jelentős tőkebefektetést igényel a működés megkezdéséhez, valamint a fejlesztési költségeket is a licencvevő viseli.

Mi a célja a termékek licencelésének?

A vállalatoknak számos oka van a termékek licencelésének, kezdve az új üzlet növekedésétől az új piacok felfedezéséig:

Ellenőrzés: A licencügyletek nagyobb ellenőrzést biztosítanak a szellemi tulajdon tulajdonosának a szellemi tulajdon felhasználása felett. Ez az üzleti megállapodás védi a márkákat, és lehetővé teszi a termékek alkotói és tervezői számára, hogy a licencelt termékekből profitáljanak anélkül, hogy aggódniuk kellene a jogosulatlan felhasználás miatt.

Felfedezés: A licencelés révén a szellemi tulajdonjogok tulajdonosai új piacokra juthatnak be, kevés előzetes kockázattal. Márkájukat új területekre vagy földrajzi régiókra terjeszthetik ki anélkül, hogy befektetnének az ottani működési bázis kiépítésébe és fenntartásába.

Bővítés: A már meglévő márkák, vállalkozók és induló kisvállalkozások számára a licencelés új területekre terjesztheti ki terméküket. Az új termékeket kipróbáló vállalatok, különösen az új piacokon, megtartják a termékük feletti ellenőrzést, miközben a bevételekből és a márka kiterjesztett ismertségéből származó előnyöket is élvezhetik.

Támogatás: A licencmegállapodás támogatja a már meglévő márkákat azáltal, hogy új bevételi és promóciós forrásokat nyit meg. Például azok a sportcsapatok, amelyek logójukat ruházati cikkeken, gyűjteményes tárgyakon vagy más kiskereskedelmi termékeken való használatra licencelik, licencdíjat generálnak a csapatnak, és népszerűsítik a márkájukat, amikor a fogyasztó használja vagy viseli az adott terméket.

A terméklicencelés 4 típusa

A terméklicencelésnek számos különböző típusa létezik. Ezek közé tartoznak:

Márka licencelés: A márka- vagy védjegylicenc a márkatulajdonos nevét vagy védjegyét viselő termékek forgalmazásának jogát biztosítja a licencvevő számára, beleértve a márkához kapcsolódó szervezet vagy tervező nevét, logóját vagy szlogenjét. A licencdíj független lehet az engedélyes által termelt bevételtől, vagy a bevétel függvényében növekedhet vagy csökkenhet. A licencelt gyártás olyan licencszerződés, amely lehetővé teszi a licencvevő számára a márkatermékek forgalmazását és gyártását egyaránt.

Szerzői jogi licencelés: A szerzői jogi licencelés a licencvevőnek biztosítja a szellemi tulajdonjogokat egy szerzői jogi védelem alatt álló elem használatához. Ilyen tárgyak lehetnek könyvek, filmek, zenei felvételek, művészeti alkotások (beleértve az animációs vagy illusztrációs karaktereket vagy képeket), tánckoreográfiák, számítógépes programok, sőt még épületek is.

Nemzetközi licencelés: A nemzetközi licencelés egy külföldi gazdasági egységnek ad jogot egy vállalat termékének gyártására vagy felhasználására az adott piac számára. Bár a nemzetközi licencelés számos előnnyel jár a szellemi tulajdonjogok tulajdonosai számára, a külföldi területekre kizárólagos akadályok is lehetnek, például kvóták vagy vámok.

Szabadalmi engedélyezés: A szabadalmi licencia a szabadalom tulajdonosának vagy birtokosának ellenőrzést biztosít a szabadalma felett, miközben a licenciaadónak hozzáférést biztosít a szabadalomhoz, jellemzően gyártási vagy forgalmazási célokra. Az engedélyezési követelmények - amelyek általában magukban foglalják a szabadalom megszerzéséhez szükséges összes dokumentációt - bonyolulttá teszik a szabadalmi engedélyezést.

Licencelés vs. franchise: Mi a különbség?

Az engedélyezés és a franchise közötti különbség az engedélyező által biztosított jogokban rejlik. Mind a licencelés, mind a franchise egy másik szervezetnek ad jogot egy másik vállalat szellemi tulajdonára. A franchise-megállapodásban azonban a licencvevő vagy franchise-jogosult a licencadó (vagy franchise-adó) márkáját és működését is megkapja, míg a licencvevő csak a védjegyoltalom alá tartozó elemeket, például a szerzői jogokat vagy a szabadalmakat.

A franchise-adó határozza meg, hogy a franchise-vevő hogyan működteti ezt az üzleti kiterjesztést, és díjat kap a franchise-alanytól, aki a franchise-adótól kap képzést és útmutatást.