, 2021/12/13

Az elmúlt évtizedek során a kiszervezés az amerikai politika egyik legforróbb vitatémájává vált. Senki sem szereti, ha munkahelyek kerülnek külföldre, és a törvényhozók szívesen használják a kiszervezés veszélye elleni határozott fellépést szélesebb körű üzleti programjuk gyülekezési pontjaként.

disadvantages to outsourcing

A kisvállalkozások körében azonban a kiszervezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a munkát a tengerentúlra viszik. Amikor a kisvállalkozók kiszervezésről beszélnek, általában arra gondolnak, hogy a tartalmi munkát szabadúszó íróknak adják ki, könyvelőcéget bíznak meg a könyveléssel, vagy egy munkaerő-kölcsönzőre támaszkodnak, hogy felkutassák és bevetessék a bérelt munkaerőt.

A kiszervezés legfőbb hátrányai

Miközben értékeli a kiszervezési választásait, ne feledje, hogy a kiszervezésnek vannak előnyei és hátrányai. Nézze meg az alább felsorolt kiszervezési hátrányok mindegyikét, és döntsd el, hogy az adott elem milyen hatással lenne a te vállalkozásodra és annak működésére. Ha a kiszervezés hátrányai meghaladják a kiszervezés előnyeit, akkor kerüld az adott műveletek kiszervezését. Ne feledd, hogy egyes funkciók vagy részlegek sokkal könnyebben kiszervezhetők. Ezért ami az egyik részlegben hátrányos lehet, az egy másik részlegben előnyös lehet.

A vezetői ellenőrzés elvesztése és lehetséges minőségi problémák

Akár egy teljes részleg, akár egyetlen feladat ellátására kötsz szerződést egy másik céggel, az adott funkció irányítását és ellenőrzését átadod egy másik cégnek.

A kiszervező vállalatot nem ugyanazok a normák és küldetés fogja vezérelni, mint a te vállalatod. Őket az fogja vezérelni, hogy profitot termeljenek a te és más, hasonló vállalkozások számára nyújtott szolgáltatásokból. A kiszervező céget a profit fogja motiválni, szemben az általad alkalmazott konkrét mérőszámokkal, ha a funkció házon belül maradna.

Mivel a szerződés rögzíti az árat, a szerződéses vállalat csak úgy tudja növelni a nyereséget, ha csökkenti a kiadásokat. A kiszervező cég kiadásainak csökkentése a minőség rovására mehet. Ezenkívül elveszíted azt a képességét, hogy gyorsan reagálj az üzleti környezet változásaira, mivel most egy plusz emberekkel és folyamatokkal teli réteget kell átdolgozni.

Rejtett költségek

Szerződést kötsz a kiszervező céggel, amely tartalmazza az általa nyújtott szolgáltatás részleteit. Bármi, amire a szerződés nem terjed ki, további költségek alapját képezi. Emellett jogi költségeket is kell fizetni, ha egy ügyvédet kell megbízni a szerződések felülvizsgálatával és a szükséges változtatások elvégzésével. Ne feledd, hogy ha egy kiszervező céggel dolgozol, hogy ők a szakértők ezen a területen.

Ha jó abban, amit csinálnak, akkor sok szerződéssel rendelkeznek, és ezért sokkal több tapasztalatuk van a szerződéskötés ezen területén, mint neked. Az ő tapasztalatuk az ilyen típusú szerződéskötés terén, és a te tapasztalatlanságod az, ami miatt te könnyen elszalaszthatod a rejtett költségeket.

A biztonság és a titoktartás veszélyeztetése

A szellemi tulajdont és a bizalmas adatokat védeni kell, ha nem vállalati alkalmazottakat alkalmaznak kiszervezett minőségben. Ha bérszámfejtés, orvosi nyilvántartás vagy bármilyen más bizalmas információ van, amelyet a kiszervező cég továbbít vagy felhasznál, fennáll a veszélye annak, hogy a titkosság veszélybe kerül. Ha a kiszervezett funkció magában foglalja a vállalat tulajdonában lévő adatok vagy ismeretek, például termékrajzok vagy képletek megosztását, akkor proaktív biztosítékokra van szükség ezen információk védelmére.

Menj biztosra, és ragaszkodj ahhoz, hogy a kiszervező vállalat írjon alá egy védzáradékot a szerződésben vagy külön titoktartási megállapodásban. Győződj meg arról, hogy a szerződés szövege elég erős ahhoz, hogy megakadályozza az alapvető vállalati adatokkal való szándékos visszaélést.

A kiszervező vállalat pénzügyi jólétéhez való kötődés

Mivel vállalkozásodnak egy részét átadod egy másik vállalatnak, téged mostantól az adott vállalat pénzügyi jólétéhez kötnek. Az átvilágítás és a vállalat pénzügyi kimutatásainak áttekintése általában jó előrejelzője a vállalat egészségi állapotának. Az egyik legrosszabb dolog, ami a kiszervezés eredményeként történhet, hogy a másik vállalat pénzügyileg alulteljesít, és ezért nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit. Az abszolút legrosszabb forgatókönyv az, hogy a kiszervező vállalat csődöt jelent, és védelmet kér hitelezői ellen.

A kiszervező szállító már nem képes ellátni a te vállalkozásod

Ez számos okból történhet, beleértve azt is, hogy a beszállító úgy dönt, hogy már nem akarj ellátni , vagy megszűnik az üzleti életben, A jó hír az, hogy ez a probléma általában könnyen orvosolható egy új beszállító keresésével, aki a kiszervezett szolgáltatást nyújtja neked.

Bizalmassági kockázat

Bármikor, amikor új személyt vonsz be vállalkozásába, legyen az új alkalmazott, új üzleti partner vagy új beszállító, növeli a titoktartási kockázatot. A kiszervezés sem különbözik ettől. Mint minden üzleti interakció esetében, neked is meg kell tenni a kellő körültekintést, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsd ezt a kockázatot, ha úgy döntesz, hogy kiszervezed.

Az adott funkció feletti ellenőrzés elvesztése

Azzal, hogy vállalkozásodnak egy funkcióját átadod egy kiszervezőnek, előnye származik abból, hogy egy szakértő végzi el helyetted, így te arra összpontosíthatsz, amihez a legjobban értesz. Ennek az az ára, hogy elveszíted az adott funkció feletti ellenőrzés egy részét, mivel meg kell hagyni az irányítás szabadságát a beszállítónak, hogy a dolgokat az általa megfelelőnek ítélt módon végezze. Ha nem így teszel, a beszállító nem lesz túl hatékony, és nem fogsz jó eredményeket kapni tőle. Ha úgy döntesz, hogy kiszervezed, akkor a beszállítóval együtt kell dolgozni a megfelelő egyensúly megtalálása érdekében.

A kiszervezett feladathoz szükséges belső tehetségfejlesztés hiánya

Ha kiszervezel egy funkciót, akkor nem fogod fejleszteni ezeket a készségeket egyetlen alkalmazottadban sem. Ez azonban valahogy így van rendjén. Az egyetlen eset, amikor ez problémává válik, az, ha hosszú távú terved az, hogy valamikor visszanyomod a funkciót a házon belülre. Ennek az aggálynak a kiküszöbölése érdekében csak azt kell megtervezni, hogy külső munkatársakat veszel fel, vagy tudni kell, hogy a belső munkatársaknak további külső képzésre lesz szükségük, amikor a funkciót visszahozod a házon belülre.

Költségesebb lehet

Ha valakivel játszol, hogy csináljon neked valamit, akkor valószínűleg többet fogsz fizetni, mint amennyibe kerülne, ha magad csinálnád meg. Ennek az az egyszerű oka, hogy a szállítónak pénzt kell keresnie, ezért a szolgáltatás árát a költségek fölé kell emelnie. Ez azonban nem mindig van így, mivel néha, mivel a szállító specializálódott és szakértője valaminek, alacsonyabb áron tudja nyújtani a szolgáltatást, mint amit te tudnál saját magad. Ez azért van, mert tapasztaltabbak és ezért hatékonyabbak.

Abban az esetben, ha drágábbak, három okból még mindig megéri kiszervezni. Először is, a többi funkcióban tapasztalt termelékenységnövekedés értéke több mint ellensúlyozhatja a kiszervezés többletköltségeit. Kettő: az eredmények jobbak lehetnek, mint amit saját erőből el tudna érni, ezért megéri a többletkiadást. Három: a kiszervezésnek további kockázatokat/rugalmassági előnyei lehetnek, mint például a gyors csökkentés vagy növelés képessége további vagy elveszett fix költségek nélkül.

A munkavállalók moráljára gyakorolt hatás

A vállalat alkalmazottai reagálhatnak (és megtorolhatják) a vállalat egy vagy két kulcsfontosságú funkciójának/részlegének kiszervezését. Ezeknek az alkalmazottaknak a kiszervezés azt jelezheti, hogy az ő munkahelyük is veszélyben van, és végül megszűnik azáltal, hogy átadják a kiszervező vállalatnak. A vezetőségnek ügyelnie kell arra, hogy a kiszervezéssel kapcsolatos üzenetet hogyan juttatják el a vállalat alkalmazottainak. Nincs olyan, hogy túlkommunikáció, amikor olyan jelentős változásokról van szó, mint az osztályok vagy vállalati funkciók kiszervezése.