, 2022/4/4

A győztesek gondolkodásmódja az egyik legizgalmasabb mentális keretrendszer, amelyet tanulmányozni lehet. Gyakran elgondolkodunk: Mi tart bizonyos embereket motiváltan és lézerfókuszban az álmaik felé? Miért sikeresek egyesek ott, ahol a legtöbben elbuknának?

mindset winner

Ezek izgalmas kérdések, különösen azok számára, akik a saját céljaik eléréséhez vezető úton vannak, és remélik, hogy a bajnokok nyomdokaiba léphetnek.

Ebben a cikkben feltárjuk a válaszokat ezekre a kérdésekre, megvizsgálva a győztes gondolkodásmód mögött rejlő legfontosabb jellemzőket, és elgondolkodva a fontos emlékeztetőkön, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Mitől lesz egy győztes győztes?

Mivel sokat fogunk beszélni róluk, érdemes először is meghatározni, hogy egyáltalán mi is az a "győztes". A "győztesnek" tekinthető személyek az élet számos különböző területéről származnak. Életkor, iparág és háttér tekintetében is különböznek, mégis mindannyiuknak van egy közös fő jellemzője: a gondolkodásmódjuk.

Mert végső soron a győztes egyszerűen az, aki megteremti a dolgokat - valaki, aki nagy szándékot, őszinte erőfeszítést és intelligens végrehajtást alkalmaz a kívánt cél eléréséhez. De ez még nem minden. Azok az emberek, akiket valóban győztesnek lehet nevezni, nem csak szerencsések - nem csak egyszer járnak sikerrel. Inkább a mentális keretrendszerük miatt a győzelem szokássá, mintává, hírnévvé válik.

Te győztes vagy?

Ha még nem gondold, hogy az vagy, ne csüggedj. Ahogy a híres író, Zig Ziglar mondta: "A hozzáállás fontosabb, mint az adottság." A győztesek nem születnek - őket teszik. Ez azt jelenti, hogy amint elfogadod a megfelelő gondolkodásmódot, te is elkezdhetsz nyerni.

Hogyan fejlesszük ki a győztes gondolkodásmódját?

Íme hat fontos lépés a győztes gondolkodásmódjának kialakításához:

1. Tudd meg, mit akarsz

Az önismeret és annak mély megértése, hogy mit akarsz az életben, nagyon fontos. Elvégre hogyan lehetsz győztes, ha nem tudod, mit akarsz megnyerni?

Kobe Bryant, minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázója egy interjúban leírta gondolkodásmódjának bizonyos aspektusait, amelyek segítettek neki abban, hogy ilyen sikeres legyen.

Pályafutása korai szakaszában Kobe olyan tapasztalt játékosokat figyelt, mint Magic Johnson és Michael Jordan. Látta őket hihetetlen dolgokat művelni, és gyakran elgondolkodott azon, hogy vajon ő is eljuthat-e valaha erre a szintre. Nem tudta... de elhatározta, hogy kideríti. A videóban Kobe elmagyarázta, hogy amikor tudod, mit akarsz, "a világ a könyvtáraddá válik, hogy segítsen neked jobbá válni a mesterségedben".

Ez annyira igaz. A célok tisztázása a győztes mentalitás szerves része. Ha tudod, hogy mit keresel, akkor könnyebb megtalálni. Ha tudod, mit akarsz, akkor rendkívül érzékennyé válsz a körülötted lévő lehetőségekre, amelyek segíthetnek a célod elérésében. Ráadásul az, hogy tudod, mit akarsz, előrébb visz, mert akkor azonnal elkezdhetsz edzeni és felépíteni magad arra a szintre, ahol képes vagy elérni, amire vágysz.

2. Teljes felelősségvállalás

Egyszerűen nem lehetsz győztes, ha folyamatosan másokat hibáztatsz. A győztesek felelősséget vállalnak az életükért: a kudarcaikért és a sikereikért egyaránt.

Ez teszi lehetővé számukra, hogy folyamatosan győzni tudjanak, mert képesek őszintén felmérni saját erősségeiket és gyengeségeiket, és megteszik a szükséges lépéseket a fejlődés érdekében. A győztesek nem gondolják, hogy a világ bármivel is tartozik nekik. Rájönnek, hogy a legtöbb ember a saját útjában áll azzal, hogy másokat hibáztat a hibákért és kudarcokért.

Amikor másokat hibáztatsz a problémáidért, az lényegében felment téged a felelősség alól. Ez azt jelenti, hogy nem kell semmit sem tenned a probléma megoldása érdekében, mert technikailag úgysem számít semmi, amit teszel. Így válnak az emberek önelégülté, és évekig ugyanott maradnak, miközben nézik, ahogy mások fejlődnek. Másrészt, mivel a rendkívül sikeres emberek felelősséget vállalnak az életükben zajló eseményekért, képesek lépéseket tenni az életük irányítása érdekében.

Még akkor is, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan eltervezték, nagy hasznot húznak abból, ha belülről nézik és elemzik a helyzetet, hogy kiderítsék, mit tehettek volna jobban. Ha így teszel, jobban élvezed az életet, mert teljes mértékben meg tudod ünnepelni a győzelmeidet, mert tudod, hogy mi kellett ahhoz, hogy leküzdd az akadályokat az út során.

3. Maradj a saját sávodban

Amikor futó vagy egy versenyen, az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy oldalra fordítod a fejed, és elkezded figyelni a versenytársaidat. Ha ezt valaha is megteszed, észre fogod venni, hogy elkezdesz jelentősen lelassulni, elveszíted a fókuszt, és még az is előfordulhat, hogy átmész valaki más sávjába. Miért is néznél oldalra, amikor a cél, mintha előtted lenne? Ez a győztesek másik megkülönböztető jegye. Ők a saját sávjukban maradnak. Azok az emberek, akik valóban győztesek az életben, nem foglalkoznak azzal, hogy mások mit csinálnak.

Nincs idejük a figyelemelterelésre, mert a szemük szilárdan a díjra szegeződik. Ráadásul a győztesek nem fogyasztók - ők termelők. Bár hasznot húzhatnak mások tanácsaiból és inspirációjából, az idő nagy részét a saját játéktervük megtervezésével és megvalósításával töltik. Ha tehát a győztesek gondolkodásmódját akarod kialakítani, meg kell őrizned a fókuszodat, és fel kell hagynod azzal, hogy másokhoz hasonlítod magad. Csináld a saját dolgodat, és csináld jól.

4. Legyél kitartó és következetes

A kitartás és a következetesség két olyan szó, amely a győztesek viselkedését meghatározta az idők során. Az életben semmit sem adnak tálcán. Keményen kell dolgoznod, és folyamatosan igent kell mondanod magadnak, még akkor is, ha mások azt mondják, hogy "nem". Továbbra is kopogtatnod kell az ajtókon, még akkor is, ha az arcodba csapják őket. Ez a kitartás. De következetesnek is kell lenned.

Akkor is meg kell jelenned és dolgoznod, amikor senki sem figyel. Át kell vészelned azokat a hónapokat és éveket, amikor nem látsz semmilyen eredményt, azokat az időszakokat, amikor legszívesebben összefonnád a karod és feladnád. A helyzet a következő - a győztesek a sikerre úgy tekintenek, mint egy maratonra, nem pedig mint egy sprintre. Tudják, hogy az út hosszú és nehéz lesz, de ez nem állítja meg őket. Ha hosszú távra tervezel, automatikusan kreatívvá és alkalmazkodóvá válsz. Elfogadod a kihívást és felkészülsz. A győztesek számára nincs más választás.

5. Ne kövesd a tömeget

A győztesek nem elégszenek meg az átlaggal. Tudják, hogy az átlag egyszerűen nem elég, mert az átlagos erőfeszítés legfeljebb átlagos eredményt hoz. A kiemelkedően sikeres emberek tudják, hogy időnként talán ki kell tűnniük a tömegből. Tisztában vannak azzal, hogy néha azok az emberek, akik nem látják az elképzeléseiket, őrültnek fogják tartani őket, amiért megerőltetik magukat. Ez azonban nem baj, mert egy győztes soha nem akarja követni a tömeget.

Ha valaha is azon kapod magad, hogy olyasmit csinálsz, amit mindenki más, jó, ha megnézed magad, és megkérdezed magadtól, hogy miért. A mainstream, úgynevezett "könnyű" utat választod? Valóban ezt akarod magadnak, vagy félsz lépni és más lenni? Ha tudod, hogy vállalkozó akarsz lenni, akkor ne elégedj meg egy állással. Ha önkénteskedni akarsz és beutazni a világot, akkor ne elégedj meg egy átlagos élettel. Vállalj kockázatot, és légy hajlandó a saját utadat járni, még akkor is, ha emiatt mások megállnak és bámulnak. A nap végén, bármilyen döntést is hozol, együtt kell élned vele. Éld hát azt az életet, amelyre sok év múlva is büszke leszel.

6. Képzeld el a végtelen lehetőségeket

Mindig emlékezz arra, hogy csak azok a falak korlátoznak, amelyeket te magad építesz. A győztes gondolkodásmódjának egyik legfontosabb aspektusa az önhatékonyság: az egyénnek az a hite, hogy képes egy bizonyos eredmény eléréséhez szükséges viselkedést végrehajtani. Ne szabj magadnak mesterséges korlátokat.

Ha úgy találod, hogy néha kételkedsz abban, hogy mit tudsz elérni, akkor ajánlom, hogy olvasd el Grant Cardone: The 10X Rule című könyvét. A könyvben Grant kifejti, hogy a legtöbb ember legnagyobb hibája az életben az, hogy nem tűz ki elég magas célokat. Ha sikeres akarsz lenni, akkor teljes gondolkodásmódváltásra van szükséged. Valójában olyan célokat kell kitűznöd, amelyek 10X nagyobbak, mint a jelenlegi céljaid. Ijesztően hangzik, igaz?

De ez csak a győztesek mentalitása. Ez a gondolkodásmód teszi lehetővé számukra, hogy olyan dolgokat érjenek el, amiről mások csak álmodni tudnak. Ahelyett, hogy csak arra koncentrálnának, ami van, a győztesek azt képzelik el, ami lehetne. Ha többet szeretnél megtudni a 10X szabályról, itt ingyenesen megkaphatod a könyvet.

Záró gondolatok

Amint azt ezen a cikken keresztül feltártuk, az életben való győzelem titka abban rejlik, hogy másképp látjuk a dolgokat. Csak addig juthatsz, ameddig az elméd visz. Ha meg akarod változtatni az életed, meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat. De már ma meghozhatod a döntést, hogy győztesként kezdj el gondolkodni. Dönthet úgy, hogy a problémákat lehetőségként fogja fel, a kudarcot pedig a siker szükséges előfutárának tekinti. Ha elfogadod a győztes gondolkodásmódját, akkor az egész életstílusodat elfogadod. Ha egyszer lerakod a mentális alapokat, csak idő kérdése, és máris láthatod az eredményeket.