, 2022/4/6

Franchise-vásárláskor a legfontosabb szám, amelyet a franchise-finanszírozás szempontjából ismerni kell, a kezdeti befektetés. A kezdeti befektetés a te "all in" költséged, amely magában foglalja a franchise-díjat és a különböző indulási költségeket, mint például a megnyitó, a kezdeti leltár, a feliratozás, a bérleti díj, a készletek, a felszerelések és egyéb költségek.

financing a franchise

A franchise-vásárlás nagyon is megvalósítható. "Sok első franchise-vásárló 100 000 és 250 000 dollár között rengeteg életképes franchise-lehetőséget talál" - tanácsolja Mariel Miller, országos franchise-tanácsadó. "És a legtöbbször a megfelelő franchise finanszírozási stratégiákkal több finanszírozási kombinációt is ki tudnak találni, hogy megengedhessék maguknak." Sok vásárló olyan finanszírozási lehetőségeket állít össze, amelyek személyes megtakarítások, SBA-hitelek, hagyományos üzleti hiteltermékek, 401(k) átcsoportosítások és/vagy a franchise-adó házon belüli programjai kombinációját tartalmazzák.

A franchise sikertörténetté alakítása

Saqib, aki rendszeresen oktatja a vállalkozókat a franchise finanszírozása és menedzselése terén, ezt az öt alapvető tippet ajánlja a franchise-vásárlás sikeressé tételéhez.

1. Ismerd meg a vásárlás teljes költségét

A franchise ára nem tartalmazza a működőképesség beindításához szükséges működőtőkét. Az eredmény sok vállalkozó számára a vállalkozás birtoklásának első néhány hónapjában készpénzhiányt jelent. "Az, hogy a projekt költségeibe nem építettünk be elegendő működőtőkét, az egyik oka annak, hogy sok franchise vállalkozás megbukik" - mondja Saqib.

Szerinte jó ötlet elegendő működő tőkét felvenni a franchise megvásárlásához kapott üzleti hitel részeként. Azt is tanácsolja a vállalkozóknak, hogy a hitel kamatlábán túl nézzenek más olyan tényezőkre is, amelyek segítenek megvédeni a működőtőkét. Saqib például azt kérdezi: Elhalaszthatja-e a tőketörlesztést, hogy időt nyerjen a franchise zökkenőmentes működésére?

2. Nézz körül a hitelfelvételnél

Jó ötlet több különböző intézménnyel is beszélni a finanszírozási igényeiről. Lehet, hogy nem csak kedvezőbb feltételekből részesülhetsz, hanem a kockázat csökkentése érdekében diverzifikálhatod finanszírozási forrásaid is.

3. Értsd meg a szerződési feltételeket

A franchise-vásárlási szerződések franchise-adóról franchise-adóra nagyon eltérőek lehetnek. Alapvető fontosságú annak ismerete, hogy kié a franchise-helyszín bérleti joga, valamint mind a visszafizetési, mind a folyamatos jogdíj- vagy bevételmegosztási kötelezettségek. "Franchise-vevőként meg kell értened a bérleti feltételeket és a franchise-adóval kötött szerződést" - figyelmeztet Saqib. "Bizonyos esetekben visszavonhatják a franchise-engedélyt, ha nem érsz el bizonyos értékesítési referenciaértékeket, vagy ha nem teljesítesz bizonyos követelményeket."

4. Mérd fel, hogy mennyire vagy képes befektetni az üzletbe

Az egy dolog, hogy megtakarítasz egy előleget, és marad némi készpénzed a működési költségekre. De az is fontos, hogy legyen pénz, amelyet be lehet injektálni az üzletbe, ha az eladások elmaradnak az előrejelzettől - ami gyakran előfordul -, legalábbis a kezdetekben. "Félretett pénzre van szükséged, akár a saját tőkehelyzeteden keresztül, akár a bankoktól" - mondja Saqib. "A megfelelő pénzeszközök rendelkezésre állása kulcsfontosságú."

5. Tedd rendbe a papírmunkát

A pénzintézetek általában megkövetelik a franchise-megállapodás tervezetét, a franchise-jogosult nyilatkozatát a személyes pénzügyeiről (beleértve a nettó vagyont is) és egy üzleti tervet. Miután az üzleti hitelt jóváhagyták, Saqib szerint a vállalkozóknak nem szabad félniük attól, hogy segítséget kérjenek a franchise működtetéséhez. "Gyakran jó ötlet egy tanácsadó segítségét kérni, aki a franchise működtetésének kezdeti hónapjaiban és éveiben felkészít téged".

A kisvállalkozói lét rugalmasságát és függetlenségét,

valamint egy nagyvállalat támogatását és infrastruktúráját egyaránt kínáló franchise ideális lehetőség lehet bárki számára, aki vállalkozóvá szeretne válni.

Még így is jelentős tőkebefektetést igényel a franchise megnyitása - gyakran a magas franchise-díjjal, valamint a folyamatos jogdíjakkal és reklámköltségekkel együtt. Nem mindenki rendelkezik ilyen mennyiségű készpénzzel. Ha tehát üzleti hitelre van szüksége a franchise-beruházás finanszírozásához, nehéz lehet eligazodni a rendelkezésre álló különböző lehetőségek között.

Franchise-adó finanszírozás.

Ha a franchise megvásárlásához finanszírozásra van szükséged, az első beszélgetést közvetlenül a leendő franchise-adóval kell lefolytatni. Számos franchise üzleti modellel rendelkező vállalat kínál kifejezetten a franchise partnerei számára kialakított, személyre szabott finanszírozási megoldásokat, akár speciális hitelezőkkel való partnerségen keresztül, akár közvetlenül a vállalat által biztosított tőkével.

Ez az egyik leggyakoribb módja a franchise finanszírozásának, és számos előnnyel jár. A Gold's Gym, a UPS Store és a Meineke mind finanszírozási lehetőségeket kínál franchise-tulajdonosainak. A franchise-adó finanszírozásának egyik előnye, hogy egyablakos ügyintézéssé válik minden, amire szükséged van. Sok ilyen program nemcsak a franchise díjakra kínál finanszírozást, hanem a berendezések és egyéb erőforrások megvásárlására is, amelyekre az üzlet beindításához szüksége van.

Kereskedelmi banki hitelek.

A franchise finanszírozásának másik gyakori módja a hagyományos banki lejáratú hitel. A legtöbb embernek a futamidejű hitel jut eszébe, amikor a hitelfinanszírozás bármely formájára gondol, különösen, ha valaha is vett fel diákhitelt vagy lakáshitelt. Ebben a modellben a bank vagy alternatív hitelező előre felajánl egy egyösszegű készpénzt, amelyet aztán egy meghatározott időszak alatt havi részletekben, kamatokkal együtt visszafizet.

Amikor kereskedelmi banki kölcsönt igényelsz franchise megvásárlásához, a hiteleződ át akarja tekinteni az üzleti terved és a személyes hiteltörténeted. A hitelező ezeket a dokumentumokat fogja felhasználni a hitelképességednek értékeléséhez. Lényegében ezen a folyamaton keresztül a bank megpróbálja megállapítani, hogy te ésszerűen megengedheted-e magának a kért hitel visszafizetését, és ezáltal milyen valószínűséggel kapja vissza a pénzét.

SBA-hitelek.

A piacon lévő összes hiteltermék közül az egyik legkívánatosabb lehetőség a feltörekvő franchise-tulajdonosok számára az SBA-hitel. Az SBA-hitelek olyan hitelek, amelyeket részben az amerikai Small Business Administration (Kisvállalkozói Igazgatóság) fedez, és amelyeket közvetítő hitelező partnereik finanszíroznak.

Gyakorlatilag ezek a hitelek nagyon hasonló modellt követnek, mint a bankok vagy alternatív hitelezők hagyományos lejáratú hitelei.

Mivel azonban az SBA a hitelösszeg egy részének garantálásával csökkenti a hitelezők kockázatát, a hitelezők ösztönzést kapnak arra, hogy több hitelt kínáljanak alacsonyabb kamatlábakkal és hosszabb visszafizetési határidővel, mint amennyit egyébként kínálnának. Az SBA-hitel mindenképpen kívánatos lehetőség a franchise finanszírozására, ezért ha rendelkezel a pénzügyi és hitelképességi feltételekkel, akkor feltétlenül jelentkezz.

Ne feledd azonban, hogy az alkalmassági követelmények szigorúak lehetnek, és a kérelmezési folyamat hosszú. Érdemes alaposan mérlegelni, hogy milyen esélyeid vannak az SBA-hitelre, mielőtt jelentős időt szánnál egy olyan finanszírozási lehetőségre, amely a franchise jelenlegi szakaszában esetleg elérhetetlen.

Alternatív hitelezők.

Ha gyorsan pénzre van szükséged a franchise finanszírozásához, vagy további tőkét szeretnél biztosítani kereskedelmi vagy SBA-hitelének kiegészítésére, érdemes megfontolni, hogy alternatív hitelezőn keresztül igényelj franchise-hitelt. Az alternatív hitelezők általában kevésbé szigorú követelményekkel és rövidebb átfutási idővel rendelkeznek, mint a hagyományos finanszírozási lehetőségek. Számos hitellehetőséget kínálnak, például berendezésfinanszírozást, üzleti hitelkeretet és akár határidős hiteleket is. Ez azt jelenti, hogy ez a hozzáférés és a kényelem ára lehet.

Az alternatív hiteltermékek általában drágábbak, rövidebb visszafizetési határidőket és alacsonyabb hitelösszegeket kínálnak, mint hagyományosabb társaik. Megérheti azonban, ha meglévő finanszírozását kell kiegészíteni, ha nem tudsz megfelelni banki vagy SBA-hitelre, vagy ha gyorsan készpénzre van szükséged, hogy megragadj egy életed megváltoztató lehetőséget.

Baráti és családi kölcsön.

Akár hiszed, akár nem, a franchise finanszírozásának egyik leggyakoribb módja a barátoktól és a családtól való kölcsönfelvétel. Akár úgy döntesz, hogy egyenesen kölcsönveszed a pénzt, akár ajándékot kérsz, vagy egy barátod vagy családtagod hozod be üzleti partnerként, az ilyen típusú kölcsönök általában nagyon jó áron jönnek. Ennek ellenére némelyiküknek elvesztett barátságok és családi nézeteltérések az ára.

Ha úgy döntesz, hogy egy barátodtól vagy családtagodtól veszel fel kölcsönt, mindenképpen írj szerződést, amely tartalmazza a visszafizetési feltételeket és elvárásokat. Ha mindenki megérti a megállapodást az aláírás előtt, a szakítások és nézeteltérések később kevésbé lesznek valószínűek.